Dokładnie tak jak mówi Kol wyżej, rejestrując ponton jako łódz wędkarską nie ma obowiązku posiadania tejże karty. Widocznie urzędniczka chciała poczuć się ważna.
Pzd be-ja
Parka40+ napisał(a):Drodzy Forumowicze,mamy ponton Sevylor 3osob. dł. 320m + silnik 36lbs zasilany z akumlatora - zestaw znakomicie sprawdził się w Czaplinku i na Jeziorze w Międzybrodziu koło Żywca.
Mamy też nadzieję za tydzień popływać po Balatonie,zastanawiamy się jednak czy jest sens - z uwagi na wymagane zezwolenia jak i słabe osiągi - urzywać taki zestaw nawet podczas bezwietrznej pogody w okolicach Rovnij.
W ogóle nigdy nie oddalamy się dalej jak około 100m od brzegu opatuleni kapokami pozdrawiamy! B&J
waszka napisał(a):Parka40+ napisał(a):Drodzy Forumowicze,mamy ponton Sevylor 3osob. dł. 320m + silnik 36lbs zasilany z akumlatora
W ogóle nigdy nie oddalamy się dalej jak około 100m od brzegu opatuleni kapokami pozdrawiamy! B&J
Teoretycznie musisz posiadać winietę , ale praktycznie patrole nie podpływaja pod sam brzeg- polują dalej od brzegu- więc jeżeli nie bedziesz się pchał w oczy i wpływał do portu to myslę że będzie spoko.
BKT napisał(a):Do Rysio: ciekawa jestem czy w Gl też zechcą od Ciebie kartę wędkarską.
Marshall napisał(a):Podjąłem decyzje o zakupie pontonu BUSH CRAB CR-400R.
http://www.allegro.pl/item1065363973_po ... kosci.html
Maksymalna moc silnika do tego pontonu to 35KM. Mogę taki silnik mieć, ale czy jest taka moc konieczna? Jaka moc silnika zapewni temu pontonowi dobrą dynamikę? Chodzi mi głównie o to, żeby we 4-5 osób można było w ślizgu "latać". Mniejszy silnik to więcej wolnego miejsca w bagażniku, a to też dla mnie ma znaczenie. Silnik 20KM jednak jest dużo lżejszy i mniejszy niż 35KM... Wiadomo,że im mocy więcej tym lepiej ale według was co będzie "złotym środkiem" dla tego pontonu ? Kasa ma znaczenie drugorzędne, chcę kupić raz na długo, a nie zmieniać silnika co sezon.
Marshall napisał(a):BUSH CRAB CR-400R.
(...)
Maksymalna moc silnika do tego pontonu to 35KM
(...)
Mniejszy silnik to więcej wolnego miejsca w bagażniku, a to też dla mnie ma znaczenie. Silnik 20KM jednak jest dużo lżejszy i mniejszy niż 35KM...
Marshall napisał(a):Podjąłem decyzje o zakupie pontonu BUSH CRAB CR-400R.
http://www.allegro.pl/item1065363973_po ... kosci.html
Maksymalna moc silnika do tego pontonu to 35KM. Mogę taki silnik mieć, ale czy jest taka moc konieczna? Jaka moc silnika zapewni temu pontonowi dobrą dynamikę? Chodzi mi głównie o to, żeby we 4-5 osób można było w ślizgu "latać". Mniejszy silnik to więcej wolnego miejsca w bagażniku, a to też dla mnie ma znaczenie. Silnik 20KM jednak jest dużo lżejszy i mniejszy niż 35KM... Wiadomo,że im mocy więcej tym lepiej ale według was co będzie "złotym środkiem" dla tego pontonu ? Kasa ma znaczenie drugorzędne, chcę kupić raz na długo, a nie zmieniać silnika co sezon.
mottom napisał(a):MorskiPas napisał(a):PS. Czy wszystkim Wam wpisywali wszystkich pływających na pontonie w popis osoba
Poniżej moja prijava na ponton
Jest to "wersja" którą otrzymałem przy wyjściu z kapitanatu (nie dopisywałem nic więcej mimo, że kapitanja kazał wpisać resztę danych członków załogi "przed pierwszym wypłynięciem" - może więc nie jest ważna .
Jak widać również - nie ma podpisu skippera (już nie pamiętam - czy miałem się tam podpisać, czy zostawić puste .............)
Marshall napisał(a):mottom napisał(a):MorskiPas napisał(a):PS. Czy wszystkim Wam wpisywali wszystkich pływających na pontonie w popis osoba
Poniżej moja prijava na ponton
Jest to "wersja" którą otrzymałem przy wyjściu z kapitanatu (nie dopisywałem nic więcej mimo, że kapitanja kazał wpisać resztę danych członków załogi "przed pierwszym wypłynięciem" - może więc nie jest ważna .
Jak widać również - nie ma podpisu skippera (już nie pamiętam - czy miałem się tam podpisać, czy zostawić puste .............)
Mam takie pytania co do tego posta:
- czy ubezpieczenie już jest zawarte w tej kwocie 330Kn ???
- czy do pontonu 8 osobowego można wpisać załogę 12 osobową ??? W tyle osób jedziemy i będziemy się zamieniać czyli w 8 na pokładzie może być każdy z "naszej" 12.
- czy można wpisać dwóch skipperów ??? Dwoje z nas ma patenty SSM.
waszka napisał(a):1.Ubezpieczenie trzeba opłacić dodatkowo
2.lista załogi może zawierac stan dwukrotnie większy +30% od dozwolonego
na danej jednostce /w twoim przypadku 18 osób/
3.wystarczy 1 skipper - obydwaj są na liście załogi a faktycznie prowadzić musi osoba z uprawnieniami obojętnie która.
niedzwiedz40 napisał(a):koledzy wydaje mi się że lista członków załogi to członkowie załogi a nie pasażerów , czyli wpisujemy tylko osoby konieczne do obsługi łodzi np. sternika , myśle że taki sam papier obawiązuje dla pontonu jak i dla większych jednostek.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...