Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.04.2011 14:22

Tutaj masz podpowiedzi.
forum/viewtopic.php?t=30154
Witaj na forum.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.04.2011 14:24

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:26 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 12.04.2011 15:41

[img][img]http://img703.imageshack.us/img703/9242/dscn6248.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/img]
Ja sobie zrobiłem taką na 12 V z używanej części od Audi,( Skoda,VW)
Kosztowała mnie ta pompka 30 zł , a pompuje szybciej niż te pompki po 600 zł. Mój ponton 470 x 200 cm pompuję w niecałe 5 min.
5 komór i szósty kil.
krzysztofSL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 13.04.2011 09:49

Jeżeli chodzi o pompkę, to chodzi mi o jej samo wykonanie - np. końcówki które wkłada się do zaworów mają marne wykonanie, w mojej pompce są nieco krzywe, plastik jest słaby. Wcześniej miałem niemiecki ponton Navigator III 400, gdzie wykonanie pompki było o niebo lepsze - końcówki idealnie pasowały do zaworów, nie trzeba było ich przytrzymywać ani używać żadnych podkładek - no ale co tu dużo mówić - niemiecka technologia. Co do tych pompek to słyszałem też, że np. użytkownicy pontonów Kolibri - także narzekają, na pompki (ponoć szybko się nadłamują w jakimś miejscu - nie wiem czy mają te same co ja). Zastanawiam się nad kupnem elektrycznej pompki wstępnego pompowania(coś podobnego co stworzył "Humorek") - mniej się wówczas namacham nogą - pompki takie mają tę zaletę, że są tanie (ok 60 zł), małe i można je naładować w domu (mają wbudowany akumulator), przez co nie trzeba ich podłączać do akumulatora
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 13.04.2011 10:21

Zapewniam Cię że moja pompka nie jest wstępnego pompowania,
a nawet muszę uważać aby nie "rozwalić "pontonu przy pompowaniu.
Jest dwa razy wydajniejsza niż wszystkie dostępne u nas pompki na 12 V.
Te co są w sprzedaży po kilkaset zł pobierają 9 A czyli ( P=U x I )
12V x 9A = 108W
Moja pobiera 19 A czyli 12V x 19A = 228 W
Pobrana moc przekłada się na wydajność pompki.
Żebym nie był gołosłowny:
[img][img]http://img18.imageshack.us/img18/2856/dscn6285.jpg[/img]

[/img]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 13.04.2011 10:27

Humorku. Opisz, co za część od auta konkretnie (pompka czego) oraz inne potrzebne części. Tak, abym poszedł na jakiś szrot :wink: kupił i też sobie skonstruował taką fajną pompkę. Jeżeli to nie tajemnica konstruktora, oczywiście :wink: pozdrawiam.
krzysztofSL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 13.04.2011 10:34

Faktycznie a wygląda niepozornie - dobrze, że jest małych rozmiarów. Wydaje mi się, że jest to pompa powietrza wtórnego ale głowy nie dam sobie uciąć
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 13.04.2011 10:56

Naprawdę nie wiem .Zamontowana jest pod maską przy silniku ,czy jest to jakieś dopalanie do kolektora ssącego ?
Na giełdzie samochodowej w Słomczynie zapłaciłem za nią 30 zł
plus kabelki plus krokodylki.
Tylko kabelki to radzę takie minimum 2,5 mm 2 (przekrój przewodów elektrycznych podaje się w mm kwadratowych)
Ostatnio edytowano 13.04.2011 12:22 przez Humorek, łącznie edytowano 1 raz
krzysztofSL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 13.04.2011 11:22

Też będę musiał sobie coś podobnego sprawić, tym bardziej, że pompki elektryczne oferowane w sprzedaży są dosyć drogie. Puki co dorabiam samemu regulowane kółka transportowe, które są w sprzedaży za ok. 300 - 400 zł. Jak dla mnie to za dużo więc postanowiłem zrobić samemu z ceownika, profili i pompowanych kółek od chodzika lub wózka inwalidzkiego. Dla zainteresowanych mogę przesłać fotki. A tym czasem pokażę jaki ponton kupiłem 3 dni temu.

Obrazek
krzysztofSL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 13.04.2011 11:30

Wybaczcie ale dopiero uczę się wstawiać obrazki

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.04.2011 12:23

Zamów sobie taki sam pokrowiec na przednią ławeczkę albo ustrugaj samodzielnie jak nie chcesz mieć Ty albo ktoś z Rodzinki dupy obdartej. Na tej z "papieru ściernego" nawet nie poczujesz kiedy, (bo woda schładza) będziesz miał skórę z półdupków pozdzieraną po 1 dniu pływania. Mi tej porady nikt nie udzielił i przed tydzień łaziłem z białą dupą od Sudocremu a na ławeczkę na gumjaku nie siadałem bez grubo pozwijanego ręcznika plażowego :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2011 14:25

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:26 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.04.2011 17:49

smoki3 napisał(a):
Rysiu ta ławeczka jest też torbą i świetnie się sprawuje. Ja osobiście montuję ją na przedniej ławce, wtedy dno torby nie jest mokre od wody która zawsze dostaje się do pontonu.

Wiem, sam mam taką tyle że do tej pory tylko 1 i wspaniałomyślnie odstąpiłem ją moim dziewczynom właśnie na przednią ławeczkę a sam siedziałem na tej desce z papieru ściernego przy rumplu. Jak dla mnie 2 torby też się przydają na gumjaku. Chowałem w nich kamizelki jak cumowałem no i wszystkie pozostałe bambetle podczas pływania (wybierak, pakiet ratunkowy do silnika i gumjaka, wodę, soczki, zalaminowane papiery w worku itp.) a nawet zakupy do nich pakowałem jak pływałem do Igrane do sklepu.

Co do uchwytów to mi starcza ten pojedynczy na dziobie do przenoszenia :)
krzysztofSL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofSL » 14.04.2011 09:37

Wydaje mi się, że tak jak mówi "Rysio" ten uchwyt na dziobie wystarczy, tym bardziej, że w moim przypadku na pawęży domontuję kółka - jedyne co mnie niepokoi to fakt, że uchwyt metalowy z przodu wbija się w materiał pontonu, dlatego, że jest to uchwyt z podwójnym uchem i te mniejsze mocno wgniata materiał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2011 10:05

Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:27 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 134
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone