Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dib2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dib2 » 08.09.2011 10:58

do bodajrze 8 KM w Chorwacji nie trzeba miec żadnych papierów.

Darekwawa
250 kn wypożyczyłeś na cały dzień czy 5 godzin. jakiej wielkości to była łódka? ilu osobowa?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.09.2011 11:47

dib2 napisał(a):do bodajrze 8 KM w Chorwacji nie trzeba miec żadnych papierów.

dib2 :arrow: przeczytaj to ze zrozumieniem a nie rozsiewaj nieprawdziwych informacji :idea:
Darekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darekwawa » 08.09.2011 12:12

Na cały dzień tj. od 10.30 do 17.00, łódź 6 osobowa z silnikiem spalinowym.
dib2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dib2 » 08.09.2011 13:01

Rysio napisał(a):

dib2 :arrow: przeczytaj to ze zrozumieniem a nie rozsiewaj nieprawdziwych informacji :idea:

sorki błąd do 5 KM
bynajmniej tak wycztałam na forum

MorskiPas napisał(a): Jeśli motorek w tej łódce będzie <5kW to nawet patentu nie trzeba.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.09.2011 14:08

dib2 napisał(a):
Rysio napisał(a):

sorki błąd do 5 KM

MorskiPas napisał(a): Jeśli motorek w tej łódce będzie <5kW to nawet patentu nie trzeba.

Ja wyczytałem co innego w FAQ:

MorskiPas napisał(a):
Jeżeli dana jednostka posiada silnik - potrzebny jest PATENT uprawniający do jej prowadzenia, nawet jeżeli polskie przepisy tego nie wymagają.

I tego bym się trzymał :wink:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 08.09.2011 20:19

dib2 napisał(a):sorki błąd do 5 KM

Ja to pisałem 4 lata temu. Wtedy też mi się wydawało, że tak jest, a teraz wiem na pewno, że jest tak jak napisałem w FAQ. Patent jest wymagany bez względu moc silnika i nie należy sugerować się tym, że Chorwaci wypożyczają małe łódki bez pytania o papiery, a policja przymyka na to oko. To jest ich biznes, a łódki przywożone są dla nich konkurencją.

Dzięki za wygrzebanie tej nieaktualnej informacji. Już poprawiłem.

pozdrav K
Ostatnio edytowano 08.09.2011 20:25 przez MorskiPas, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.09.2011 20:23

Stanowczo patent do pływania łodzią z silnikiem w Chorwacji jest potrzebny. :lol:

Pozdrawiam

smoki3
dib2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dib2 » 09.09.2011 15:43

teraz wszystko jasne i nie zostaje nic innego jak zapisać się na kurs. dobrze że trwają dość szybko bo 3 weekendy i ma cię patent - o ile się oczywiście zda.
Pozdrawiam
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 11.09.2011 18:01

...po powrocie z Chorwacji wymieniłem gruszkę na lini paliwowej na nową ( miałem małą, kupiłem dużą przez nieuwagę) silnik honda 15km ....zatęskniłem za pontonem i w ubiegłą niedzielę zawitałem na Jeziorsku z całą rodziną. Silnik zgasł nam na środku akwenu a w gruszce było wyczuwalne do połowy paliwo i powietrze po wielu próbach i pompowaniu silnik zaskoczył...czy było to spowodowane wielkośćią gruszki????
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2011 19:24

kaz344 napisał(a):...po powrocie z Chorwacji wymieniłem gruszkę na lini paliwowej na nową ( miałem małą, kupiłem dużą przez nieuwagę) silnik honda 15km ....zatęskniłem za pontonem i w ubiegłą niedzielę zawitałem na Jeziorsku z całą rodziną. Silnik zgasł nam na środku akwenu a w gruszce było wyczuwalne do połowy paliwo i powietrze po wielu próbach i pompowaniu silnik zaskoczył...czy było to spowodowane wielkośćią gruszki????

Według mnie wielkość gruszki nie ma tu znaczenia. Jeśli w gruszce było powietrze zamiast paliwa oznacza to, że układ się zapowietrza. Gdzieś dostaje się tzw. "dzikie powietrze". I jeśli tylko zmieniałeś gruszkę w układzie musi mieć ona inną średnicę od przewodów.

Najlepiej odłącz całą instalację, zatkaj z jednej strony, wsadź do zbiornika wody, wpompuj w nią powietrze. Jeśli jest gdzieś (a musi być) nieszczelność, zaraz to zauważysz.

Jeśli jednak nie zauważysz nieszczelności w układzie zwróć uwagę na złączkę paliwową wąż-silnik.
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 11.09.2011 20:57

...a może silnik "zastygł" bo miałem mało paliwa...a może dlatego, że pływam na odkręconym odpowietrzniku w zbiorniku. Zawsze pływałem z odkręconym odpowietrznikiem :)...to błąd???
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 11.09.2011 21:00

dib2 napisał(a):teraz wszystko jasne i nie zostaje nic innego jak zapisać się na kurs. dobrze że trwają dość szybko bo 3 weekendy i ma cię patent - o ile się oczywiście zda.
Pozdrawiam

Myślę, że, należy zwrócić uwagę, jeśli łódź jest zarejestrowana w Polsce;

BEZ UPRAWNIEŃ
Osobom nie posiadającym uprawnień żeglarskich pozostaje żeglowanie mniejszymi jachtami lub łodziami z silnikami niewielkiej mocy. Nie posiadając żadnych uprawnień można pływać jachtem żaglowymo długości całkowitej nie przekraczającej 7,5m (zmiana przepisów od 1 stycznia 2008r.) lub jachtem motorowym z silnikiem o mocy nie przekraczającej 10kW (ok.13KM). Jacht żaglowy może być wyposażony w dowolnej mocy silnik pomocniczy (Za pomocniczy napęd mechaniczny jachtu żaglowego uważa się dowolnej mocy silnik spalinowy, elektryczny, hydrauliczny itp.).

Jest to również wymóg przepisów chorwackich:
(3) Strana brodica i jahta može ploviti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, ako udovoljava uvjetima propisanim posebnim propisom i ako je sukladno propisima države čiju zastavu brodica ili jahta vije sposobna za plovidbu, te ako njome upravlja ili zapovijeda osoba koja je sukladno propisima države čiju zastavu vije osposobljena za uprav­ljanje odnosno zapovijedanje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2011 21:11

kaz344 napisał(a):...a może silnik "zastygł" bo miałem mało paliwa...a może dlatego, że pływam na odkręconym odpowietrzniku w zbiorniku. Zawsze pływałem z odkręconym odpowietrznikiem :)...to błąd???

Jeśli miałeś mało paliwa, to mogło się tak zdarzyć.

Odpowietrznik na zbiorniku paliwa musi być zawsze odkręcony podczas pływania!!!

Pamiętasz "Biały Szkwał" na Mazurach dwa , trzy lata temu. W telewizji były zdjęcia jachtu idącego na silniku dziobem na falę. I nagle ten jacht obraca się bokiem do fali i przewraca się. Okazało się że sternik nie odkręcił odpowietrznika na zbiorniku paliwa......
Ostatnio edytowano 12.09.2011 09:02 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2011 21:20

mirko napisał(a):
dib2 napisał(a):teraz wszystko jasne i nie zostaje nic innego jak zapisać się na kurs. dobrze że trwają dość szybko bo 3 weekendy i ma cię patent - o ile się oczywiście zda.
Pozdrawiam

Myślę, że, należy zwrócić uwagę, jeśli łódź jest zarejestrowana w Polsce;

BEZ UPRAWNIEŃ
Osobom nie posiadającym uprawnień żeglarskich pozostaje żeglowanie mniejszymi jachtami lub łodziami z silnikami niewielkiej mocy. Nie posiadając żadnych uprawnień można pływać jachtem żaglowymo długości całkowitej nie przekraczającej 7,5m (zmiana przepisów od 1 stycznia 2008r.) lub jachtem motorowym z silnikiem o mocy nie przekraczającej 10kW (ok.13KM). Jacht żaglowy może być wyposażony w dowolnej mocy silnik pomocniczy (Za pomocniczy napęd mechaniczny jachtu żaglowego uważa się dowolnej mocy silnik spalinowy, elektryczny, hydrauliczny itp.).

Jest to również wymóg przepisów chorwackich:
(3) Strana brodica i jahta može ploviti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, ako udovoljava uvjetima propisanim posebnim propisom i ako je sukladno propisima države čiju zastavu brodica ili jahta vije sposobna za plovidbu, te ako njome upravlja ili zapovijeda osoba koja je sukladno propisima države čiju zastavu vije osposobljena za uprav­ljanje odnosno zapovijedanje.

(3) zagranicznych łodzi i jachtów mogą poruszać się na wodach wewnętrznych i morzu terytorialnym chorwacki, jeśli spełniają one warunki określone w specjalnych przepisów, jeżeli jest zgodne z przepisami kraju, pod którego banderą statek lub jacht rady zdatny do żeglugi, a jeśli kieruje lub zlecenia osobę, która jest zgodnie z przepisami kraju, którego banderę nosi przygotowani do zarządzania lub polecenia.

mirko

W rzeczywistości ten Chorwacki przepis ma się jak "pięść do oka". W moim przypadku za każdym razem podczas kupna winiety w Kapitanacie żądano najpierw patentu sternika, bez zaglądania w papiery łodzi. A w tym roku zażądano dodatkowo ubezpieczenia pomimo tego że mój silnik nie przekroczył 15KW.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 12.09.2011 10:41

mirko napisał(a):(3) Strana brodica i jahta može ploviti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, ako udovoljava uvjetima propisanim posebnim propisom i ako je sukladno propisima države čiju zastavu brodica ili jahta vije sposobna za plovidbu, te ako njome upravlja ili zapovijeda osoba koja je sukladno propisima države čiju zastavu vije osposobljena za uprav­ljanje odnosno zapovijedanje.

Ale w następnym punkcie jest:

(4) Ako sukladno nacionalnim propisima države čiju zastavu brodica ili jahta vije osposobljenost nije propisana, osoba koja upravlja brodicom ili zapovjednik jahte mora biti osposobljen sukladno odredbama ovoga Pravilnika.

a to znaczy, że Chorwaci uznają patenty innych państw, ale "bezpatencia" nie uznają. Łopatologicznie jest to napisane w angielskiej wersji Przewodnika dla kupujących wniety:

Harbourmaster's Office/Branch Office shall issue the vignette on the bases of following documentation the master/skipper is due to provide:
...
4. evidence that the master or skipper of the craft holds the required certificate of competency, in accordance with the regulations of the flag state, other national regulation or in accordance with the relevant regulation of the Republic of Croatia.
Persons which under their national regulations do not need to hold certificate of competency to operate the craft shall obtain appropriate certificate of competency in accordance with the relevant regulations of the Republic of Croatia not later than 01 January 2006;

Osoby, które zgodnie przepisami własnego kraju nie potrzebują uprawnień do prowadzenia danej jednostki powinny uzyskać odpowiedni certyfikat kompetencji zgodny z przepisami RH najpóźniej do 1 stycznia 2006r. czyli, że uznawali "bezpatencie" w okresie przejściowym, ale teraz trzeba zdać egzamin na Voditelja Brodice, albo jakikolwiek patent z tej listy

Chyba, że coś się w międzyczasie zmieniło, a dokumenty na stronie ministerstwa są nieaktualne.

pozdrav K
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 158
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone