Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 01.08.2010 08:04

Rysio napisał(a):Marshall, PMRy mam z teoretycznym zasięgiem 27 km na wodzie. Z testów wynika, że rzeczywisty zasięg na autostradzie wynosi około 6-7 km natomiast na Jadrance między skałami skracał się do 2, więc powinno starczyć :wink:

Rysio Twoje radiotelefony to nie PMR, tylko FRS/GMRS niestety nielegalne w całej europie. Tylko w USA są dopuszczone. Chodzi tutaj o to, że mają aż 5W mocy przy 0,5 PMR i wykorzystują pasmo na którym operuje telefonia stacjonarna.Posiadanie i nasłuch nie są nielegalne. Mimo to używa ich sporo ludzi bo oferują naprawdę dobre zasięgi. Używaj do woli ale ostrożnie. Po prostu jak będziesz miał kontrolę drogową nie trzymaj ich na desce rozdzielczej w samochodzie. Upierdliwi Policjanci i celnicy chcą czasem homologacji na CB lub PMR, którą każdy ma. Tutaj z takim papierem jest problem. Ale poza granicami i drogówką nie ma problemu, a na morzu mogą bardziej pomóc niż zaszkodzić.
Marshall
Croentuzjasta
Re: Ponton

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 01.08.2010 08:10

Bobst napisał(a):Rozumiem ze na ten sprzet nie potrzebujemy zadnego papieru,meldunku w Chorwacji

Nie ma takiej potrzeby, natomiast dobrze jest wyrobić papier na ponton. W razie kradzieży bądź zagubienia np zerwania z boi masz dokument dla Policji ze to Twoja własność. Przy powrocie do kraju celnik nie będzie dociekał czy kupiłeś go w CRO czy tez przywiozłeś ze sobą.
Ale jeżeli chodzi o przewóz i pływanie - papiery nie są wymagane.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.08.2010 11:10

Marshall napisał(a):
Rysio Twoje radiotelefony to nie PMR, tylko FRS/GMRS niestety nielegalne w całej europie. Tylko w USA są dopuszczone.

Rzeczywiście masz rację, to jakiś Midland LXT410. To że są nielegalne to wiem. Używam ich podczas podróży na 2 auta. Zapięte je mam na osłonie p-słonecznej w aucie tak że dla osoby z zewnątrz są niewidoczne a wygodnie się gada, nawet można "bezobsługowo" przy pomocy funkcji VOX :) Na gumjaku też będą pomocne ze względu na zasięg, zobaczę ile jest tego zasięgu na wodzie, bo teoretycznie z kwaterki którą wynajmujemy w tym roku bez problemu powinien być zasięg do Hvaru i nawet dalej :lol:
wir955
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wir955 » 01.08.2010 12:24

Bobst napisał(a):A mozna wiedziec czy ta honda to limo czy hatchback.
Ponton hondy :D z podloga.
Rozumiem ze na ten sprzet nie potrzebujemy zadnego papieru,meldunku w Chorwacji

Honda sedan o pojemności bagażnika 375l.

Ponton hondy z aluminiową podłogą.

Winieta w Chorwacji zbędna ale teoretycznie mogą wymagać uprawnień np. sternika motorowodnego. Jak do tej pory nie słyszałem jednak, by kogoś w tej kwestii kontrolowali :wink:
Bobst
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobst » 01.08.2010 19:35

wir955 napisał(a):
Bobst napisał(a):A mozna wiedziec czy ta honda to limo czy hatchback.
Ponton hondy :D z podloga.
Rozumiem ze na ten sprzet nie potrzebujemy zadnego papieru,meldunku w Chorwacji

Honda sedan o pojemności bagażnika 375l.

Ponton hondy z aluminiową podłogą.

Winieta w Chorwacji zbędna ale teoretycznie mogą wymagać uprawnień np. sternika motorowodnego. Jak do tej pory nie słyszałem jednak, by kogoś w tej kwestii kontrolowali :wink:

Dziekuje za ta informacje.
Wiem ze ten bagaznik w audi jest spory i nawet wielki w porownaniu z kombi jakimi jezdzilem,jedynie omega B jaka jezdzilem tam nie bal bym sie o zaladunek.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.08.2010 08:32

wir955 napisał(a):
Z mojego doświadczenia:
W ubiegłym i bieżącym roku pakowałem do Hondy Civic 1,8 2006r.
- siebie, żonę i 16-to latka,
- kompletny sprzęt kempingowy /namiot itd./,
- ponton Honda 300,
- silnik Honda BF 5KM.
- 3 kamizelki ratunkowe,
- wszystkie niezbędne akcesoria.

Wszystko zmieściło się w bagażniku i w kabinie /bez boxu/.

Powodzenia
:lol: :lol:

Jak dla mnie jesteś cudotwórcą :wink:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 02.08.2010 09:17

Może, jest to przydatne, łączności UKF na Adriatyku 8O

marine VHF

:)
wir955
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wir955 » 02.08.2010 14:55

Rysio napisał(a):
wir955 napisał(a):
Z mojego doświadczenia:
W ubiegłym i bieżącym roku pakowałem do Hondy Civic 1,8 2006r.
- siebie, żonę i 16-to latka,
- kompletny sprzęt kempingowy /namiot itd./,
- ponton Honda 300,
- silnik Honda BF 5KM.
- 3 kamizelki ratunkowe,
- wszystkie niezbędne akcesoria.

Wszystko zmieściło się w bagażniku i w kabinie /bez boxu/.

Powodzenia
:lol: :lol:

Jak dla mnie jesteś cudotwórcą :wink:

Dzięki :?
Stawiałbym jednak na lata praktyki - w 70-tych zaczynaliśmy z Tatem od upychania w Syrence 4 osób i sprzętu biwakowego /bez dachowego bagażnika/ :D
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 08.08.2010 19:31

Mam pytanie o przegląd techniczny skutera wodnego 98KM, czy jest wymagny? Bo mogę pożyczyć skuter ale stary przeglad skończył sie w lipcu.
Jakie dokumenty są potrzebne aby móc pływać w Chorwacji.
skuter jest oczywiście zarejestrowany, właściciel napisze mi po angielsku że pożycza mi skuter, co będzie mi jeszcze potrzebne?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2010 06:35

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:52 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 09.08.2010 13:25

A czy przegląd techniczny też muszę zrobić?
Bo u nas w tej chwili nie trzeba robić przeglądów.
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 11.08.2010 15:33

Witam ponownie :)
Czytając opisy pontonów w sklepach internetowych, na forach itd. znajduję sprzeczne informacje. Mianowicie każda strona podaje inną informację co do wagi aluminiowej podłogi - na jednej stronie jest napisane, że alu jest cięższa od drewnianej, zaś inna strona podaje, że drewniana jest cięższa od aluminiowej :la: Jak to w końcu jest ? Pewne jest na razie tylko to, że alu jest droższe :lol: Ma ktoś jakieś doświadczenia z tego typu podłogami ?

Pozdrawiam
Damian
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 11.08.2010 15:50

aluminiowe ważą mniej , są też aluminiowo drewniane ale z aluminium są tylko lączniki i boczne wzmocnienia i to troche waży.
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 11.08.2010 16:08

niedzwiedz40 napisał(a):aluminiowe ważą mniej , są też aluminiowo drewniane ale z aluminium są tylko lączniki i boczne wzmocnienia i to troche waży.

Dokładnie, chodzi mi o różnicę między pełną aluminiową, a aluminiowo-sklejkową.
Dziękuję za odpowiedź :)

Pozdrawiam
Damian
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 11.08.2010 17:40

damcio151 napisał(a):(...) na jednej stronie jest napisane, że alu jest cięższa od drewnianej, zaś inna strona podaje, że drewniana jest cięższa od aluminiowej (...)

Myślę, że problem leży nie tylko w rodzaju podłogi ale też w jej gabarytach :) Musiałbyś porównywać wagę podłóg do tego samego pontonu (co jest chyba praktycznie niemożliwe) lub przynajmniej pontonów o podobnych parametrach (długość i szerokość podłogi).
Przyjęło się, że podłogi aluminiowe są uznawane za trwalsze i lżejsze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 112
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone