Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bubbu
Croentuzjasta
Re: kontrola pontony, silnika, uprawnień.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bubbu » 26.07.2011 14:58

bogdan63 napisał(a):witam, dużo piszemy o przepisach, ale jakie macie doswiadczenia z kontrolami na wodzie, ja przez dziewięć lat pływania nie miałem nigdy kontroli więc tak na prawdę nie wiem czego się spodziewać...
pozdrawiam jak zwykle serdecznie

forum/viewtopic.php?t=14035&postdays=0&postorder=asc&start=1740
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 26.07.2011 19:08

szybbkki napisał(a):
mottom napisał(a):
szybbkki napisał(a):jakies dlugosci wybrac przedluzke?Ponton ma 270 cm.

Na razie nie kupuj żadnej 8O

Musze cos kupic - bo w pojedynke bez przeniesienia masy na przod kiepsko sie plyyywa! ;-)

Nie kupuj! Niepotrzebny gadżet. Wiem bo sam kupiłem do pontonu 380 cm. Do powolnego pyrkania to może być, szybko tylko na wprost i mało komfortowo, żadnych ostrych skrętów, żadnego szaleństwa. Jeśli już się uprzesz to weź krótką.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.07.2011 20:37

infob napisał(a):
szybbkki napisał(a):
mottom napisał(a):

Musze cos kupic - bo w pojedynke bez przeniesienia masy na przod kiepsko sie plyyywa! ;-)

Nie kupuj! Niepotrzebny gadżet. Wiem bo sam kupiłem do pontonu 380 cm. Do powolnego pyrkania to może być, szybko tylko na wprost i mało komfortowo, żadnych ostrych skrętów, żadnego szaleństwa. Jeśli już się uprzesz to weź krótką.

Nie wiem jakie masz doświadczenia w tym względzie ale ja z przedłużki rumpla jestem zadowolony. Owszem trzeba większego wyczucia, ale z utrzymaniem kierunku jak i skrętem nie mam najmniejszego problemu również podczas holowania ślizgacza w pełnym ślizgu. Ponton mam 290 cm, przedłużkę rumpla skróciłem o jakieś 20 cm, bo siedząc na przedniej ławeczce właziła mi w plecy.

Mam taką jakby co i się sprawdza.
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 26.07.2011 21:13

Rysio napisał(a):
infob napisał(a):
szybbkki napisał(a):
mottom napisał(a):

Nie wiem jakie masz doświadczenia w tym względzie ale ja z przedłużki rumpla jestem zadowolony. Owszem trzeba większego wyczucia, ale z utrzymaniem kierunku jak i skrętem nie mam najmniejszego problemu również podczas holowania ślizgacza w pełnym ślizgu. Ponton mam 290 cm, przedłużkę rumpla skróciłem o jakieś 20 cm, bo siedząc na przedniej ławeczce właziła mi w plecy.

Mam taką jakby co i się sprawdza.

Czyli jednak lepiej zakupic 60-100 cm zamiast 80-140?

Pozdr. m.
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 27.07.2011 09:14

maciek1956 napisał(a): ale znajomi gdzieś wypożyczyli, na Korculę nie odważyli się popłynąć, nie wiem dlaczego. Niestety nie ma ich teraz w Polsce, nie mogę się zapytać dlaczego tak było.
Wypożyczający sporo doradzi.

witam, no nie dziwię się że sie nie odważyli, duzy ruch w kanale, mocno wieje, duza fala, no i to nie jest blisko - prom płynie 20 minut, ja też nie pływałem a byłem pare razy i kusiło spróbować...
pozdrawiam
bartek-ania
Globtroter
Cumowanie w portach

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek-ania » 27.07.2011 15:13

Witam

Mam pytanie. Chciałbym pozwiedzać miejscowości ( Hvar, Stary grad itp.)
Nie wiem tylko jak wygląda kwestia opłat w porcie , tzn wpływam , cumuje i .....? . Jest jakiś "misiu" który bierze kasę czy sam muszę się zgłosić. Np postój z 5 godzin i zwiedzanie.

łódka 5,5 m rib

Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki.

Pozdrawiam

Bartek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.07.2011 22:15

Musisz się dobrze rozglądać, gdzie parkujesz.
Najczęściej w marinach, na nabrzeżu np. w Trogirze, przyjdzie cieć.
jasio43
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio43 » 28.07.2011 12:31

Siema mam kilka pytań pontonem 2,70m + silnik 3,5 km mogę pływać za darmo ?? jak z cumowaniem . Muszę posiadać jakieś uprawnienia ?? . I jak z tymi rybkami ile kosztowało by wykupienie winety czy czegoś na okres 16 dni łowienia dla 2 osób i gdzie to się robi . Będę w Klek Koło granicy i dość blisko do dubrovnika
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 28.07.2011 22:06

jasio43 napisał(a):Siema mam kilka pytań pontonem 2,70m + silnik 3,5 km mogę pływać za darmo ?? jak z cumowaniem . Muszę posiadać jakieś uprawnienia ?? . I jak z tymi rybkami ile kosztowało by wykupienie winety czy czegoś na okres 16 dni łowienia dla 2 osób i gdzie to się robi . Będę w Klek Koło granicy i dość blisko do dubrovnika

1.możesz pływać bez winiety.
2.musisz mieć uprawnienia conajmniej sternik motorowodny.
3.cumowanie jak się da , ja na cempingu korzystam za darmo z bojki własciciela.
4.co do ryb nie wiem
lukskajwoker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukskajwoker » 29.07.2011 15:00

na pewno muszą być uprawnienia sternika ?
a jeśli tak to czy ograniczone są jakąś pojemnością ?
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 29.07.2011 21:17

lukskajwoker napisał(a):na pewno muszą być uprawnienia sternika ?
,
sory, ludzie, a jaki to problem zrobić uprawnienia, a z Chorwatami to jest taka dyskusja jak im się podoba, jak im się nie spodoba to płacisz jak się spodoba to są super ale po co ryzykować, to jest jeszcze dziwniejszy kraj niż Polska, chociaż trudno w to uwierzyć.
pozdrawiam
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 29.07.2011 22:10

Według prawa Chorwackiego wszystko co ma silnik musi byc sterowane przez osobę uprawnioną. Fakt gorzej niż w Polsce
lukskajwoker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukskajwoker » 29.07.2011 23:16

bogdan63 napisał(a):
,
sory, ludzie, a jaki to problem zrobić uprawnienia ...

taki, że poza wakacjami mam mało czasu na takie zabawy niestety.
wydawało mi się że na "małe" silniki nie trzeba uprawnień ale przepisów nie znam dokładnie...
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 31.07.2011 20:09

...czy może ktoś wie gdzie i jak odblokować tohatsu 9.9 dwutakt na 15 KM, wg instrukcji niczym si(e nie różnią.
droset
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) droset » 31.07.2011 20:22

Witam Wszystkich.
Zwracam się do Was z pytaniem, jaki jest najlepszy termin na wyprawę do CRO? Czy w okresie od czerwca do września to pytanie jest zasadne w odniesieniu do pogody i pływania pontonem?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 154
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone