Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mirek7441
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirek7441 » 01.03.2011 19:44

Z czego wynika taka różnica??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2011 20:04

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:40 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Mirek7441
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirek7441 » 01.03.2011 20:13

Dzięki, mam kanister 25l zabiorę dodatkowo 10 powinno wystarczyć.Coraz bardziej się tego boję, jak widać z brzegu wyspę to nie widzę problemu z powrotem przecież z brzegu wyspy musi być widać ląd.
Mam nawi drogowe, są jakieś mapy morskie??
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2011 20:19

Są. Blue Chart Garmina + urządzenie wodoszczelne.
A jak daleko zamierzasz oddlać sie od stałego lądu?
Mój Znajomy opowiadal, jak to w zeszlym roku w wielkim strachu ze Splitu pod Sibenik 60 konnym ribem w burzy wracał.. :roll: .
Ja popływałem z nim po mniejszej fali i naprawdę trzeba w tak malych jednostach uważać na kilwatery jednostek, ktore plywają w sąsiedztwie i nie tylko.
Trzeba mieć oczy szeroko otwarte, gdyz w każdej chwili możesz się spodziewać glębokiej bruzdy lub wysokiej fali znikąd!!!! :!:
W 2 metrowa dzire wpadłem po kilwaterze statku Abramowicza. Kolegi riba przed sobą widziałem w powietrzu, a on moją łodkę... :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2011 20:23

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:40 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Mirek7441
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirek7441 » 01.03.2011 20:29

Dzięki koledzy za pocieszenie,
Jak na pierwszy raz to tylko do takiej odległości gdzie będę widział ląd, przy zakupie silnika dostałem za 1zł echosondę cuda 300, proszę o podpowiedz jak ją mogę wykorzystać i czy zabrać wetknę?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2011 20:38

Mirek7441 napisał(a):Jak na pierwszy raz to tylko do takiej odległości gdzie będę widział ląd,

Z nastu km także widać...
:mrgreen:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 01.03.2011 22:02

Chłopie, przepraszam, ale mam wrażenie, że masz jakieś hmmm, powiedzmy zbyt wybujałe ambicje zdobywcy :wink:
...................
Jedź chłopie pod Sibenik, Tribunj, Vodice, pofigluj pomiędzy wysepkami, wszystko w zasięgu wzroku, do lądu blisko. Jak na 1 - wszy raz niezapomniana frajda po same pachy. Daj spokój z tymi ambicjami (nie wiem czy ląd zobaczę !!!!! ??????) :wink: Hej
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2011 22:06

Zwłaszcza w kanale sibenicki u ujścia na morze.... :lol: :lol: :lol:
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 01.03.2011 22:17

Aby pływać wygodnie nie musisz montować konsoli. Jak masz konsolę to na pokładzie plączą Ci się jakieś linki i kable których nie ma za bardzo jak przymocować na pontonie ,montaż i demontaż silnika jest o wiele bardziej pracochłonny.(dochodzi montaż I regulacja linek)
Ja mam ponton 470 x 200 cm i nie myślę o konsoli
Jak konsola to fajnie by było aby silnik był z rozrusznikiem , a jak rozrusznik to i akumulator .
Ja do swojego pontonu dorobiłem drewniane ławki i z solidnymi zdejmowanymi oparciami.
Montuje się to w ciągu paru minut , a pływa bardzo wygodnie nawet 8-10 godzinne
pływanie nie męczy. Będąc w ub. roku w Cro na Rabie opłynąłem np Rab .
Po zużytym paliwie sądzę że przepłynąłem gdzieś około 80 km , wpływałem we wszelkie zatoki I
zatoczki . Spaliłem około 45 l.Zajęło mi to ok.10 godzin
Do pływania pontonem żadne mapy morskie nie są Ci konieczne.
Chciałem kupić przed wyjazdem to nie było
Ja sobie domu z Google Earth zdrukowałem mapki Rabu i okolic i gdzie niegdzie ponanosiłem wspólrzędne.
Jak człowiek ma zamiar gdzieś dalej sobie płynąc dobrze jest zabrać zapasowy silnik.
chociaż ten co mam Mercury jest z 2006 roku
Ja ma takiego Johnsona 3,5 hp dwusuwa . Ma bardzo ważną zaletę , jast bardzo leki waży ok.10 kg
Przydaje się też przyzwoita lornetka ja mam 16 x 50 ale przydałby się czasami większa .
Oprócz zapasu paliwa , wody i suchego prowiantu zabieram też czerwone flary , ale tylko takie które można odpalać z ręki.Ale na szczęscie nigdy nie były potrzebne
No i trochę innych rzeczy o których dziesiątki razy było pisane na tym forum.
Dobrze też jest też mieć drabinkę sznurową albo opanować sztukę wchodzenie na ponton
z glębokiej wody jak się nie czuje gruntu pod nogami.
Np o wiele łatwiej wchodzi się na kajak

Obrazek
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 01.03.2011 22:18

Obrazek
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 01.03.2011 22:34

Humorek, super rozwiązanie :) Gratuluję pomysła :) pozdr.
Mirek7441
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirek7441 » 01.03.2011 23:45

zdobywca nie zdobywca zbieram wiedzę i tyle, nigdy tak nie pływałem.
Humorek dzięki
bartek-ania
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek-ania » 02.03.2011 02:06

Witam

Moje skromne zdobyte doświadczenie z zeszłego roku mówi mi , że nie należy za daleko wypływać mając jeden silniczek w ponotnie. W zeszłm roku w sierpniu miałek okazję holować słowaków jakieś 1-2 km od brzegu do Sumartinu bo im elektryka padła w motorówce. Może na mapce to malutko , ale jak by trzeba było wiosłować bo na szczęście na pontonie to chociaż wiosła są to już tak wesoło nie jest. A nikt się koło słowaków nie nie chciał zatrzymać, ja wracałem wieczorem i do portu juz po ciemku wpływałem z nimi.
W tym roku założyłem już GPSa ( myślę , że gps jest bardziej przydatny od echosondy) bo zawsze myślałem że po 10 latach jeżdżenia na brać znam tę wyspę :)) nic bardziej mylnego od strony morza inna bajka.
W tamtym roku pływałem z echosondą tylko - fajnie bo pokaże w porcie czy przy brzegu głębokość , temperaturę wody czy rodzaj rybki, jak się tylko dalej odpłynie to i tak robi się od 30 do 80-100 m głębokości.

Jeśli chodzi o fale to miałem dwa przypadki , pierwszy raz po jakimś statku ale zdążyłem zwolnić, a drugi przyszła bora ostatnie dni sierpnia i wracałem z hvaru na brać - i muszę stwierdzić , że im większa jednostka tym lepiej. Dość szybko robią się fale pomiędzy brać a hvar dość krótkie i ostre. Pontonik 5,6 m to ździebko za krótki był :)) skakał jak piłka uderzająć o wodę jak dechą o ziemię. Ale jak już byłem cały mokry to w sumie wszystko mi było jedno.
Byłem nawet w ten dzień w kapitanacie i powiedzieli spoko silniejszy wiatr to dopiero jutro spoko płyń :)), nie chciałbym juz płynąć w silniejszym a mam zamontowany silnik 90KM. To jak na 3 czy 5 fali wyskoczył z wody to myślałem , że zęby starcę :). Wiem ,że wracałem 3-4 razy dłużej.

Wiem , że bardzo szybko spadła temperatura wody w ciągu 4-5 godzin z 26 do 21 st.
Dla własego bezpieczeństwa podzieliłbym maksymalny zasięg pontonu na 2, przy wycieczkach i miał gdzieś 5-10 litrów zapasu
Teraz kombinuję jak na tej łupinie założyć jakikolwiek silniczek 2KM zapasowy na wszelki wypadek , bo inaczej jak awaria to tylko płetwy i za burtę pchać :))

A i zabawnie się wychodzi na sznurowej drabince ja dałem sobie w tym roku spokój i zakładam aluminiową bo dla dzieciaków to był koszmar , ale wszystkiego trzeba spróbować.

Ale pomimo wszystko pływanie po Adriatyku to bajka, a tak jak niektórzy dopoiero zacząłem. Czegokolwiek sie nie zrzuci na wodę to i tak wydaje się za małe , za krókie i za słabe.Więc nie należy sie przejmować tylko cieszyć się tym , że większość ludzi siedzi na brzegu i myśli sobie , że fajnie by było tak popływać jak my.

W tym roku jadę na 3 tygodnie. Mam zamiar pozwiedzać całą Brać i północne brzegi Hvaru.Porobić zdięcia i zrobić taką małą stronke , gdzie chciałbym wrzucać informacje o zatoczkach wraz ze zdięciami i opisem na mapie gdzie one są.
Ponieważ pływam z dzieciakami 4-6 lat więc nie szaleje z prędkościami.Silnik przy obrotach 2,7 do 3 obrotów pali około 10l/h i ponton rozwija prędkość około 30Km/h. Dla mnie wystarczy.

Pozdrawiam

Bartek
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 02.03.2011 08:05

Pozwolę sobie na krótką pountę którą gdzieś przeczytałem
i która bardzo mi się podoba i sam ją w życiu stosuję:
"Ciesz się tym co masz a nie przeżywaj tego czego nie masz"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 126
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone