Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marqs
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marqs » 25.07.2010 09:39

Witam wszystkich.
Chciałbym jeszcze raz wrócić do tematu patentu.
Właśnie nabyłem silnik HONDA BF2,3D6 :D do mojego pontonu 3,30m (świeżo zarejestrowanego w starostwie),
a za 3 dni wybieram się do Chorwacji (i nie zdążyłem zrobić uprawnień:cry: )
Czy ktokolwiek słyszał o zapłaceniu jakiejś kary za nie posiadanie patentu przy kontroli na wodzie?
Załóżmy że przy kupowaniu winiety nikt nie będzie wymagał ode mnie pokazania uprawnień, czy mogę liczyć na pobłażliwość przy kontroli?
A może okazanie uprawnień przy wykupie winiety jest obowiązkowe?
Jak wygląda takie uprawnienie (czy jest na nim zdjęcie)?
Może by pożyczyć patent od znajomego :roll: :?: :wink: he,he,he?

Pozdrawiam...
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 25.07.2010 12:02

marqs napisał(a):silnik HONDA BF2,3D6 :D do mojego pontonu 3,30m (świeżo zarejestrowanego w starostwie)

Co masz dokładnie wpisane w dowodzie rejestracyjnym?
marqs napisał(a):Załóżmy że przy kupowaniu winiety nikt nie będzie wymagał ode mnie pokazania uprawnień, czy mogę liczyć na pobłażliwość przy kontroli?

Jak nie będą wymagali patentu przy winiecie, to nie znaczy, że nie będą wymagali przy kontroli :( (chociaż przy tej pojemności silnika to pewno zależy od konkretnego człowieka - kontrolującego)
marqs napisał(a):Jak wygląda takie uprawnienie (czy jest na nim zdjęcie)?
Może by pożyczyć patent od znajomego :roll: :?: :wink: he,he,he?

Na patencie (przynajmniej tym wg nowego wzoru) jest zdjęcie, więc to chyba nie przejdzie 8O
marqs
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marqs » 25.07.2010 12:44

Nie odebrałem jeszcze dokumentu za starostwa, ale na wniosku kazali wpisać, że ponton jest do celów rekreacyjnych i połowu ryb, z silnikiem spalinowym, wymiary i to wszystko (plus opłata 17PLN). Jutro dostanę zaświadczenie o wpisie do ewidencji, czyli dowód rejestracyjny (formatu A4)
8)
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 26.07.2010 08:35

marqs napisał(a):Nie odebrałem jeszcze dokumentu za starostwa, ale na wniosku kazali wpisać, że ponton jest do celów rekreacyjnych i połowu ryb, z silnikiem spalinowym, wymiary i to wszystko (plus opłata 17PLN).

Jeżeli jest napisane, że ponton posiada silnik spalinowy bez podania konkretnej mocy silnika, to najprawdopodobniej na wszelki wypadek zapytają się o patent (a może nawet i o OC :oops: ).

marqs napisał(a):Jutro dostanę zaświadczenie o wpisie do ewidencji, czyli dowód rejestracyjny (formatu A4)

Taki dowód nie ma formatu A4 tylko dużo mniejszy (przynajmniej ten mój) - wielkości legitymacji szkolnej :wink:
mors6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mors6 » 26.07.2010 09:46

Mój dowód ma format A4. To poprostu pismo, że zarejestrowano i nadano nr rej. Wygląda dramatycznie nieprofesjonalnie. Katowice.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.07.2010 10:04

Rejestrowałeś w UM w Gliwicach czy w starostwie?
marqs
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marqs » 26.07.2010 10:04

Dokładnie. Widziałem taki dowód u szwagra. Wielka płachta, strasznie nieporęczny :? ani tego zalaminować, chyba tylko oprawić w ramkę i powiesić na ścianie he,he :!:

Ale wracając do tematu to rozumiem, że jak wyjaśnię im że silnik ma 2.3KM
to może się to będzie OK.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 26.07.2010 10:17

marqs napisał(a):Ale wracając do tematu to rozumiem, że jak wyjaśnię im że silnik ma 2.3KM
to może się to będzie OK.

Niestety nie jestem w stanie zapewnić, że będzie OK 8O :? (silnik to w sumie silnik :idea: )
Wszystko chyba zależy od danego człowieka w kapitanacie (a potem przy ewentualnej kontroli)
Jeżeli Ci się uda - opisz proszę na forum - jak to zrobiłeś :oops: :wink:
Powodzenia.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 26.07.2010 10:20

mors6 napisał(a):Mój dowód ma format A4. To poprostu pismo, że zarejestrowano i nadano nr rej. Wygląda dramatycznie nieprofesjonalnie. Katowice.

Mój wygląda tak:

Obrazek

druga strona:

Obrazek

i ma wielkość legitymacji szkolnej.
Po zalaminowaniu - wygląda dość "profesjonalnie" :wink:

Jak widać co kraj (starostwo) to obyczaj :roll:
mors6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mors6 » 26.07.2010 10:46

Rysio napisał(a):Rejestrowałeś w UM w Gliwicach czy w starostwie?

Mieszkam od 15 lat w Gliwicach ale jestem zameldowany w Katowicach. Panie w wydziale rolnym w Katowicach powiedziały, że dowód jako dowód to ta kartka A4. Podobno nowy wzór dopiero w opracowaniu. Wygląda idiotycznie. Zalaminowałem to A4 zeskanowałem i pomniejszyłem na użytek na pontonie i tyle. Obawiam się tylko jak zareaguje na taki świstek ktoś w kapitanacie w Rogoźnicy.
Pozdrawam Michał już tylko 6 dni !!!!!!!!!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.07.2010 10:49

A nr rej. na pontonie masz naklejony :?:
rafal1435
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal1435 » 26.07.2010 13:43

Mam pytanko czy do 4m pontonu do ktorego dawali silnik elektryczny 55lbs moge wsadzic 4KM Johnsona i nic mu nie bedzie? Moze jakies dodatkowe wzmocnienie zrobic zeby go nie wyrwalo ;)
Dodam ze ponton ma podloge dmuchana :)
I jeszcze jedno czy jest sens robienia sztywnej podlogi do tego? Myslalem o zrobieniu czegos z aluminium i w kolo tego dac uszczelke zeby mi nie przedziurawilo pontonu lub z MDFu
Aha i jakie kary groza za plywanie bez zezwolen
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 26.07.2010 14:01

rafal1435 napisał(a):Mam pytanko czy do 4m pontonu do ktorego dawali silnik elektryczny 55lbs moge wsadzic 4KM Johnsona i nic mu nie bedzie?

Co to konkretnie za ponton? czy ma pawęż wbudowaną, czy doczepianą?

"Dawali" silnik? - i nie brałeś :)

rafal1435 napisał(a):czy jest sens robienia sztywnej podlogi do tego?

Według mnie - raczej nie ma sensu (chyba, że chcesz na pokładzie wozić jakieś twarde rzeczy, np butle tlenowe, skrzynki, itp - ale wtedy to raczej trzeba kupić gotowy sprzęt z twardą podłogą).

rafal1435 napisał(a):Aha i jakie kary groza za plywanie bez zezwolen

W PL czy w CRO?
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 26.07.2010 14:11

Witam !!
Z góry przepraszam, że od razu po rejestracji zadaje pytania :wink: , ale jest to chyba największy temat w internecie o pontonach i musiałem tu zapytać :D . W dodatku zauważyłem, że jest tu sporo ludzi chętnych do udzielania porad, być może ktoś i mi pomoże :)
Planuję zakup pontonu HSD320, lub HSD360 z firmy info-media. Pontony te mają drewnianą podłogę z pełną ramką aluminiową . Waga to odpowiednio 56kg i 68kg. Jak myślicie, czy wniesienie modelu 360 w dwie osoby do wody będzie dużym problemem ? Czy lepiej wybrać lżejszy i mniejszy model 320 ? Pływać będziemy w 2-3 osoby, ponton będzie też zabierany na jeziora na których będziemy wędkować.

Pozdrawiam
Damian
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 26.07.2010 14:27

damcio151 napisał(a):Witam !!

Witaj :)
damcio151 napisał(a):Planuję zakup pontonu HSD320, lub HSD360 z firmy info-media. Pontony te mają drewnianą podłogę z pełną ramką aluminiową . Waga to odpowiednio 56kg i 68kg. Jak myślicie, czy wniesienie modelu 360 w dwie osoby do wody będzie dużym problemem ?

We dwie osoby (zakładam, że chodzi o dwóch mężczyzn :wink: , a nie dzieci :) ) nie powinno być żadnego problemu z wniesieniem do wody pontonu o całkowitej masie około 100kg (taki Pudzian pewno sam by to wrzucił, ale chodzi mi o "przeciętnego siłacza" 8O :D ).
Jeżeli do tego dołożysz sobie jeszcze kółeczka slipowe, to samodzielnie możesz takim sprzętem do wody wjechać.
Oczywiście zakładam, że do wody jest dojście "plażowe" (lub slip), a nie jakieś "krzaczory" :)
Jednak masa do wniesienia to nie tylko "goły" ponton - dolicz silnik (jeżeli będzie - jaki ewentualnie planujesz ?) oraz/lub inne wyposażenie.

Jeżeli macie zamiar wędkować, to faktycznie twarda podłoga (mimo, że cięższa od airmaty) jest dobrym wyborem :idea: 8) - powodzenia
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 108
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone