Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 31.07.2012 05:31

infob napisał(a):
Humorek napisał(a):Widocznie pływając RIB-em ze sztywnym dnem może pomieszać się w głowie

Oj tam,oj tam,

Humorek bez HUMORKU!!!

no pewnie, że brednie, ale na temat. :lol:

A tak na poważnie, to chyba tylko troszeczkę tego powietrza upuszczałeś, żeby tłumić drgania, czy więcej, żeby uzyskać efekt pełzania po falach?

pzdr
Jacek

Nie zawsze jednakowo dawało się upuścić powietrze z komór ,
ale raz jak za dużo upuściłem to właśnie tak jak piszesz ,
był efekt pełzania i trzeba było użyć sporej siły aby sterować rumplem.
Przeważnie upuszczałem trochę aby tłumić drgania.

Pozdrawiam
Andrzej
Darek48
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek48 » 31.07.2012 07:15

Nie ma nic lepszego na fale jak troche zwolnic i czasami a nawet czesto wyjsc ze slizgu. Jak i fala duza to na szczycie odpuscic lekko gaz i potem kita, wtedy ponton nie skacze a przyjemnie jedzie po falach. Ja tam bym powietrza nie upuszczal.

W naszym pontonie z dmuchanym kilem znacznie sztywnosc poprawia plaska podloga ktora trzymaja aluminiowe profile Na calej dlugosci przez co mysle ze jest sztywniejsza od air maty i z tego co czytam nie ma takich problemow z pompowaniem itd...

Policji w naszym rejonie na wodzie tez nie widzialem.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 31.07.2012 07:51

pdratewka napisał(a):Koledzy, koleżanki.. , napiszcie jak w tym roku kontrole na wodzie ? Czy są i czy dokuczliwe, co sprawdzają itp. Interesuje mnie najbardziej rejon Ciovo. Pozdrawiam.

Pływałem w rejonie Seget, Drvenik Veli, Krknjasi, Ciovo, Trogir, Split lotnisko w dniach 17.07 - 27.07 - Policji nie widziałem.
Co nie zmienia faktu, że w poprzednich latach widywałem ich głównie w sierpniu, a jeździłem też w obu miesiącach.
piotr_oli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr_oli » 31.07.2012 10:40

Witam
Mam pytanie czy takim pontonem http://allegro.pl/profesjonalny-ponton- ... 04887.html (bez silnika) z samymi wiosłami popływa się przy brzegu (max 50 m.) na odległość 1 km i z powrotem ( chodzi mi o jakieś zatoczki niedostępne od strony lądu).
W przyszłym sezonie dokupię silnik. Załoga 2 osoby dorosłe + dzieci 15 i 4 lata
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.07.2012 10:54

Dla 4 osób w przyszłości będziesz miał ciasno. Kiepsko się steruje silnikiem jeśli na ławeczce przy pawęży siedzi ktoś więcej niż sternik.
piotr_oli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr_oli » 31.07.2012 11:02

Generalnie chodzi mi o takie zwiedzanie jak tutaj http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=292 ... sc&start=0

Zaczęło się od szukania pontonu za 300 zł.
Potem doszedłem do wniosku, że już lepiej kupić lepszy ponton a silnik za rok.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.07.2012 11:11

Ponton jest o wiele mniej mobilny od kajaka jeśli chodzi o napęd wiosłowy :wink:
piotr_oli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr_oli » 31.07.2012 11:41

Gdybym kupił do tego pontonu silnik 5 KM to nie są potrzebne żadne papiery do pływania w Polsce i w CRO ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.07.2012 11:48

W Polsce nie potrzebujesz natomiast w Chorwacji patent jest potrzebny na wszystko co ma silnik.
barwol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) barwol » 02.08.2012 07:19

Wczoraj popływałem trochę z dziećmi po Wiśle i mam następujące obserwacje. Wystarczy, że coś cięższego leży na dziobie (np. plecak) lub też cięższa osoba siedzi na ławce zamontowanej bliżej dziobu i jest problem z wejściem w ślizg, ponieważ śruba silnika "łapie" powietrze. Nadmienię, że sam silnik jest zamontowany najbliżej jak można pawęży a sama regulacja trymu nie ma, w przypadku tego pontonu, żadnego sensu. Wydaje mi się, że problem "łapania" powietrza można rozwiązać poprzez podcięcie pawęży i mocniejsze zanurzenie śruby silnika. Marku - jakie są Twoje obserwacja po pływaniu w Cro? Czy ktoś już coś takiego "modelował" przy pawęży :?:
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 02.08.2012 09:38

witam wszystkich troszkę mnie tutaj nie było i widzę sporo nowych twarzy :) , jak tam z przepisami zmieniało się coś ?? chodzi mi o opłaty za 6metrów i 120 KM :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.08.2012 09:42

https://www.cro.pl./forum/viewtopic.php?t=28177

barwol napisał(a):Wczoraj popływałem trochę z dziećmi po Wiśle i mam następujące obserwacje. Wystarczy, że coś cięższego leży na dziobie (np. plecak) lub też cięższa osoba siedzi na ławce zamontowanej bliżej dziobu i jest problem z wejściem w ślizg, ponieważ śruba silnika "łapie" powietrze. Nadmienię, że sam silnik jest zamontowany najbliżej jak można pawęży a sama regulacja trymu nie ma, w przypadku tego pontonu, żadnego sensu. Wydaje mi się, że problem "łapania" powietrza można rozwiązać poprzez podcięcie pawęży i mocniejsze zanurzenie śruby silnika. Marku - jakie są Twoje obserwacja po pływaniu w Cro? Czy ktoś już coś takiego "modelował" przy pawęży :?:

Dziwne trochę, aczkolwiek mi też się zdarzało że mi kawitował przy Tohatsu 6ps ale na tyle sporadycznie że olałem temat. Wrzuć fotki od rufy żeby można było coś komentować (najlepiej poziomu śruby do dna).

Edit: Znalazłem jaki masz zestaw. Jajca jakieś. Honda 20 Ps powinna wystarczająco obciążać rufę żeby takie jajca się nie robiły 8O
barwol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) barwol » 02.08.2012 10:22

No właśnie :twisted: Dodatkowo siedzę tyłkiem opierając się plecami o kółka slipowe więc na pawęży z lewej strony jest dodatkowe 93 kg :( . Zdjęć nie mam bo pływam z 3 małych dzieciaków więc nie mam jak zrobić. Opisać to jednak można tak. Dodajesz gazu. Ponton się rozpędza i tuż przed wejściem w ślizg śruba kawituje i tym samym prędkość opada i znowu stajesz się balią :? Wystarczy jednak, że możliwie bardzo odciążymy dziób i temat automatycznie zamiera. Tak więc starsza córka siedziała na przedniej ławce, bliźniaczki na ławce bliżej mnie a ja na samym tyle i wtedy było OK. Jak dzieciaki zamieniły się miejscami to problem "brania powietrza" powracał.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.08.2012 10:50

czyli wygląda na to że rzeczywiście masz silnik za wysoko, tylko jakim cudem to nie mam pojęcia :? Do pontonów stosuje się silniki z krótką stopą a przez podcięcie pawęży stracisz gwarancję. Dowiedz się może co Honda na to odpowie :?
barwol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) barwol » 02.08.2012 11:09

Na teraz jestem ciekawy jak to wyglądało u Marka na wakacjach...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 208
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone