Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 15.02.2012 19:14

terenowiec napisał(a):A wiec tu jest niezrozumienie. Myślałem, że łapiesz ładunek 70 kg i wrzucasz na dach. Patent, to coś innego. Sam myślę wkładać ponad 100 kg RiB-a na dach przy pomocy patentów (rodzaju windy).
Interesuje mnie to, co napisałeś odnośnie rolowania pontonu. Jak to robisz, że Twoja zwinięta "bela" ma okołu 2 metrów? Czy robisz to tak, że balony przy zwijaniu dajesz na zewnątrz, a nie do środka? Jeżeli tak, to do oryginalnej torby chyba go już nie mieścisz i masz zrobioną nową torbę? Czy mam rację?

Tak , balony przy zwijaniu daję na zewnątrz ,chodzi o to aby tuba była cienka dawała mały opór powietrza. Z oryginalnej torby nie korzystam , owijam go w grubą plandekę.
Ale myślę o takiej torbie tylko nie bardzo wiem z czego uszyć ,bo dobrze by było aby była uszyta z bardzo sztywnego materiału , by się nie robiły fałdy.
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 15.02.2012 19:40

Marzuś, mam taki ponton http://www.sklep-twinpower.com.pl/Ponto ... E-457.html
do tego silnik Mariner 15, o wadze ok 35 kg. Cały sprzęt + 4 kapoki + leżaki, dmuchane materace, a dp tego 2 lodówki samochodowe i ogrom jedzenia/ostatni raz/ , wiozłam w XC 70 z dużym boxem na dachu. W środku siedziały 4 dorosłe osoby, przy czym dwie o całkiem sporych gabarytach :mrgreen: . Pakując , staraliśmy się lżejsze rzeczy umieścić w bagażniku na dachu, a silnik wsadzony w dwa grube foliowe worki i ponton dobrze złożony jechały w samochodzie. Tak zapakowani jeździlismy kilka sezonów, w tym roku lżej bo tylko we dwójkę. Uważam, że taki zestaw jest optymalny, ze względu na wagę pontonu nie ma problemu z transportem, pewnie, że mąż marzy o sprzęcie jak ostatnio nabył infob http://www.hondamarine.pl/lodzie-hybrydowe-brig/e-500, :D , może na emeryturze, gdy będzie więcej czasu na przyjemności.
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 15.02.2012 19:50

terenowiec napisał(a):A wiec tu jest niezrozumienie. Myślałem, że łapiesz ładunek 70 kg i wrzucasz na dach. Patent, to coś innego. Sam myślę wkładać ponad 100 kg RiB-a na dach przy pomocy patentów (rodzaju windy).
Interesuje mnie to, co napisałeś odnośnie rolowania pontonu. Jak to robisz, że Twoja zwinięta "bela" ma okołu 2 metrów? Czy robisz to tak, że balony przy zwijaniu dajesz na zewnątrz, a nie do środka? Jeżeli tak, to do oryginalnej torby chyba go już nie mieścisz i masz zrobioną nową torbę? Czy mam rację?

Winda nie bardzo zda Ci egzamin , bo nie wszędzie znajdziesz drzewo
aby zaczepić bloczek . A jak byś pomyślał o takiej ramie aluminiowej
na RIBa a szyny na dachu coś takiego jak się wsuwa nosze w karetkach.
Wiem że to inna wysokość podłoga a dach ale chodzi o to żeby zaczepić jeden punkt.
Ja w podobny sposób sam zarzucam,wsuwam na bagażnik dachowy duży box, kajak polietylenowy.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 15.02.2012 20:21

Humorek, to ma być coś dokładnie takiego jak mówisz, ale w tym wątku nie chciałem tego rozwijać. Całość, będzie na rolkach i zawiasach na dachu. Będzie się wysuwać i opuszczać. Jeszcze nie myślałem o detalach, ale na pewno będę miał kilka wieczorów w garażu przy spawarce, tokarce, szlifierce i pile. Coś wymyślę. Nie mogę tylko przesadzić z wagą, bo sam RiB będzie ważył ponad setkę.
zbys2011
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbys2011 » 16.02.2012 13:30

Mam pytanie - czy jeśli chciałbym popływać np czymś takim http://allegro.pl/ponton-262cm-excursio ... 31277.html to jest wymagane OC? . Czy są jakieś przepisy które regulują jak daleko od brzegu mogę wypłynąć i wogóle czy mógłby ktoś tak w skrócie opisać jakie muszę warunki spełnić abym mógł się poruszać takim pontonem (jakoś nie mogłem się doszukać tego w tym temacie)
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 16.02.2012 15:18

zbys2011 napisał(a):Mam pytanie - czy jeśli chciałbym popływać np czymś takim http://allegro.pl/ponton-262cm-excursio ... 31277.html to jest wymagane OC? . Czy są jakieś przepisy które regulują jak daleko od brzegu mogę wypłynąć i wogóle czy mógłby ktoś tak w skrócie opisać jakie muszę warunki spełnić abym mógł się poruszać takim pontonem (jakoś nie mogłem się doszukać tego w tym temacie)

OC to raczej niekoniecznie, ja bym wziął na życie :D, chyba, że na plaży strzeżonej w obrębie bojek.

pzdr
Jacek
Ostatnio edytowano 16.02.2012 18:51 przez infob, łącznie edytowano 1 raz
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 16.02.2012 16:43

To jest zabawka (patrząc w skali jednostek morskich), więc nie ma co mówić o obowiązkowym ubezpieczeniu. Takowe wymagane jest przy odpowiedniej mocy silnika. Co do odległości, to dla własnego bezpieczeństwa nie powinieneś zbyt daleko odpływać od brzegu, bo przy niespodziewanej zmianie kierunku wiatru, możesz nie dopłynąć do brzegu. Myślę, że graniczną odległością może być 100 - 200m od brzegu. Oczywiście nie mówimy tu o pływaniu w osłoniętych zatokach, które są dużo bezpieczniejsze.
PS.
Jacek dopiero po chwili zrozumiałem co miałeś na myśli pisząc "Wziął ubezpieczenie na życie". Zgadzam się z Tobą całkowicie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.02.2012 18:33

Dobra propozycja na większy basen... :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2012 19:48

Humorek napisał(a):......Ale myślę o takiej torbie tylko nie bardzo wiem z czego uszyć ,bo dobrze by było aby była uszyta z bardzo sztywnego materiału , by się nie robiły fałdy.

Przecież masz w Radomiu tylu zdolnych rymarzy. :wink: Na pewno coś doradzą. Ja proponował by taki materiał jaki jest używany na worki marynarskie.
zbys2011
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbys2011 » 16.02.2012 19:58

A jaki ponton polecacie - żeby życia nie stracić pływając nim, popływać wzdłuż wybrzeża (nie oddalać się za bardzo od brzegu) i oczywiście nie zrujnować bardzo budżetu domowego
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 16.02.2012 20:58

smoki3 napisał(a):
Humorek napisał(a):......Ale myślę o takiej torbie tylko nie bardzo wiem z czego uszyć ,bo dobrze by było aby była uszyta z bardzo sztywnego materiału , by się nie robiły fałdy.

Przecież masz w Radomiu tylu zdolnych rymarzy. :wink: Na pewno coś doradzą. Ja proponował by taki materiał jaki jest używany na worki marynarskie.

Z tymi rymarzami to już historia , powymierali.
Nawet do Radomia dotarła już motoryzacja i wszyscy po przesiadali się z furmanek na horse power.
To na worek marynarski co używają to też za wiotkie.
Bardziej coś takiego jak są wykładane dna toreb turystycznych.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.02.2012 21:13

zbys2011 napisał(a):A jaki ponton polecacie - żeby życia nie stracić pływając nim, popływać wzdłuż wybrzeża (nie oddalać się za bardzo od brzegu) i oczywiście nie zrujnować bardzo budżetu domowego

Yyy. To zależy, jaki budżet masz na myśli... :lol:
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 16.02.2012 22:21

zbys2011 napisał(a):A jaki ponton polecacie - żeby życia nie stracić pływając nim, popływać wzdłuż wybrzeża (nie oddalać się za bardzo od brzegu) i oczywiście nie zrujnować bardzo budżetu domowego

Budżet wysokości tego pontonu, który pokazywałeś wcześniej wystarczy na 2-3 kamizelki ratunkowe do używania na trochę bardziej prawdziwym pontonie. Aby myśleć o bezpiecznym pontonie z silnikiem na Adriatyk (nie za daleko od brzegu) musisz do budżetu dodać ze dwie cyferki, nie koniecznie z tyłu - raczej z przodu i pierwsza większa niż zero - no chyba, że coś używanego, nowy ponton, a używany silnik (nie mylić z kradzionym), ale do tego parę dodatków, uprawnienia, winieta i zero z przodu też zamienia się w jeden.
Wydaje mi się, że jeśli coś tańszego, z wiosłami (4 cyfrowy budżet) - to raczej pompowany kajak, który ma o wiele lepsze właściwości nautyczne, na wiosłach płynie, a nie udaje, że płynie i można sobie zrobić parę ładnych kilometrów wzdłuż brzegu no i uprawnień też raczej nie trzeba.
Ale na temat kajaków to nie ze mną! :D

Może Humorek coś podpowie...

pzdr
Jacek
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 16.02.2012 22:46

Może Humorek coś podpowie...

pzdr
Jacek[/quote]

No ,ale dobry kajak to też tyle co jaki taki ponton np Honda .etc...
Mając ponton z silnikiem i kajak zdecydowanie polecam kajak.
Kajak daje o wiele więcej niezależności i swobody.
A trochę wysiłku tylko nam dobrze zrobi na zdrowie i na kondycje.
Ostatnio edytowano 17.02.2012 09:41 przez Humorek, łącznie edytowano 1 raz
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 16.02.2012 23:02

Humorek napisał(a):No ,ale dobry kajak to też tyle co jaki taki ponton np Honda .etc...

No to też napisałem, że budżet czterocyfrowy, ale odpada wydatek na silnik.

pzdr
Jacek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 168
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone