Re: Pontonik
napisał(a) niedzwiedz40 » 03.08.2007 15:37
witam
jestem tu pierwszy raz i pierwszy raz wybieram sie do chorwacji i chacialbym uzyskac kilka sprecyzowanych odpowiedzi bo na forum jest wiele wersji
a wiec pyt nr 1
do plywania pontonem 4,15m i 20km potrzebuje -winiety ,dowodu rejestracyjnego na ponton i patentu sternika? jak daleko moge wtedy odplynac od brzegu? i w jakich porach dnia?
pyt nr 2
nie stac mnie na nurkowanie z baza lub wykup winiety wiec w sprzecie ABC moge nurkowac za darmo ,niezaleznie od odleglosci od brzegu i pory dnia?
pyt nr 3
chcialbym robic fotki pod woda i filmowac czy musze miec jakies zezwolenie ? jakas winiete? oczywiscie robienie fotek i filmu nurkujac w sprzecie ABC
pyt nr 4
czy lapanie ryb z brzegu lub pontonu jest odplatne czy trzeba miec jakies pozwolenia?
mam nadzieje ze bedziecie wyrozumiali i odpowiecie mi na te pytania
jest ich troszke ale potrzebuje konkretow bo slyszalem ze tamtejasza policja wodna jest strasznie surowa a w moim przypadku utrata sprzetu jest nie do pomyslenia
dziekuje i pozdrawiam
a co do typow pontonu to bez watpienia typ RIB jest nie do pobicia bo jest wlasnie na takie warunki ,ale i pontonem nauczylem sie plywac po baltyckich falach (a sa o wiele gorsze niz chorwackie krutkie i wysokie) i wiem ze by uniknac zjawiska szarpania silnikiem tzw(zapowietrzania i wydymania podlogi) wystarczy plynac delikatnie i powoli pod kontem do fali rejs trwa o wiele dluzej ale nasz ponton dostaje wtedy o wiele mniej w kosc , mozna tez zastapic pompowany kil (robionay dla wygody a moim zdaniem to dobre tylko na stawy ) sztywnym drewnianym cos jak w naszych stomilach PELIKAN, KRAB itd , ja mam tak w swoim i konfort podniusl sie o 100% a koszt to ok 100zł