Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotr33
Plażowicz
Re: Pontonik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr33 » 05.08.2007 18:52

tylko szkoda ze wszedzie robia te pompowane kile ( dziadostwo ) JA W SWOIM MUSIALEM PRZERABIAC[/quote]
Witam wszystkich
jeśli mozesz napisz na czym ma polegać przeróbka i jaka z niej korzyść,
moje główne pytanie
jakie regiony Cro polecacie do odwiedzenia z pontonem( Q380hd + honda 15 KM)
ostatnie dwa lata opływałem Rab i okoliczne wysepki, mnóstwo uroczych zatok i plaż( piaszczystych) wody osłonięte spokojne(służę informacjami)
Może ktoś moze polecic coś na południu, najchetniej wyspy. z góry dziękuję
PZDR.
GALILEUSZ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 05.08.2007 21:15

niedzwiedz40 napisał(a):ten pontonik z fotki to super zabawka ile ma ponad 4m? 5 komor?

To jedynie YAM360S, 3 komory + pompowany kil. Silnik Yamaha 15KM i całkiem nieźle sobie dawał radę. Zastanawiałem się nad zabraniem 430S (4 komory) i 25 KM, ale uznałem, że jest za ciężki do noszenia (głównie przeze mnie niestety). Pomagał mi dzielnie mój 13-letni syn, ale silnik i tak zwykle taszczę sam.

niedzwiedz40 napisał(a):nie trzeba wcale wyciagac pontonu na brzeg wystarczy wejsc w slizg i wyciagnac korek a woda dzieki podcisnieniu wyskoczy jak z procy lub zamontowac korek z zaworkiem i woda bedzie usuwana samoczynnie

YAMy oczywiście mają taki korek spustowy z zaworkiem, ale zapewniam, że wszystko nie wyleci. A woda się wlewa do środka przy większych falach i gwałtowniejszych zwrotach. Po kilku godzinach nazbiera się jej dużo. Kil to długa nadmuchiwana poduszka. Obok niej jest sporo miejsca na wodę w obu stron pod podłogą.
piotr33 napisał(a):jeśli mozesz napisz na czym ma polegać przeróbka i jaka z niej korzyść ?

Ja też jestem ciekaw. Jak to przerobiłeś ?
Gdybym miał to przerabiać sam to pewnie wsadziłbym w to miejsce jakiś twardy styropian / styrodur, ale na pewno będzie to utrudniało montaż podłogi, którą najlepiej składać na płaskim.
piotr33 napisał(a):jakie regiony Cro polecacie do odwiedzenia z pontonem?

Polecam okolice Zadaru i Sibeniku. Wokół Zadaru jest sporo wysp. Duże urozmaicenie. I co ważne - osłonięte od wiatru zatoki. Z wybrzeża Zadaru do Dugiego Okruku jest dobre 25 km. Jest gdzie pływać. Już po powrocie, z forum dowiedziałem się że jest tam ciekawa grota do spenetrowania (może kiedyś ją odkryję).
Wokół Sibeniku też jest bardzo ciekawie. Sporo wysp. Można wpłynąć też w Krka aż do granicy parku. Woda w Krka jest dziwna - taka mieszana między słodką a słoną. Wyraźnie czuć słoność, ale mniejszą. A na wszystkich sprzętach zanurzonych w wodzie powstają dziwne osady, jakby sól się wytrącała. W morskiej b. słonej wodzie tego nie ma. Może jest jakieś wytłumaczenie tego zjawiska nie rozpuszczoną do końca solą albo co ?
Odradzam pływanie na otwartych akwenach. W razie nagłej zmiany pogody musimy walczyć z żywiołem.

Oj, wyruszyłbym gdzieś na pontonie w Adriatyk. Tyle wysp nie odkrytych !

W okolicy Zadaru mieliśmy taką fajną małą wysepkę. Niewielka, ale cała zalesiona sosną bośniacką. No po prostu boski zapach. Inhalacja jak w saunie zapewniona. Pod drzewami w jednym miejscu z super widokiem na zatokę odkryliśmy leżankę, przygotowane miejsce na ognisko (ostrożnie !), a nawet jakieś drewniane stoliczki. Normalnie wyspa Robinsona. Super.

Obrazek
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 05.08.2007 22:05

GALILEUSZ napisał(a):
niedzwiedz40 napisał(a):ten pontonik z fotki to super zabawka ile ma ponad 4m? 5 komor?

To jedynie YAM360S, 3 komory + pompowany kil. Silnik Yamaha 15KM i całkiem nieźle sobie dawał radę. Zastanawiałem się nad zabraniem 430S (4 komory) i 25 KM, ale uznałem, że jest za ciężki do noszenia (głównie przeze mnie niestety). Pomagał mi dzielnie mój 13-letni syn, ale silnik i tak zwykle taszczę sam.

niedzwiedz40 napisał(a):nie trzeba wcale wyciagac pontonu na brzeg wystarczy wejsc w slizg i wyciagnac korek a woda dzieki podcisnieniu wyskoczy jak z procy lub zamontowac korek z zaworkiem i woda bedzie usuwana samoczynnie

YAMy oczywiście mają taki korek spustowy z zaworkiem, ale zapewniam, że wszystko nie wyleci. A woda się wlewa do środka przy większych falach i gwałtowniejszych zwrotach. Po kilku godzinach nazbiera się jej dużo. Kil to długa nadmuchiwana poduszka. Obok niej jest sporo miejsca na wodę w obu stron pod podłogą.
piotr33 napisał(a):jeśli mozesz napisz na czym ma polegać przeróbka i jaka z niej korzyść ?

Ja też jestem ciekaw. Jak to przerobiłeś ?
Gdybym miał to przerabiać sam to pewnie wsadziłbym w to miejsce jakiś twardy styropian / styrodur, ale na pewno będzie to utrudniało montaż podłogi, którą najlepiej składać na płaskim.
piotr33 napisał(a):jakie regiony Cro polecacie do odwiedzenia z pontonem?

Polecam okolice Zadaru i Sibeniku. Wokół Zadaru jest sporo wysp. Duże urozmaicenie. I co ważne - osłonięte od wiatru zatoki. Z wybrzeża Zadaru do Dugiego Okruku jest dobre 25 km. Jest gdzie pływać. Już po powrocie, z forum dowiedziałem się że jest tam ciekawa grota do spenetrowania (może kiedyś ją odkryję).
Wokół Sibeniku też jest bardzo ciekawie. Sporo wysp. Można wpłynąć też w Krka aż do granicy parku. Woda w Krka jest dziwna - taka mieszana między słodką a słoną. Wyraźnie czuć słoność, ale mniejszą. A na wszystkich sprzętach zanurzonych w wodzie powstają dziwne osady, jakby sól się wytrącała. W morskiej b. słonej wodzie tego nie ma. Może jest jakieś wytłumaczenie tego zjawiska nie rozpuszczoną do końca solą albo co ?
Odradzam pływanie na otwartych akwenach. W razie nagłej zmiany pogody musimy walczyć z żywiołem.

Oj, wyruszyłbym gdzieś na pontonie w Adriatyk. Tyle wysp nie odkrytych !

W okolicy Zadaru mieliśmy taką fajną małą wysepkę. Niewielka, ale cała zalesiona sosną bośniacką. No po prostu boski zapach. Inhalacja jak w saunie zapewniona. Pod drzewami w jednym miejscu z super widokiem na zatokę odkryliśmy leżankę, przygotowane miejsce na ognisko (ostrożnie !), a nawet jakieś drewniane stoliczki. Normalnie wyspa Robinsona. Super.

Obrazek

juz wam opisuje
a wiec pompowany kil to jak sami wiecie poduszka rospierajaca wlasciwa podloge i podloge skladana , ktos opisywal ze na wiekszej fali ponton sklada mu sie w pol, sami wiecie ze od wody cisnienie maleje i kil niejest juz tak twardy a nawet gdyby byl to i tak jego zadanie to twozenie hydrodynamicznej struktury dna czyli by ponton dobrze szedl w slizgu lecz nie usztywnia on waszego pontonu te zadanie spelnia podloga jak wiecie sklada sie ona z wielu elementow a najgorszym jej miejscem sa laczenia ,sprawdzcie na brzebu podloge poza pontonem a zobaczycie ze wcale niejest ona taka sztywna,sztywny kil to taki sam jak jest w naszych stomilach , ja wyciaglem pompowany kil z pontonu zdjolem miare i wyciolem z grubej sklejki conajmniej 40mm kil byl dzielony na 2 czesci troszke klopon przy transporcie ale poprawy sa niewiarygodne niema mowy by ponton zgiol sie w pol oczywiscie kil musi byc przykrecony do podlogi wiec trzeba ja ponawiercac, podczas plywania po falach wiatr 6stopni Baltyk,pracowaly tylko plywaki dno nie odksztalcalo sie , super by bylo gdyby polaczyc kil z paweza mialem to zrobic ale sprzedalem ponton , gdyby polaczyc kil z paweza ponton zachowuje sie identycznie jak rib , zdecydowalem sie na przerobienie bo moim 1 pontonem byl austryjacki semperti 380 i on mial wlasnie takie oryginalne rozwiazania (niewiem jak dolacz sie fotki bo byl pokazal wam te moje 2 pontony,czekam teraz az ktos mi przywiezie z niemiec 5 komorowca lub riba i wtedy bym tez tak przerobil odrazu zamiescil bym opis z fotkami na forum
GALILEUSZ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 05.08.2007 22:15

Trochę bałbym się dziurawić dno. No i sklejka w takich rozmiarach przyklejona spowodołaby brak możliwości złożenia pontonu do rozmiarów walizkowych.
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 05.08.2007 22:24

GALILEUSZ napisał(a):Trochę bałbym się dziurawić dno. No i sklejka w takich rozmiarach przyklejona spowodołaby brak możliwości złożenia pontonu do rozmiarów walizkowych.

nie dziurawisz dla tylko podloge po 1 otworku na segment, no co do rozmiarow to fakt do walizki nie wejdzie tak jak ty masz ponton 380 to kil ma pewnie 3m wiec po 1,5m by miala polowka :) i do tego waga taki kil sporo wazy ale jesli nie plywanie po falach od 1m w gore to wystarczy wam pompowany mi niestety plywanie po plaskim szybko sie nudzi
jak sie dodaje fotki do forum?
GALILEUSZ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 05.08.2007 22:25

W Chorwacji (w Polsce oczywiście także) ciągnąłem tubę za pontonem.
Opór jest spory, ale nawet ta 15-tka wchodzi w ślizg z kółkiem i mamy sporo zabawy.
Więc jak widać taki pontonik służy nie tylko do statecznego przemieszczania się na najbliższy kawałek lądu wystającego z wody.

Obrazek
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 05.08.2007 22:38

GALILEUSZ napisał(a):W Chorwacji (w Polsce oczywiście także) ciągnąłem tubę za pontonem.
Opór jest spory, ale nawet ta 15-tka wchodzi w ślizg z kółkiem i mamy sporo zabawy.
Więc jak widać taki pontonik służy nie tylko do statecznego przemieszczania się na najbliższy kawałek lądu wystającego z wody.

Obrazek

powiem tak
taki zestaw jak twoj to super sprawa i jest nie osagalny jak dla mnie bo cena tez jest super :) ja musze sie pocieszac odzyskiem z niemiec i go remontowac wiec jesli musze robic podloge od nowa bo oryginalnej nie bylo to i robie sztywny kil ,
w jaki sposob dodajesz fotki do forum?
GALILEUSZ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 05.08.2007 22:55

niedzwiedz40 napisał(a):w jaki sposob dodajesz fotki do forum ?

Jak robisz 'cytuj' z mojego postu to zauważ jak jest zapisane zdjęcie:
[img]......adres serwera....[/img}
Najpierw musisz zapisać zdjęcie na jakimś serwerze np. fotosik.pl, imageshack.us i tym podobne. A potem adres do tego zdjęcia podać tak jak napisałem powyżej. Zanim wyślesz posta, sprawdź sobie na podglądzie, czy się wyświetla prawidłowo.

Jeśli chodzi o cenę takie zestawu to nowy jest faktycznie dość drogi - ok. 16.000 PLN, ale za używany można w okolicy 10.000 PLN coś w dobrym stanie kupić.

Kto nie ma pontonu czy łodzi może sobie małą "pychówkę" wypożyczyć na miejscu z silnikiem zwykle 5KM.
O żadnych szaleństwach nie może być mowy, ale dopłynąć na pobliską wysepkę się da.
Koszt to 400 kn za dobę czyli niecałe 200 PLN.
Ostatnio edytowano 06.08.2007 23:54 przez GALILEUSZ, łącznie edytowano 2 razy
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 05.08.2007 23:00

GALILEUSZ napisał(a):
niedzwiedz40 napisał(a):w jaki sposob dodajesz fotki do forum ?

Jak robisz 'cytuj' z mojego postu to zauważ jak jest zapisane zdjęcie:
[img]......adres serwera....[/img}
Najpierw musisz zapisać zdjęcie na jakimś serwerze np. fotosik.pl, imageshack.us i tym podobne. A potem adres do tego zdjęcia podać tak jak napisałem powyżej. Zanim wyślesz posta, sprawdź sobie na poglądzie, czy się wyśletla prawidłowo.

Jeśli chodzi o cenę takie zestawu to nowy jest faktycznie dość drogi - ok. 16.000 PLN, ale za używany można w okolicy 10.000 PLN coś w dobrym stanie kupić.

dzieki niestety 10000 to kosmos jak dlamnie :)
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 06.08.2007 07:31

Czytam tę dyskusje o pompowanym kilu, i nic nie rozumiem, pewnie niektórzy nie czytali instrukcji obsługi pontonów.
Współczesne pontony mają mieć ciśnienie w komorze kilu na poziomie 0,3 do 0,5 bar- i moim zdaniem nie ma możliwości aby to się złamało. Spróbyj złamać oponę samochodową- życzę powodzenia.
I jeszcze jedno, każdy szanujący producent dodaje ciśnieniomierz.Należy go stosować.
Prawidłowo napompowany ponton, (nie mówie o zabawkach ), nie da się ugiąć kciukiem na głębokośc więksżą niz 1cm. Kil pompujemy o 50% wyższym ciśnieniem.
Morze nie znosi amatorszczyzny i takie domorosłe przeróbki mogą się skończyć nieszczęściem.
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 06.08.2007 09:07

daisykf napisał(a):Czytam tę dyskusje o pompowanym kilu, i nic nie rozumiem, pewnie niektórzy nie czytali instrukcji obsługi pontonów.
Współczesne pontony mają mieć ciśnienie w komorze kilu na poziomie 0,3 do 0,5 bar- i moim zdaniem nie ma możliwości aby to się złamało. Spróbyj złamać oponę samochodową- życzę powodzenia.
I jeszcze jedno, każdy szanujący producent dodaje ciśnieniomierz.Należy go stosować.
Prawidłowo napompowany ponton, (nie mówie o zabawkach ), nie da się ugiąć kciukiem na głębokośc więksżą niz 1cm. Kil pompujemy o 50% wyższym ciśnieniem.
Morze nie znosi amatorszczyzny i takie domorosłe przeróbki mogą się skończyć nieszczęściem.

:) nic bardziej mylnego kolego
wiec cisnienie powietrza zmienia sie wraz z temperatura powietrza jesli mowisz ze nie czytamy instrukcji to powiem ci ze profesjonalne pontony maja zawory nadmiarowe zapewne nawet tego nie widziales bo taki system maja typowo profesjonalne pontony 5-8 -9 komorowe a nie( profesjonalne bo drogie)taki zawor zapobiega rozerwaniu balonu dawniej producent rozwiazywal to tak ze pewne elementy pontonu czy tratwy ratunkowej przepuszczaly nadmiar powietrza ( specjalne szyte odcinki )ale wymagalo to czestego dopompowywania
,jesli chodzi o przerabianie kilu to to jest moja rada i kto chce to moze to zrobic kto niechce to nie musi ja tez w pontonie za 10000zl bym tego nie zrobil ,a teraz kolego przyklady z tym powietrzem
-samoloty lataja wysoko bo? bo powietrze jest tam zimne zadsze i opory sa mniejsze
-wsadz butelke do lodowki a zobaczysz jak latwo mozna ja nacisnac potem wystaw ja na slonce i zobaczysz jaka jest roznica
jesli chodzi o opone to ma ona w osobowym 2-2.5 bara a ciezarowe 9 bar
rozklad sil na kole tez jest inny wiec go nie zlamiesz no chyba ze by bylo dlugosci 4m i wysokosci 0.5m ale wtedy to nie kolo tylko ponton :)teraz zadzialaj na taka dzwignie swoim ciezarem przyjmijmy 80-90kg srednio powieksz to o impet podczas spadania z fali i niema takiego pontonu z pompowanym kilem co by sie nie wygiol no chyba ze podloge ma wykonana w calosci bez mozliwosci skladania oczywiscie nie mowimy tutaj o lamaniu pontonu w pol ale o odkasztalcaniu sie i tym samym traceniu struktury dna i szarpaniu silnikiem
co do jeszcze tej opony to cisnienie zmarl wlasnie senna ,teraz opony pompuja gazem bardziej neutralnym na wachania temperatury
nie zebym kogos tu pouczal i prosze sie nie denerwowac ale taka jest prawda za wygode skladania pontonu do walizek trzeba czyms zaplacic
ale mowimy tu o sprawach wystepujacych przy fali od 1.5m w gore i wydaje mi sie ze nikt z was nie bedzie po takich plywal bo na baltyku jak fala przekroczyla 2 metry to nawet woprowski rib 5.20 m 90km uciekl do portu sztywny kil to rada dla ludzi plywajacych ekstremalnie i malo kasiastych kturych nie stac na riba
teraz taka ciekawostka wiecie ze istnieja pontony kturych nieda sie przestrzelic kałachem ? :)
a oto link do fotek mojego ostatniego pontonu :)
http://allegro.pl/item208317862_ponton_ ... union.html
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 06.08.2007 10:07

FUX napisał(a):
bogdan63 napisał(a): silnik 8 km wystarczy przy 2 osobacg

A winietę miałeś? :mrgreen:

Winieta w Austrii i Słowacji, w Chorwacji płacisz na bramkach ;) ;) ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.08.2007 10:14

jdubowski napisał(a):
FUX napisał(a):
bogdan63 napisał(a): silnik 8 km wystarczy przy 2 osobacg

A winietę miałeś? :mrgreen:

Winieta w Austrii i Słowacji, w Chorwacji płacisz na bramkach ;) ;) ;)

Zapewne chodziło o winietę na sprzęt pływający..... :wink:
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 06.08.2007 11:56

"malo kasiastych kturych nie stac na riba
teraz taka ciekawostka wiecie ze istnieja pontony kturych nieda sie przestrzelic kałachem ? "
fajny tekst, na "monte" sie tym zajmujecie chyba ...
nie pozdrawiam i nie witałem
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 06.08.2007 22:43

Po Waszej dyskusji odnoszę wrażenie, że pontony konstruują ludzie, o mało co amatorzy. Szkoda tylko, że my jako Polacy nie mamy w tej dziedzinie za dużo sukcesów. :cry: To znaczy, że Wy się wszyscy marnujecie. :cry: :cry: :cry:
Panowie do dzieła. :D :D :D Czy przypuszczacie, że inżynierowie np. z firmy Honda, są tak głupi i nie wiedzą, że powietrze rozszerza się pod wpływem temperatury? Na pewno to przewidzieli konstruując ponton i wyznaczając ciśnienie, jakie ma być w poszczególnych komorach. Nie jestem fachowcem, ale przypuszczam, że były robione wielokrotne testy, zarówno na wzrost ciśnienia pod wpływem ciepła, jak i jego spadek pod wpływem zimna. Myślę, że nie można poprawiać fabryki, bo w warunkach amatorskich efekt będzie bardzo wątpliwy. Najprawdopodobniej ciśnienie podawane przez producenta jest ciśnieniem uśrednionym, na mój babski rozum; nie jest ani max, ani minmalne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone