Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pdratewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pdratewka » 24.07.2012 14:31

CroMarek napisał(a):
pdratewka napisał(a):...
15.08 jadę do Slatine na Ciovo.
Z treści wynika że najbardziej kontrolowanym( jeśli dojdzie do kontroli ) dok. jest winieta. I kółko się zamyka , bo podobno nie kupię winiety bez patentu.

Ciovo, czyli Kapitanat w Trogirze.
Kupowałem tam winietę kilka dni temu.
Musiałem pokazać patent i paszport.
Ale równocześnie zażądali dowodu rejestracji pontonu z moim nazwiskiem.
Oni wpisują do swojego komputera dane sternika i numery paszportu, uprawnień i dane pływadełka. Nawet kserują sobie te dokumenty.
Nie da rady bez tego, chyba... że zgłosisz jednostkę nie wymagającą uprawnień.
Albo kupisz winietę, jako właściciel łodzi, który nie ma uprawnień, a na liście załogi będzie itd...
Na winiecie nie ma danych jednostki.
Myślę, że Polak potrafi, ale czy na pewno warto?
To mają być wakacje, przyjemność i wypoczynek, a nie nerwy i potencjalne kłopoty.
Zgadzam się z poprzednim postem, ja bym nie kombinował.
Pożyczałem w zeszłym roku łódkę z silnikiem, nie chcieli uprawnień, tylko paszport i nr telefonu. Ot łupinkę, z małym silniczkiem, ale wycieczka dla znajomych była przyjemna. A Policja przepłynęła i się nami nie interesowała.
Jeszcze jedno: z chorwacką Policją nie można się "dogadać".
W rejonie Ciovo, Slatine widziałem Policję, która po prostu podpływała po kolei do łódek i kontrolowali jak leciało.
I widziałem, jak specjalnie popłynęli za kimś, kto na ich widok zmienił kurs ;-)
Mają dobre lornetki, więc sobie obserwują.
Poza tym mają doświadczenie i wiedzą, co i jak, są lepsi w tym od przeciętnego sprytnego turysty.

Dzięki za opinie.
Jest cień nadziei na patent.
3-5.08 kurs w Bielsku B. Patent ostatecznie wyślą mi pocztą na miejsce , skan wcześniej mailem. Jak się nie uda, to pewnie uda się za rok . Pzdr.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 24.07.2012 14:33

pdratewka napisał(a): Szukam ciągle możliwości zrobienia patentu. Pzdr.

Uważaj z tymi, którzy obiecują szybkie zrobienie patentu. Albo raczej szybkie jego otrzymanie.
Ponoć jest tak, że wszystkie wnioski, dokumenty z egzaminów itd. trafiają do jednego pokoju w jednym budynku i tam siedzą osoby, które nieśpiesznie generują patenty. I potem rozsyłają. Trochę jak ta instytucja w "Kingsajz".
Ja robiłem patent w końcu października, a otrzymałem go po 4-5 tygodniach.
A nie był to tzw. sezon.
Ale na kursie opowiadali historie o szybkich kursach przedwakacyjnych, przy których obiecywano patenty po 2 tyg. Nic z tego nie wyszło, a organizator zwalił winę na Państwo i organy wydające patenty.
A i jeszcze: na sąsiednim kursie wszyscy musieli czekać, bo jeden z uczetników nie dostarczył badań i organizator wstrzymał wysyłkę dokumentów całego kursu, bo wysyłane są grupowo, jako kursowe, a nie indywidualnie.

Przykro mi, że same pesymistyczne wieści, ale takie mam doświadczenia.

A jakbyś silnik zostawił w domu i pływał samym pontonem na wiosłach?
Wspominałeś, że nie daleko, więc może tak spróbować?
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2012 14:36

CroMarek napisał(a):......

Marku nie ściemniaj :wink: Tylko pisz relację pontonową 8) :D

Pozdrawiam smoki3.
:D
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 24.07.2012 14:41

infob napisał(a):To się trochę rozwiało na Jadranie, na początku lipca w tym rejonie fale były raczej do 0,5m,
a tu w prognozach: Zadar GRMLJAVINA, Split KIŠA , Palagruža KIŠA, Dubrovnik OBLAČNO :oops:

pzdr
Jacek

W rzeczy samej. Obecnie od godziny pada.
Teraz flauta, w nocy lało co kilka godzin. Rano wiatr i grzmoty.
Od strony Splitu aż ciemno, takie chmury i burza.
Uciekliśmy z wody.
Może po południu będzie lepiej.
Przynajmniej jest ciepło.
Wg. prognozy "accuweather" od jutra już tylko lepiej.
A ich prognozy, nawet godzinne, się całkiem, całkiem sprawdzają.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 24.07.2012 14:53

smoki3 napisał(a):
Marku nie ściemniaj :wink: Tylko pisz relację pontonową 8) :D
Pozdrawiam smoki3.[/b]
:D

Smoku,
A co ja, miś biedny, mam pisać, jak pada i tylko mi pokrowiec moknie???
A poza tym, jak powiedział Azja Tuhajbejowicz: "Między godniejszymi stoję"
Źle chłopak skończył...

Jutro planujemy wycieczkę w piękne miejsce, Krknjaši, to może będzie co napisać.
Jak komuś się chce, to proponuję poszukać w Google tej grupy wysepek, wyglądają co najmniej zachęcająco.

... Właśnie przestało padać... Ciekawe, czy już na zawsze...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.07.2012 15:11

Robiłem jakiś czas temu kwity radioopwratora i dostałem glejt z Anglii honorowany wszędzie, że takowy kurs ukończyłem.

Patent doszedł jednak przed wyjazdem.
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 24.07.2012 16:15

pdratewka napisał(a):
CroMarek napisał(a):
Z treści wynika że najbardziej kontrolowanym( jeśli dojdzie do kontroli ) dok. jest winieta. I kółko się zamyka , bo podobno nie kupię winiety bez patentu.

Oni wpisują do swojego komputera dane sternika i numery paszportu, uprawnień i dane pływadełka. Nawet kserują sobie te dokumenty.
Albo kupisz winietę, jako właściciel łodzi, który nie ma uprawnień, a na liście załogi będzie itd...
To mają być wakacje, przyjemność i wypoczynek, a nie nerwy i potencjalne kłopoty.
Pożyczałem w zeszłym roku łódkę z silnikiem, nie chcieli uprawnień, tylko paszport i nr telefonu. Ot łupinkę, z małym silniczkiem, ale wycieczka dla znajomych była przyjemna. A Policja przepłynęła i się nami nie interesowała.
W rejonie Ciovo, Slatine widziałem Policję, która po prostu podpływała po kolei do łódek i kontrolowali jak leciało.
I widziałem, jak specjalnie popłynęli za kimś, kto na ich widok zmienił kurs ;-)
Poza tym mają doświadczenie i wiedzą, co i jak, są lepsi w tym od przeciętnego sprytnego turysty.

Dzięki za opinie.
3-5.08 kurs w Bielsku B. Patent ostatecznie wyślą mi pocztą na miejsce , skan wcześniej mailem. Jak się nie uda, to pewnie uda się za rok . Pzdr.

kurs pewnie chcesz robic w firmie charter :D robiłem takowy w tym roku w pierwszym możliwym terminie i patent dostałem po 6 tyg wiec nie licz teraz że dostaniesz go w 2tyg.Wszystkie papiery idą do WW wiec mysle że realny termin teraz to 2 miesiące :!:
a_tomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_tomek » 24.07.2012 17:01

CroMarek napisał(a):...piękne miejsce, Krknjaši,...
Jak komuś się chce, to proponuję poszukać w Google tej grupy wysepek, wyglądają co najmniej zachęcająco...

chce się, chce :)
faktycznie fajny "zestaw"

Obrazek[/url]

ŻYCZĘ POGODYYYYYYYY!!!!
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 24.07.2012 17:08

Humorek napisał(a):Winite kupowałem na Korculi , tak jak w tamtym roku. Dostałem 20 % upustu.

Co do dowodu rejestracyjnego, to może go nie chcieli, bo już byłeś w komputerze wykupiwszy winietę w zszłym roku? Mają bazę ogólnokrajową i wszyscy w niej lądujemy...
Mnie na wstępie pytali, czy mam zeszłoroczną winietę. Dopiero, kiedy powiedziałem, że ja tak pierwszy raz, zechcieli wszystkie dokumenty.

A o co chodzi z tym upustem?
Myślałem, że ceny są ustawowe.

Pada i pada, ale się przejaśnia.
Wg. prognozy, będzie ładniej około 19-tej, a potem znowu kisza i to z piorunami. :-(
pdratewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pdratewka » 24.07.2012 17:35

pdratewka napisał(a):
CroMarek napisał(a):

Dzięki za opinie.

To ostatni cień nadziei prysł.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.07.2012 18:10

Wiesz co: święty spokój ma swoją cenę... :wink:
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 24.07.2012 18:41

a_tomek napisał(a):
CroMarek napisał(a):...piękne miejsce, Krknjaši,...
Jak komuś się chce, to proponuję poszukać w Google tej grupy wysepek, wyglądają co najmniej zachęcająco...

chce się, chce :)
faktycznie fajny "zestaw"

ŻYCZĘ POGODYYYYYYYY!!!!

Dzięki, mam nadzieję, że wróci, bo w piątek się zwijamy do domu.

A'propos pogody:
Właśnie rozmawiałem z moją Panią Gospodynią i powiedziała mi, że w TV mówili, że tak silnych wiatrów o tej porze roku, w tym rejonie Chorwacji (rejon Szibenik-Split) nie było od 10-ciu lat.
A Pani Gospodyni paraduje w bluzie od dresu, bo zimno.
Po tych deszczach ochłodziło się do ok. 20-stu stopni, więc jest faktycznie chłodnawo.
Teraz się ładnie rozpogodziło ale, wg. prognozy, za godzinę ma znowu być niemiło.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 24.07.2012 18:59

Tak mnie z tej niepogody naszło:
Część z nas pływających ma mniej lub bardziej dedykowane sprzęty i aplikacje do nawigacji, mierzenia prędkości, kompasy, GPSy itp.
Nie myślę tu o sprzętach, w które wyposażone są łodzie, RIBy i te bardziejsze, tylko o urządzeniach uniwersalnych, które nosi się przy sobie.
Część z nas używa np. nawigacji samochodowych lub aplikacji w telefonach.
Szukałem na forum i nie znalazłem informacji, jakie aplikacje są sprawdzone i polecane na niededykowanym sprzęcie do zadań nawigacyjno-zabawowych dla... lubiących mieć kontrolę, że tak to określę.

W związku z powyższym zakładam w tym dziale forum OSOBNY temat pt:

"Aplikacje nawigacyjne na urządzeniach przenośnych"

Proszę nie pisać na ten temat w bieżącym wątku.

Link: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=38099

Zapraszam do podzielenia się swoją wiedzą, chętnie się czegoś nauczę.

PS. Jeśli przegapiłem taki temat, przepraszam i proszę Admina o przeniesienie we właściwe miejsce.
Ostatnio edytowano 24.07.2012 21:05 przez CroMarek, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.07.2012 19:16

Garmin, Blue Chart. :wink:
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 25.07.2012 09:57

CroMarek napisał(a):A'propos pogody:
Właśnie rozmawiałem z moją Panią Gospodynią i powiedziała mi, że w TV mówili, że tak silnych wiatrów o tej porze roku, w tym rejonie Chorwacji (rejon Szibenik-Split) nie było od 10-ciu lat.
A Pani Gospodyni paraduje w bluzie od dresu, bo zimno.
Po tych deszczach ochłodziło się do ok. 20-stu stopni, więc jest faktycznie chłodnawo.

Mój gospodarz się pewnie cieszy, że mu podlewa oliwki. Tak normalnie podczas rozmowy to zawsze twierdzi, że w Dalmacji nie ma kiszy! Ale nie raz podsłuchałem jak z sąsiadami zaklinają deszcz: przydałoby się dla oliwek ze dwa dni kiszy.

pzdr
Jacek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 202
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone