Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 02.02.2012 15:44

Podałem link do przyjemnej łódki 4,5 m. za 14 tysiaków , co do jej walorów technicznych, tu jest znak zapytania. Inne to ok. 23 tysiaków. A linia Veny. to historia, nie ten czas. Fatalna ergonomiczność pokładu.
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 02.02.2012 15:50

AdamSz napisał(a):Podałem link do przyjemnej łódki 4,5 m. za 14 tysiaków , co do jej walorów technicznych, tu jest znak zapytania. Inne to ok. 23 tysiaków. A linia Veny. to historia, nie ten czas. Fatalna ergonomiczność pokładu.

No tak, ale to jakiś "no name". A ta druga to Galia... czyli jedna z droższych na rynku :wink:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 02.02.2012 15:54

Tu się zgadzamy, że w tych widełkach 15-23 można coś fajnego wykukać. Pozdr.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.02.2012 15:59

AM 480 VS brig.
Wolę brig.
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 02.02.2012 16:09

FUX napisał(a):AM 480 VS brig.
Wolę brig.

A ja wolę to:
Obrazek

Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.02.2012 19:15

No to kupuj. Najpierw sugeruję zrobić testy. Na wodzie, nie targach... :wink:
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 02.02.2012 19:46

To moje. Miniony sezon, Brela :hearts:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.02.2012 19:48

Ja już z tej choroby się wyleczyłem... :wink:
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 04.02.2012 18:36

FUX napisał(a):No to kupuj. Najpierw sugeruję zrobić testy. Na wodzie, nie targach... :wink:

Macie wszyscy racje i co do RIB-a i co do laminatu.
Wiem tylko że tak jak napisałeś wyżej najpierw popływam , potestuje a potem będę ..myśle że będę wstanie powiedzieć co mi najlepiej leży na sercu i co tak naprawdę oczekuje po jednostce pływającej :D
A tak na marginesie dzisiaj wróciłem z oglądania Ribów , wystawionych na Alledrogo (lauro i Lumac) w Dzierżonowie.
Drodzy Państwo PRZESTRZEGAM ! nie dość żę zrobiłem 200km w jedną stronę to jeszcze spotkałem się z takim chamskim podejściem do klienta łącznie z atakami na mojego znajomego którego zabrałem ze sobą(kapitan , konstruktor i rzeczoznawca prowadzi kursy , zatwierdza i rejestruje jednostki do możliwości pływania i po jakich wodach)-jako experta w tej materii (na marginesie jego syn prowadzi serwis i naprawy łodzi i silników)
Pierwsze wejście i atak na syna żę chce zrobić zdj. cyt."kupujecie czy robicie zdj. bo jak zdj.to nie wolno". bardo agresywni , zniecierpliwieni że wszystko dokładnie oglądamy negujący każdą naszą a właściwie mojego fachowca zastrzeżenia łącznie z wyzwiskami w stylu że g...no się na tym zna itd. itp. -Koszmar.
UWAGA! na tych handlarzy-(tatuś z synkiem) , brak tabliczek znamionowych na pawężach RiB-ów ?już się nawet nie pytaliśmy gdzie są
:(
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.02.2012 18:40

Większość sprzętu w portalach ogłoszeniowych jest z dymu.
Dla przykładu rib 5m z 70-90 KM nowy, to wydatek rzędu 50-60kpln + przyczepa i szpej. Podobnie plastik.
1-3 letnie egzemplarze za 25-35 kpln to dym. W każdym razie w jakiejś części, np. silnikowej.
Prezentów nikt nie robi...
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 05.02.2012 09:41

Trzeba było czytać dokładnie opis jego aukcji, oraz innych przedmiotów które wystawia a
oszczędził byś sobie kilometrów , nerwów i czasu nie tylko swojego.
Od kilku lat śledzę aukcje na allegro i sprzedawca z Dzierżoniowa jest znany od dawna.
Drobny handlarz i hahment 80% silników które sprzedaje na allegro są to silniki malowane
ale w opisie aukcji nic takiego nie podaje chwaląc się że silnik jest w idealnym stanie fabrycznym.
Przeważnie są to jakieś 20 letnie picowane silniki w cenie 2500-4000zł
A te 20 % które nie są malowane żąda za nich bandycką cenę.
Ponton Zodiaca który wystawia już chyba od roku za cenę 4600 też chyba jest jakiś trefny
bo za tą cenę powinien sprzedać się już dawno.
Na szczęście nie miałem z nim do czynienia.
Wracając do aukcji pontonu RIB Lauro zauważ że w nagłóku podaje:
RIB LAURO Z YAMAHĄ 40 KONI za cenę 13.600zł w opcji Kup Teraz
ale poniżej w opisie podaje że cena kompletu z silnikiem jest 23.000 zł.
Jawne oszustwo bo według regulaminu Allegro obwiązuje cena przedmiotów będąca w temacie aukcji , czyli ponton z silnikiem za 13,600zł.
Po za tym co to za firma Lauro bo wklepałem w googlarkę i nic nie wyskakuje.
Na innej aukcji sprzedaje malowany na 100% silnik Yamaha 50 koni z długą stopą
zaczepiony do pontonu sugerując nie zorientowanym że jest to silnik do pontonu.
Ale nie przejmuj się pierwsze koty za płoty .Musisz się uzbroić w cierpliwość.
Przeważnie tak w życiu jest że obowiązuje zasada przekory , jak chcemy to nie ma.
Myślę że za kikanaście tys powineneś kupić używanego przyzwoitego 5 metrowego RIB-a
Tylko jak będziesz kupował używkę zwróć baczną uwagę na stan połączenia sztywnej
podłogi z balonami .Jast to połączenie które narażone jest na potężne udary i wibracje Fabrycznie jest to zgrzewane pod wysokim ciśnieniem
W warunkach domowych nie naprawialne . Sporo widziałem ogłoszeń sprzedaży Ribów z
odklejoną podłogą.
Myślę że trudniej Ci będzie kupić za przyzwoite pieniądze używany silnik 40-60 KM do tego pontonu
Ja w listopadzie ub.roku kupiłem do swojego pontonu Yamahe dwusuwa 30 koni.
Ponad rok szukałem.Pojechałem po niego 600 km w jedną stronę pod Szczecin.
Myslę że zakup jest udany , co prawda sprawdzany był tylko na słuchawkach
a jak będzie okaże się na wodzie.Facet sprzedawał bo kupił większy 50 koni.
1-4 marca są w Warszawie targi Wiatr i Woda. Jest sporo wystawców różnego sprzętu. Warto przyjechać , popatrzeć , pomacać ,porozmawiać.
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 05.02.2012 13:35

Boloh napisał(a):
Drodzy Państwo PRZESTRZEGAM ! nie dość żę zrobiłem 200km w jedną stronę to jeszcze spotkałem się z takim chamskim podejściem do klienta łącznie z atakami

Ja już mam za sobą szukanie używanego RIB'a w dobrym stanie, już nie szukam - kupiłem nowego.

Wnioski z 2 letnich poszukiwań:
1. okazje się nie zdarzają (a już mi to na 100% się nie zdarzają)
2. wystawcy pokazują często zdjęcia z przed lat, jeżeli trafimy na uczciwego to wyśle nam kilka aktualnych fotek i wyleczymy się bez wychodzenia z domu
3. pośrednicy zawsze opowiadają bajki i w końcu się plączą - wystarczy zadać kilka pytań, ale oni muszą coś ulepszyć. Raz miałem namierzonego RIB'a 2 letniego, jak się okazało u pośrednika, który za wszelką cenę chciał mi wmówić, że to on go używał - tylko nic się kupy nie trzymało.
4. w Polsce jest bardzo mało RIB'ów z drugiej ręki: niemalże 100% 5m i większych była wcześniej używana komercyjnie -są zużyte w dużym stopniu lub/i cena nie jest atrakcyjna
5. więcej RIB'ów z drugiej ręki można znaleźć w Wielkiej Brytanii, ale ceny jak dla nas są wysokie (ceny używanych zbliżają się do promocyjnych cen nowych w Polsce), no i trzeba to ściągnąć do Polski

pzdr
Jacek
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 05.02.2012 15:58

Kolego Boloh, szukanie sprzetu, to kilometry. Jak kupowałem swój jachcik, to też zrobiłem chyba z 1000 km 8O :D. Na all stoją nówki riby od 13 tysiaków do doposażenia. Co prawda jakieś tam Tokarexy i inna chińszczyzna, ale to jest dobra średnia póła. Nówka i pewniaczek z gwarancją od firmy. ........ A, jak chcesz sobie pojeździć i popatrzeć na markowe używane, tę stronkę widziałeś?
http://otomoto.pl/lodz-motorowa-rib-pon ... 06341.html

W każdym bądź razie, to co koledzy piszą, nie bierz od cwaniaczka, handlarza, co ze śmietnika wybiera i przywozi. Jak już to jakaś większa firma, najlepiej z gwarancją techniczną i prawną. Dużo dilerów od nowego sprzętu ma tez używane.

Dobre oferty mozna też znaleźć w Niemczech, na stronkach http://www.boatshop24.com/pl // http://www.lodzie24.com/
To są z reguły komisy, sprząt dobrze opisany, można powiedzieć pewny, ceny nie najniższe, bo jakby były niskie, to ci handalarze już by to dawno wybrali. :wink: Pod taki Berlin, czy gdzieś tam, to od Ciebie rzut beretem, mazury to za górami za lasami, co nie :wink: Pozdr
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 05.02.2012 16:19

jesli znasz włoski lub masz kogos kto tam mieszka zajrzyj na http://www.subito.it/annunci-sardegna/v ... /?o=7&th=1 sporo tam tego lecz wiadomo stan różny ale mysle ze można coś uczciwego znaleść.Okno Tipologia zmienic na Gommone czyli ponton a okno Sardenga znimic na Tutta Italia i wtedy mamy wszystkie gumowe pływadełka z całych Włoch :)
Ostatnio edytowano 05.02.2012 16:40 przez fasola, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.02.2012 16:20

Link nie działa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 164
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone