Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
octopus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) octopus » 20.03.2012 23:33

Jest dokładnie tak jak pisze KrzysztofSL. Nie ma co wymagać zbyt wiele za tą cenę i obrażać się na silnik bo brzydko pachnie :) Ważne żeby pchał, nie chlał hektolitrów i był niezawodny w sensie nie odmawiania posłuszeństwa w najmniej oczekiwanych momentach. Przypuszczam, że Parsuny bardziej niż inne potrzebują corocznej posezonowej opieki. Jeżeli się będzie dbało i nie trafiło się na jeden z modeli opisywanych w negatywnych komentarzach to można nimi po ludzku pływać. Jak będzie zobaczymy... Na bieżąco będę wrzucał wiadomości dotyczące użytkowania dla potomnych ;)

Jestem co raz bliżej zakupu 9.9 z przeróbką firmową. Taniej niż 15 a dokładnie to samo. Nic nie trzeba przewiercać. Wymiana modułu i gaźnika.

Co do zapachu benzyny to niezawodny będzie gruby, czarny, duży worek na śmieci. Można takie kupić w co drugim sklepie. To powinno wyeliminować problem jeżeli zawiera się on jedynie w ciężkim powietrzu w samochodzie podczas transportu.
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 21.03.2012 10:47

Z Hondy w bagażniku (może ze zbiornika, kanistra lub linii paliwowej) też śmierdziało benzyną, szczególnie po chwili postoju na słońcu.
Ale wystarczy kilka minut w zamkniętym samochodzie i już nic się nie czuje (do najbliższej wysiadki) :D .

pzdr
Jacek
MarekAqua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarekAqua » 21.03.2012 10:48

Napewno nie jeden z Nas czeka na opinie o tej marce,sam zastanawiam sie czy zakupić używany silnik znanej firmy lub nowego Parsuna.
krzysztofSL
Globtroter
wirnik pompy

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 22.03.2012 14:10

Panowie ! może ktoś z was wymieniał wirnik pompy w silniku zaburtowym - przygotowuje silnik do sezonu. Udało mi się już zmienić olej w spodzinie, wymienić świece, czekam na dostawę anody, którą też wymienię - jednak zauważyłem, że strumyk wody nie jest taki jak powinien być -więc wirnik kwalifikuje się do wymiany. Wiadomo, że serwisy sporo biorą za tego typu usługi- więc tyle ile mogę robię sam. Czy ktoś z Was robił już coś takiego ?
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 22.03.2012 17:32

jesli masz troche zdolnosci manualnych poradzisz sobie:) http://www.youtube.com/results?search_q ... 27l0j1l1l0. zobacz kilka filmów i sam ocenisz czy dasz rade
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 23.03.2012 16:29

...ja też szykuję motor do sezonu. Chcę wymienić olej w mojej Hondzie 15 HP 4t w instrukcji pisze, że potrzeba 1,1l oleju. Ja mam tylko 1 litr Quicksilvera czy muszę dokupić jeszczę flaszkę? Czy literek starczy?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.03.2012 17:22

Po pierwsze, to jest napisane.
Po to robią takie pojemności, żebyś kupił 2 butelki.
Wlej jedną i sprawdź.
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 23.03.2012 17:34

to starczy litr czy nie :?:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.03.2012 18:14

Kup dwa litry, w przyszłym roku wlejesz to, co Ci zostało, a następną butelkę zostawisz na kolejny rok.
:roll:
krzysztofSL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 23.03.2012 18:16

Kup dwa litry, bo i tak pewnie będziesz musiał potem dolewać
octopus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) octopus » 23.03.2012 20:35

Wirnik jest stosunkowo łatwy do wymiany. W Parsunach np. zalecają wymianę co sezon. Zależy też ile się silnika używa ale jest to część zużywająca się najszybciej ponieważ trze o obudowę. Nie wystrasz się, bo będzie to wyglądało jakbyś miał za duży wirnik ;)
krzysztofSL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 23.03.2012 21:38

A czy to, że wymieniłem już olej w spodzinie nie przeszkadza ? Czy najpierw się wymienia wirnik a potem dopiero olej czy to jest bez różnicy ? Gdzieś słyszałem, że śmiało mogę odkręcić spodzinę a oleju w przekładni nie ubędzie
octopus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) octopus » 23.03.2012 23:04

Odkręca się całą spodzinę. Olej się nie wylewa bo jest wewnątrz w części, którą oddzielisz od silnika. Obejrzyj kilka filmów na You Tube i będziesz wiedział już mniej lub więcej z czym to się je. Często instrukcje w nich zawarte są bardzo pomocne ;)

Tak w między czasie zapytam... Jak pompujecie gumjiaki? Na oko czy jest gdzieś do kupienia odpowiedni do tego manometr?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2012 06:59

octopus napisał(a):....
Tak w między czasie zapytam... Jak pompujecie gumjiaki? Na oko czy jest gdzieś do kupienia odpowiedni do tego manometr?

Jedni na oko, inni manometrem. Ja na wyczucie :wink: :lol:
RYBA32
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RYBA32 » 26.03.2012 21:37

Witam wszystkich.
mam pytanie z czego najlepiej wykonac numery na ponton?
i czy istnieje jakiś przepis co do wielkości i miejsca gdzie mają być umieszczone ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 177
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone