Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 21.10.2007 13:56

daisykf napisał(a):
adam_cro napisał(a):
daisykf napisał(a):
adam_cro napisał(a):Witajcie!
Właśnie wróciłem z moją "łupiką" z CRO. Ale się ubawiłem!!! Przepłynąłem 631 km (GPS rejestrowane ślady) - i stwierdziłem, że zabrakło mi tygodnia urlopu! Łupka sprawdziła się znakomicie, była jedną z najszybszych i najdzielniejszych ( na forum, uroczyście jej dziękuję :-)). Jedno co mnie przygnębia to to, że jeszcze rok do wakacji w w cro.
pozdrav
adam_cro
p.s.
wielkie podziękowania dla Ani i Zuzy, MR.Olimpia i Gwen Stephani (double mrtwa) :-)

U mnie też bakcyl się rozwija, na luty mam zamówioną łodkę 5,25x 2,10, i mam ma leńki problem czy silnik 60 czy 70km, oczywiście 4 suwowy wtrysk bezpośredni. Producent mówi że i 50 km wystarczy, ale jak przyjdzie wiatr i trzeba zmiatać do brzegu to chyba pare koników może sie przydać.
Pytanko jaki miałeś silnik do twojej łódki i jakie opinie o pływanie sprzętem ok 5m.

Witaj!
Jaką wagę ma ta łódka? Ja miałem Galię 525 z silnikiem ważyła około 760 kg - a silniczek był 115 KM mercury. uważam, że to odpowiednia moc, nie za mocna nie za słaba.
pozdrav
adam_cro

Wybrałem takie coś:
http://www.krugerboat.com/oferta12.html
Dodatkowo 2 namioty,(od deszczu i słoneczny).
Waga ok 500kg.
Pływamy we dwójkę, więc nie potrzebuje olbrzymiej łajby.
Mam pewien problem bo auto waży 2650kg (Kia Sorento),. może w papierach ciągnąc przyczepę z hamulcem do 3500kg, ale niestety mam tzw krótkie lejce jak mawiają fachowcy i myśle albo kurs albo.....
Silnik tak jak już pisałem 70KM.(4 suwowy bo nie lubie smrodu)
Zdecydowałem sie na tę łódkę, poniewaz jest ciekawe wyjście na dziub przez kabinę. Szczególnie ważne dla małżonki, oraz dośc wysoką i szroką kabinę.
A co na to inni ???

hej
fajna łajba to nowy model rybitwy mam dobre wspomnienia co do tej konstrukcji ma dobre wlasciwosci przy malej mocy silnika
co do tej przyczepki to ostatnio gdzies czytalem ze teraz weszly jakies zmiany w tym DMC i wychodzilo z tego ze jesli bys woził to na przyczepce do 750kg to bez zadnego problemu bys mógł tym kierowac wieksza przyczepka nie jest ci potrzebna, z tych zmian wychodziło ze nawet gdy auto ma 3500kg i przyczepa 750kg czyli caly zestaw 4250kg to i tak mozna kierowac na kat. B
ale z tego co piszesz to twoj zestaw bedzie miał 3400kg wiec nie widze obaw :)
a przyczepke polecam 2 osiową nie wytelepie ci auta
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.10.2007 16:31

Przy polskiej nieścisłości przepisów, zalecam zrobienie kategorii E.

Unikniesz problemów z policajami.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 21.10.2007 19:25

FUX napisał(a):Przy polskiej nieścisłości przepisów, zalecam zrobienie kategorii E.

Unikniesz problemów z policajami.

Chyba masz rację, ale ja robiłem prawo jazdy w 1971r, i z tego co pamietam to znak STOP i JEDEN KIERUNEK, i mino upływu takiego czsu mmiałem tylko jedną stłuczkę z własnej winy.
A co tam na naukę zawsze jest czas !!!!!.
Ładnie to ująłeś nieścisłość, a nie kretyństwo.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.10.2007 20:09

Dla pocieszenia tylko egzamin z jazdy, lecz uwierz, że stresyjący. Ja robilem sobie akurat razem z kategorią C i pomimo -24 st. C byłem zlany potem.....
Zdałem za pierwszym podejściem :D
MAREQ
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAREQ » 26.10.2007 01:30

Witam
Jestem nowy na forum chociaż śledzę posty już jakiś czas.
W zeszłym roku byłem na Hwarze zabierając pontonik 3m + silniczek 2,5KM i.... i wiadomo zarażony! Bez tego typu sprzętu już się nie wybieram na urlop!
I jak to w tej chorobie, na 2008 zaplanowałem coś większego.
Po przeszukaniu internetu mam 2 opcje:
ponton Honda T40-AE;
Bush Kaiman K-400 R http://www.pontony.net.pl/bush.php
Co do pierwszej pozycji to mam jako takie pojęcie (kilkoro z Was ma takowe) natomiast ponton Bush jest dla mnie niewiadomą, oprócz ceny, która jest o 1800zł niższa! nic więcej na jego temnat nie wiem (głównie chodzi o wytrzymałość)
Będę wdzięczny za każdą informację.

Ps. do daisykf - fajna łajba tylko na stronie www mało danych! a producent też się nie wysilił po moim zapytaniu. Jeżeli można coś więcej na ten temat (cena, wyposażenie, ilość koi - rodzina 4 osoby) to może zrezygnuję z pontonu na rzecz łodzi?
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam Marek
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 26.10.2007 06:56

MAREQ napisał(a):Witam
W zeszłym roku byłem na Hwarze zabierając pontonik 3m + silniczek 2,5KM i.... i wiadomo zarażony! Bez tego typu sprzętu już się nie wybieram na urlop!
ponton Honda T40-AE;
Co do pierwszej pozycji to mam jako takie pojęcie (kilkoro z Was ma takowe) natomiast ponton Bush jest dla mnie niewiadomą, oprócz ceny, która jest o 1800zł niższa! nic więcej na jego temnat nie wiem (głównie chodzi o wytrzymałość)

Ps. do daisykf - fajna łajba tylko na stronie www mało danych! a producent też się nie wysilił po moim zapytaniu. Jeżeli można coś więcej na ten temat (cena, wyposażenie, ilość koi - rodzina 4 osoby) to może zrezygnuję z pontonu na rzecz łodzi?
Pozdrawiam Marek

W łódce spokojnie spią 2 osoby.
Bardzo duża kabina jak na taką długość łodzi.
Wygodne wyjście przez kabinę na dziub (szczególnie dla mojej pani)
Producent dodatkowo daje namiot słoneczny+ deszczowy.
Pamiętaj że dochodzi silnik, oraz pprzyczepe podłodziową.
Myśle ze trzeba liczyć sie z wydatkiem ok 35 000zł.
Długość 5,2m silnik od 50 do 70KM
Nie zrozum mnie źle, ale mam do sprzedania (jeśli sfinalizuje sprawę łódki), ponton Honda 40AE + solnik Honda 20KM.
Gdzieś wyżej są zdjęcia.
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 26.10.2007 09:57

ponton Honda T40-AE;

Pozdrawiam Marek

hej
widze ze tez trafiles do tokarexu :)
ja wlasnie zastanawiam sie nad tym nowym chinee CNA-420 /OAL narescie znalazlem ponton 5 komorowy :) czyli pelne bezpieczenstwo:)bylem na stronie producenta wytwazaja wielkie dmuchane konstrukcje
http://www.inflatables-china.cn/
wiec mimo ze chinski to wydaje mi sie godnym zaufania
co do hondy to wszyscy sa z niej zadowoleni ale jak sam zauwazyles musisz sporo doplacic za marke
polecam stronke
http://www.europa.sosn.pl/chorwacja.php
wcisnijcie po lewej stronie HYBRID i mozna ogladac satelitarne fotki chorwacji :) fajna sprawa
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 26.10.2007 19:50

MAREQ napisał(a):...
ponton Honda T40-AE;
...

Jako jeden z zarażonych tą chorobą poradzę Ci tak: kup najtańszy sprzęt, a jeśli już koniecznie chcesz markowy to kup używany. Dlaczego? Bo ta choroba jest nam dobrze znana. Poza mną jeszcze kilka osób z tego forum wydeptało identyczną ścieżkę.

Teraz zmieniasz 3m+2,5KM na coś większego - za rok będziesz zmieniał to "coś większego" na riba albo łódkę z kabiną.

Nie wierzysz? Zapytaj Fux-a, Daisykf, Adama_cro i kilku innych zainfekowanych.
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 26.10.2007 19:51

niedzwiedz40 napisał(a):
ponton Honda T40-AE;

Pozdrawiam Marek

hej
widze ze tez trafiles do tokarexu :)
ja wlasnie zastanawiam sie nad tym nowym chinee CNA-420 /OAL narescie znalazlem ponton 5 komorowy :) czyli pelne bezpieczenstwo:)bylem na stronie producenta wytwazaja wielkie dmuchane konstrukcje
http://www.inflatables-china.cn/
wiec mimo ze chinski to wydaje mi sie godnym zaufania
co do hondy to wszyscy sa z niej zadowoleni ale jak sam zauwazyles musisz sporo doplacic za marke
polecam stronke
http://www.europa.sosn.pl/chorwacja.php
wcisnijcie po lewej stronie HYBRID i mozna ogladac satelitarne fotki chorwacji :) fajna sprawa

Ja uważam, że warto dopłacić za jakość Hondy, jeśli chodzi o riby to myślałbym o polskim Sportis`ie lub ukraińskim Brig`u. Natomiast łódź z laminatu to jest to! preferuję Galeon i Jeanneau.
pozdrav
adam_cro
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 26.10.2007 20:02

adam_cro napisał(a): ukraińskim Brig`u.

Zaskoczyłeś mnie. Nie wiedziałem, że Brig jest ukraiński.
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 26.10.2007 20:08

MorskiPas napisał(a):
adam_cro napisał(a): ukraińskim Brig`u.

Zaskoczyłeś mnie. Nie wiedziałem, że Brig jest ukraiński.

:D
MAIN FACTORY AND HEAD OFFICE:

BRIG Inflatable boats
Lozovskaya 88, Dergachy 62303, Kharkovskaya obl., UKRAINE

Tel.int.: ++380-57-763 01 24, 763 01 25, 763 01 26
Fax.int.: ++380-57-763 01 25, 763 01 26
E-Mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Web-site: www.brig.ua

MARKA BRIG - nie wiem czy jest z Ukrainy, raczej nie.

MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 26.10.2007 20:35

adam_cro napisał(a):MARKA BRIG - nie wiem czy jest z Ukrainy, raczej nie.

Wuguglałem w tak zwanym międzyczasie: http://www.briginflatable.com/contact.html
MAREQ
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAREQ » 27.10.2007 01:57

MorskiPas napisał(a):
ponton Honda T40-AE;
...

Jako jeden z zarażonych tą chorobą poradzę Ci tak: kup najtańszy sprzęt, a jeśli już koniecznie chcesz markowy to kup używany. Dlaczego? Bo ta choroba jest nam dobrze znana. Poza mną jeszcze kilka osób z tego forum wydeptało identyczną ścieżkę.

Teraz zmieniasz 3m+2,5KM na coś większego - za rok będziesz zmieniał to "coś większego" na riba albo łódkę z kabiną.

No cóż myślę, że tak będzie ale nie od razu Kraków zbudowali i chyba trzeba przejść wszystkie etapy. Z pontonem poradzę sobie jeszcze bez przyczepy a większa jednostka to już inna bajka. Mam do wyboru Hondę w promocji za 5500zł lub litewskiego (chyba) Bush-a za 4400zł - jeżeli mam zmieniać za rok czy dwa to może wydać mniej o te 1100zł?
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 27.10.2007 08:48

MAREQ napisał(a):
MorskiPas napisał(a):
ponton Honda T40-AE;
...

No cóż myślę, że tak będzie ale nie od razu Kraków zbudowali i chyba trzeba przejść wszystkie etapy. Z pontonem poradzę sobie jeszcze bez przyczepy a większa jednostka to już inna bajka. Mam do wyboru Hondę w promocji za 5500zł lub litewskiego (chyba) Bush-a za 4400zł - jeżeli mam zmieniać za rok czy dwa to może wydać mniej o te 1100zł?

ja bym wybral busha a 1100zl zainwestowal w lepszy silnik np yamahe no albo honde bo dobry silnik to podstawa.
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 27.10.2007 10:01

niedzwiedz40 napisał(a):
MAREQ napisał(a):
MorskiPas napisał(a):
ponton Honda T40-AE;
...

ja bym wybral busha a 1100zl zainwestowal w lepszy silnik np yamahe no albo honde bo dobry silnik to podstawa.

masz rację w lepszy silnik, czyli NIE hondę!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone