Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2010 12:20

Ciekawy przypadek w "Globalnej Wiosce", podczas urlopu, zapraszam do przeczytania.

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:48 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 04.09.2010 08:25

smoki3 napisał(a):Ciekawy przypadek w "Globalnej Wiosce"

Góa z górą się nie zejdzie, a człowiek .......
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2010 14:39

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:49 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 05.09.2010 16:34

smoki3 napisał(a):Teraz czekam na relację merio 69 z wakacji.

Coś nie widać, nie słychać :( :?
Tedeus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tedeus » 09.09.2010 08:03

Mottom czy mógłbyś napisać jak ci się sprawdzała dmuchana podłoga w Chorwacji. Wiem że w wielu postach broniłeś zakupu tego typu podłogi i znam twoje argumenty które cię skłoniły do zakupu właśnie tego konkretnego pontonu. Pisałeś że pływasz na Zegrzu i sobie chwalisz. Natomiast mnie interesuje konkretne zachowanie tego typu podłogi na morzu , czy przy większej falce odczuwałeś mniejszą stabilność , podsterowność pontonu. Czy doradzał byś zakup dmuchanej podłogi , czy raczej bazując na własnych doświadczeniach kupił byś teraz ponton ze sztywną podłogą. Moje przesłanki do zakupu airmaty są podobne do twoich , natomiast jeżeli uważasz że różnica była by spora to napisz parę słów. pozd.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 09.09.2010 10:19

Tedeus napisał(a):Mottom czy mógłbyś napisać jak ci się sprawdzała dmuchana podłoga w Chorwacji.

Dmuchana podłoga (napompowana koniecznie do wymaganego ciśnienia :) ) sprawdzała się bardzo dobrze. Oczywiście nie chodziliśmy po pokładzie w "szpilkach" ani nie przewoziłem ciężkich kanciastych przedmiotów (np butli nurkowych, skrzynek itp). Wchodząc na falę całość była sztywna, nie zauważyłem jakiegoś "wiotczenia" :lol: lub uginania się podłogi.
Jeżeli chodzi o stabilność, to profil dna mojej Hondy jest takim ostrym "V", że sprzęt płynie równiutko na wprost (oczywiście większe fale trzeba kontrować sterem 8) ).
Co kilka dni sprawdzałem też ciśnienie i ewentualnie dopompowywałem (mam pompkę automatyczną akumulatorową do airmaty) - na słońcu powietrze trochę "uchodzi" (nieznacznie, ale zawsze :roll: ).
Bazując na swoich doświadczeniach - jeszcze raz kupiłbym ponton z taką samą podłogą.
Uwaga - Niestety nie wiem jak zachowują się sprzęty z tzw. "rozkładaną airmatą" - leżącą po prostu na podłodze (a są też takie ...)

Oczywiście (w sferze marzeń :x ) najchętniej "łyknąłbym" jakiegoś RIBa albo porządny laminat, lecz moje przesłanki wybrania tego konkretnego modelu nie zmieniły się (ani nie mam większego "pomieszczenia" na przechowanie, ani większego auta do ciągnięcia, ani też tym bardziej więcej kasy na zakup :( )
Pozdrawiam
Tomek
Tedeus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tedeus » 10.09.2010 14:53

[Oczywiście (w sferze marzeń :x ) najchętniej "łyknąłbym" jakiegoś RIBa albo porządny laminat, lecz moje przesłanki wybrania tego konkretnego modelu nie zmieniły się (ani nie mam większego "pomieszczenia" na przechowanie, ani większego auta do ciągnięcia, ani też tym bardziej więcej kasy na zakup :( )
Pozdrawiam
Tomek

Dziękuję za odpowiedź.
Zgadzam się z twoim ostatnim zdaniem , między innymi dla tego bo sam mam podobne ograniczenia , więc z dużą dozą prawdopodobieństwa zakupię airmatę. Natomiast miło mi bazować na twoich doświadczeniach z matą bo dzięki temu z mojej strony nie będzie to zupełnie strzał w ciemno przy zakupie. Pozd.
bartek-ania
Globtroter
Pierwszy raz z pontonem :))

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek-ania » 15.09.2010 16:24

Udało się po raz pierwszy byłem z rodzinką i RIBEM na Chorwacji , chciałbym się podzielić paroma uwagami:

- po pierwsze uprawnienia - miałem ze sobą sternika motorowodnego i silnik 66kW , mimo , że dokument pozwalał tylko na 60 kW nie było problemów z otrzymaniem winiety. Mam już starszego ale wtedy nie zdążyłem odebrać
- rib 520 cm i silnik 66 KW w zupełności wystarczają do pływania w 4 osoby.
- spalanie utrzymywało się na poziomie 10l na h przy pływaniu z prędkościami 35-40 KM/H obroty gdzieś na poziomie 3500/min.Sprawdzone na wszystkie sposoby.:))
- byłem na Brać - mieszkałem na Ruzmarin koło Sumartinu.
- Stacje benzynowe w miejscowościach : Sumartin , Bol , Milna, W supetarze trzeba sobie 50 podejść z karnistrem :))) , Na stałym lądzie na 100% w makarskiej
- Można się pokusić o opłynięcie wyspy - ( pewnie w przyszłym roku - na razie sprawdzałem zasięg).
- Winieta kosztowała około 500KN.
Zwiedziłem Bol , Pucisca , povlija , sumartin ( bardzo fajna plaża jakiś 500-600 m od kapliczki przy wyjściu z portu w strone Makarskiej, drobny kamyczek , można podpłynąć bądź podjechać autem na samą plażę).
- Najmniej przyjemnie w rejonie BOL - strasznie dużo ludzi.
- Płynąc z Sumartinu do Bol - jest knajpka do której w sumie można tylko dopłynąć. Dość dużo zatoczek
- Jeśli chodzi o Autostrady to: słowacja dwie winiety, Węgry jedna , Chorwacja ( Zagrzeb-Split - ok 240KN)
- Prom 4 osoby + auto + łódź ok 520KN w jedną stronę)
- W Sumartinie w zatoczce jest takie miejsce gdzie można spokojnie małe jednostki slipować z przyczepki :)) - odrazu mówię jak ładowałem ponton na przyczepę strasznie wiało z północy.( koniec sierpnia) - i trochę było z tym zabawy.

Jeśli macie pytania to piszcie
Użytkownik usunięty
Re: Pierwszy raz z pontonem :))

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2010 20:40

smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:49 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 27.11.2010 18:05

Znalazłem fajny przedłużacz rumpla dla pontoniarzy i chyba niedrogo a ładnie zrobiony !

[img][img]http://img3.imageshack.us/img3/3556/1336233472.jpg[/img]
[/img]

[img][img]http://img208.imageshack.us/img208/1097/13362334721.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/img]

[img][img]http://img521.imageshack.us/img521/6031/13362334722.jpg[/img]
[/img]

a teraz namiary ....Uniwersalny przedłużacz rumpla silnika zaburtowego.

Producent:TREM Italy.

Teleskopowy przedłużacz rumpla silnika wykonany z aluminium i mocnego tworzywa sztucznego.

Długość:60-100cm

Stan produktu:NOWY

Do każdego sprzedanego przedmiotu wydajemy paragon, lub fakturę.

KONTAKT:
tel. (87) 421-57-58
(87) 421-50-00
e-mail:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Sklep żeglarski JACHTING
Al. Kasztanowa 10
11-730 Mikołajki
Sklep czynny codziennie w godzinach: 10-17

a cena 120 zeta - myślę że warto się zastanowić :))
Ostatnio edytowano 28.11.2010 08:51 przez Jacek L, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.11.2010 18:11

Mam dokładnie ten sam :) Super sprawa jak się w pojedynkę pływa 8)
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 27.11.2010 19:59

Zastanawiam się czy gdzieś można kupić takie kółka slipowe

lub takie

Jak widać są dużo zgrabniejsze i poręczniejsze od standardowych, łatwo dostępnych kółek tego typu
http://allegro.pl/kola-do-pontonu-wozek ... 68825.html

Nic nie trzeba kręcić, zajmują mało miejsca etc.

PS. Wszedłem w link podany na jednej stronie ... koszt 325$ 8O więc nie taki mały :roll:

PS2. Kółka z drugiego linka kosztują około 300-400zł + wysyłka ... już lepiej :lol:

Ogólnie co o nich sądzicie patrząc na film ? Warte swojej ceny ?
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 28.11.2010 08:57

O kółka musiałbyś zapytać Terenowca - chyba u niego przy pontonie takie widziałem :wink:
A z tego co widzę , najprościej kupić same kółka i zrobić resztę z nierdzewki - to prosta konstrukcja i chyba wyjdzie dużo taniej ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2010 11:00

Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:50 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 28.11.2010 11:18

smoki3 napisał(a):

Z takimi szerokimi kółkami trzeba uważać, bo po ich zamontowaniu może nie zmieścić się silnik.

Czyli pozostaje montaż takich kółek :roll: Obrazek

i tak jak napisał Jacek L zmontować to samodzielnie.

Dzięki

Pozdrawiam
Damian
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 116
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone