do bodajrze 8 KM w Chorwacji nie trzeba miec żadnych papierów.
Darekwawa
250 kn wypożyczyłeś na cały dzień czy 5 godzin. jakiej wielkości to była łódka? ilu osobowa?
dib2 napisał(a):do bodajrze 8 KM w Chorwacji nie trzeba miec żadnych papierów.
Rysio napisał(a):dib2 napisał(a):do bodajrze 8 KM w Chorwacji nie trzeba miec żadnych papierów.
dib2 przeczytaj to ze zrozumieniem a nie rozsiewaj nieprawdziwych informacji
MorskiPas napisał(a): Jeśli motorek w tej łódce będzie <5kW to nawet patentu nie trzeba.
dib2 napisał(a):Rysio napisał(a):dib2 napisał(a):do bodajrze 8 KM w Chorwacji nie trzeba miec żadnych papierów.
dib2 przeczytaj to ze zrozumieniem a nie rozsiewaj nieprawdziwych informacji
sorki błąd do 5 KM
bynajmniej tak wycztałam na forumMorskiPas napisał(a): Jeśli motorek w tej łódce będzie <5kW to nawet patentu nie trzeba.
MorskiPas napisał(a):
Jeżeli dana jednostka posiada silnik - potrzebny jest PATENT uprawniający do jej prowadzenia, nawet jeżeli polskie przepisy tego nie wymagają.
dib2 napisał(a):sorki błąd do 5 KM
bynajmniej tak wycztałam na forumMorskiPas napisał(a): Jeśli motorek w tej łódce będzie <5kW to nawet patentu nie trzeba.
kaz344 napisał(a):...po powrocie z Chorwacji wymieniłem gruszkę na lini paliwowej na nową ( miałem małą, kupiłem dużą przez nieuwagę) silnik honda 15km ....zatęskniłem za pontonem i w ubiegłą niedzielę zawitałem na Jeziorsku z całą rodziną. Silnik zgasł nam na środku akwenu a w gruszce było wyczuwalne do połowy paliwo i powietrze po wielu próbach i pompowaniu silnik zaskoczył...czy było to spowodowane wielkośćią gruszki????
dib2 napisał(a):teraz wszystko jasne i nie zostaje nic innego jak zapisać się na kurs. dobrze że trwają dość szybko bo 3 weekendy i ma cię patent - o ile się oczywiście zda.
Pozdrawiam
kaz344 napisał(a):...a może silnik "zastygł" bo miałem mało paliwa...a może dlatego, że pływam na odkręconym odpowietrzniku w zbiorniku. Zawsze pływałem z odkręconym odpowietrznikiem ...to błąd???
mirko napisał(a):dib2 napisał(a):teraz wszystko jasne i nie zostaje nic innego jak zapisać się na kurs. dobrze że trwają dość szybko bo 3 weekendy i ma cię patent - o ile się oczywiście zda.
Pozdrawiam
Myślę, że, należy zwrócić uwagę, jeśli łódź jest zarejestrowana w Polsce;
BEZ UPRAWNIEŃ
Osobom nie posiadającym uprawnień żeglarskich pozostaje żeglowanie mniejszymi jachtami lub łodziami z silnikami niewielkiej mocy. Nie posiadając żadnych uprawnień można pływać jachtem żaglowymo długości całkowitej nie przekraczającej 7,5m (zmiana przepisów od 1 stycznia 2008r.) lub jachtem motorowym z silnikiem o mocy nie przekraczającej 10kW (ok.13KM). Jacht żaglowy może być wyposażony w dowolnej mocy silnik pomocniczy (Za pomocniczy napęd mechaniczny jachtu żaglowego uważa się dowolnej mocy silnik spalinowy, elektryczny, hydrauliczny itp.).
Jest to również wymóg przepisów chorwackich:
(3) Strana brodica i jahta može ploviti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, ako udovoljava uvjetima propisanim posebnim propisom i ako je sukladno propisima države čiju zastavu brodica ili jahta vije sposobna za plovidbu, te ako njome upravlja ili zapovijeda osoba koja je sukladno propisima države čiju zastavu vije osposobljena za upravljanje odnosno zapovijedanje.
mirko napisał(a):(3) Strana brodica i jahta može ploviti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, ako udovoljava uvjetima propisanim posebnim propisom i ako je sukladno propisima države čiju zastavu brodica ili jahta vije sposobna za plovidbu, te ako njome upravlja ili zapovijeda osoba koja je sukladno propisima države čiju zastavu vije osposobljena za upravljanje odnosno zapovijedanje.
(4) Ako sukladno nacionalnim propisima države čiju zastavu brodica ili jahta vije osposobljenost nije propisana, osoba koja upravlja brodicom ili zapovjednik jahte mora biti osposobljen sukladno odredbama ovoga Pravilnika.
Harbourmaster's Office/Branch Office shall issue the vignette on the bases of following documentation the master/skipper is due to provide:
...
4. evidence that the master or skipper of the craft holds the required certificate of competency, in accordance with the regulations of the flag state, other national regulation or in accordance with the relevant regulation of the Republic of Croatia.
Persons which under their national regulations do not need to hold certificate of competency to operate the craft shall obtain appropriate certificate of competency in accordance with the relevant regulations of the Republic of Croatia not later than 01 January 2006;
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...