Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 21.06.2010 08:28

w takim razie wszystko jest zrobione tak by skroic nas na jak nawiększą kase
witoldiii
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) witoldiii » 23.06.2010 13:46

Witam

Mam pytanie. Kupiłem ponton wold lake 320cm na 4-5osób i silnik mariner 8KM. Za tydzień chcę jechać do Czarnogóry, czy muszę mieć jakieś oprawnienia na to? Czy muszę opłacić jakieś OC czy coś? Bardzo proszę o pomoc. Nie mam patentu stermotornika, mam zamiar dopiero to robić.

Pozdrawiam
witoldiii
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) witoldiii » 23.06.2010 13:48

Dodaje, że będzie to miejscowość Ulcinj - tam gdzie mam zamiar pływać.
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 23.06.2010 19:09

witoldiii napisał(a):Dodaje, że będzie to miejscowość Ulcinj - tam gdzie mam zamiar pływać.

nie słyszalem aby w czarnogórze żądano winiety , lub patentu .
marek66
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek66 » 26.06.2010 21:17

Mam pytanie :
Jakim dużym pontonem i z silnikiem o jakiej mocy można pływać w Chorwacji , bez licencji i w jakich odległościach od brzegu mogę się tym sprzętem poruszać ?
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 26.06.2010 23:21

marek66 napisał(a):Mam pytanie :
Jakim dużym pontonem i z silnikiem o jakiej mocy można pływać w Chorwacji , bez licencji i w jakich odległościach od brzegu mogę się tym sprzętem poruszać ?

Teoretycznie wszystko co ma silnik musi być prowadzone przez skipera z uprawnieniami - nawet elektryczny. Inną sprawą jest jeszcze winieta czyli opłata za korzystanie z wód terytorialnych Chorwacji.
espeso
Cromaniak
Re: prijava 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 29.06.2010 11:19

waszka napisał(a):
Marshall napisał(a):
mottom napisał(a):
MorskiPas napisał(a):PS. Czy wszystkim Wam wpisywali wszystkich pływających na pontonie w popis osoba

Poniżej moja prijava na ponton
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jest to "wersja" którą otrzymałem przy wyjściu z kapitanatu (nie dopisywałem nic więcej mimo, że kapitanja kazał wpisać resztę danych członków załogi "przed pierwszym wypłynięciem" - może więc nie jest ważna :oops: .
Jak widać również - nie ma podpisu skippera (już nie pamiętam - czy miałem się tam podpisać, czy zostawić puste :roll: .............)

Mam takie pytania co do tego posta:
- czy ubezpieczenie już jest zawarte w tej kwocie 330Kn ???
- czy do pontonu 8 osobowego można wpisać załogę 12 osobową ??? W tyle osób jedziemy i będziemy się zamieniać czyli w 8 na pokładzie może być każdy z "naszej" 12.
- czy można wpisać dwóch skipperów ??? Dwoje z nas ma patenty SSM.

1.Ubezpieczenie trzeba opłacić dodatkowo
2.lista załogi może zawierac stan dwukrotnie większy +30% od dozwolonego
na danej jednostce /w twoim przypadku 18 osób/
3.wystarczy 1 skipper - obydwaj są na liście załogi a faktycznie prowadzić musi
osoba z uprawnieniami obojętnie która.

no to ja jeszcze dopytam :)
czy wszystko załatwiam w kapitanacie?? czy ubezpieczenie gdzieś osobno??? i potem do kapitanatu?? plis!! wyjeżdżamy lada dzień i chę być przygotowana
Użytkownik usunięty
Re: prijava 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2010 19:50

espeso napisał(a):
waszka napisał(a):
Marshall napisał(a):
mottom napisał(a):
MorskiPas napisał(a):Jest to "wersja" którą otrzymałem przy wyjściu z kapitanatu (nie dopisywałem nic więcej mimo, że kapitanja kazał wpisać resztę danych członków załogi "przed pierwszym wypłynięciem" - może więc nie jest ważna :oops: .
Jak widać również - nie ma podpisu skippera (już nie pamiętam - czy miałem się tam podpisać, czy zostawić puste :roll: .............)

Mam takie pytania co do tego posta:
- czy ubezpieczenie już jest zawarte w tej kwocie 330Kn ???
- czy do pontonu 8 osobowego można wpisać załogę 12 osobową ??? W tyle osób jedziemy i będziemy się zamieniać czyli w 8 na pokładzie może być każdy z "naszej" 12.
- czy można wpisać dwóch skipperów ??? Dwoje z nas ma patenty SSM.

1.Ubezpieczenie trzeba opłacić dodatkowo
2.lista załogi może zawierac stan dwukrotnie większy +30% od dozwolonego
na danej jednostce /w twoim przypadku 18 osób/
3.wystarczy 1 skipper - obydwaj są na liście załogi a faktycznie prowadzić musi
osoba z uprawnieniami obojętnie która.

no to ja jeszcze dopytam :)
czy wszystko załatwiam w kapitanacie?? czy ubezpieczenie gdzieś osobno??? i potem do kapitanatu?? plis!! wyjeżdżamy lada dzień i chę być przygotowana

Ubezpieczenie załatwiasz oddzielnie, winietę oddzielnie w Kapitanacie.
Nie wiem, czym pływasz. Ubezpieczenie OC. jest wymagane na silnik powyżej 15KM, co nie znaczy, że nie musisz go wykupywać.
Jeśli jest obowiązkowe ( powyżej 15KW) musisz najpierw wykupić ubezpieczenie, a następnie iść do kapitanatu, ponieważ tam na pewno przy załatwianych formalnościach zażądają pokazanie aktualnego ubezpieczenia.
Firmy ubezpieczeniowe przeważnie usytuowane są w pobliżu Kapitanatów.

Pozdrawiam.

smoki3

Ps. Życzę udanych wakacji
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 30.06.2010 06:39

bardzo dziękuję :) mam nadzieję że pójdzie gładko.
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 30.06.2010 18:14

Witam
W związku z planowanym wypoczynkiem w Chorwacji oraz częstym ciąganiem pontonu na przyczepce proszę kolegów o pomoc w rozwiązaniu baaardzo poważnego :lol: problemu pt. plandeka (pokrowiec) na ponton:
- czy kupić (gdzie?) czy zrobić (zamówić)?
- jak mocujecie swoje plandeki, do sznurków biegnących wokół czy może jakoś niżej.
Na przyczepie mocowanie to nie problem, ale co innego podczas cumowania gdzieś w marinie czy na boi.

Z góry dzięki za pomoc i podzielenie się swoimi doświadczeniami.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2010 07:34

Argi napisał(a):Witam
- czy kupić (gdzie?) czy zrobić (zamówić)?
- jak mocujecie swoje plandeki, do sznurków biegnących wokół czy może jakoś niżej.
Na przyczepie mocowanie to nie problem, ale co innego podczas cumowania gdzieś w marinie czy na boi.

Z góry dzięki za pomoc i podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Najprościej to znajdź firmę, która szyje plandeki do samochodów dostawczych, a oni bardzo szybko dorobią plandekę na ponton ściąganą liną, gumami itp. Mocuj trochę poniżej półokrągłego obrysu pontonu tak by po ściągnięciu liny nie zsuwał się. Musisz tylko pojechać do firmy razem ze sprzętem pływającym.

Pozdrawiam.

smoki3
bartlomiej
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartlomiej » 05.07.2010 15:03

witoldiii napisał(a):Witam

Mam pytanie. Kupiłem ponton wold lake 320cm na 4-5osób i silnik mariner 8KM. Za tydzień chcę jechać do Czarnogóry, czy muszę mieć jakieś oprawnienia na to? Czy muszę opłacić jakieś OC czy coś? Bardzo proszę o pomoc. Nie mam patentu stermotornika, mam zamiar dopiero to robić.

Pozdrawiam

Witam.
Jeżeli ktoś planuje pływanie w Czarnogórze to polecam tą stronkę

http://www.turystykawodna.pl/index.php? ... czarnogora

Wynika z tego że można wykupić winietę na miesiąc
Pozdrawiam
marqs
Turysta
dobór silnika do pontonu

Nieprzeczytany postnapisał(a) marqs » 18.07.2010 12:15

Witam wszystkich Cromaniaków :D jestem tutaj nowy aczkolwiek forum śledzę od dawna.
Mam pytanie do eksperta odnośnie doboru silnika do posiadanego przeze mnie pontonu dł. 3,30m max ładowność 350 kg dokładany uchwyt na silnik (do 1 kW).
Jaki lepszy silnik (z długą czy krótką stopą), od czego zależy długość stopy ? Czym grozi założenie mocniejszego (cięższego silnika) np. 2KM do 5KM ?
Czy lepszy 2-sów czy 4-sów ?

Pozdrawiam...

PS. A może ma ktoś (z małopolski) do sprzedanie odpowiedni dla mnie silnik
Rysio
Weteran
Re: dobór silnika do pontonu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.07.2010 15:01

marqs napisał(a): Mam pytanie do eksperta odnośnie doboru silnika do posiadanego przeze mnie pontonu dł. 3,30m max ładowność 350 kg dokładany uchwyt na silnik (do 1 kW).

Ekspert ze mnie żaden ale jeśli ponton ma 3,3 m długości to ta ładowność 350 kg jest raczej niewielka, co może świadczyć o zastosowaniu w nim słabych/cieńszych powłok, jednak warto byłoby poznać co to jest dokładnie za sprzęt (producent / model). Przykładowo mój zabawkowy gumjak dł. 290 cm ma ładowność 510 kg.

marqs napisał(a):Jaki lepszy silnik (z długą czy krótką stopą), od czego zależy długość stopy ?

Od wysokości pawęży. Dla małych pontonów raczej tylko z krótką stopą, choćby ze względu na stratę mocy poprzez opory w wodzie tej dłuższej no i fakt że nie zaryjesz tak szybko śrubą w dno.

marqs napisał(a):Czym grozi założenie mocniejszego (cięższego silnika) np. 2KM do 5KM ?

Wyrwaniem pawęży czy też innym uszkodzeniem pontonu.

marqs napisał(a):Czy lepszy 2-sów czy 4-sów ?

2 szkoły, faleniecka i otwocka:

Czterosów: mniej kopci, mniej pali, bardziej trwały.

Dwusów: lżejszy, lepsza dynamika, prostsza budowa.

Pozdrav :wink:
marqs
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marqs » 18.07.2010 16:33

:D Dzięki za naświetlenie tematu.

Odnośnie pontonu jest to produkt Bestway o nazwie Marine Pro II (nr kat. 65021) waga 28kg (Mercedes to chyba nie jest :wink: )
Dałem za niego 600PLN i mam zamiar zabrać go w tym roku do Chorwacji. Chciałem też kupić do niego jakiś motorek, ale z tego co się orientuję musiałbym mieć jakiś patent!?
Czy faktycznie na wszystko co pływa z silnikiem nawet najmniejszym trzeba mieć w Cro papier
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 105
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone