MorskiPas napisał(a):Z "kół ratunkowych" polecam telefon do przyjaciela
Robi się to tak: po zajechaniu na miejsce znajdujemy drugiego takiego z pontonem, albo inną łódką, zaprzyjaźniamy się i wymieniamy numery telefonów.
Za ewentualną akcję ratunkową płacimy "przelewem" (brak akcji nie wyklucza zapłaty).
Rysio napisał(a):Na odcinku riwiery makarskiej w zasadzie odległości między wioskami są niewielkie a w każdej z nich są atrakcje typu banany, spadochrony które ciągną łódki więc sporej mocy i z tego co widziałem oni też zwracają uwagę na to co się dzieje na morzu w ich rejonie. [...] Raca pewnie pozwoli właśnie taką pomoc wezwać w razie czego, bo niekoniecznie muszą się domyślić na brzegu że masz kłopoty.
jorgus111 napisał(a):Bobst napisał(a):Haka nie posiadam.Jesli chodzi o box to nie bralem tego pod uwage nie wiem czy mozliwy jest montaz na limuzynie.
Zadaj to pytanie w tym wątku tam najszybciej uzyskasz dopowiedź
MorskiPas napisał(a):
Nawet o tym nie myśl.
MorskiPas napisał(a):Na morzu strzelenie czerwonej racy z urzędu uruchamia akcję ratowniczą z udziałem profesjonalnych służb. Każdy kto widzi czerwoną racę, ma obowiązek przekazania tej informacji do stacji brzegowej, więc nie łudź się, że Twój sygnał zobaczą tylko ci których Ty chcesz zawiadomić o swoim problemie.
Jeśli bardzo chcesz używać rac tak jak piszesz, to strzelaj innymi kolorami niż czerwony, chyba, że naprawdę jest zagrożenie życia, ale wtedy spodziewaj się, że przypłyną profesjonalni ratownicy, zdejmą ludzi, a sprzęt zostawią tam gdzie jest. Nawet jak zgodzą się na ratowanie sprzętu to na pewno nie za darmo.
pozdrav K
(k) powolne i powtarzalne podnoszenie i opuszczanie obu ramion wyprostowanych w bok,
Bobst napisał(a):Witam wszystkich
Duzo przydatnych informacji znalazlem na tym forum dotyczacych plywania na pontonie.
Wiec na poczatek chce zakupic zestaw amatora-turysty czyli 3metry biezace pontona z silnikiem 5km,nie posiadam patentu(narazie).Bede szukal jakiegos firmowego zestawu uzywki.
Aby w koszty za duze nie wpasc,bo jak sie spodoba to bedzie problem,czyli pogon za moca itd.
Pytanie jest czy realnie zaladuje to do limuzyny dokladnie audi a6 model 97-2004rok+rzeczy osobiste,frau i dziecko.
Silnik musial by lezec.
Na chorwacje laduje sie bez problemu,czyli wszystko w bagazniku,kabina wolna.
Bobst napisał(a):Pytanie jest czy realnie zaladuje to do limuzyny dokladnie audi a6 model 97-2004rok+rzeczy osobiste,frau i dziecko.
Silnik musial by lezec.
Rysio napisał(a):Powiedz mi jeszcze jak się ma sygnał Międzynarodowych Przepisów o Zapobieganiu Zderzeniom na Morzu mianowicie :(k) powolne i powtarzalne podnoszenie i opuszczanie obu ramion wyprostowanych w bok,
Czy to również pociąga uruchomienie wspomnianych przez Ciebie służb
Bobst napisał(a):Pytanie jest czy realnie zaladuje to do limuzyny dokladnie audi a6 model 97-2004rok+rzeczy osobiste,frau i dziecko.
Silnik musial by lezec.
Na chorwacje laduje sie bez problemu,czyli wszystko w bagazniku,kabina wolna.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...