marek66 napisał(a):Mam pytanie :
Jakim dużym pontonem i z silnikiem o jakiej mocy można pływać w Chorwacji , bez licencji i w jakich odległościach od brzegu mogę się tym sprzętem poruszać ?
waszka napisał(a):Marshall napisał(a):mottom napisał(a):MorskiPas napisał(a):PS. Czy wszystkim Wam wpisywali wszystkich pływających na pontonie w popis osoba
Poniżej moja prijava na ponton
Jest to "wersja" którą otrzymałem przy wyjściu z kapitanatu (nie dopisywałem nic więcej mimo, że kapitanja kazał wpisać resztę danych członków załogi "przed pierwszym wypłynięciem" - może więc nie jest ważna .
Jak widać również - nie ma podpisu skippera (już nie pamiętam - czy miałem się tam podpisać, czy zostawić puste .............)
Mam takie pytania co do tego posta:
- czy ubezpieczenie już jest zawarte w tej kwocie 330Kn ???
- czy do pontonu 8 osobowego można wpisać załogę 12 osobową ??? W tyle osób jedziemy i będziemy się zamieniać czyli w 8 na pokładzie może być każdy z "naszej" 12.
- czy można wpisać dwóch skipperów ??? Dwoje z nas ma patenty SSM.
1.Ubezpieczenie trzeba opłacić dodatkowo
2.lista załogi może zawierac stan dwukrotnie większy +30% od dozwolonego
na danej jednostce /w twoim przypadku 18 osób/
3.wystarczy 1 skipper - obydwaj są na liście załogi a faktycznie prowadzić musi
osoba z uprawnieniami obojętnie która.
espeso napisał(a):waszka napisał(a):Marshall napisał(a):mottom napisał(a):MorskiPas napisał(a):Jest to "wersja" którą otrzymałem przy wyjściu z kapitanatu (nie dopisywałem nic więcej mimo, że kapitanja kazał wpisać resztę danych członków załogi "przed pierwszym wypłynięciem" - może więc nie jest ważna .
Jak widać również - nie ma podpisu skippera (już nie pamiętam - czy miałem się tam podpisać, czy zostawić puste .............)
Mam takie pytania co do tego posta:
- czy ubezpieczenie już jest zawarte w tej kwocie 330Kn ???
- czy do pontonu 8 osobowego można wpisać załogę 12 osobową ??? W tyle osób jedziemy i będziemy się zamieniać czyli w 8 na pokładzie może być każdy z "naszej" 12.
- czy można wpisać dwóch skipperów ??? Dwoje z nas ma patenty SSM.
1.Ubezpieczenie trzeba opłacić dodatkowo
2.lista załogi może zawierac stan dwukrotnie większy +30% od dozwolonego
na danej jednostce /w twoim przypadku 18 osób/
3.wystarczy 1 skipper - obydwaj są na liście załogi a faktycznie prowadzić musi
osoba z uprawnieniami obojętnie która.
no to ja jeszcze dopytam
czy wszystko załatwiam w kapitanacie?? czy ubezpieczenie gdzieś osobno??? i potem do kapitanatu?? plis!! wyjeżdżamy lada dzień i chę być przygotowana
Argi napisał(a):Witam
- czy kupić (gdzie?) czy zrobić (zamówić)?
- jak mocujecie swoje plandeki, do sznurków biegnących wokół czy może jakoś niżej.
Na przyczepie mocowanie to nie problem, ale co innego podczas cumowania gdzieś w marinie czy na boi.
Z góry dzięki za pomoc i podzielenie się swoimi doświadczeniami.
witoldiii napisał(a):Witam
Mam pytanie. Kupiłem ponton wold lake 320cm na 4-5osób i silnik mariner 8KM. Za tydzień chcę jechać do Czarnogóry, czy muszę mieć jakieś oprawnienia na to? Czy muszę opłacić jakieś OC czy coś? Bardzo proszę o pomoc. Nie mam patentu stermotornika, mam zamiar dopiero to robić.
Pozdrawiam
marqs napisał(a): Mam pytanie do eksperta odnośnie doboru silnika do posiadanego przeze mnie pontonu dł. 3,30m max ładowność 350 kg dokładany uchwyt na silnik (do 1 kW).
marqs napisał(a):Jaki lepszy silnik (z długą czy krótką stopą), od czego zależy długość stopy ?
marqs napisał(a):Czym grozi założenie mocniejszego (cięższego silnika) np. 2KM do 5KM ?
marqs napisał(a):Czy lepszy 2-sów czy 4-sów ?
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...