Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tedeus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tedeus » 15.06.2011 11:55

Ja zastosowałem podobne materiały z tym że do mocowania kół do pawęży. Kupione w OBI na kg. , bodajże 37 zł. za kg.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 15.06.2011 14:30

marcinoo napisał(a):I pytanie do infob:
Jaka czcioneczke zastosowales do naklejenie numeru na swoim ponotnie: nazwa i rozmiar ?

Nie wiem jaka to czcionka, na pewno wysokości ok 11 cm. Wymagania minimum dla rejestracji to wys. 10cm grubość 1cm.
krzysztofSL
Globtroter
mercury

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 28.06.2011 16:47

Witam kolegów, tak jak zapowiadałem kilkadziesiąt postów temu - zmieniłem silnik na większy - z PARSUNA 5 KM na MERCURY 15 KM w dwusuwie. W ślizg teraz powinienem wejść bez problemów. Co sądzicie o tym silniczku? Może ktoś z was miał z takim silnikiem do czynienia ? Co myślicie o cenie jaką zapłaciłem ?

link: http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-merc ... 21250.html
Użytkownik usunięty
Re: mercury

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2011 20:43

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:11 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
krzysztofSL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 28.06.2011 21:48

A powiedz Smoki ile ten silnik Ci pali. I czy sprawia Ci dużo kłopotu jego zwodowanie ? No bo jednak jest to 35 kg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2011 08:44

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:11 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
krzysztofSL
Globtroter
mercury 15

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 29.06.2011 23:15

Silnik który kupiłem (Mercury dwusuw 15 km) nie ma zrywki. Wiem, że zrywkę można dokupić za niewielkie pieniądze, ale nie wiem w którym miejscu się ją montuje i które przewody odpowiadają za odcięcie zapłonu. Czy może po prostu demontuje się ręczny włącznik zapłonu "pstrykacz" i w te miejsce montuje gniazdo zrywki?

Smoki jak Ty masz u siebie ?
Argi
Croentuzjasta
Re: mercury 15

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 30.06.2011 06:38

krzysztofSL napisał(a):Silnik który kupiłem (Mercury dwusuw 15 km) nie ma zrywki. Wiem, że zrywkę można dokupić za niewielkie pieniądze, ale nie wiem w którym miejscu się ją montuje i które przewody odpowiadają za odcięcie zapłonu. Czy może po prostu demontuje się ręczny włącznik zapłonu "pstrykacz" i w te miejsce montuje gniazdo zrywki?

Smoki jak Ty masz u siebie ?

Końcówka w Twoim przypadku zakończona jest metalową "pętelką". Zakładasz ją w na ten czerwony "pstrykacz" ON/OFF. Przy szarpnięciu zrywka po prostu mechanicznie przerzuca "pstrykacz" na OFF.
http://www.raksa.com.pl/p,pl,813,zrywka+z+linka+mercury-mariner++4550.html
Użytkownik usunięty
Re: mercury 15

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2011 07:32

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3apłonu.[/b][/color]
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:13 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
krzysztofSL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 30.06.2011 22:37

Dzięki za podpowiedzi Panowie, na razie zrywki nie kupiłem ale zrobiłem sposobem domowym (wygięty pręt i sznurek) - dziś pierwszy raz pływałem na nowo zakupionym silniczku i jestem mile zaskoczony - powiem tylko tyle - Czuć tę moc ! - nieźle daje

Jedyny mankament to, że nieraz nie chce wejść w obroty (dusi się, dławi) ale jak mu się doda więcej gazu, to potem jest OK.

Wydaje mi się, że to kwestia zabrudzonego gaźnika albo jego regulacji
nmd
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nmd » 01.07.2011 08:26

gdyby to był każdy inny silnik spalinowy, to najpierw bym przejrzał gaźnik (mieszanka) a później zapłon.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2011 08:43

Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:13 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.07.2011 09:28

Zaburtowego nie regulowałem bo nie miałem takiej potrzeby natomiast regulacje wszelkich dwusuwowych kosiarek robię po kilka razy w tygodniu i moim zdaniem tu właśnie trzeba szukać przyczyny dławienia się przy wkręceniu na obroty. Powinny być na gaźniku 2 śruby do ich regulacji oznaczone jako "L" i "H" (niskie i wysokie obroty). Dławienie się najprawdopodobniej oznacza zbyt bogatą mieszankę co powoduje chwilowe przylanie świecy. Moja rada - albo serwis i regulacja albo silnik do beczki i kręcenie śrubami tylko bardzo delikatnie - dosłownie po ćwierć obrotu na włączonym silniku prawdopodobnie śrubą "L" aczkolwiek reguły nie ma, bo generalnie skład w rożnych zakresach uzależniony jest od wzajemnej pozycji obu śrubek. Regulowałem to dziesiątki razy skutecznie ale jak ta zależność się układa do dziś nie zrozumiałem :D

Ps. Paproch w którejś z dysz gaźnika również może być przyczyną, bo przedkłada się to właśnie na skład mieszanki jaka trafi do karteru, zresztą przyczyn może być wiele w ostateczności nawet taka upierdliwość może świadczyć o zużytym układzie tłokowym ale taki objaw połączony jest najczęściej a w zasadzie zawsze z utrudnionym uruchamianiu ciepłego silnika.
krzysztofSL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 03.07.2011 13:39

Dzięki Panowie za podpowiedzi, jest mechanik samochodowy u mnie w mieście który się zajmuje również silnikami zaburtowymi - muszę się do niego w tygodniu udać
krzysztofSL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 03.07.2011 16:16

Tak na marginesie pomyślałem sobie jeszcze, że paliwo może tez mieć znaczenie. otóż sprzedawca informował mnie, że stosunek mieszanki do paliwa musi być 1:100, natomiast sprzedawca w sklepie powiedział, że 1:50. Posłuchałem się faceta ze sklepu i rozcieńczyłem P95 w stosunku 1:50. I tak przed chwilą zobaczyłem naklejkę na silniku Quicksilver 1:100, więc może tu może być przyczyna?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 151
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone