Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 08.08.2012 09:06

Tu masz przyzwoity zestaw.
Jeżeli do końca aukcji cena dużo nie pójdzie w górę to zestaw wart tej ceny , oczywiście jeżeli jest w takim stanie jak pisze sprzedający.
http://allegro.pl/ponton-zodiac-classic ... 87321.html
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 08.08.2012 14:53

no ok .. to teraz prosze o szybki kurs na co zwrocic uwage kpujac cos takiego .. ni i mysle ze takiego zodiaca to bez przyczepki zaladuje ..?? i czyms takim bez problemupozwiedzam wyspy w Croatii??
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 08.08.2012 15:34

fxd napisał(a): mysle ze takiego zodiaca to bez przyczepki zaladuje ..??

Do Kombi po wyjęciu tylnej kanapy i drastycznym ograniczeniu innych bagaży.

Popatrz na folded boat dimensions. Dwie paczki w sumie zajmą ok. 1,5x1,2x0,5m, a silnik wygląda na mały jak jest na wodzie, przy wkładaniu do bagażnika proporcje się zmieniają. No i waga samego pontonu to ponad 80kg a silnika ok. 40.

pozdrav K
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 08.08.2012 16:47

no okok ;-) kumam lecz teraz siedze w okolicach Rogoznicy i ledwo zapelnilem bagaznik w 307-demce wiec mysle ze nie bedzie problemu z pakowaniem sie w dwie osoby ;-)) auto zapcham na full-a.
dzieki wszystkim za porady .... jeszcze na spokojnie przekalkuluje to wszystko jak wroce do PL... ile kasy przeznaczyc i co kupic ..dokladniej przekopie forum ;-)) i poczytam troche o takich zabawkach ;-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2012 21:01

fxd napisał(a):no okok ;-) kumam lecz teraz siedze w okolicach Rogoznicy i ledwo zapelnilem bagaznik w 307-demce wiec mysle ze nie bedzie problemu z pakowaniem sie w dwie osoby ;-)) auto zapcham na full-a.
dzieki wszystkim za porady .... jeszcze na spokojnie przekalkuluje to wszystko jak wroce do PL... ile kasy przeznaczyc i co kupic ..dokladniej przekopie forum ;-)) i poczytam troche o takich zabawkach ;-)

Się tylko tak zdaje, że miejsca dużo jest :) Dochodzi kanister na benzynę, kapoki jakiś szczelny pojemnik na dokumenty i niezbędne części zamienne.......i nie wiesz gdzie silnik przewieźć. :wink:
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 08.08.2012 21:33

no ok ok . przyczepka to nie duze koszty uwzglednie jak kupie i podejme probe pierwszego pakowania i wyjazdu ze sprzetem w PL ;-) z tego co patrzylem to jak na poczatek 15hp winno mi starczyc ;-)hehe..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2012 21:48

fxd napisał(a):no ok ok . przyczepka to nie duze koszty uwzglednie jak kupie i podejme probe pierwszego pakowania i wyjazdu ze sprzetem w PL ;-) z tego co patrzylem to jak na poczatek 15hp winno mi starczyc ;-)hehe..

Na dwie osoby spokojnie, na trzech dorosłych facetów +bambetle ...już ciężko. Wracając z Korculi (na pontonie ful) dostałem taką falę półtora metrową, że w pontonie miałem dziesięć cm wody. W drodze na Korculę było spokojnie i cicho. Wiozłem 32 litry benzyny, w 3/4 całej odległości dolałem do pustego zbiornika (22l) zapasową dychę i liczyłem metry do macierzystego porciku. Myślałem, że dopłynąłem na oparach 8O jakie wielkie było moje zdziwienie iż zostało jeszcze w zbiorniku 9 litrów :lol: Ufff..
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 09.08.2012 09:32

smoki to dobrze ze sie udalo hehe po wracac na pagajach przy takiej fali ekhm... niewykonalne raczej ....

Czyli powiedzmy na pontonie 3,8-4,5 z silnikiem do 15hp - 4 osoby zwiedzanie zatoczek i niedalekie wypady a we dwojke mozna juz wybrac sie gdzies dalej .... dobrze rozumiem .??

Ogladalem filmiki na youtobe ponton okolo 4 metrow i silnik 15hp mysle ze cos takiego daje rade ;-))

lecz jesli bede musial miec przyczepke do jak pisaliscie dochodzi troche rzeczy do samego pontonu to nie wiem czy nie wybrac jakiegos RIB-a dolozyc troche kasy i kupic cos wiekszegoi tak bedzie to na przyczepie ...

kurcze jak to sie robia takie koszta to moze to takiego wchodzi 5 osob zrobic z przodu zasaszenie do wolnego plywania

http://otomoto.pl/lodz-motorowa-lodz-mo ... 19208.html -- wydziwiam juz..??
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 09.08.2012 11:02

CroMarku już jestem w Marinie, po południu woduję łódkę, no i dalej jak zwykle :lol:

Odezwij się może spotkamy się na wodzie, spróbuje Cię zarazić czymś większym (chociaż Ty już jesteś zainfekowany :mrgreen: ). No i liczę na jakieś wzajemne fotografowanie/filmowanie.

pzdr
Jacek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2012 12:07

fxd napisał(a):
Czyli powiedzmy na pontonie 3,8-4,5 z silnikiem do 15hp - 4 osoby zwiedzanie zatoczek i niedalekie wypady a we dwojke mozna juz wybrac sie gdzies dalej .... dobrze rozumiem .??

Wszystko zależy od kilogramów jakie weźmiesz na pokład. Jeśli nie przekroczysz 300-350 kg. myślę że będziesz mógł wchodzić w ślizg. Tu mógłby wypowiedzieć się Humorek, ma zestaw 4,2 i miał silnik 15KM.

fxd napisał(a):smoki to dobrze ze sie udalo hehe po wracac na pagajach przy takiej fali ekhm... niewykonalne raczej ....

Fakt niezaprzeczalny! Tym bardziej, że wbrew obiegowej opinii (dobije do brzegu i będzie OK.) do w/w nie dało by się dobić ponieważ przez jakieś półtora do dwóch kilometrów brzegiem była pionowa skała do trzystu metrów wysokości (pomiędzy Korculą a Półwyspem Pelijesac w stronę Loviśte) .
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 09.08.2012 15:00

infob a co wodujesz i gdzie..????
a_tomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_tomek » 09.08.2012 16:16

a tak z innej beczki:

"Latający Medalik" czyli mój kuzyn z Częstochowy i jego AeroZodiac :wink: (fotka tego lansera pochodzi wiadomo... z nk :roll: :lol: )

Obrazek

pozdrav

ps.
stary już jestem, ale co będę ściemniał... też bym se tak polatał :roll:
Blady82
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blady82 » 09.08.2012 16:21

Mam takie pytanie poniewaz zastanawiam sie nad zabraniem pontonu wraz silnikiem yamahy chyba 3km ale nei do konca wiem czy mi potrzeba jakis pozwolen na plywanie itp?220 stron napewno nie zdaze przeczytac a mam tylko podstawowe pytania...
Czy potrzebne mi jest jakies zezwolenie albo papier?
Kapoki musi posiadac kazdy kto znajduje sie na pontonie?
Bede ne wyspie Murter jesli nie potrzeba zadnych pozwolen to moge swobodnie ja oplynac dookola?
I najwazniejsze pytanie czy cumowanie pontonu przy brzegu do jakis wysypek czy tez przy molu jest odplatne?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.08.2012 16:24

Dla ochrony ludzi i Twojej d.. każdy.
3 KM na pływanie na zewnątrz Murteru to nieporozumienie, zwłaszcza przy dziebko innej pogodzie. Tam masz otwarte morze!
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 09.08.2012 20:06

Właśnie pływam w okolicach Murteru. Morze jest inne niż np. w Makarskiej. Najczęściej wieje upierdliwy północno- zachodni wiatr i plywanie małym gumiakiem
z silnikiem 3KM będzie, powiedzmy, mało komfortowe :) na 3 dni pojawil się Jugo i bylo jeszcze gorzej. Moją łódka nie dało się plywac w slizgu. I tak w skrócie: od długości 3m musisz wykupic winiete, musisz miec patent (na każdy silnik). Nie płacisz za cumowanie w zatokach. W miasteczkach też w zasadzie nie. Byle nie pchac sie na miejsca wypozyczalni i przed restauracji je. Pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 211
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone