Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 10.07.2011 17:45

bogdan63, nie mam bladego pojęcia, poza tym, że można spytać o dowód zakupu ( widać - o ile można w to wierzyć - daty na zdjęciach sięgają 3 lata wstecz), ewentualnie sprawdzić legalność na policji, jeśli sprzedawca będzie pewien tego co ma, nic innego nie przychodzi mi na myśl :)

Pozdrawiam
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 16.07.2011 09:29

Wkrótce ruszam na Vis i jako świeżo upieczonego motorowodniaka nurtuje mnie kilka problemów: kotwicę mam na rufie 15m i nie mam w swoim gumjaku żadnej knagi....jaka jest metodyka kotwiczenia na płytkiej wodzie (porcie)???
Gdy wpływam pontonem do portu to muszę opłacić postojowe???
Czy zestaw Bush 360 + 8KM Johnson da radę na 10km wycieczkę wzdłuż brzegu? Jaki jest koszt vinety?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.07.2011 11:23

Ceny winiet masz tu. 10 km wzdłuż brzegu nie powinien być wielkim wysiłkiem dla Twojego zestawu, choć ślizg uzyskasz lub nie w zależności od składu załogi i warunków na morzu. Jeśli nie masz knagi na rufie i nie chcesz wiercić pawęży to możesz wiązać kotwicę do lin oplatających tuby (ja tak robiłem). Postojowe płacisz pod warunkiem że będzie ktoś komu będziesz mógł zapłacić. Ja przez 2 tygodnie szukałem kapitana/bosmana w Żivogosce Porat i nie znalazłem . Mojego gospodarza podpytałem w pierwszy dzień i powiedział mi, że zna tego który się portem zajmuje i jak go spotka to mu powie że u niego mieszkam. Nic z tego nie wynikło i ostatecznie nie płaciłem. Co do kotwiczenia - najważniejsze żeby kotwica dobrze złapała a ponton pozostawał w bezpiecznej odległości od portowych betonów. Jeśli zapowiadają lub widzisz większy wiatr/fale sprawdzić nawet kilkukrotnie czy kotwica i cuma trzyma.
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 16.07.2011 13:42

...dzieki za info :) ...czy OC muszę wykupić na te 8Km? zbiornik 22l na ile wystarczy?( Johnson 8KM dwutakt)
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 16.07.2011 20:09

Panowie, trzymanie pontonu przez noc na kotwicy to jest jednak ryzyko, dlatego ja radze wiązać do stałego elementu nabrzeża, z kotwicą rożnie bywa, w dzień, na plaży tak ale w nocy może tak dmuchnąć że kotwica nie da rady,
pozdrawiam.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.07.2011 20:11

kaz344 napisał(a): ...czy OC muszę wykupić na te 8Km?

Wróć jeszcze raz do linka który podałem w poście wcześniej, albo zadzwoń do mnie to Ci go przeczytam :lol:

kaz344 napisał(a):zbiornik 22l na ile wystarczy?( Johnson 8KM dwutakt)

To zależy od tego jak będziesz pływał ale średnio licz około 3 litrów/h jeśli będziesz pływał w ślizgu. Tohatsu 6 Ps (czterosuw) palił mi ok 2-2,5 l Yamaha 9,9 Ps (dwutakt) pali w okolicach 4.

bogdan63 napisał(a):Panowie, trzymanie pontonu przez noc na kotwicy to jest jednak ryzyko, dlatego ja radze wiązać do stałego elementu nabrzeża, z kotwicą rożnie bywa, w dzień, na plaży tak ale w nocy może tak dmuchnąć że kotwica nie da rady,
pozdrawiam.

Bogdan, ja zawsze rzucałem kotwicę od rufy a od dziobu wiązałem do nabrzeża. Nie wyobrażam sobie pozostawienia czegokolwiek pływającego na samej kotwicy, choćby z tego względu, że w zależności od wiatru jednostka zachowywać się będzie jak chorągiewka czyli dość nieobliczalnie a przecież w porcie nie jesteśmy sami :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.07.2011 20:32

Prosta zasada. Tył pontonu do bojki lub liny w wodzie, dziób w bezpiecznej odległości z AMORTYZATOREM do nabrzeża.
Żadnych kotwic!
Kotwica to półśrodek...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.07.2011 20:46

FUX - 1 warunek - lina albo bojka muszą być i do tego wolne. Blisko 3 tygodnie stałem na kotwicy w Poracie (+ oczywiście cuma dziobowa) i to w otwartej części portu i nigdy nie zdarzyło mi się znaleźć pontonu szorującego po nabrzeżu choć kilka razy ostro wiało. Tyle że zakotwiczyć też trzeba umieć/chcieć. Ja wyrzucałem kotwicę i na wolnych lub pagajach ją ciągnąłem tak długo aż się skutecznie zaczepiła. Potem rzucałem cumę z amortyzatorem i zaciągałem na chama. Fakt kotwicę na mój gumjak mam trochę przewymiarowaną bo 6 kg ale tu i tak najważniejszy jest dobry zaczep a nie waga moim zdaniem.
krzysztofSL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 19.07.2011 18:08

Witam, wtrącę tylko krótko o silniku i obrotach o których pisałem wcześniej (silnik dławił się i nierówno wchodził w obroty) dałem do silnik mechanika i okazało się, że filtr paliwa miał drobiny jakiegoś brudu, regulacja gaźnika w ogóle nie była robiona. Od chwili gdy go wyczyścił jest ok. Co do spalania, po wstępnych obserwacjach wynika, że pali od 1,5 do 3 litrów (ma zdjętą osłonkę z gaźnika przez co ponoć pali troszkę mniej - chociaż nie wiem czy to jest dobry pomysł - widać normalnie przepustnicę - łatwo może się dostać brud albo woda). Puki co silnik pali praktycznie na dotyk (muszę nauczyć się tylko wyłączać ssanie w odpowiednim momencie - jak to mówią trzeba wyczuć moment). Na koniec jeszcze dodam filmik z testowego pływania:

jasio43
Plażowicz
Ponton Przepisy Łódka x-boat

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio43 » 22.07.2011 13:13

Witam wybieram się do cro okolice dubrownika , klek (sory jak źle napisałem). I mam pytanie odnośnie użytkowania pontonu + silnik . Potrzebuje jakiś zezwoleń ?? ubezpieczenia czy czegoś innego ?? . Kamizelki i jakieś koło ratunkowe są obowiązkowe ?? i jak z cumowaniem pontonu .Ponton będzie użytkowany na silniku 3,5KM

Dane pontonu

Długość całkowita: 270 cm

Szerokość całkowita: 150 cm

Długość wewnętrzna: 177 cm

Szerokość wewnętrzna: 67 cm

Waga pontonu: 46 kg

Cbm: 0,238

Max. moc silnika: 10 KM

Max. obciążenie: 484 kg

Max. liczba osób: 3,5

Podłoga: Aluminiowa

Liczba komór: 3 + 1
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Ponton Przepisy Łódka x-boat

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.07.2011 19:08

jasio43 napisał(a):Witam wybieram się do cro okolice dubrownika , klek (sory jak źle napisałem). I mam pytanie odnośnie użytkowania pontonu + silnik . Potrzebuje jakiś zezwoleń ?? ubezpieczenia czy czegoś innego ?? . Kamizelki i jakieś koło ratunkowe są obowiązkowe ?? i jak z cumowaniem pontonu .Ponton będzie użytkowany na silniku 3,5KM

Odpowiedzi na pytania: forum/viewtopic.php?t=28177
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 26.07.2011 10:59

Witam. Czy moglibyscie doradzic jakies dlugosci wybrac przedluzke?

Ponton ma 270 cm. W przyszlosci moze bedzie wymieniony na dluzszy. Przedluzki dostepne to 60-100 cm i 87-143 cm.... Ktora bylaby lepsza?
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 26.07.2011 11:35

szybbkki napisał(a):jakies dlugosci wybrac przedluzke?Ponton ma 270 cm.

Na razie nie kupuj żadnej 8O
bogdan63
Croentuzjasta
kontrola pontony, silnika, uprawnień.

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 26.07.2011 12:13

witam, dużo piszemy o przepisach, ale jakie macie doswiadczenia z kontrolami na wodzie, ja przez dziewięć lat pływania nie miałem nigdy kontroli więc tak na prawdę nie wiem czego się spodziewać...
pozdrawiam jak zwykle serdecznie
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 26.07.2011 14:45

mottom napisał(a):
szybbkki napisał(a):jakies dlugosci wybrac przedluzke?Ponton ma 270 cm.

Na razie nie kupuj żadnej 8O

Musze cos kupic - bo w pojedynke bez przeniesienia masy na przod kiepsko sie plyyywa! ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 153
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone