Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafal1435
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal1435 » 26.07.2010 15:04

mottom napisał(a):
rafal1435 napisał(a):Mam pytanko czy do 4m pontonu do ktorego dawali silnik elektryczny 55lbs moge wsadzic 4KM Johnsona i nic mu nie bedzie?

Co to konkretnie za ponton? czy ma pawęż wbudowaną, czy doczepianą?

"Dawali" silnik? - i nie brałeś :)

rafal1435 napisał(a):czy jest sens robienia sztywnej podlogi do tego?

Według mnie - raczej nie ma sensu (chyba, że chcesz na pokładzie wozić jakieś twarde rzeczy, np butle tlenowe, skrzynki, itp - ale wtedy to raczej trzeba kupić gotowy sprzęt z twardą podłogą).

rafal1435 napisał(a):Aha i jakie kary groza za plywanie bez zezwolen

W PL czy w CRO?

doczepiana, co prawda byl juz tam zamocowany silnik ten 4KM ale przerywal dlatego go odstawilismy...
bralem bralem :D ale mam 2 pontony i 1 silnik elektryczny

nie pamietam jaki to ponton ale podobny do tego http://allegro.pl/item1148870014_intex_ ... ompka.html tyle ze dluzszy bo ma 4metry

a co do kar to chodzilo o CRO
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 26.07.2010 15:10

Dziękuję Mottom za odpowiedź :)
mottom napisał(a):We dwie osoby (zakładam, że chodzi o dwóch mężczyzn :wink: , a nie dzieci :) ) nie powinno być żadnego problemu z wniesieniem do wody pontonu o całkowitej masie około 100kg (taki Pudzian pewno sam by to wrzucił, ale chodzi mi o "przeciętnego siłacza" 8O :D ).

2-3 dorosłe osoby ;) Skoro nie będzie to problem to bardzo się z tego cieszę.
mottom napisał(a):Jeżeli do tego dołożysz sobie jeszcze kółeczka slipowe, to samodzielnie możesz takim sprzętem do wody wjechać.
Oczywiście zakładam, że do wody jest dojście "plażowe" (lub slip), a nie jakieś "krzaczory" :)

Dojście do wody jest bardzo dobre, a brzeg dosyć blisko od miejsca napompowania pontonu, zwykle max 10-15m. O kołach slipowych czytałem, nawet mi się to spodobało ;) ale jeśli wodowanie bez kółek będzie szło dosyć sprawnie to nie będę niszczył pawęży :) Choć od razu ich nie skreślam, jeśli będą dużym ułatwieniem to pewnie coś takiego zmontuje :)
mottom napisał(a):Jednak masa do wniesienia to nie tylko "goły" ponton - dolicz silnik (jeżeli będzie - jaki ewentualnie planujesz ?) oraz/lub inne wyposażenie.

Myślę, ze silnik, akumulator, czy zbiornik paliwa będzie montowany/wnoszony , gdy ponton będzie już na wodzie ... przynajmniej tak to robię teraz z dużo mniejszym pontonem.
Silnik planuję na początek w okolicach 6-10KM, tohatsu, lub yamahę, do tego na jeziora ze strefą ciszy elektryka - neraus 55lbs .
mottom napisał(a):
Jeżeli macie zamiar wędkować, to faktycznie twarda podłoga (mimo, że cięższa od airmaty) jest dobrym wyborem :idea: 8) - powodzenia

Rozważałem airmatę, ale ciężko byłoby na niej stać i spininngować w dwie osoby. Choć na stronie info-media zapewniają, że napompowana do 0,8bar airmata ma właściwości podłogi drewnianej ... ale jakoś mi się nie chce w to wierzyć :D

Pozdrawiam
Damian
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 26.07.2010 15:27

rafal1435 - skoro silnik 4KM już wcześniej był (i działał - z przerwami ale zawsze :) ), to czemu teraz miałby nie być dobry? (moc 4KM, to 4KM - raczej niezależnie od firmy)
rafal1435 napisał(a):a co do kar to chodzilo o CRO

Czytałeś to ?
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 26.07.2010 15:37

damcio151 napisał(a):Rozważałem airmatę, ale ciężko byłoby na niej stać i spininngować w dwie osoby. Choć na stronie info-media zapewniają, że napompowana do 0,8bar airmata ma właściwości podłogi drewnianej ... ale jakoś mi się nie chce w to wierzyć

W mojej T32IE mam airmatę, i jej twardość jest OK (oczywiście, jeżeli jest napompowana do wymaganego w instrukcji ciśnienia). Jednak do wędkowania (a rozumiem, że to jest Twój "main purpose" 8O ) wybrałbym raczej coś innego (drewno, aluminium). Istnieje możliwość łatwego przebicia airmaty, gdy np. na podłogę upadnie kotwiczka albo coś innego ostrego, czego u wędkarzy pełno :) - oraz przyciśnie się to do dna innym sprzętem (albo np. nogą :( )
rafal1435
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal1435 » 26.07.2010 15:48

mottom napisał(a):rafal1435 - skoro silnik 4KM już wcześniej był (i działał - z przerwami ale zawsze :) ), to czemu teraz miałby nie być dobry? (moc 4KM, to 4KM - raczej niezależnie od firmy)
rafal1435 napisał(a):a co do kar to chodzilo o CRO

Czytałeś to ?

no byl przymocowany ale cos mu sie walilo i go zdjelismy... nie wiem czy wytrzyma burta jak dodam gazu :) ale dorobie wzmocnienie i bedzie dobrze

jeszcze co do kar... to jesli bede plywal blisko brzegu w zatoczce to tez beda mnie kontrolowac? Czy takich ludzi nie kontroluja?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2010 15:54

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:58 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 26.07.2010 15:54

mottom napisał(a):W mojej T32IE mam airmatę, i jej twardość jest OK (oczywiście, jeżeli jest napompowana do wymaganego w instrukcji ciśnienia). Jednak do wędkowania (a rozumiem, że to jest Twój "main purpose" 8O ) wybrałbym raczej coś innego (drewno, aluminium). Istnieje możliwość łatwego przebicia airmaty, gdy np. na podłogę upadnie kotwiczka albo coś innego ostrego, czego u wędkarzy pełno :) - oraz przyciśnie się to do dna innym sprzętem (albo np. nogą :( )

Hmm, ponton nie będzie przeznaczony głównie do wędkowania, powiedzmy 30% wędkowanie, a 70% rekreacyjne pływanie, odkrywanie nowych miejsc :twisted: Ale tak czy inaczej będą na nim haczyki, kotwiczki itd., mimo, że w pudełku, to i tak bezpieczniej na podłodze drewnianej. Koszt pontonu również ma znaczenie, chcę wydać na niego max 3000zł, airmata jest droższa o około 400-500zł :(
A co myślisz o przedziale mocy silnika jaką podałem ? Czy yamaha 9.9hp będzie wystarczająca, aby wprowadzić ponton w ślizg ?

Dzięki Smoki3 :)

Pozdrawiam
Damian
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2010 16:04

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:59 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 26.07.2010 16:20

smoki3 napisał(a):Mam silnik 15Km, w trzy osoby, kamizelki , kotwica, torba plażowa, trzy butelki wody do picia, pojemnik z częściami do pontonu, bojka, baldachim, zapomnij o ślizgu. :lol:

Pozdrawiam.

smoki3

No to niezłe wyposażenie :la:
Myślałem o dwóch osobach i co najwyżej trzech wędkach :D No zobaczymy jak to będzie, na razie na elektryku wyciagam 5km/h, więc gdyby się udało i 15km/h popłynąć to już będzie frajda dla nas :D Może kiedyś wyrobię patent sternika motorowodnego i założę silnik 20hp :roll: :wink:

Pozdrawiam
Damian
mors6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mors6 » 26.07.2010 16:50

smoki3 napisał(a):
damcio151 napisał(a): Czy yamaha 9.9hp będzie wystarczająca, aby wprowadzić ponton w ślizg ?

Dzięki Smoki3 :)

Pozdrawiam
Damian

Mam ponton Quicksilver 270 i silnik Tohatsu 9,9 km i z dwoma GRUBASAMI zapyla w ślizgu 35 km/h mierzone gps. W ślizg wchodzi momentalnie po kilku sekundach choć na początku przy pełnym otwarciu gazu wydaje się, że stanie dęba.

Rysio
Jeszcze nie mam naklejonych numerów a nie dam kilku stówek za wycięcie na poloterze. Chyba napisze je jakimś flamastrem CD albo cuś takiego.
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 26.07.2010 17:45

mors6 napisał(a):Mam ponton Quicksilver 270 i silnik Tohatsu 9,9 km i z dwoma GRUBASAMI zapyla w ślizgu 35 km/h mierzone gps. W ślizg wchodzi momentalnie po kilku sekundach choć na początku przy pełnym otwarciu gazu wydaje się, że stanie dęba.

Dzięki, chyba nie będzie tak źle ;)
Widzę, że Panowie nieźle śmigają we trzech na większym pontonie
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.07.2010 21:36

smoki3 napisał(a):
Mam silnik 15Km, w trzy osoby, kamizelki , kotwica, torba plażowa, trzy butelki wody do picia, pojemnik z częściami do pontonu, bojka, baldachim, zapomnij o ślizgu. :lol:

Pozdrawiam.

smoki3

Spróbuj zdemontować ten baldachim, bo tu tkwi chyba problem :) Mój gumjak 2,9 m. z 6 konnym Tohatsu ślizga się jeśli płynę z córą, z żoncią na krótkiej próbie się nie udało, no ale to prawie 3 razy mniej mocy niż w Twoim :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2010 07:30

Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:59 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 27.07.2010 08:40

Zestaw YAMAHA 9.9MSHZ + ponton QUICKSILVER340. Na pokładzie sternik 88kg i pasażer 20kg. Zero wyposażenia na pokładzie. Wejście w ślizg natychmiastowe, prędkość według GPS 31km/h.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 27.07.2010 08:50

Rysio napisał(a): ślizga się jeśli płynę z córą, z żoncią na krótkiej próbie się nie udało

Mi też się z żoną nie udało wejść w ślizg 8O 8) - wystarczyło dodać gazu, dziób w górę i taki wrzask na pokładzie, że więcej nie próbowałem :oops: 8) :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 109
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone