Udało się po raz pierwszy byłem z rodzinką i RIBEM na Chorwacji , chciałbym się podzielić paroma uwagami:
- po pierwsze uprawnienia - miałem ze sobą sternika motorowodnego i silnik 66kW , mimo , że dokument pozwalał tylko na 60 kW nie było problemów z otrzymaniem winiety. Mam już starszego ale wtedy nie zdążyłem odebrać
- rib 520 cm i silnik 66 KW w zupełności wystarczają do pływania w 4 osoby.
- spalanie utrzymywało się na poziomie 10l na h przy pływaniu z prędkościami 35-40 KM/H obroty gdzieś na poziomie 3500/min.Sprawdzone na wszystkie sposoby.
)
- byłem na Brać - mieszkałem na Ruzmarin koło Sumartinu.
- Stacje benzynowe w miejscowościach : Sumartin , Bol , Milna, W supetarze trzeba sobie 50 podejść z karnistrem
)) , Na stałym lądzie na 100% w makarskiej
- Można się pokusić o opłynięcie wyspy - ( pewnie w przyszłym roku - na razie sprawdzałem zasięg).
- Winieta kosztowała około 500KN.
Zwiedziłem Bol , Pucisca , povlija , sumartin ( bardzo fajna plaża jakiś 500-600 m od kapliczki przy wyjściu z portu w strone Makarskiej, drobny kamyczek , można podpłynąć bądź podjechać autem na samą plażę).
- Najmniej przyjemnie w rejonie BOL - strasznie dużo ludzi.
- Płynąc z Sumartinu do Bol - jest knajpka do której w sumie można tylko dopłynąć. Dość dużo zatoczek
- Jeśli chodzi o Autostrady to: słowacja dwie winiety, Węgry jedna , Chorwacja ( Zagrzeb-Split - ok 240KN)
- Prom 4 osoby + auto + łódź ok 520KN w jedną stronę)
- W Sumartinie w zatoczce jest takie miejsce gdzie można spokojnie małe jednostki slipować z przyczepki
) - odrazu mówię jak ładowałem ponton na przyczepę strasznie wiało z północy.( koniec sierpnia) - i trochę było z tym zabawy.
Jeśli macie pytania to piszcie