2suw/4suw
napisał(a) krzysztofSL » 18.03.2012 22:33
Witam, miałem kiedyś cztero suwa (Parsun 5KM) teraz mam dwu suwa (mercury 15KM). Powiem tylko tyle, że w obu przypadkach są dobre i złe strony. 4sów mniej pali, lejesz czyste paliwo bez mieszanki tylko olej do silnika, mniej kopci jest nieco cichszy i bardziej przyjazny dla środowiska - ale za to gabarytowo jest dużo większy a przez to i cięższy od 2suwa. 2sów analogicznie będzie nieco więcej spalał, bardziej kopcił, itp. Zaletą 2sówa jest jeszcze jego moc (2suwy są mocniejsze od tych drugich), poza tym transport - dla mnie rzecz priorytetowa. Jak zobaczyłem ile ważą 4suwy o mocy 15KM to się załamem - 2suwy są o wiele lżejsze (mój waży ok 34kg) W transporcie ważne jest jeszcze to, że 2suwa kładziesz jak chcesz - 4suwa tylko na rumplu. Miałem kiedyś sytuację, że przez pomyłkę położyłem 4suwa na drugi bok (czyli nie na rumplu) i potem na jeziorze miałem problem z odpaleniem - na szczęście po wielu próbach odpalił)
Co do kupna silników - próbuj też na alternatywach allegro (tablica, sprzedajemy.pl, gumtree)