Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rubinio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubinio » 23.03.2008 18:42

Witam,

Chcę w tym roku zabrać ze sobą ponton i nasuwa mi się pytanie o cumowanie na kempingu. Czy trzeba mieć ze sobą "prosiaczka" i boję?
A może na kempingach są rozciągnięte podwodne liny do których się wiąże linę z boją? A może jest już wszystko tzn boje cumownicze jako wyposażenie kempingu?

Jak to jest?

Pozdrawiam
Robert
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 23.03.2008 19:13

Po obiadku troche odpoczynku, UF
A więc , z prawdopodobieństwem 100%, będą jakieś bojki na wodzie, gdy ich brak to karnisterek po płynie do spryskiwaczy i jakis obciaznik. Do bojki linka gumowa ok 10mb, go dzioba linka zwykła. I to wszystko. Ponton bedzie odpływał na pewną odległośc od brzegu i nie bedzie potrzeby go wyciągania. W wypadku silnego wiatru guma będzie amortyzować oderzenia fali w ponton i nie bedzie niebezpieczeństwa urwania zaczepów. OT i tyle. prosiak zbyteczny. Po co wozić balast w bagazniku.
Rubinio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubinio » 24.03.2008 19:04

Dzięki za odpowiedź.

To może jeszcze jedno. Jak to jest z zakupem winiety w kapitanacie, zakup to tylko formalność czy trzeba wypełniać jakieś papiery, przejść przegląd itp.? W Cro jest większa biurokracja niż u nas?

Pozdrawiam
Robert
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 24.03.2008 19:44

Rubinio napisał(a):Dzięki za odpowiedź.

To może jeszcze jedno. Jak to jest z zakupem winiety w kapitanacie, zakup to tylko formalność czy trzeba wypełniać jakieś papiery, przejść przegląd itp.? W Cro jest większa biurokracja niż u nas?

Pozdrawiam
Robert

Witajcie, generalnie obsługa kapitanatu (Lucka Kapitanija) wypełnia dokumenty za Ciebie, mam tylko doświadczenie z kapitanatem w Makarskiej - cztery razy, rewelacja super obsługa!!!
pozdrav
adam_cro
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.03.2008 19:46

W Tisnie robią wszystko za armatora. Obsługa ok.
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 24.03.2008 20:09

FUX napisał(a):W Tisnie robią wszystko za armatora. Obsługa ok.

Fux`ie a Ty kupiłeś jakiś nowy sprzęcik? Czy już pływanie "byle czym" po chorwackich wodach odstawiłeś?
Rubinio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubinio » 24.03.2008 20:20

Czyli stawiam się z dokumentami i kasą a oni wszystko załatwią sami?
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 24.03.2008 21:00

Rubinio napisał(a):Czyli stawiam się z dokumentami i kasą a oni wszystko załatwią sami?

No można powiedzieć, że tak. Oczywiście musisz mieć paszport, dowód rejestracyjny łódki, OC łódki, i patent oraz znać z imienia i nazwiska, nr paszportu oraz daty urodzenia wszystkich którzy z Tobą pływają (chyba maksymalnie 17 osób) i to wszystko.
pozdrav
adam_cro
Rubinio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubinio » 25.03.2008 18:16

Wielkie dzięki,

Pozdrawiam
Robert
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 25.03.2008 20:25

Rubinio pisał ,że chce w tym roku zabrać ponton do Chorwacji, wiec wystrczy mu paszport ponton i gotówka (dowodu rejestracyjnego, OC, patentu oraz danych innych pływających nie potrzebuje).Jak silnik mocy gigant to przepraszam za to OC ale nie sądze.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.03.2008 20:37

adam_cro napisał(a):

Fux`ie a Ty kupiłeś jakiś nowy sprzęcik? Czy już pływanie "byle czym" po chorwackich wodach odstawiłeś?

W tym roku inne wydatki :evil: .
Plastyku nie chcę. Myślę o ribie lub czarterze na jakiś tydzień. Wozić szmelcu juz mi się na 2 tygodnie nie chce.... Masz cos do popływania na miejscu w VI/VII okoloice Pakostane? :lol: 8)
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 25.03.2008 20:53

FUX napisał(a):
adam_cro napisał(a):

W tym roku inne wydatki :evil: .
Plastyku nie chcę. Myślę o ribie lub czarterze na jakiś tydzień. Wozić szmelcu juz mi się na 2 tygodnie nie chce.... Masz cos do popływania na miejscu w VI/VII okoloice Pakostane? :lol: 8)

Wybieram się dopiero 01.08 i z plastikiem :) - chyba że ją sprzedam za jakieś rozsądne pieniążki, to chodzi mi po głowie Galia 700 z Galeona. Do RIB`a nie potrafię się przekonać, aczkolwiek wiem, że to bardzo rozsądne rozwiązanie.

pozdrav
adam_cro
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.03.2008 21:00

adam_cro napisał(a): Do RIB`a nie potrafię się przekonać, aczkolwiek wiem, że to bardzo rozsądne rozwiązanie.

pozdrav
adam_cro

... i błąd.... :wink: 8)
Rubinio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubinio » 25.03.2008 21:43

mirnie napisał(a):Rubinio pisał ,że chce w tym roku zabrać ponton do Chorwacji, wiec wystrczy mu paszport ponton i gotówka (dowodu rejestracyjnego, OC, patentu oraz danych innych pływających nie potrzebuje).Jak silnik mocy gigant to przepraszam za to OC ale nie sądze.

Źle sądzisz. Z przepisów wynika, że tylko do 3m i 6kW nic więcej niż paszport i pieniądze nie jest potrzebne. Ja chcę zabrać jak pisałem ponton, a nie dętkę.

Pozdrawiam
Robert
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 26.03.2008 18:59

Nie wiem jak jest teraz, ale dawniej można było jechać z niezarejestrowanym sprzętem. Można było na miejscu wpisać łódkę do ichniego rejestru oczywiście za odpowiednią opłatą.

Teraz pewnie jest tak samo tylko taniej i wygodniej jest zarejestrować w Polsce. Jak ktoś trenował rejestrację w Chorwacji niech mnie poprawi.

Co innego OC. Z tego co wiem trudno jest znaleźć w Polsce ubezpieczyciela, który oferuje OC bez casco. Jak komuś nie zależy na casco to wykupienie samego OC w Chorwacji może być korzystniejsze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone