Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.07.2011 10:06

krzysztofSL napisał(a):...więc może tu może być przyczyna?

Powiem Ci że raczej nie sądzę, przynajmniej nigdy z czymś takim w dwusuwie się nie spotkałem. Prędzej zrobisz zasłonę dymną niż silnik z powodu składu mieszanki paliwo/olej zacznie szwankować. Twój objaw to ewidentny nieprawidłowy skład mieszanki paliwo - powietrze, jak to będzie coś innego to więcej za żadną kosiarkę się nie zabiorę :wink:
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 05.07.2011 14:12

smoki3 napisał(a):
krzysztofSL napisał(a):A powiedz Smoki ile ten silnik Ci pali. I czy sprawia Ci dużo kłopotu jego zwodowanie ? No bo jednak jest to 35 kg

Pali od 2,5 litra do 5 litrów na godzinę pod pełnym obciążeniem. Spalanie zależy, to od warunków pogodowych wiatru, przypływu ( a bywają różne rano - wieczorem). Przed wyjazdem do Chorwacji kup sobie na wszelki wypadek zapasowe świece i koniecznie oryginalną złączkę paliwową.

Jeśli chodzi o wodowanie, ułomkiem nie jestem chociaż jest co dźwignąć i z wodowaniem daję sobie radę sam.

Powiedz mi Smoki czy świeca do silnika Mercury 2006 rok dwutakt,
to NGK BPZ 8HS-15 (szczelina 1,5mm) czy jakaś inna.
I możesz wiesz gdzie ją mają i w miarę szybko wysyłają.
Oraz gdzie kupić oryginalną złączke.
Złączki dotychczas kupiłem trzy i wszystkie są mniej lub bardziej nieszczelne.
nmd
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nmd » 05.07.2011 15:14

na aledrogo jest dystrybutor gratow do mercurego - pro marine . Można dzwonić i raczej sprzedadzą i świece i złączki.
krzysztofSL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 05.07.2011 16:33

Rysio napisał(a):
krzysztofSL napisał(a):...więc może tu może być przyczyna?

Powiem Ci że raczej nie sądzę, przynajmniej nigdy z czymś takim w dwusuwie się nie spotkałem. Prędzej zrobisz zasłonę dymną niż silnik z powodu składu mieszanki paliwo/olej zacznie szwankować. Twój objaw to ewidentny nieprawidłowy skład mieszanki paliwo - powietrze, jak to będzie coś innego to więcej za żadną kosiarkę się nie zabiorę :wink:

Zobaczymy co jest z tymi obrotami. Silnik zaniosłem do mechanika który naprawia także silniki zaburtowe, powiedziałem mu o co chodzi a on przypuszcza, że silniczek dostaje albo za dużo paliwa albo za mało - czyli tak jak mówiłeś (regulacja). Do końca tygodnia silnik ma być gotowy - wtedy zobaczymy
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 08.07.2011 11:56

Byłem dziś zarejestrować ponton.
Miły urzędnik, bardzo pomocny człowiek :) spytał mnie czy ponton był kupiony w sklepie, czy używany od innej osoby. Jako, ze był kupiony w sklepie, podaliśmy nazwę firmy.
Teraz o co mu chodziło... Podobno urząd wysyła to do skarbówki, jeśli kupiło się używkę to wiąże nas umowa cywilnoprawna ( chyba taka, nie jest pewien do końca) przez co trzeba za to odprowadzić podatek :evil: Potrafią usiąść na człowieku i szukać problemu :roll:
Nie powiem co o tym myślę :evil:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.07.2011 12:11

W Koszalinie i generalnie na wybrzeżu udało się w ostatnim okresie zlikwidować dość sporo dziupli z kradzionym sprzętem z krajów skandynawskich i zachodnich. Być może informacje z rejestracji idą jako info dla policji, bo gdybyś miał umowę kupna sprzedaży to są w stanie sprawdzić czy nie jest ona zawarta z jakimś lumpem pod sklepem (figurant któremu i tak nic nie zrobią) czy z prawowitym właścicielem. Takie działania uważałbym za w pełni zasadne. Jeśli jest tak jak Ty myślisz to szkoda gadać :?
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 08.07.2011 14:50

Rysio, to nie miało nic wspólnego z policją, jedynie o urzędzie skarbowym się dowiedziałem ... Chodzi o podatek od kupna używanego sprzętu (ponton, łódka) :roll: Tą powiedzmy deklarację, ze sprzęt został nabyty tu czy tam, UM musi wysyłać do US :? mają prawo w ciągu 5 lat od daty nabycia sprawdzić czy podatek został zapłacony (od sprzętu używanego), oraz jeśli w deklaracji było o nowym sprzęcie - to mogą sprawdzić dowód zakupu - paragon, czy fakturę
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 08.07.2011 15:25

Tak , zgadza się co pisze damcio 151.
Jeżeli kupujemy przedmiot używany (nowy też) od osoby prywatnej
o wartości powyżej 1000 zł obowiązuje nas umowa cywilno - prawna
i opłacenie podatku 2% od wartości przedmiotu.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.07.2011 19:31

No czyli niestety jak to u nas bywa, to że kradną mają w dupie ale ważne żeby 2% haraczu ściągnąć :?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.07.2011 19:50

No biby tak, ale czy kupując używany ponton spisujecie ze sprzedającym umowę kupna sprzedaży? Jeśli nie, to przecież mogę powiedzieć, że ponton kosztował 999 zł na przykład.
Mój mąż kupiła kilka tygodni temu używany ponton z silnikiem, zarejestrował go i tyle. Nikt nas o nic nie pytał. Hmm, temat mnie szczerze zastanowił. Jakkolwiek jestem przeciwnikiem płacenia 2% wartości (bo co to za wzbogacenia skoro wydałam na to zarobione przeze mnie pieniądze) to wolałabym uniknąć w przyszłości kłopotów ze skarbówką.
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 08.07.2011 20:40

witam,
mam do tego temaciku pytanie, czy słyszał ktoś z kolegów o możliwości sprawdzenia czy silnik nie jest kradziony, np po przez nr silnika w jakimś banku danych...
pozdrawiam serdecznie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2011 12:05

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:10 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 09.07.2011 15:45

http://allegro.pl/ponton-zodiac-futura- ... 51493.html
Gdyby ktoś szukał jakiegoś używanego sprzętu ... znalazłem taką ofertę, myślę, że okazyjnie :roll:
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 10.07.2011 08:15

"damcio151" ale jak to sprawdzić czy nie kradzione ?
pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 152
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone