Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2010 19:13

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:52 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 28.07.2010 20:01

Z "kół ratunkowych" polecam telefon do przyjaciela :wink:

Robi się to tak: po zajechaniu na miejsce znajdujemy drugiego takiego z pontonem, albo inną łódką, zaprzyjaźniamy się i wymieniamy numery telefonów.

Za ewentualną akcję ratunkową płacimy "przelewem" (brak akcji nie wyklucza zapłaty). :lol: :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.07.2010 08:39

MorskiPas napisał(a):Z "kół ratunkowych" polecam telefon do przyjaciela :wink:

Robi się to tak: po zajechaniu na miejsce znajdujemy drugiego takiego z pontonem, albo inną łódką, zaprzyjaźniamy się i wymieniamy numery telefonów.

Za ewentualną akcję ratunkową płacimy "przelewem" (brak akcji nie wyklucza zapłaty). :lol: :wink:

To bardzo dobra opcja, jeśli planujemy się wypuścić na tyle dalej że nie jesteśmy pewni bezpiecznego powrotu. Zastosuję się do rady :)

Co do worków, to osobiście przerabialiśmy tę opcję robiąc spływ Dunajem takim dup... żym kanuu (na 10 osób) na trasie Donauworth - Neuburg an der Donau (jakieś 50 km rzeką z nurtem). Wujaszek w ramach działalności Wasserwachtu obwozi tak emerytów :wink: no i jak do niego zajeżdżamy to zawsze taką wycieczkę też nam robi. Zawsze ma na pokładzie wspomniane worki zarówno jak jedzie z wspomnianymi emerytami jak i z nami. W razie deszczu niestety nie ma się gdzie schować, na wielu odcinkach rzeki nie ma wręcz gdzie dobić do brzegu (szuwary, bagniska i inne rozlewiska). Po zapakowaniu się w worek człowiek we własnym sosie się rozgrzewa bo ani wiatru ani wody ni z cholery to to nie przepuści :)

Krzysiu co do racy to myślę że w razie awarii (wiadomo większość z nas pływa na 1 silniku) i wietrze warto jej użyć zawczasu zanim nas wydmuchnie gdzieś w pieriod w morze. Na odcinku riwiery makarskiej w zasadzie odległości między wioskami są niewielkie a w każdej z nich są atrakcje typu banany, spadochrony które ciągną łódki więc sporej mocy i z tego co widziałem oni też zwracają uwagę na to co się dzieje na morzu w ich rejonie. Kiedyś w Zivogosce Blato wydmuchnęło gościa na materacu tak że miejscami w ślizgu szedł w kierunku Hvaru, chłopaki momentalnie zrobili zwrot i po minucie mieli go na pokładzie. Raca pewnie pozwoli właśnie taką pomoc wezwać w razie czego, bo niekoniecznie muszą się domyślić na brzegu że masz kłopoty.
Bobst
Podróżnik
Ponton

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobst » 29.07.2010 09:24

Witam wszystkich :)
Duzo przydatnych informacji znalazlem na tym forum dotyczacych plywania na pontonie.
Wiec na poczatek chce zakupic zestaw amatora-turysty :wink: czyli 3metry biezace pontona z silnikiem 5km,nie posiadam patentu(narazie).Bede szukal jakiegos firmowego zestawu uzywki.
Aby w koszty za duze nie wpasc,bo jak sie spodoba to bedzie problem,czyli pogon za moca itd.
Pytanie jest czy realnie zaladuje to do limuzyny dokladnie audi a6 model 97-2004rok+rzeczy osobiste,frau :roll: i dziecko.
Silnik musial by lezec.
Na chorwacje laduje sie bez problemu,czyli wszystko w bagazniku,kabina wolna.
Użytkownik usunięty
Re: Ponton

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2010 09:34

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:53 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 29.07.2010 09:39

Rysio napisał(a):Na odcinku riwiery makarskiej w zasadzie odległości między wioskami są niewielkie a w każdej z nich są atrakcje typu banany, spadochrony które ciągną łódki więc sporej mocy i z tego co widziałem oni też zwracają uwagę na to co się dzieje na morzu w ich rejonie. [...] Raca pewnie pozwoli właśnie taką pomoc wezwać w razie czego, bo niekoniecznie muszą się domyślić na brzegu że masz kłopoty.

Nawet o tym nie myśl.

Na morzu strzelenie czerwonej racy z urzędu uruchamia akcję ratowniczą z udziałem profesjonalnych służb. Każdy kto widzi czerwoną racę, ma obowiązek przekazania tej informacji do stacji brzegowej, więc nie łudź się, że Twój sygnał zobaczą tylko ci których Ty chcesz zawiadomić o swoim problemie.

Jeśli bardzo chcesz używać rac tak jak piszesz, to strzelaj innymi kolorami niż czerwony, chyba, że naprawdę jest zagrożenie życia, ale wtedy spodziewaj się, że przypłyną profesjonalni ratownicy, zdejmą ludzi, a sprzęt zostawią tam gdzie jest. Nawet jak zgodzą się na ratowanie sprzętu to na pewno nie za darmo.

pozdrav K
Bobst
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobst » 29.07.2010 09:47

Haka nie posiadam.Jesli chodzi o box to nie bralem tego pod uwage nie wiem czy mozliwy jest montaz na limuzynie.
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 29.07.2010 09:54

Jeżeli pływasz blisko brzegu na granicy widoczności dobre są radiotelefony PMR. Nie są drogie około 130zł za zestaw, natomiast do łączności kwatera (balkon, bo mur skutecznie urywa zasięg) - ponton, lub plaża - ponton są idealne. W Polsce są popularne np. na wyciągach narciarskich, czy przy obsłudze ruchu przy remontach dróg. Kanały są ogólnodostępne wiec jest też szansa na dogadanie się z kimś na morzu. Z tego co widziałem to używają ich do łączności na motorówkach ciągnących banany, bazy nurkowe komunikują się ze swoimi pontonami również na tym paśmie. Jak trafisz na ich kanał to możesz poprosić o pomoc bez wszczynania alarmu na szeroką skalę. Na morzu zasięg w okolicach 5 km jest jak najbardziej realny. Po zmianie anteny na 1/4 fali może się dwukrotnie powiększyć. Zainteresowanych zapraszam na www.pmr446.info - tam jest opis jak za kilka złotych zrobić tuning PMR-a. Antena z kabla koncentrycznego lub linki stalowej, obliczona wg. wzoru. Koszt żaden, efekt super.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 29.07.2010 09:54

Bobst napisał(a):Haka nie posiadam.Jesli chodzi o box to nie bralem tego pod uwage nie wiem czy mozliwy jest montaz na limuzynie.

Zadaj to pytanie w tym wątku tam najszybciej uzyskasz dopowiedź :wink:
Bobst
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobst » 29.07.2010 10:04

jorgus111 napisał(a):
Bobst napisał(a):Haka nie posiadam.Jesli chodzi o box to nie bralem tego pod uwage nie wiem czy mozliwy jest montaz na limuzynie.

Zadaj to pytanie w tym wątku tam najszybciej uzyskasz dopowiedź :wink:

Dzieki
Chcialem ten caly post podczepic pod ´Plywanie po Adriatyku´a wyszedl nowy temat.
Jesli chodzi o box to jest mozliwosc montazu na limuzynie.

No to Cię podczepiłem
Rysio
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.07.2010 10:44

MorskiPas napisał(a):
Nawet o tym nie myśl.

Przyjąłem do wiadomości i jest to bardzo cenna informacja :)

MorskiPas napisał(a):Na morzu strzelenie czerwonej racy z urzędu uruchamia akcję ratowniczą z udziałem profesjonalnych służb. Każdy kto widzi czerwoną racę, ma obowiązek przekazania tej informacji do stacji brzegowej, więc nie łudź się, że Twój sygnał zobaczą tylko ci których Ty chcesz zawiadomić o swoim problemie.

Jeśli bardzo chcesz używać rac tak jak piszesz, to strzelaj innymi kolorami niż czerwony, chyba, że naprawdę jest zagrożenie życia, ale wtedy spodziewaj się, że przypłyną profesjonalni ratownicy, zdejmą ludzi, a sprzęt zostawią tam gdzie jest. Nawet jak zgodzą się na ratowanie sprzętu to na pewno nie za darmo.

pozdrav K

Na strzelanie zupełnie parcia nie mam, alarmowy morski w tel. zapisany, więc w takim układzie to mi powinno wystarczyć w razie rzeczywiście wielkich kłopotów.

Powiedz mi jeszcze jak się ma sygnał Międzynarodowych Przepisów o Zapobieganiu Zderzeniom na Morzu mianowicie :

(k) powolne i powtarzalne podnoszenie i opuszczanie obu ramion wyprostowanych w bok,

Czy to również pociąga uruchomienie wspomnianych przez Ciebie służb :?:

Marshall, PMRy mam z teoretycznym zasięgiem 27 km na wodzie. Z testów wynika, że rzeczywisty zasięg na autostradzie wynosi około 6-7 km natomiast na Jadrance między skałami skracał się do 2, więc powinno starczyć :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.07.2010 11:16

Bobst napisał(a):Witam wszystkich :)
Duzo przydatnych informacji znalazlem na tym forum dotyczacych plywania na pontonie.
Wiec na poczatek chce zakupic zestaw amatora-turysty :wink: czyli 3metry biezace pontona z silnikiem 5km,nie posiadam patentu(narazie).Bede szukal jakiegos firmowego zestawu uzywki.
Aby w koszty za duze nie wpasc,bo jak sie spodoba to bedzie problem,czyli pogon za moca itd.
Pytanie jest czy realnie zaladuje to do limuzyny dokladnie audi a6 model 97-2004rok+rzeczy osobiste,frau :roll: i dziecko.
Silnik musial by lezec.

Bobst napisał(a):Pytanie jest czy realnie zaladuje to do limuzyny dokladnie audi a6 model 97-2004rok+rzeczy osobiste,frau :roll: i dziecko.
Silnik musial by lezec.

Silnik może leżeć na rumplu (tylko i wyłącznie). Co do pakowania to nie sądzę byś się zmieścił. Do pontonu i silnika dolicz kamizelki ratunkowe, zbiornik paliwa, dodatkowy kanister, liny, kotwica, wiosła, pompka, podłoga (jeśli taki z podłogą kupisz), torba wodoszczelna, ławeczki + to co jest stronę wcześniej na liście w poście Smoki3. Ja w związku z planem taszczenia w tym roku gumjaka 2,9 m z silnikiem kupiłem box 600l bo do posiadanego 320 l bym się nie zmieścił. Bagażnik mam wprawdzie mniejszy (AstraII kombi 480l), ale tak sporej różnicy byś wszystko spakował nie ma :)
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 29.07.2010 11:18

Rysio napisał(a):Powiedz mi jeszcze jak się ma sygnał Międzynarodowych Przepisów o Zapobieganiu Zderzeniom na Morzu mianowicie :

(k) powolne i powtarzalne podnoszenie i opuszczanie obu ramion wyprostowanych w bok,

Czy to również pociąga uruchomienie wspomnianych przez Ciebie służb :?:

Znaczenie sygnału jest takie samo jak czerwona rakieta tylko, że taki sygnał widzi zwykle tylko ten do którego machasz, a on jest na tyle blisko, że może podpłynąć i zapytać Cię o co chodzi zanim wezwie pomoc.

Rakietę widać z kilku kilometrów i ten, który ją widzi nie wie kto strzelał i dlaczego, więc zawiadamia ratowników "w ciemno".

pozdrav K

PS. Te motorówki, które ciągną banany zwykle mają jakąś łączność z bazą na brzegu, a baza zwykle ma telefon. Wystarczy odpisać z reklamy.
wir955
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wir955 » 31.07.2010 19:30

Bobst napisał(a):Pytanie jest czy realnie zaladuje to do limuzyny dokladnie audi a6 model 97-2004rok+rzeczy osobiste,frau :roll: i dziecko.
Silnik musial by lezec.

Z mojego doświadczenia:
W ubiegłym i bieżącym roku pakowałem do Hondy Civic 1,8 2006r.
- siebie, żonę i 16-to latka,
- kompletny sprzęt kempingowy /namiot itd./,
- ponton Honda 300,
- silnik Honda BF 5KM.
- 3 kamizelki ratunkowe,
- wszystkie niezbędne akcesoria.

Wszystko zmieściło się w bagażniku i w kabinie /bez boxu/.

Powodzenia
:lol: :lol:
Bobst
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobst » 31.07.2010 20:24

[/quote]Z mojego doświadczenia:
W ubiegłym i bieżącym roku pakowałem do Hondy Civic 1,8 2006r.
- siebie, żonę i 16-to latka,
- kompletny sprzęt kempingowy /namiot itd./,
- ponton Honda 300,
- silnik Honda BF 5KM.
- 3 kamizelki ratunkowe,
- wszystkie niezbędne akcesoria.

Wszystko zmieściło się w bagażniku i w kabinie /bez boxu/.

Powodzenia
:lol: :lol:[/quote]
A mozna wiedziec czy ta honda to limo czy hatchback.
Ponton hondy :D z podloga.
Rozumiem ze na ten sprzet nie potrzebujemy zadnego papieru,meldunku w Chorwacji
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 111
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone