Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.01.2011 11:05

Garażservice :D Co rozumiesz pod pojęciem serwis :?: Wymiana oleju w silniku/spodzinie, wymiana filtra paliwa, świecy, smarowanie kalamitek i ewentualna wymiana impallera ... szkoda pieniędzy by do serwisu oddawać :wink:
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 29.01.2011 15:46

Rysio napisał(a):Garażservice :D Co rozumiesz pod pojęciem serwis :?: Wymiana oleju w silniku/spodzinie, wymiana filtra paliwa, świecy, smarowanie kalamitek i ewentualna wymiana impallera ... szkoda pieniędzy by do serwisu oddawać :wink:

Może i masz rację, kosiarkę też sam servisuję :lol: Kiedy wymienia się ten wirnik pompy? Jakie są oznaki wskazujące na wymianę? Pod pokrywą silnika dostrzegłem dwa filtry: jeden mniejszy i większy.....wymienia się chyba te dwa?
calcio23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) calcio23 » 30.01.2011 12:10

kaz344 - wymieniasz olej w silniku , oraz olej w spodzinie, wszystko zrobisz sam tu masz linki do potrzebnych ci rzeczy :

http://www.raksa.com.pl/p,pl,1038,olej+ ... +4696.html - olej do spodziny ma specjalną tubkę którą wkładasz do spodziny przez dolną śrubę i wciskasz aż wypłynie górną a potem zakręcasz górną , wyciągasz tubkę i zakręcasz dolną.

olej wymieniasz równie prosto najpierw spuszczasz przez korek spustowy a jak już zleci zakręcasz i przez otwór od bagnetu nalewasz nowy taki :

http://www.raksa.com.pl/p,pl,334,olej+q ... +4694.html

oczywiście przed wymianą oleju włóż silnik do beczki i odpal na chwilę żeby się rozgrzał , ciepły olej lepiej schodzi.

wymianę oleju robisz co roku na początku sezonu , dodatkowo po powrocie z Chorwacji nie zapomnij przepłukać silnika słodka wodą.

wirnik pompy wody wymienia się według książki serwisowej, tam też będziesz miał wszystkie potrzebne wymiany i eksploatacje tu masz linka do książek serwisowych Hondy BF5 po Angielsku :

http://marine.honda.com/Owners/Manuals/models/BF5

na bloku silnika masz wybity numer i na podstawie tego numeru znajdź instrukcje obsługi do Twojego silnika tam znajdziesz wszystko co potrzebujesz.
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 31.01.2011 16:45

calcio23 napisał(a):kaz344 - wymieniasz olej w silniku , oraz olej w spodzinie, wszystko zrobisz sam tu masz linki do potrzebnych ci rzeczy :

http://www.raksa.com.pl/p,pl,1038,olej+ ... +4696.html - olej do spodziny ma specjalną tubkę którą wkładasz do spodziny przez dolną śrubę i wciskasz aż wypłynie górną a potem zakręcasz górną , wyciągasz tubkę i zakręcasz dolną.

olej wymieniasz równie prosto najpierw spuszczasz przez korek spustowy a jak już zleci zakręcasz i przez otwór od bagnetu nalewasz nowy taki :

http://www.raksa.com.pl/p,pl,334,olej+q ... +4694.html

oczywiście przed wymianą oleju włóż silnik do beczki i odpal na chwilę żeby się rozgrzał , ciepły olej lepiej schodzi.

wymianę oleju robisz co roku na początku sezonu , dodatkowo po powrocie z Chorwacji nie zapomnij przepłukać silnika słodka wodą.

wirnik pompy wody wymienia się według książki serwisowej, tam też będziesz miał wszystkie potrzebne wymiany i eksploatacje tu masz linka do książek serwisowych Hondy BF5 po Angielsku :

http://marine.honda.com/Owners/Manuals/models/BF5

na bloku silnika masz wybity numer i na podstawie tego numeru znajdź instrukcje obsługi do Twojego silnika tam znajdziesz wszystko co potrzebujesz.

Już większość tego co pisałeś zamówiłem w Raksie...ale czy takiego czterosuwa się nie reguluje(zapłon, obroty?)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.01.2011 16:50

Powiem Ci że tak długo jak chodzi nie pozwoliłbym żadnemu serwisantowi dotknąć zapłonu, gaźnika itp. Jeśli parametry się rozjadą i będziesz miał problemy z zapalaniem czy np utrzymywaniem wolnych obrotów to wtedy będziesz się martwił. Być może że objawy wystąpią w Chorwacji a tam serwisy silników do łódek występują jak grzyby po deszczu :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.02.2011 18:34

A ja głupi wydałem kasę na gumjak :evil:

Obrazek
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 07.02.2011 19:43

....a ja wywaliłem taki sprzęt :(
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.02.2011 08:46

A ja mam na strychu i to nawet lepszy bo owalny czyli bardziej opływowy by był :D Tak się zastanawiam czy nie zrobić sobie jajców i na Turawę takim zestawem nie pojechać :wink:
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 08.02.2011 16:51

kaz344 napisał(a):Oddałem wniosek i opłatę Panu Urzędnikowi :lol: poinformował mnie, że mi odeśle jutro pocztą......ale nie powiedział co? czy odmowę, czy rejestracje? Nie chciał ze mną zbytnio gadać a ja z nim. Poczekam na list.

Gumiak zarejestrowany, dzisiaj dostałem rejestrację. Dzięki wszystkim za pomoc bo już miałem skapitulować wobec biurokratycznej machiny :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.02.2011 19:00

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:43 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jacek_katowice
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_katowice » 11.02.2011 18:25

Rysio napisał(a):.... Tak się zastanawiam czy nie zrobić sobie jajców i na Turawę takim zestawem nie pojechać :wink:

Rysio
Na Turawie będę od 30 kwietnia do 3 maja, chętnie bym to zobaczył, acha nie zapomnij o trymklapach
Pozdrawiam Jacek
sid
Plażowicz
olej do dwusuwa

Nieprzeczytany postnapisał(a) sid » 14.02.2011 14:12

Witam. Kupilem silnik Yamaha 9,9 hp odblokowany na 15. Nigdy wczesniej nie plywalem takim sprzetem dlatego mam 2 pytania. Jaki bedzie najlepszy olej do paliwa i w jakiej proporcji go wlewac( wlasciel zalecal mixol 1:100) i drugie pytanie czy na takim sprzecie jest mozliowosc plywania na nartach wodnych? z gory dzieki za odp
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.02.2011 15:03

Podłączyłem do istniejącego tematu, ale wracając do Twojego pytania to powiem Ci że nie bawiłbym się w polskie wynalazki. Yamaha zaleca Yamalube i tego bym się trzymał. Litr oleju starczy Ci przecież na 100l paliwa a taka ilość powinna Ci starczyć na cały urlop :wink:
calcio23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) calcio23 » 14.02.2011 16:12

sid proporcje dobre a co do oleju to polecam Quicksilver 2 Stroke.

Rysio - nie wiem czy wypływa 100l przez cały urlop musiałby pływać na pełnym gazie po parę godzin dziennie :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.02.2011 17:33

Nooo, jeśli chce 15-sto konną Yamą ciągnąć narciarza to raczej na pół gwizdka pływał nie będzie :wink: Ja niestety nie mam doświadczenia co do zużycia paliwa przez ten silnik, bo dopiero go kupiłem i oprócz testów beczkowych nic o nim nie wiem. Słyszałem że i koło 5l/h potrafi chlapnąć. Pożyjemy zobaczymy 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 123
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone