Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 23.07.2012 21:49

FUX napisał(a):Odważny człowiek jesteś.
Słyszałem o zeslipowanych łodziach zacumowanych w porcie, na które nałożono grzywny za brak winiety. Właściciele nie zdążyli ich jeszcze kupić.
Dotyczyło to zdaje się Niemców.

Czy ja napisałem że płynąłem bez viniety.
Kończyła mi się 19 lipca 2012 kupiona w tamtym roku
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.07.2012 21:51

No to luzik. :wink:
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 23.07.2012 21:56

A po za tym to żaden wyczyn , płynąłem cały czas wzdluż brzegu ,
a jak opuszczałem brzeg to widziałem nawet bez lornetki
przeciwległą wyspę Hvar potem półwysep Peljesac a potem wiadomo Korcula
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 23.07.2012 22:05

Pierwszy raz w życiu spróbowałem czegoś takiego.
Fantastyczne wrażenie.Polecam.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
[/img]
a_tomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_tomek » 24.07.2012 07:20

wiedziałem, że to musi być fajne :roll:
w każdym razie - wygląda na fajne...

w tym roku już nie odpuszczę :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2012 08:39

Humorek napisał(a):
FUX napisał(a):Odważny człowiek jesteś.
Słyszałem o zeslipowanych łodziach zacumowanych w porcie, na które nałożono grzywny za brak winiety. Właściciele nie zdążyli ich jeszcze kupić.
Dotyczyło to zdaje się Niemców.

Czy ja napisałem że płynąłem bez viniety.
Kończyła mi się 19 lipca 2012 kupiona w tamtym roku

FUX napisał(a):No to luzik. :wink:

W tamtym roku miałem podobną sytuację w Tisno. Popłynąłem do Kapitanatu po winietę pontonem. Kapitan Kapitanatu zlecił "młodzieży " wypisanie winiety, a sam poszedł sprawdzić jakim cudem przypłynęliśmy wodą. Bardzo się zdziwił aktualną winietą z poprzedniego roku.

Humorek napisał(a):Pierwszy raz w życiu spróbowałem czegoś takiego.
Fantastyczne wrażenie.Polecam.

:D
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 24.07.2012 10:14

infob napisał(a):Czy to jest Hodowla, Uboot czy Kupa? :lol:
Po lewej hodowla tuńczyków.

Hej,
tu masz dane z Akwarium, podpłynąłem tam wczoraj. U góry zdjęcia, po prawej stronie masz dane GPS.

Obrazek

A jak wracałem, to zmierzyłem czas, 15 minut do Segetu.
Płynąłem sporo wolniej, bo był wiatr i fale o wys. do 1.5m od brzegu. Kajakiem bym pewnie płynął ze dwie godziny, bo mocno wiało.
Jest różnica ;-)
Tyle, że to raczej mokre pływanie przy takich falach i kierunku.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 24.07.2012 10:19

Rysio napisał(a):
CroMarek napisał(a):A przy okazji: zauważyłem, że silnik nierówno pracuje na najniższych możliwych obrotach, kiedy jest już ciepły, ssanie wciśnięte, zmniejszam obroty do minimum, niezależnie od biegu, jałowy czy w przód, zaczyna się dławić, a nawet gaśnie.

Może są za niskie i wystarczy je odrobinę podnieść.

Dwa dni temu wyregulowałem, tzn. lekko podniosłem, obroty na biegu jałowym.
Jest linka w pancerzu, śruba regulacyjna na krzyżak.
Jest ok.
I fajnie.
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 24.07.2012 10:43

CroMarek napisał(a):Płynąłem sporo wolniej, bo był wiatr i fale o wys. do 1.5m od brzegu. Kajakiem bym pewnie płynął ze dwie godziny, bo mocno wiało.
Jest różnica ;-)
Tyle, że to raczej mokre pływanie przy takich falach i kierunku.

To się trochę rozwiało na Jadranie, na początku lipca w tym rejonie fale były raczej do 0,5m,
a tu w prognozach: Zadar GRMLJAVINA, Split KIŠA , Palagruža KIŠA, Dubrovnik OBLAČNO :oops:

pzdr
Jacek
pdratewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pdratewka » 24.07.2012 11:31

Witam szanowne grono.

Mam pytanie.
15.08 jadę do Slatine na Ciovo. Chciałem zabrać ponton żeby uprzyjemnić sobie i dzieciom pobyt.
Z forum dowiedziałem się że muszę mieć patent. Obdzwoniłem co się dało , niestety papiery poszły , następny kurs we wrześniu.
Zostałem bez patentu.
Z treści wynika że najbardziej kontrolowanym( jeśli dojdzie do kontroli ) dok. jest winieta. I kółko się zamyka , bo podobno nie kupię winiety bez patentu. Co radzicie ?? Czy pomoc gospodarza w tym temacie coś pomoże ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2012 12:03

pdratewka napisał(a):Witam szanowne grono.

Mam pytanie.
15.08 jadę do Slatine na Ciovo. Chciałem zabrać ponton żeby uprzyjemnić sobie i dzieciom pobyt.
Z forum dowiedziałem się że muszę mieć patent. Obdzwoniłem co się dało , niestety papiery poszły , następny kurs we wrześniu.
Zostałem bez patentu.
Z treści wynika że najbardziej kontrolowanym( jeśli dojdzie do kontroli ) dok. jest winieta. I kółko się zamyka , bo podobno nie kupię winiety bez patentu. Co radzicie ?? Czy pomoc gospodarza w tym temacie coś pomoże ?

Niby jak ma Tobie pomóc gospodarz, puści ponton w balij? Jeśli nie chcesz mieć kłopotów to ponton z silnikiem weź w przyszłym roku, a na miejscu coś sobie wypożycz (bez patentu też mało legalne). Wypożyczalnie raczej o patenty nie pytają, tylko na coś nie wpłyń bo będzie "klops".
pdratewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pdratewka » 24.07.2012 12:27

smoki3 napisał(a):

Mam pytanie.
Zostałem bez patentu.

Niby jak ma Tobie pomóc gospodarz, puści ponton w balij? Jeśli nie chcesz mieć kłopotów to ponton z silnikiem weź w przyszłym roku, a na miejscu coś sobie wypożycz (bez patentu też mało legalne). Wypożyczalnie raczej o patenty nie pytają, tylko na coś nie wpłyń bo będzie "klops".

Myślałem o pomocy w zakupie winiety. Na winiecie nie ma słowa o uprawnieniach . Tylko tyle. Szaleć nie zamierzamy. Ponton (nic wielkiego 3,6m + 5KM ) miał nas zabrać na jakąś ciekawą plażę / zatoczkę za rogiem, może dzieciaki poskakały by do wody itp.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2012 12:41

pdratewka napisał(a):
smoki3 napisał(a):

Mam pytanie.
Zostałem bez patentu.

Myślałem o pomocy w zakupie winiety. Na winiecie nie ma słowa o uprawnieniach . Tylko tyle. Szaleć nie zamierzamy. Ponton (nic wielkiego 3,6m + 5KM ) miał nas zabrać na jakąś ciekawą plażę / zatoczkę za rogiem, może dzieciaki poskakały by do wody itp.

Jeśli gospodarz będzie na liście załogi i jeśli ma patent to może być coś z tego. Ale pamiętaj przy jakimś "ups....", można mieć spore kłopoty :evil:

Z Całym Szacunkiem ja bym takiej przysługi Tobie nie zrobił. W pewnym sensie robiąc to odpowiadam za Twoje życie. Bo niby skąd mam wiedzieć, że umiesz pływać?
pdratewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pdratewka » 24.07.2012 13:40

smoki3 napisał(a):
pdratewka napisał(a):
smoki3 napisał(a):

Mam pytanie.
Zostałem bez patentu.

Jeśli gospodarz będzie na liście załogi i jeśli ma patent to może być coś z tego. Ale pamiętaj przy jakimś "ups....", można mieć spore kłopoty :evil:

Z Całym Szacunkiem ja bym takiej przysługi Tobie nie zrobił. W pewnym sensie robiąc to odpowiadam za Twoje życie. Bo niby skąd mam wiedzieć, że umiesz pływać?

No rozumiem.
Z drugiej strony w wypożyczalni nikt nie pyta o patenty , umiejętności. Podpis kasa i w drogę.
Szukam ciągle możliwości zrobienia patentu. Pzdr.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 24.07.2012 14:18

pdratewka napisał(a):...
15.08 jadę do Slatine na Ciovo.
Z treści wynika że najbardziej kontrolowanym( jeśli dojdzie do kontroli ) dok. jest winieta. I kółko się zamyka , bo podobno nie kupię winiety bez patentu.

Ciovo, czyli Kapitanat w Trogirze.
Kupowałem tam winietę kilka dni temu.
Musiałem pokazać patent i paszport.
Ale równocześnie zażądali dowodu rejestracji pontonu z moim nazwiskiem.
Oni wpisują do swojego komputera dane sternika i numery paszportu, uprawnień i dane pływadełka. Nawet kserują sobie te dokumenty.
Nie da rady bez tego, chyba... że zgłosisz jednostkę nie wymagającą uprawnień.
Albo kupisz winietę, jako właściciel łodzi, który nie ma uprawnień, a na liście załogi będzie itd...
Na winiecie nie ma danych jednostki.
Myślę, że Polak potrafi, ale czy na pewno warto?
To mają być wakacje, przyjemność i wypoczynek, a nie nerwy i potencjalne kłopoty.
Zgadzam się z poprzednim postem, ja bym nie kombinował.
Pożyczałem w zeszłym roku łódkę z silnikiem, nie chcieli uprawnień, tylko paszport i nr telefonu. Ot łupinkę, z małym silniczkiem, ale wycieczka dla znajomych była przyjemna. A Policja przepłynęła i się nami nie interesowała.
Jeszcze jedno: z chorwacką Policją nie można się "dogadać".
W rejonie Ciovo, Slatine widziałem Policję, która po prostu podpływała po kolei do łódek i kontrolowali jak leciało.
I widziałem, jak specjalnie popłynęli za kimś, kto na ich widok zmienił kurs ;-)
Mają dobre lornetki, więc sobie obserwują.
Poza tym mają doświadczenie i wiedzą, co i jak, są lepsi w tym od przeciętnego sprytnego turysty.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 201
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone