Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 09.04.2012 08:45

octopus napisał(a):Czy prawo określa jakie części zamienne do silnika powinno się mieć? :) Ja słyszałem jeszcze o bosaku i dość ważnej rzeczy w przypadku zewnętrznego zbiornika paliwa czyli gaśnicy.

-zgodnie z instrukcją obsługi silnika :wink:
-tylko za obszary nawigacji : IIa, III, Ia, II :?

obszary nawigacji = područja plovidbe

područja plovidbe-strona 5
robertgd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertgd » 10.04.2012 15:13

Witam,

Dziś zarejestrowałem się na forum, i napisałem mój pierwszy post, a ponieważ odpowiedział mi na niego FUX wysyłając tutaj i pozwólcie ,że zacytuje:

"Witam. Wiem , że narażę się być może wielu z was jednak mimo wszystko poproszę o radę. Może i nie ładnie tak zaczynać "karierę" na forum ale już ręce mi opadły. W tym roku po raz pierwszy zamierzamy udać się do Chorwacji. 4 dorosłe osoby, koniec czerwca na dwa tygodnie. Jakieś cztery godziny przeglądałem forum i już całkiem zgłupiałem. Marzy nam się jakiś apartament lub domek blisko wody. Może ktoś coś konkretnie polecić? Druga wasza rada dotyczy sprzętu pływającego. Chcielibyśmy popływać małym pontonem z silnikiem. Czy kupić coś w kraju czy wynająć na miejscu? Jakie są najciekawsze miejsca na takie pływanie?

Naprawdę nie jestem ignorantem i odpowiedzi na moje pytania szukałem na forum ... znalazłem taką masę danych, że tylko mi głowa spuchła i ani o milimetr nie posunąłem się naprzód.

Dlatego wdzięczny byłbym za jakąkolwiek pomoc ( wyłączając odsyłanie do linków)

Pozdrawiam

Robert

P.S. Czy takie cos będzie odpowiednie na wczasy w Chorwacji?

http://allegro.pl/lodz-hybrydowa-rib-zo ... 02329.html
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.04.2012 16:40

A masz uprawnienia?
robertgd
Turysta
Tak...

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertgd » 10.04.2012 17:25

FUX napisał(a):A masz uprawnienia?

Jak najbardziej. St. sternik motorowodny. Kilkuletnie doświadczenie na motorówkach, skuterach wodnych, a także prawie dwu letnie na łodziach o ok 10-12 metrów długości. Zatoka gdańska, Bałtyk otwarty (Mielno, Sarbinowo) , jeden rejs z doświadczonym sternikiem na Bornholm, oraz już regularnie WJM. Jednak wilkiem morskim nie jestem dlatego pokornie zadałem pytanie. Każdy kawałek wody to inna bajka. Woda zawsze jest górą.

Chorwacja to dla mnie nowość dlatego liczą na pomoc koleżanek i kolegów motorowodniaków.

Pozdrawiam motorowodniacką brać
Ostatnio edytowano 10.04.2012 18:50 przez robertgd, łącznie edytowano 1 raz
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 10.04.2012 18:48

Ten zestaw z Allegro wart jest niewiele ponad połowę tej kwoty. To nie jest RIB, lecz zwykły ponton, do tego stara Yamaha z lat 92-96 i przyczepa (chyba) SAM.
Ta cena to nieporozumienie, dlatego "wisi" już od kilku miesięcy.

Pozdrawiam
Robert
robertgd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertgd » 10.04.2012 18:53

Argi napisał(a):Ten zestaw z Allegro wart jest niewiele ponad połowę tej kwoty. To nie jest RIB, lecz zwykły ponton, do tego stara Yamaha z lat 92-96 i przyczepa (chyba) SAM.
Ta cena to nieporozumienie, dlatego "wisi" już od kilku miesięcy.

Pozdrawiam
Robert

Witaj.

ceną się nie sugeruję. Wiem , że to za drogo. Czekam na koniec aukcji i może będę mógł negocjować. Dzięki, że się odezwałeś. A polecasz coś może jako cel podróży?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.04.2012 19:10

Targanie przyczepy z łodzią do Cro, to 3 dni jazdy w jedną stronę w okolice Sibenika, Zadaru.
Trzeba mieć czym ciągnąć, to dwa.
Po trzy koszty z przyczepą to min. + 50-70%
Rozważ poszukanie czegoś na miejscu.
Sprzętu z 90KM na pokładzie jest sporo. Ceny min. 100 juro za dzień + paliwo. 10-15l/h przy wstrzemięźliwym obchodzeniu się z manetką.
0,5t łódka w cro to zabawka... :wink:
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 10.04.2012 19:21

W ubiegłym roku byłem w identycznej sytuacji. Miałem nową łódź i chciałem ją mieć w Cro koniecznie "przed chałupą". Coś tam znalazłem i zarezerwowałem, ale nie jestem do końca przekonany. Mieliśmy miejscówkę w Breli, w części "wylotu" w kierunku Sibenika. Zaletą jest mnogość małych, pięknych zatoczek, gdzie ilość plażowiczów jest stosunkowo niewielka, porównując do głównych plaż. Na dnie znalazłem wiele starych, porybackich betonowych bloków z uchem do cumowania. Wiążesz swoją bojkę i gotowe (ok. 25m od plaży). Alternatywą jest płatna miejscówka w marinie, o ile znajdziesz wolne miejsce.
Wadą są z pewnością ceny: niżej 80E "przy wodzie" za 2+1 nie znalazłem. Mając takie konkretne wymagania, należałoby rezerwować, i to już styczeń-luty. Kolejna wada to mało atrakcyjne wybrzeże. Wyspa Brac trochę ratuje sytuację, ale ile można... Dlatego w tym roku pojedziemy raczej w okolice Sibenika, bo widzę tam moc wysepek, kanały itp. Ale już chyba "na żywca", bo oferty w internecie przeważnie są droższe, a i na rezerwacje chyba zbyt późno.
Obrazek
robertgd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertgd » 10.04.2012 19:32

FUX napisał(a):Targanie przyczepy z łodzią do Cro, to 3 dni jazdy w jedną stronę w okolice Sibenika, Zadaru.
Trzeba mieć czym ciągnąć, to dwa.
Po trzy koszty z przyczepą to min. + 50-70%
Rozważ poszukanie czegoś na miejscu.
Sprzętu z 90KM na pokładzie jest sporo. Ceny min. 100 juro za dzień + paliwo. 10-15l/h przy wstrzemięźliwym obchodzeniu się z manetką.
0,5t łódka w cro to zabawka... :wink:

Czyli jednak coś na miejscu. Pewnie z rady skorzystam. A gdzie radzisz się wybrać?

Moja ostatnia łajba to coś takiego. Niestety musiałem się pozbyć po niskich kosztach. Zawinęła mi się lina w śrubę. Od tego czasu Merkuś stracił moc i żaden "mechanik" nie był w stanie usunąć usterki. Fotki z lata 2009.

[img][img]http://img4.fotos-hochladen.net/uploads/sprzeciktfune0k19q.jpg[/img][/img]

[img][img]http://www.fotos-hochladen.net/uploads/sprz1jq1i3oabv4.jpg[/img][/img]
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 10.04.2012 19:45

FUX, jak zwykle, sprowadza wszystkich na ziemię :lol:
Z moich doświadczeń nie wygląda to tak tragicznie. Pokonałem tę samą trasę (Rzeszów -Makarska, ok. 1250km) dwa razy. Raz z pontonem i wszystkimi "bambetlami" w bagażniku (Audi A6 Avant), a drugi raz z lawetką DMC 750kg.
Jazda bez lawety zajęła mi 15 godzin, z lawetą -18 godzin. Tragedii nie ma.
Zużycie paliwa większe o jakieś 20%. Różnica jest niewielka bo bez lawety również nie było małe z powodu pontonu na dachu.
Koszt autostrad przy trasie przez Słowację i Węgry zwiększa się o ok. 100zł w obie strony.
I, być może, najważniejsze - komfort. Jadę z lawetą i mam ten piękny luz w samochodzie. W bagażniku ład i porządek, łódkę wykorzystuje jako "ładownię" na wszystkie niekoniecznie potrzebne w podróży rzeczy+ cały osprzęt do łodzi, który w przypadku pontonu jechał wewnątrz i śmierdział :) Przy dobrze wyważonej lawecie oraz stosunkowo ciężkim holowniku, nic nie szarpie nie ucieka itp.
Jedyny duży minus jaki mi się nasuwa to STRACH przed awarią auta. Zholować samo auto z chorwackiej autostrady to jedno, a z lawetą to już trochę inna bajka. Znam kilka historii awarii aut moich kolegów i nikomu nie życzę.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.04.2012 20:09

Wyjechałem z okolic Legnicy koło 4-ej rano.
W Grazu, przez Niemcy w Oekotelu bułem koło 22.30 bez korków.
Spalanie zamiast 8l wyszło 12l
Do Pakostane wyjechałem koło 8-ej-na miejscu 18 w sobotni wieczór.
MASAKRĄ był przejazd przez miasteczko, rozładowanie, bagaży i slip.
O 9-ej sterany poszedłem na kolację.
Zgon zaliczyłem o 11-ej.
Polecam Ci Pakostane, Drage, Tribunj, Murter.
robertgd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertgd » 10.04.2012 20:23

To moja załoga na Mazurach.

Obrazek

A tu ciekawostka. Mój skuter. Po wypadku. Inny skuter na mnie najechał. Uszkodził burtę, zerwał klapę dziobową, powyrywał zawiasy. Sprzedałem. Niby nic specjalnego ale .... w tym roku znalazłem " mój" skuter na allegro .. jako bezwypadkowy rodzynek w b.d stanie. Dobre co?

Obrazek
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 10.04.2012 20:23

FUX, masz namiary na jakąś kwaterę w Tribunj?
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 10.04.2012 20:46

mirko napisał(a):Ponton wyposażony jest z tabliczkę znamionową ...
Obrazek

mirko napisał(a):
jacek_katowice napisał(a):Mirko
skąd można pobrać mapę, którą wkleiłeś kilka postów powyżej, tak aby można ją powiększyć?
Jacek

http://peljar.cvs.hr/

w "pretraga"
podać miejsce, za które chcesz mape(na przykład, Premantura)
"traži"
"karta"

mirko napisał(a):-tylko za obszary nawigacji : IIa, III, Ia, II :?

obszary nawigacji = područja plovidbe

područja plovidbe-strona 5

Mirko,
wg tego co napisałeś i do czego odsyłasz, mój RIB z klasą projektową B można zakwalifikować do obszaru nawigacji IIa czyli jak rozumiem nie więcej niż 12 Nm do najbliższego lądu.
Czy mapę, którą wkleiłeś wcześniej z zaznaczonymi obszarami nawigacji można gdzieś zdobyć w rozdzielczości bardziej czytelnej (na tej, którą wkleiłeś nie można odczytać legendy)?
Link, który podałeś jest przydatny, ale nie ma tam na mapach zaznaczonych obszarów nawigacji.

pzdr
Jacek
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 10.04.2012 21:59

infob napisał(a):Czy mapę, którą wkleiłeś wcześniej z zaznaczonymi obszarami nawigacji można gdzieś zdobyć w rozdzielczości bardziej czytelnej (na tej, którą wkleiłeś nie można odczytać legendy)?

Ten obrazek o wiele większy nie jest, ale legendę przeczytać się da.

http://www.mppi.hr/UserDocsImages/101_pol_crtaVer-w.jpg

pozdrav K
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 180
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone