Pływanie
napisał(a) KrzysiekBB » 14.09.2011 15:58
Witam wszystkich
W tym roku miałem duże zapędy aby zrobić patent i kupić ponton z silnikiem.
Niestety praca pokrzyżowała mi plany i kurs przerwałem(ponton też nie zakupiony).
Pływałem wypożyczoną łódką. Nie znam długości (ok4,5m), wstawię zdjęcie to może ktoś się lepiej na tym zna i oceni.
Moje wrażenia z pływania tym demonem szybkości icon_twisted.gif
Pływaliśmy w okolicach Makarskiej, łódka wypożyczona w m Promajna ( wyprawa na Brac i Hvar).
Na Bracu jest piękna zatoczka której nie widać z daleka a naprawdę jest urocza. Wrażenia estetyczne teraz pominę.
Koszt wypożyczenia łódki 400-500kun na cały dzień
Paliwo w zbiorniku na około 5 godzin pływania non stop w cenie
Silnik do 5KM
Do wypożyczenia wystarczył dowód osobisty (jeden)
Łodzi z wypożyczalni nie kontrolują żadne służby.
Spostrzeżenia:
Silnik zbyt słaby jak do łodzi , pływałem z tym silnikiem na pontonie 3,1m w 3 osoby i też nie ma szału.
Łodzią przy większej fali wracaliśmy z Brac prawie dwukrotnie dłużej niż tam płynęliśmy.
Jeśli zakupię ponton to raczej ponad 4m , jest dużo wygodniej i raczej stabilniej.
Moim zdaniem silnik jednak powinien być (tak jak już pisał Smoki3) bliższy zalecanego max do danego pontonu.
Daszek przeciwsłoneczny jest bardzo przydatny.
Wypożyczając łódkę, podają numer telefonu do obsługi i w razie awarii dzwonimy , ściągną nas na brzeg (oczywiście nie za darmo) ale pływając prywatną łodzią lub pontonem na dalsze wyprawy to w razie awarii możemy liczyć na uprzejmość innych pływających(chyba nie zawsze skuteczne), ale na wszelki wypadek można się dogadać się u wypożyczającego łódki, że pomogą w nagłym przypadku i wziąć od nich numer tel.
Nam wypożyczający łódki "gorąco i szczerze" proponował pływanie wzdłuż wybrzeża, bo -pięknie i bezpiecznie, a o wyspie Brac powiedział "tam na brzegu nic ciekawego nie ma". Na tej wyspie jest ta śliczna zatoczka xP
Przy dalszych wyprawach najlepiej mieć mały zapasowy silniczek ale to niestety i koszt i miejsce zajmuje.
To było moje pierwsze pływanie łódeczką w Chorwacji, jestem tym zachwycony i polecam.