Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 20.07.2010 07:44

marqs napisał(a):
marqs napisał(a):Bestway o nazwie Marine Pro II (nr kat. 65021) waga 28kg

aby bezpiecznie (bez obawy że zniesie nas prąd czy wiatr) pływać po Adriatyku :?:

Ponton, o którym piszesz jest sprzętem tzw. "plażowym" (i tak chyba należy go używać - np. leżąc na nim na plaży :wink: :oops: :D ).
A tak na poważnie - na spokojne jezioro do wędkowania, lub do przepłynięcia się z dzieciakami - idealny (mały, lekki, szybko da się rozłożyć). Jednak pamiętaj, że Adriatyk to (często zdradliwe) morze :oops: :idea:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.07.2010 07:48

mottom napisał(a):trzeba założyć RATUNKOWĄ (wyposażoną chociażby w gwizdek oraz sygnał świetlny).

Dokładnie. Spróbuj wskoczyć bezwładnie do wody w asekuracyjnej i ratunkowej a zrozumiesz różnicę. W ratunkowej po 2-3 sekundach leżysz na wznak z twarzą nad powierzchnią wody tak że nawet będąc nieprzytomnym się nie utopisz. Z asekuracyjnymi bywa różnie. Szczególnie ważne w przypadku dzieci, tak więc co najmniej 2 szt ratunkowych powinieneś dla dzieciaków dokupić a rozsądek wskazywałby by ratunkowe mieć dla wszystkich. Tak jak Mottom napisał, dopóki masz na Jadranie taflę albo niewielkie zafalowanie, dasz sobie radę bez jakichkolwiek środków ratunkowych, gorzej jak złapie Cię gdzieś trochę wiatru i pojawi się większa fala. Z pierwszą , drugą i 10 dasz sobie rady, przy 15 zachłyśniesz się wodą po 20 staniesz się pokarmem dla stworzeń morskich :?
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 20.07.2010 08:36

mottom napisał(a):trzeba założyć RATUNKOWĄ (wyposażoną chociażby w gwizdek oraz sygnał świetlny).

Osobiście na Adriatyk (a ostatnio na inne wody także 8) ) wożę takie "pasy ratunkowe":
Obrazek
Szkarb ma jedną cały czas ubraną, pozostałe służą jako dodatkowe podkładki pod pupę :D

Obrazek
marqs
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marqs » 20.07.2010 08:55

Rysio napisał(a):

Dokładnie. Spróbuj wskoczyć bezwładnie do wody w asekuracyjnej i ratunkowej a zrozumiesz różnicę. W ratunkowej po 2-3 sekundach leżysz na wznak z twarzą nad powierzchnią wody tak że nawet będąc nieprzytomnym się nie utopisz. Z asekuracyjnymi bywa różnie. Szczególnie ważne w przypadku dzieci, tak więc co najmniej 2 szt ratunkowych powinieneś dla dzieciaków dokupić a rozsądek wskazywałby by ratunkowe mieć dla wszystkich. Tak jak Mottom napisał, dopóki masz na Jadranie taflę albo niewielkie zafalowanie, dasz sobie radę bez jakichkolwiek środków ratunkowych, gorzej jak złapie Cię gdzieś trochę wiatru i pojawi się większa fala. Z pierwszą , drugą i 10 dasz sobie rady, przy 15 zachłyśniesz się wodą po 20 staniesz się pokarmem dla stworzeń morskich :?

8O a miało być tak fajnie: woda, słońce relaks na pontonie, a z każdą chwilą zaczyna ogarniać mnie przerażenie na myśl o pływaniu. Sądziłem, że podszedłem do tematu dość rozsądnie, teraz widzę że muszę się jeszcze wiele nauczyć. :idea:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.07.2010 09:44

marqs napisał(a): 8O a miało być tak fajnie:

I będzie fajnie :) Dużo zdrowego rozsądku i przewidywanie pozwoli Ci się cieszyć tym słońcem i wodą. Jeśli tego rozsądku zabraknie to może nie pomóc Ci nawet 100 konny silnik. Pamiętaj to i to też jest Adriatyk :)
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 20.07.2010 11:05

Rysio napisał(a): Dużo zdrowego rozsądku i przewidywanie pozwoli Ci się cieszyć tym słońcem i wodą.

Dokładnie - lepiej wiedzieć, co może Cię spotkać i przed tym się odpowiednio zabezpieczyć, niż zmierzyć się z czymś, o czym nie miało się "zielonego pojęcia" :idea:
BRS
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BRS » 20.07.2010 15:25

mottom napisał(a):
BRS napisał(a):Rok temu będąc w CRO wypożyczałem ponton z silnikiem i nie wymagali odemnie jakichkolwiek patentów, wiec chyba można pływac bez:)

To, że nikt nie chciał "widzieć" papierów przy wypożyczeniu (dla nich fakt wypożyczenia to przecież BIZNES), to nie znaczy, że nie powinieneś ich mieć. Dopóki nic się nie stało, to problemu nie ma.
Gorzej, jakby zaistniało jakieś "zdarzenie" wymagające pomocy (albo zwykła szkoda finansowa). Prawdopodobnie nie wypłaciłbyś się do "końca życia" :? (bez uprawnień żadne ubezpieczenia nie działają !!!! ) :twisted:

Uprawnienia gościu życzył sobie do większych pontonów z silnikiem, wiec u nich to chyba zależy od pojemności silnika lub wielkości pontonu, tak mi sie wydaje...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.07.2010 07:58

BRS napisał(a):
Uprawnienia gościu życzył sobie do większych pontonów z silnikiem, wiec u nich to chyba zależy od pojemności silnika lub wielkości pontonu, tak mi sie wydaje...

Źle Ci się wydaje :wink:
Edytab
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edytab » 21.07.2010 09:25

Miałabym ogromną prośbę, czy ktoś mógłby podsumować jak wygląda wobec wszytskich powyższych wypowiedzi kwestia pontonu:
Wypożyczenie- ile (na oko)? dla 4 osób
Trzeba mieć jakieś papiery?

Jadę już za kilka dni- pierwszy raz i bardzo inetersuje mnie ta kwestia.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 21.07.2010 10:14

Edytab napisał(a): kwestia pontonu:

Poniżej cennik z Solarisa (koło Szibenika) z ubiegłego roku:
Obrazek
Obrazek

Trzeba mieć jakieś papiery?

Jeżeli nic się nie stanie, to najprawdopodobniej nikt nie zapyta o "papiery".

Gorzej jakby zaszło "zdarzenie" :roll: , wtedy liczy się "siła argumentów".
Może się zdarzyć, że wypożyczalnia jest ubezpieczona (OC), lecz z tym byłbym ostrożny (z ich deklaracją chyba, że pewne/przetestowane źródło) 8O :?
Generalnie lepiej mieć na pokładzie kogoś, kto ma uprawnienia (polskie lub chorwackie) do prowadzenia danej jednostki :idea:.

Wiele osób stoi na stanowisku, że skoro w PL nie potrzeba uprawnień na silnik do 10kW (około 13,3 KM), to poza granicami PL będzie to też respektowane. Są kraje, gdzie generalnie nie potrzeba żadnych uprawnień (tylko odpowiedni wiek i zdrowy rozsądek). Chorwacja się do nich nie zalicza.

Dodatkowo trzeba sprawdzić , czy polisa "zdrowotna" pokrywa zdarzenia związane ze "sportami ekstremalnymi" (za takie uważa pływanie pontonem z silnikiem nasze kochane PiZetjU). Ewentualne zdarzenie na pokładzie "pływadła" może nie być pokryte przez polisę.

Proszę nie traktować powyższego jako "straszenie" :D (nie mam w tym żadnego "interesu" :oops: ).
Lepiej wiedzieć wcześniej i "wkalkulować ryzyko" , niż "obudzić się z ręką w nocniku" :roll:
BRS
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BRS » 21.07.2010 14:42

mottom napisał(a):

Poniżej cennik z Solarisa (koło Szibenika) z ubiegłego roku:
Obrazek
Obrazek

Właśnie z tych usług na Solarisie korzystałem i sprawa wyglądała tak, że
wypożyczając ponton przy którym jest cena 100kn/1h nie wymagali odemnie żadnego patentu. Gdy pytałem o te droższe, patent był już wymagany.

Ważne: trzeba sie upomniec o kamizelki ratunkowe, gdyż z własnej woli pracownik nie dawał kamizelek. Pytając o kamizelki Pan z wypożyczalni zrobił dziwną mine i powiedział że nie trzeba. Obowiązkowo też trzeba miec przy sobie telefon, dostaje sie nr tel do Pana z wypożyczalni i w razie jakichkolwiek problemów trzeba dzwonic. Radze nie bagatelizowac sprawy i miec przy sobie ten tel. Ja pierwszy raz wynajmując ponton wypłynołem jakieś 50m od plaży i silnik zgasł, i nie dało się już go odpalic, strach pomyślec jakby sie to stało na pełnym morzu...
maro55
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maro55 » 23.07.2010 13:25

witam bardzo przepraszam przyznaje nie doczytałem do końca wszystkich porad i wrażeń motorowodniaków ale mam prośbę,a mianowicie wybieram się po raz pierwszy do Cro i coraz bardziej nie ukrywam że za waszą sprawą, zaczyna podobać mi się powiązanie mam nadzieję wspaniałego urlopu (lądowego)z pływaniem wypożyczoną łodzią na pobliskie wysepki.
I tu mam pytania;a mianowicie 1. czy do wypożyczenia w Cro łódki wystarczy paszport,no i pieniążki bo gdzieś wpadło mi w oko słowo winietka jeżeli jest wymagana to proszę powiedzcie ile kosztuje na jeden dzień,i gdzie można ją wykupić, 2 czy właściciel który wypożycza łódkę wyposaża również w kamizelki-jedziemy z dzieckiem +3 dorosłe osoby. 3 jedziemy do Zivogośce może ktoś tam był i wie gdzie w pobliżu można wypożyczyć łódź i jaki jest koszt wynajęcia jej na jeden dzień. Wielkie dzięki .
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 23.07.2010 13:49

maro55 napisał(a):1. czy do wypożyczenia w Cro łódki wystarczy paszport,no i pieniążki bo gdzieś wpadło mi w oko słowo winietka jeżeli jest wymagana to proszę powiedzcie ile kosztuje na jeden dzień,i gdzie można ją wykupić, 2 czy właściciel który wypożycza łódkę wyposaża również w kamizelki-jedziemy z dzieckiem +3 dorosłe osoby. 3 jedziemy do Zivogośce może ktoś tam był i wie gdzie w pobliżu można wypożyczyć łódź i jaki jest koszt wynajęcia jej na jeden dzień.

ad1. temat winiety jest istotny dla pływających WŁASNYM sprzętem - pomijalny przy wypożyczeniu,
wiele wypożyczalni nie sprawdza patentu (uprawnień motorowodnych) , lecz jak coś się stanie - to..... może być "kosztownie";
dodatkowo zweryfikujcie, czy wasze ubezpieczenie zdrowotne obejmuje tego typu atrakcje
ad2. o kamizelki często trzeba się upomnieć w wypożyczalni i radzę dobrać/dopasować je odpowiednio do swoich (a zwłaszcza dziecka) wymiarów;
ad3. praktycznie w każdej miejscowości w CRO są jakieś "rent a boat", przykładowe ceny masz w poście (na zwjęciach) powyżej
maro55
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maro55 » 23.07.2010 21:29

serdeczne dzięki mottom pozdrawiam
Herman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman » 23.07.2010 22:24

Mój znajomy w zeszłym roku wypożyczył taką dużą motorówkę w Gradacu.

Tyle, że ta zabawa wcale nie jest tania, bo kosztowało go to 350 € + cena wykorzystanego paliwa.

No i oczywiście wymagano patentu motorowodnego przy wypożyczaniu.

Ja natomiast szukałem i nigdzie nie mogłem znaleźć miejsca w którym wypożyczono by mi jakieś żagle :wink: (nie przepadam za silnikami, gdy można łapać wiatr w żagle :) )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 107
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone