Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 15.03.2011 10:39

kaz344 napisał(a):Mam w tej chwili ponton 330cm i mieści mi się wraz z silnikiem do bagaznika, na bagaże mam box 480l

Weź pod uwagę, że "ponton i silnik" to nie wszystko w tym temacie 8O . Trzeba uwzględnić zbiornik paliwa, kamizelki ratunkowe, zapasowy napęd (np. wiosła), gaśnica, kotwica itp. (np. daszek przeciwsłoneczny). U mnie te "dodatki" zajmowały praktycznie cały box :(
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 15.03.2011 18:04

mottom napisał(a):
kaz344 napisał(a):Mam w tej chwili ponton 330cm i mieści mi się wraz z silnikiem do bagaznika, na bagaże mam box 480l

Weź pod uwagę, że "ponton i silnik" to nie wszystko w tym temacie 8O . Trzeba uwzględnić zbiornik paliwa, kamizelki ratunkowe, zapasowy napęd (np. wiosła), gaśnica, kotwica itp. (np. daszek przeciwsłoneczny). U mnie te "dodatki" zajmowały praktycznie cały box :(

to chyba założymy te kamizelki na podróż :) ale tak poważnie mój Johnson 8hp zajmuje mniej miejsca niż honda 5hp. W najgorszym wypadku wywalę koło zapasowe i uzyskam ze 700l.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.03.2011 19:39

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:31 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 15.03.2011 20:13

kaz344 napisał(a):W najgorszym wypadku wywalę koło zapasowe i uzyskam ze 700l.

We wnęce na koło zapasowe masz 700l pojemności? - niezłe "kółka" (40-to calowe ?) 8) :roll:
Przemyśl może większy box, albo tak jak ja - ponton bezpośrednio na relingi obok boxa (jeżeli nie chcesz ciągnąć przyczepki). Jednak nie wywalaj koła zapasowego :oops: - prawa Murphy'ego działają :(
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 15.03.2011 20:21

mottom napisał(a):
kaz344 napisał(a):W najgorszym wypadku wywalę koło zapasowe i uzyskam ze 700l.

We wnęce na koło zapasowe masz 700l pojemności? - niezłe "kółka" (40-to calowe ?) 8) :roll:
Przemyśl może większy box, albo tak jak ja - ponton bezpośrednio na relingi obok boxa (jeżeli nie chcesz ciągnąć przyczepki). Jednak nie wywalaj koła zapasowego :oops: - prawa Murphy'ego działają :(

:lol: bagażnik w sumie będzie miał 700l. Koło to 17. Obrazek Jednak myślę, że wystarczy mi box i bagażnik. W poniedziałek mam odebrać Busha i wszystko będzie jasne. Rezerwowo stoi jeszcze w garażu 407SW, Obrazek
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 15.03.2011 20:59

kaz344 napisał(a):Rezerwowo stoi jeszcze w garażu 407SW

Czyli jedno auto na pasażerów, a drugie na sprzęt - OK - nie mam więcej pytań :wink: :D :roll:
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 15.03.2011 21:20

mottom napisał(a):
kaz344 napisał(a):Rezerwowo stoi jeszcze w garażu 407SW

Czyli jedno auto na pasażerów, a drugie na sprzęt - OK - nie mam więcej pytań :wink: :D :roll:
...mialem wczesniej takiego pomarańczowego explorera z żółtymi wiosłami i mieścił się w bocznej kieszeni torby :) a teraz z tymi gumowcami same problemy :( . może zmówimy się wszyscy na forum i puścimy spedycją te wszystkie graty :)
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 16.03.2011 07:10

Ja do Cro jechałem z przyczepką.
Z pięcioelementowej podłogi pontonu zrobiłem dodatkowe zakładki na burty
[/img]Obrazek
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 17.03.2011 11:13

Humorek napisał(a):Ja do Cro jechałem z przyczepką.
Z pięcioelementowej podłogi pontonu zrobiłem dodatkowe zakładki na burty
[/img]Obrazek
...nieźle, mój cały dobytek zmieściłby się na tej Twojej przyczepie :lol:
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 18.03.2011 17:48

Cześć. Ja do Golfa IV Kombi z rozłożoną tylną kanapą pakuję się na styk. Na samym początku myślałem że blus luz a w miarę pakowania powoli wpadałem w przerażenie ile tego majdanu jest, tak jak pisze Mottom to nie tylko silnik i guma ale cała reszta osprzętu.

Pzd be-ja
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 19.03.2011 13:34

Ja do Audi A6 Avant pakowałem się pól dnia. Bagażnik upchany po dach, częściowo złożona kanapa (została tylko "dziupla" dla dzieciaka), a ponton (część "miękka) wylądował na relingach.
Powiedziałem wtedy: nigdy więcej! W tym roku jadę z "laminatem" na lawecie :wink:
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że przy określaniu tego "niezbędnego" bagażu można zachować znacznie większy "minimalizm", ale i tak skończy się tak samo. Jadąc, będziesz czuł się jak pilot myśliwca w swoim bojowym kokpicie :lool:
Osobiście dla mnie istnieją wyłącznie dwa rozwiązania: albo naprawdę mały pontonik z mały silnikiem, które łatwo spakujemy i zwodujemy (max. 330, a i to za dużo), albo laweta i ...hulaj dusza :lol:
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 19.03.2011 18:13

Udało mi się zapakować Busha 360 z trzema największymi elementami podłogi + Johnson 8hp + zbiornik 22l do bagaznika :lol: i jeszcze się coś zmieści. Na dach kufer 480l i będzie OK.... Ja wypoczywam na Visie i podróż z przyczepką podwoiła by i tak duże koszty promu. Więc muszę kombinować.
URL=http://www.fotosik.pl]Obrazek[/URL]
Obrazek
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 19.03.2011 21:52

Obrazek
O tak be-ja- do i za GolfemIV Variant dużo się zmieści!
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 20.03.2011 10:19

Dużo, dużo, ale szkoda że nie z gumy. W wakacje ganiam z prykolicą lecz tylko po kraju. Do Cro bez ogonka troszkę wygodniej, lecz z gumiakiem. Super żagielek miło widzieć na trasie taki zestawik. Mam sympatię do Golfików poprzedni Mk III 1,9 Td też kombiaczek i przejechane 570tyś bez awarii, Mk IV to już nie to autko choć komfort większy ale mniej miejsca do zapakowania.

Pzd be-ja
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 21.03.2011 23:32

A ja mam takiego pomysła na wożenie pontonu do Cro (Honda TE38IE +HONDA 20KM):

hak + bagażnik na hak (udźwig 60 kg):

http://www.thule.com/pl-PL/PL/Products/BikeCarriers/Towbar/Thule%20EasyBase%20948.aspx

silnik+bagaż do bagażnika (SEAT EXEO), ponton + inne duperele na haku

najważniejsze korzyści:
- nie ciągnę przyczepy - szybciej i taniej (szczególnie na Vis)
- nie wiozę na dachu boksa - szybciej, taniej (jak nie będzie dodatkowych 500 kuna w łapance przy parkingu Krka :D) i nie muszę wieźć ze sobą Pudziana, żeby mi pomógł wrzucić ponton lub silnik na dach
- teoretycznie mam nadal 5 miejsc siedzących (praktycznie 3)
- wg użytkowników tego typu bagażniki nie dają dodatkowych oporów powietrza

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 131
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone