Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bury67
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bury67 » 09.12.2010 19:55

Dzięki za czujność w temacie kotwiczenia-Morski Pas tak to kiedyś dokładnie opisał (też czytałem)że pewnie wszyscy Polacy z pontonami w Chorwacji mają to za wzór :lol: .Dzięki Morski Pas za te słowa otuchy na temat elektryka 2x100 Ah aku powinno wystarczyć w zatoce.Namawiam do zakupu spalinowego silnika kolegę z którym będę pływał (super handlarz samochodami -to może kupi silnik spalinowy i po powrocie jak go sprzeda i jeszcze zarobi :P ).Forumowi koledzy rulllllesssss :P
bury67
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bury67 » 09.12.2010 20:11

Acha.............. Rysio z twoich postów wnioskuję (może się mylę :? )że jesteś realistą i osobą praktyczną co jest mi bliskie -więc cieszę się że mimo tego że osobno od Ciebie wybrałem taki sam ponton :lol: z czego jestem dumny 8) (rozmiar ok jak dla mnie na początek przygody w Cro :D )
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 09.12.2010 21:35

bury67 napisał(a):Forumowi koledzy rulllllesssss :P

Panowie, mamy następnego zarażonego. Biedaczek jeszcze nie wie, że ta choroba jest nieuleczalna. ;)

:lol: :lol: :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.12.2010 21:42

I NFZ za cholerę nie chce leczenia refundować :wink:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 09.12.2010 22:20

bury67 napisał(a):2x100 Ah aku powinno wystarczyć w zatoce.

Jedyne moje doświadczenie z elektrykami to była jakaś Minn Kota (nie pamiętam jak duża) przyczepiona do Sasanki 620 na Solinie. Na jednym aku 72Ah przy zerowym wietrze dało się przejechać od Chrewtu do Polańczyka (ok 12 km). A ponton od Sasanki jednak sporo mniej waży, więc myślę, że nawet 1x100 powinno spokojnie wystarczyć na więcej niż jeden dzień pływania, pod warunkiem, że nie dmuchnie mocno w mordę.

Jak masz taki sam ponton jak Rysio, to weź z niego przykład i nie kupuj małego spalinowca, tylko po to, żeby go po roku wymieniać na większy. Na Twoim miejscu zabrałbym na pierwszy raz ten elektryczny, a jak się okaże, że złapałeś bakcyla to wtedy pomyśl o silniku spalinowym.
Ostatnio edytowano 09.12.2010 22:23 przez MorskiPas, łącznie edytowano 2 razy
bury67
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bury67 » 10.12.2010 09:16

Morski Pas trafiłeś dokładnie w środeczek moich planów na 2011r. W mojej okolicy same strefy ciszy na akwenach, ale nie wykluczam że kupie spalinówkę ze wzgledu na dalsze wypady z pontonem (w 2012 też cro). Planuję w Chorwacji popływać też na czymś wypożyczonym z silnikiem spalinowym i sprawdzić czy "łyknę" bakcyla. Dzięki za poświęcony czas i rady.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.12.2010 10:07

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:45 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Tedeus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tedeus » 13.12.2010 13:03

Szanowni pływał ktoś z was może na pontonie z psiakiem . Właśnie doszedł mi ewentualny kolejny pasażer na przyszłość. Oczywiście pomijając fakt że psiaki mogą mieć chorobę lokomocyjną przekładającą sie na morską albo bać się hałasu. Mam na myśli mały silnik typu 6 lub 8 i adekwatnie mały ponton. W ślizg mogę bawić się jak psiak będzie na brzegu. Czy widzieliście ludzi którzy tak spędzali czas ze swoimi czworonożnymi przyjaciółmi. Pozd.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2010 13:32

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:45 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 13.12.2010 13:53

Winieta jest na łódke (ponton), a pies ma pazurki(pazury),a ponton nie jest ze stali(ani drewna), (krótko mówiąc).
ps. nie raz pływałem z moim psiakiem.(psy tak jak i ludzie niektóre lubią pływac niektóre nie ,nawet ""ślizgiem"").
Tedeus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tedeus » 13.12.2010 20:40

Dzięki za odpowiedzi. Co do szkolenia psiaka to się zgadzam -zupełnie jak z ludźmi - szkolenie wskazane w wielu aspektach. Co do lubienia pływania to nie powinno być problemu , bo to rasa która bardzo lubi wodę [nie wiem tylko jak ze ślizgiem :D ] , ale nie będę pisała jaka bo przez braki w szkoleniu ich właścicieli i psów ma zszarganą opinię. W każdym razie dzięki bo jak zawsze wskazujecie same pozytywne argumenty za spędzaniem wolnego czasu na dmuchańcu. Pozd.
piuter
Autostopowicz
Pytanie: Zestaw mercury 5km 4-suw + honda T-30AE.

Nieprzeczytany postnapisał(a) piuter » 16.12.2010 18:57

Czy taki zestaw ze mną na pokładzie (ważę 80kg) wejdzie w ślizg? Ewentualnie zastanawiam się nad T25AE - powinno być łatwiej? Co polecacie?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.12.2010 19:25

Żeby nie mnożyć tematów dołączyłem Twój post do istniejącego.

A teraz w temacie.

Mój Tohatsu 6 Ps bez problemu wchodził w ślizg (ponton 290 cm) z obciążeniem do około 150 -160 kg, czyli ja 90 kg córa 35 kg, 15 kg zbiornik + paliwo, 6 kg kotwica + duperele około 10 kg. Jeśli będziesz pływał sam będziesz się ślizgał, jeśli dosiądzie się jakaś w miarę dorosła osoba nawet niezbyt ciężka to raczej zapomnij. 5Ps to jednak o 20% mniej niż 6 :wink:
piuter
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piuter » 16.12.2010 20:26

Dzięki Rysio. Ten mercury 5km ma pojemność taką jak mercury 6km. Tylko osiaga max 5km przy 6000 obr/min,a ten 6km przy 6500obr/min. Poszukam sposobu i jeśli niejest zbyt skomplikowany (może coś jest na forum), to może doda mi te 20%.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 16.12.2010 23:21

Jeśli mocniejszy Mercury max moc osiąga przy obrotach o 1,5 tys większych to wcale łatwiej w ślizg nie wejdzie bo ma słabszy dół. Tu pomóc może jedynie śruba. No i waga załogi. Pamiętam jak lata temu wychodziłem z wody na jednej narcie za 30 KM Wichrem. Potem trochę urosłem, ale 50 KM Mercury dawał radę. Jak przekroczyłem 100 kg 125 KM Mercury już nie radził.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 119
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone