Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mirek7441
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirek7441 » 06.03.2011 16:28

MorskiPas, jak zamontuję siedzenia max na przodzie to faktycznie z mojego 3,4m zrobi się orzeszk, moja propozycja: zamontować ławkę z siedzeniami zaraz za silnikiem zostawię miejsce na kanister, a może przenieść go do max przodu??? Na ławce ze sterówką z lewej strony 3 siedzenie coś tak rozmieszczonego jak na wysłanych zdjęciach
:?:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.03.2011 16:51

Przy okazji. Są na zbyciu 4 odbijacze, 4 kamizelki ratunkowe, 2 kotwice, pagaje, koło ratunkowe, bojka.
Jak kto potrzebowal, to info na gg.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 06.03.2011 22:25

Mirek7441 napisał(a):moja propozycja: zamontować ławkę z siedzeniami zaraz za silnikiem

Moim zdaniem bez sensu. Jak tak zrobisz to po dodaniu gazu ponton zamiast wejść w ślizg, będzie stawał dęba. Jak już bardzo musisz zabudowywać taki mały ponton to pomyśl o dżokejce i siedzeniu dla drugiej osoby jak najbliżej dziobu.
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 07.03.2011 08:11

Mirek7441 napisał(a):kaz344 jeżeli ten luz jest tylko wyczuwalny to nie przejmował bym się tym, jeżeli jest on większy grozi to ścięciem klina lub wałka „wielofrazowego” w obydwu przypadkach może spowodować to uszkodzenie wałka zdawczego.

luz to ok max 1mm? Chyba mało?
....czy zbiornik 22l to nie za duży do Johnsona 8KM 2T? Ile może spalać taki silnik?
sylwio13
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylwio13 » 08.03.2011 19:29

Witam wszystkich z tego ciekawego forum do którego postanowiłem dołączyć. Szukam bez skutku w necie informacji dotyczących pływania tylko i wyłącznie przy brzegu pontonem całą 5- cio osobową rodzinką. Zaznaczam w grę wchodzą tylko wiosła i moja siła mięśni tak aby sprawić frajdę dzieciom. Jak w praktyce wyglądają przepisy bo chcę kupić taki ponton firmy intex 5 osobowy za kilkaset zł. Czy w ogóle jest sens ? Z tego co czytałem to niektórzy piszą, że trzeba rejestrować powyżej 3 m inni powyżej 3,5m. Ten konkretny ma 3,65 metra długości i ma to być raczej zabawa przy brzegu do kilkudziesięciu metrów i pływaniu wzdłuż brzegu. W Polsce z tego co już znalazłem to nie trzeba rejestrować (nie jestem wędkarzem) i można a jak to wygląda w Chorwacji. Byłem już kilka razy w Chorwacji i widziałem podobne sytuacje ale jeśli ktoś wie jakie dokładnie są przepisy to będę bardzo wdzięczny za pomoc. Bo nie chciałbym aby się okazało, że kupiłem za duży ponton i ktoś się potem czepia a ja chciałbym być w porządku i bez stresu bawić się z rodzinką. Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję, że w tym roku uda się zrealizować marzenia moich dzieciaków no i moje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2011 19:40

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:32 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
calcio23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) calcio23 » 08.03.2011 19:45

sylwio13 - tylko nie odpływaj za daleko od brzegu tym wynalazkiem jeśli nie masz postury Pudziana bo może Ci mięśni zabraknąć na powrót :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.03.2011 20:11

sylwio13 napisał(a):Z tego co czytałem to niektórzy piszą, że trzeba rejestrować powyżej 3 m inni powyżej 3,5m

Vinjetu ne moraju imati plovila na vesla, bez obzira na svoju duljinu (npr. kajak, sandolina, pedalina i sl.).

Članak 7

Ja bym im zaufał.

Pozdrav :wink:
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 09.03.2011 16:40

kaz344 napisał(a):luz to ok max 1mm? Chyba mało?
....czy zbiornik 22l to nie za duży do Johnsona 8KM 2T? Ile może spalać taki silnik?

Luz 1 mm to już sporo , ale jeszcze śmiało możesz dawać ( ciekawi mnie jak zmierzyłeś ten luz - pewnie na oko - rusza się troszkę w przód i w tył :) ) ale śruba Ci nie odleci ... luz jest pewnie mniejszy ... to jest właśnie miara na oko ...(pewnie śruba rusza się troszkę ) ...

zbiornik 22 l to normalny zbiornik , czy za duży ? zalezy gdzie chcesz pływać , Johnson 8 KM może spalić i 7 litrów na godzinę , to zależy co robisz - walisz na całym gazie ,czy pływasz rekraacyjnie - dam Ci przykład - Evinrude -50 4 stroke - przy pływaniu tak sobie a muzą , czasem power ,potem wolniej i znowu full , bierze ok 9 litrów ( podobno norma jest 7 ) a przy pływaniu na luzie połknął ponad sześć ,ale to było naprawdę luzackie pływanie .
Jednak w wodzie te silniki ciężko pracują a żeby jechać , trzeba lać ... - mój poprzedni silnik pobierał od 12 l w górę ... a i 20 to nie było za wiele - wszystko zależy od Ciebie - jak pływasz - sam musisz to sprawdzić - 22 litry na ponton , to moim zdaniem bak optymalny , i zawsze masz jakąś rezerwę ( jak nie spalisz wszystkiego) Pozdrav !
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 09.03.2011 21:44

Dzięki Jacku za odpowiedź. Z tym luzem to masz rację...pomiar na oko i głównie tył-przód. Ale ze spaleniem do 7 l na godzinę to mnie dobiłeś :(
calcio23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) calcio23 » 09.03.2011 21:46

kaz344 - jak będziesz płynął na pełnym gazie załadowanym pontonem to z takim spalaniem musisz się liczyć a jak spacerowo to pewnie z połowę tego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2011 21:48

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:32 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 11.03.2011 00:04

...i skorzystam jeszcze z waszej wiedzy: Czy zestaw QS 330cm + Johnson 8KM 2t zapewni w miarę bezpieczne przemieszczanie dla rodzinki 2+2 ? zamierzam pływać wzdłuż wyspy max 1km od brzegu. Jak rozmieścić moich pasażerów (ja prawie 95kg, zonka 60kg :lol: , i a dzieciaki w sumie 70kg) na tych 330cm z jedną ławeczką? :lol: Może moje pytanie jest trochę banalne ale mnie irytuję :idea:
calcio23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) calcio23 » 11.03.2011 06:58

kaz344 - kupiłeś już ponton czy nie :?: jak nie to do pływania w 4 osoby kup sobie chociaż 380cm bo ten 330cm będzie mały i będzie ciasno pływałem kiedyś 330 w 4 osoby i było ciasno - najlepiej jakby ponton miał 2 ławki pontony od 360cm i większe mają 2 ławki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2011 08:04

Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:33 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 129
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone