Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tgbhu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgbhu » 04.01.2011 16:42

Witam szanowne grono Cromaniaków ! Przeglądam forum i jakoś nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem.
Mam ponton 2.95m z napędem wiosłowym, czy na taki sprzęt są potrzebne jakieś uprawnienia? czy jest wymagana jakaś rejestracja takiego sprzętu? no i winietka... czy trzeba ją opłacać? czy mógby mi ktoś konkretnie wytłumaczyć.?
Pozdrawiam.
bury67
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bury67 » 04.01.2011 18:50

Witaj
jako ten który się w tym temacie pytał KIEDYŚ , odpowiem za wyjadaczy :) .NIE potrzebujesz uprawnień na pływanie takim pontonem napędzanego wiosłami(poza pozwoleniem od żony :lol: ).Jak tylko zaczniesz pływać z JAKIMKOLWIEK SILNIKIEM potrzebujesz "zezwolenia" czytaj winety(kupisz ja w kapitanacie najbliższym twojej lokalizacji w cro).Jeżeli zmienisz ponton na 3m albo dłuższy również musisz wykupić winetę nawet gdy będziesz miał ponton napędzany siłą ludzkich mieśni. Żeby kupić winetę (prawo do pływania pontonem z silnikiem po wodach cro)musisz przedstawić uprawnienia(prawo jazdy na ponton z silnikiem)co najmniej sternika motorowodnego.cHYBA TAK TO SZŁO :roll:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.01.2011 19:25

bury67 napisał(a): Jak tylko zaczniesz pływać z JAKIMKOLWIEK SILNIKIEM potrzebujesz "zezwolenia" czytaj winety

Doczytaj bo wydaje mi się że błądzisz :wink:

https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=5497750#5497750

Tak czy inaczej masz rację co do pytania tgbhu. W tym przypadku tylko pozwolenie od żony/dzieci/teściowej ...
:wink:
tgbhu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgbhu » 05.01.2011 07:43

BARDZO DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ)) Jadę razem z żonką więc się zgadza))
a teśćiowa....)))?? hm.. pewnie też by pojechała))
Pozdrawiam
bury67
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bury67 » 05.01.2011 17:36

racja Rysio -nieprecyzyjnie w temacie silników -sorki
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 25.01.2011 11:59

Posiadam ponton Quicksilvera 3.30 i hondę 5HP. Dzisiaj chciałem zarejestrować łódź w starostwie i...................niestety nie posiadam karty wędkarskiej a zatem odmówiono w wydziale środowiska rejestracji łodzi. Jak mogę zarejestrować ten swój pontonik abym mógł e CRO kupić winetkę?:(
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.01.2011 12:19

Mnie nikt nie pytał o uprawnienia do połowu ryb. Jak widać co starostwo to inne obyczaje :? Albo spróbuj jeszcze raz przy innym okienku (choć jak sądzę to jakieś wytyczne kierownictwa) albo zarejestruj w siedzibie Polskiego Związku Motorowodnego i Narciarstwa Wodnego.

http://www.pzmwinw.pl/pl/index.php?opti ... &Itemid=33
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 25.01.2011 13:05

Ode mnie w Warszawie też nikt nie chciał karty wędkarskiej (w sumie nawet nie mam takowej :( )
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.01.2011 13:23

Niestety sprawdziłem w przepisach i jeśli są nadgorliwi to mogą tego świstka zażądać :?

Art. 20. 1. 28) Rybackie narzędzia i urządzenia połowowe może posiadać wyłącznie uprawniony do rybactwa oraz dyrektor parku narodowego i uprawnione przez niego osoby, w celu wykonywania ochrony ryb na wodach parku narodowego, z wyjątkiem osób prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji i obrotu tymi narzędziami i urządzeniami.

Źródło
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 25.01.2011 16:44

Pontony i łodzie nie są ani urządzeniami, ani narzędziami połowowymi.

Źródło: Dz.U. 2001 nr 138 poz. 1559

§ 9. 1. Rybackimi narzędziami połowowymi sa narzędzia:
1) ciagnione: niewody, przywłoki, włoki, tuki, dragi,
2) stawne: wontony, słępy, drygawice, żaki, mieroże, kozaki, więcierze, wiersze, raczniki, przegrody, przestawy,
3) elektryczne, a także ich części, służące do połowu ryb przy pomocy prądu elektrycznego,
4) pozostałe: spławnice, cedzaki, sznury, rzutki, podrywki, pęczki oraz inne narzędzia służace do połowu ryb pod lodem.
2. Rybackimi urzadzeniami połowowymi sa pompy połowowe i węgornie.

pozdrav K
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.01.2011 18:24

Czyli z materiałami które tu podaliśmy kaz344 może z powodzeniem podreptać jeszcze raz i poprosić Panią w okienku o przedstawienie podstawy prawnej odmowy rejestracji :lol:
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 25.01.2011 18:38

Rysio napisał(a):Czyli z materiałami które tu podaliśmy kaz344 może z powodzeniem podreptać jeszcze raz i poprosić Panią w okienku o przedstawienie podstawy prawnej odmowy rejestracji :lol:
Myślicie, że warto męczć się w starostwie jeszcze raz? Dzwoniłem do Polskiego Związku Motorowodnego w Warszawie i bardzo miła pani poinformowała mnie, że nie będzie problemu. Trzeba wypełnić papiery w stylu armator, port macierzysty... itp :lol: koszt 60zł
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.01.2011 19:00

Ja bym tam dla zasady poszedł żeby zobaczyć minę tej Pani kiedy wręczysz jej treść odpowiednich aktów prawnych, ale może masz rację że się nie chcesz stresować :)
kaz344
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaz344 » 25.01.2011 19:17

Zobaczcie to (otwórzcie formularz): http://bip.city.poznan.pl/bip/public/bi ... sp_id=1792
i jak to jest??? Ja dziś dostałem całkiem inny formularz gdzie była rubruka na uprwwnienia włącznie z datami i nazwami organów wydających.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2011 19:19

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:44 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 121
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone