Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 22.02.2012 17:40

smoki3 napisał(a):Boloh chyba źle odczytujesz intencje kolegów. Wszyscy cieszą się, że poszerzysz grono obszerniejszych łodzi motorowych. W dyskusji z paliwem chodziło raczej oto gdzie zmieścić wystarczającą ilość paliw do bezpiecznego pływania.

Szukałem też opinii o w/w RIB-ie i nie znalazłem.
Mam nadzieję, że znajdziesz swój wymarzony sprzęt.

Pozdrawiam
Dokładnie o to mi chodziło.Nie mam zamiaru straszyć Cie spalaniem bo swiadomy napewno jestes tylko chcę pomóc żebys był zadowolony po zakupie :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.02.2012 19:22

FUX napisał(a):
Na 3/4 manety można se zęby na większej fali powybijać.
Zwłaszcza, jak "dziwne" jednostki kilwater robią... :wink:

Byś se gumjaka kupił nie miałbyś problemu, bo wszystko naokoło miękkie, ino ryja trza trzymać daleko od czapy silnika żeby se jej kłami nie porysować :lol:

A my się martwimy jak dopłynąć do brzegu gdyby przebił się balon pontonu

Eee tam, nie miał pompowanych 3+1 to i się utopił :D
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 22.02.2012 20:29

Rich72 z czystej matematyki tak to może wyglądać, ale średnia realnego płynięcia była wyższa. W jedną stronę, czyli te 40 km, płynęliśmy praktycznie cały 80 - 90% w ślizgu. Max mojego zestawu to 30 - 32 km/h. Nasza prędkość przelotowa, z jaką pływamy po spokojnej wodzie, to 25 - 27 km/h - i z taką szybkością płynęliśmy. Oczywiście w trasie kilka razy zatrzymywaliśmy się, nie gasząc silnika, by zrobić zdjęcia, by zmienić ubranie, by poszukać jakiejś pierdoły w przepastnych workach. W drodze powrotnej, kiedy dopadł nas czołowy wiatr, 50% pokonaliśmy na pyrkaniu, ale nie były to wolne obroty, tylko jakieś 1/5 - 1/4 - tak na oko. Wtedy prędkość wynosiła tak między 6 - 9 km/h. Pozostałe 50% powrotnej trasy, to ponownie ślizg. Więc jeżeli miałbym ocenić, ile kilometrów z tych 80 było w ślizgu, to sądzę, że było to gdzieś tak około 50 km. Reszta to wolniutka jazda, z czego znaczna część była przy dużej fali pod wiatr.
Dlatego też jestem zachwycony ekonomią mojego zestawu. Nigdy się nie spodziewałem, że może tak mało palić.
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 22.02.2012 23:47

fasola napisał(a):
smoki3 napisał(a):Boloh chyba źle odczytujesz intencje kolegów. Wszyscy cieszą się, że poszerzysz grono obszerniejszych łodzi motorowych. W dyskusji z paliwem chodziło raczej oto gdzie zmieścić wystarczającą ilość paliw do bezpiecznego pływania.

Szukałem też opinii o w/w RIB-ie i nie znalazłem.
Mam nadzieję, że znajdziesz swój wymarzony sprzęt.

Pozdrawiam
Dokładnie o to mi chodziło.Nie mam zamiaru straszyć Cie spalaniem bo swiadomy napewno jestes tylko chcę pomóc żebys był zadowolony po zakupie :D

OK Jak już pisałem wcześniej nie ma sprawy :D :D
A tak dla przekory to podaje wszystkim tym niedowiarkom o czym zresztą pisał FUX odnośnie niskiego spalania przy silniku 50KM poniżej link
http://www.yamaha-motor.eu/pl/binary/Te ... 450571.pdf
zauważcie że spalanie z silnikiem 50KM z 4 osobami na pokładzie odbywało się na łodzi o wadze 330kg a więc o 170kg większej od RIB-a to znaczy o prawie połowę cięższej jednostki gdzie spalanie wynosiło 8,8l/godz.przy prędkości około 35km/h-(a więc w pełnym ślizgu)
To przy wadze prawie o połowie mniejszym i z wyregulowanym dobrze trimem spalanie może spoko zejść do 6l/h :lol:
Ostatnio edytowano 23.02.2012 13:12 przez Boloh, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.02.2012 08:48

Boloh napisał(a):A tak dla przekory to podaje wszystkim tym niedowiarkom co zresztą pisał FUX odnośnie niskiego spalania przy silniku 50KM poniżej link

http://forum-motorowodne.pl/silniki-do- ... paliwa/60/
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 23.02.2012 13:09

Rysio napisał(a):
Boloh napisał(a):A tak dla przekory to podaje wszystkim tym niedowiarkom co zresztą pisał FUX odnośnie niskiego spalania przy silniku 50KM poniżej link

http://forum-motorowodne.pl/silniki-do- ... paliwa/60/

Rysio to znów zły przykład do porównania spalania ponieważ link dotyczy testu : Odeon Boats Odeon 440C - Parametry
http://www.motorowkiskutery.pl/Lodzie-M ... p2242.html ....i to z pływaniem na maksa-do oporu
Widzę że idziesz w zaparte no cóż szkoda że wcale nie bierzesz pod uwagę najważniejszego argumentu jakim jest sam ciężar jednostki pływającej, a to poważny błąd , bo to tak jakbyś chciał porównać spalanie Busa czy olbrzymiego Vana z wagą 2500kg do osobówki z wagą 1300kg z tymi samymi silnikami .
Wielkość i waga robi różnicę. Wystarczy jak poczytasz moich przedmówców którzy ciągną samochodami załadowane przyczepki i o ile więcej na 100km/h potrafią ich samochody spalić 8O :lol:
pozdrowienia Boloh
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 23.02.2012 13:40

A nie lepiej podejść do tematu spalania silników zaburtowych w ten sposób że ;
silnik pali tyle ile potrzebuje.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.02.2012 13:49

A tam zaraz w zaparte :wink: Ja po prostu widzę różnicę pomiędzy testem łódki na zasadzie ustawiamy obrotomierz na 4800RPM czy ile tam i płyniemy przez godzinę jednostajnym tempem w doskonałych warunkach a rzeczywistym funem podczas pływania czyli stawanie na rufie, ostre zwroty i zabawa na falach + płynięcie do bardziej lub mniej konkretnego celu w zafalowaniu kiedy czasem trzeba dodać gazu a czasem ująć żeby wstrzelić się w określony punkt fali tak żeby nie zwodować bagażu i załogantów :)

Porównanie z samochodem owszem dałeś prawidłowe, ale z jednym zastrzeżeniem nie bierz tylko autostrady pod uwagę ale porównaj je również w mieście a nawet w terenie. Wtedy okaże się że spalisz nawet z przyczepą na autostradzie mniej niż podczas off road'u samym autem.

RIBa chyba dość słusznie porównuje się właśnie do terenówek, które dają ten fun na wodzie a kupno jego samego, by pływać dostojnie z punktu A do B ma się tak samo jak kupowanie Hilluxa czy Veyrona by wozić dzieci do przedszkola. Wiele przedmiotów jest dziś podobnie użytkowanych. Ostatnio akurat zwróciłem uwagę na narciarzy - każdy dziś jeździ na carvach ale carvingowo na stokach jeździ może z 5% ludzi, więc pytam po jaką cholerę kupowali carvy skoro do jazdy śmigiem zdecydowanie lepiej nadają się poczciwe ołówki ? :D

Reasumując - ja podaję rzeczywiste ubytki w baku podczas uprawiania zabawy nie zaś niemal laboratoryjne pomiary na zasadzie wypłynąłem, otwarłem na 2/3 i po godzinie sprawdziłem ile spalił. Jak mam tak pływać to sobie kupię kabinówkę z dobrze zaopatrzoną lodówką :)
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 23.02.2012 16:59

Boloh napisał(a):A tak dla przekory to podaje wszystkim tym niedowiarkom o czym zresztą pisał FUX odnośnie niskiego spalania przy silniku 50KM poniżej link
zauważcie że spalanie z silnikiem 50KM z 4 osobami na pokładzie odbywało się na łodzi o wadze 330kg a więc o 170kg większej od RIB-a to znaczy o prawie połowę cięższej jednostki gdzie spalanie wynosiło 8,8l/godz.przy prędkości około 35km/h-(a więc w pełnym ślizgu)....

Boloh!
Ile Ty masz lat, że jeszcze wierzysz w testy spalania przeprowadzone przez producentów silników. Kupiłeś chociaż raz w życiu samochód który palił w rzeczywistości tyle co w papierach. Ja wiem, że można się uprzeć i pojechać/popłynąć tak, żeby osiągnąć normy fabryczne, ale wtedy nawet żona zaczyna się pytać dlaczego tak wolno jedziemy/płyniemy. :D

pzdr
Jacek
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 23.02.2012 17:27

Boloh, snujesz jakieś kosmiczne teorie podpierając się DANYMI PRODUCENTA. Nie wiem czy śmiać się, czy płakać.
Posłuchaj kolegów, którzy napisali Ci kilka sensownych rzeczy powyżej.
Waga jest istotna, ale nie najważniejsza. Najważniejszy jest sposób użytkowania. RIB z przyzwoitym silnikiem daje taką radochę z pływania, że Twoje kalkulacje szybko wezmą w łeb. Chciałbym, abyś po powrocie z Cro uczciwie napisał w tym miejscu ile naprawdę spaliłeś. Kiedy pierwszy raz dostałem w swoje "łapy" Zodiac'a z nowiutkim Suzuki 60KM, to zbiornik "wyszedł" momentalnie. Przez chwilę myślałem nawet, że mam awarię. A tu pusto :lol:
A propos wagi. Założę 15KM do 2 tonowego jachtu, "popyrkam" sobie spokojnie i spalę dużo mniej niż podczas "zabawy" na 150kg Rib'ie z 50KM. Nieprawdaż?
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 23.02.2012 17:31

Infob uprzedziłes mnie :D ale nie o to chodzi.Ciekaw jestem czy kolega Boloh znalazł jakies informacje na temat Tokarexa ??Chętnie bym go sobie pooglądał na fotach no i w akcji
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 23.02.2012 18:36

Nawet parę dni temu był artykuł chyba na www.wp.pl o wygranej sprawie w sądzie w USA
wniesionej przeciwko Toyocie za niezgodne z danymi fabrycznymi zużycie paliwa.
Facet wygrał kilkadziesiąt tysięcy USD.
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 23.02.2012 22:39

OK
Ostatnio edytowano 23.02.2012 23:31 przez Boloh, łącznie edytowano 4 razy
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 23.02.2012 22:51

Argi napisał(a):Waga jest istotna, ale nie najważniejsza. Najważniejszy jest sposób użytkowania. RIB z przyzwoitym silnikiem daje taką radochę z pływania, że Twoje kalkulacje szybko wezmą w łeb. Chciałbym, abyś po powrocie z Cro uczciwie napisał w tym miejscu ile naprawdę spaliłeś. Kiedy pierwszy raz dostałem w swoje "łapy" Zodiac'a z nowiutkim Suzuki 60KM, to zbiornik "wyszedł" momentalnie. Przez chwilę myślałem nawet, że mam awarię. A tu pusto :lol:
A propos wagi. Założę 15KM do 2 tonowego jachtu, "popyrkam" sobie spokojnie i spalę dużo mniej niż podczas "zabawy" na 150kg Rib'ie z 50KM. Nieprawdaż?

Argi co wy się wszyscy przyczepiliście do nie moich danych.
Ja tylko dla zasady podałem te stronę i wartości ustalone w teście zresztą poparte opiniami FUX-a, ale to wszystko . Ja też w to nie za bardzo wierzę :) i też myślę żę bez żonki to poszaleje w godz z 20l zbiornikiem :D bo z żoneczką już tak nie będzie , chyba że będzie na czczo :)
I jak tylko zrobi się możliwość do pływania i zwoduje się na jezioro czy na rzekę to solennie obiecuje zdać dokładną relacje z pływania i spalania.
A po Riba do Tokarexa jadę w następnym tygodniu.
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 23.02.2012 23:05

Boloh napisał(a):Kolego Jacku
Jeśli chodzi o samochody to trafiłeś w mój czuły punkt , gdyż z tego co piszesz mogę wnioskować że w przeciwieństwie do Ciebie to ja mam duże doświadczenie w samochodach
Ile Ty masz lat, że jeszcze wierzysz w testy spalania przeprowadzone przez producentów silników. Kupiłeś chociaż raz w życiu samochód który palił w rzeczywistości tyle co w papierach.

Odnośnie wieku i samochodów to wiedz że miałem ich 15 z czego większość z salonu-(na własny użytek nie jako handlarz) i gdybyś chociaż raz kupił nowy samochód z najwyższej półki to byś wiedział, że to co jest napisane w papierach jest też na drodze bez żadnych starań a jeżdżę b.szybko. Oczywiście wszystko też zależy w dużej mierze od sposobu jazdy-czytaj umiejętności zresztą tak jak z pływaniem :roll: i proszę Cie miarkuj się jak nie wiesz z kim tak naprawdę masz do czynienia(profesja-wiedza ,zawód czy status) bo nie mnie czy kogokolwiek innego możesz obrazić ale takim tekstami tylko Ty wystawiasz sobie świadectwo

Z historii paru ostatnich wpisów wnioskuję, że masz same czułe punkty.

Już się nie odzywam, zaczynam się bać. :oops:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 171
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone