Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 12.06.2010 09:25

Dokładnie tak jak mówi Kol wyżej, rejestrując ponton jako łódz wędkarską nie ma obowiązku posiadania tejże karty. Widocznie urzędniczka chciała poczuć się ważna.

Pzd be-ja
Parka40+
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Parka40+ » 13.06.2010 08:54

Drodzy Forumowicze,mamy ponton Sevylor 3osob. dł. 320m + silnik 36lbs zasilany z akumlatora - zestaw znakomicie sprawdził się w Czaplinku i na Jeziorze w Międzybrodziu koło Żywca.
Mamy też nadzieję za tydzień popływać po Balatonie,zastanawiamy się jednak czy jest sens - z uwagi na wymagane zezwolenia jak i słabe osiągi - urzywać taki zestaw nawet podczas bezwietrznej pogody w okolicach Rovnij.
W ogóle nigdy nie oddalamy się dalej jak około 100m od brzegu opatuleni kapokami :-) pozdrawiamy! B&J
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 13.06.2010 09:25

Parka40+ napisał(a):Drodzy Forumowicze,mamy ponton Sevylor 3osob. dł. 320m + silnik 36lbs zasilany z akumlatora - zestaw znakomicie sprawdził się w Czaplinku i na Jeziorze w Międzybrodziu koło Żywca.
Mamy też nadzieję za tydzień popływać po Balatonie,zastanawiamy się jednak czy jest sens - z uwagi na wymagane zezwolenia jak i słabe osiągi - urzywać taki zestaw nawet podczas bezwietrznej pogody w okolicach Rovnij.
W ogóle nigdy nie oddalamy się dalej jak około 100m od brzegu opatuleni kapokami :-) pozdrawiamy! B&J

Teoretycznie musisz posiadać winietę , ale praktycznie patrole nie podpływaja pod sam brzeg- polują dalej od brzegu- więc jeżeli nie bedziesz się pchał w oczy i wpływał do portu to myslę że będzie spoko.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2010 09:42

waszka napisał(a):
Parka40+ napisał(a):Drodzy Forumowicze,mamy ponton Sevylor 3osob. dł. 320m + silnik 36lbs zasilany z akumlatora

Teoretycznie musisz posiadać winietę , ale praktycznie patrole nie podpływaja pod sam brzeg- polują dalej od brzegu- więc jeżeli nie bedziesz się pchał w oczy i wpływał do portu to myslę że będzie spoko.

Trochę racji w tym jest, ale nie do końca. W tamtym roku na Pagu wypływałem z przystani na kempingu i płynąłem wzdłuż brzegu przecinając zatokę, na której końcu znajdował się port Novalija. Kilkukrotnie Mijałem się z Policją portową. Co prawda nigdy mnie nie kontrolowali, może, dlatego że mieliśmy na sobie zawsze kapoki, a na pontonie są widoczne duże oznaczenia rejestracyjne.

Pozdrawiam. :lol:

smoki3
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.06.2010 09:44

BKT napisał(a):Do Rysio: ciekawa jestem czy w Gl też zechcą od Ciebie kartę wędkarską.

Nie zechcą bo dzwoniłem i pytałem jakie dokumenty są wymagane przy rejestracji. Wniosek opiera się o oświadczenia. Tu objaśnienia :)
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 13.06.2010 18:58

Koledzy, wymieniam ponton na większy. Jak ktoś jest zainteresowany zestawem Honda T25 + Honda BF5 zapraszam do działu "Giełda"
forum/viewtopic.php?p=547333#547333
Ostatnio edytowano 14.06.2010 07:56 przez Marshall, łącznie edytowano 1 raz
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 14.06.2010 07:53

Podjąłem decyzje o zakupie pontonu BUSH CRAB CR-400R.
http://www.allegro.pl/item1065363973_po ... kosci.html

Maksymalna moc silnika do tego pontonu to 35KM. Mogę taki silnik mieć, ale czy jest taka moc konieczna? Jaka moc silnika zapewni temu pontonowi dobrą dynamikę? Chodzi mi głównie o to, żeby we 4-5 osób można było w ślizgu "latać". Mniejszy silnik to więcej wolnego miejsca w bagażniku, a to też dla mnie ma znaczenie. Silnik 20KM jednak jest dużo lżejszy i mniejszy niż 35KM... Wiadomo,że im mocy więcej tym lepiej ale według was co będzie "złotym środkiem" dla tego pontonu ? Kasa ma znaczenie drugorzędne, chcę kupić raz na długo, a nie zmieniać silnika co sezon.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2010 09:16

Marshall napisał(a):Podjąłem decyzje o zakupie pontonu BUSH CRAB CR-400R.

Maksymalna moc silnika do tego pontonu to 35KM. Mogę taki silnik mieć, ale czy jest taka moc konieczna? Jaka moc silnika zapewni temu pontonowi dobrą dynamikę? Chodzi mi głównie o to, żeby we 4-5 osób można było w ślizgu "latać". Mniejszy silnik to więcej wolnego miejsca w bagażniku, a to też dla mnie ma znaczenie. Silnik 20KM jednak jest dużo lżejszy i mniejszy niż 35KM... Wiadomo,że im mocy więcej tym lepiej ale według was co będzie "złotym środkiem" dla tego pontonu ? Kasa ma znaczenie drugorzędne, chcę kupić raz na długo, a nie zmieniać silnika co sezon.

Ten producent podaje moc max. 25,7KW , czyli z mocą 35KM byś się wyrobił. Niestety musisz zadecydować sam jaką wagę(moc) silnika chcesz nosić - przewozić.
Ślizg zależy od wielu czynników. Pięć osób może ważyć 500kg. albo 350kg. itp. :wink: Im mocniejszy silnik tym łatwiej wchodzi w ślizg.

Pozdrawiam.

smoki3
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 14.06.2010 09:44

Marshall napisał(a):BUSH CRAB CR-400R.
(...)
Maksymalna moc silnika do tego pontonu to 35KM
(...)
Mniejszy silnik to więcej wolnego miejsca w bagażniku, a to też dla mnie ma znaczenie. Silnik 20KM jednak jest dużo lżejszy i mniejszy niż 35KM...

Ponton długości 4m już trochę wykracza (według mnie) poza "kanony mobilności" 8O jeżeli chodzi o jego transport w bagażniku (nawet dużym).
Pod taki sprzęt lepiej przygotować przyczepkę. Idąc tym tokiem rozumowania dalej :oops: - również silnik (niezależnie jaki duży i ciężki będzie) nie musi zabierać miejsca w bagażniku - może sobie spokojnie wisieć na pawęzy podczas transportu.

Podsumowując - lepiej nie oszczędzaj na mocy (20KM to prawie 50% mniej mocy niż 35KM, a waga raczej aż tak się nie różni) - pewno "wystarczy", ale czy będziesz "zadowolony"? :roll:

Pozdrawiam
Tomek
mik00
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mik00 » 14.06.2010 12:36

Marshall napisał(a):Podjąłem decyzje o zakupie pontonu BUSH CRAB CR-400R.

Witam!

Również rozważałem zakup pontonu Crab z tym że w długości 360. Po długiej rozmowie z Panem z Tokarexu padło na Kaymana. Materiały wykonanie, kolor identyczne. Różnica polega na tym że Kayman wzdłuż całej długości burty ma taki rant z olinowaniem. Ma to znaczenie przy montażu np daszka słonecznego - nie trzeba kleić dodatkowych mocowań.

Co do mocy silnika do tej długości 20KM spokojnie prowadzi ten ponton w ślizg pod warunkiem że na pokładzie nie będzie 500 kg chłopa. O osiągach mojego Kaymana z Honda BF15 pisałem kilk postów wyżej. Pamiętaj że 20 KM w czterosówie to 2 cylindry - powyżej to już 3 i waga jest zdecydowanie większa. Moja BF15 waży 48 kg (tyle samo waży BF20) i to jest ganica wagi dla samodzielnego noszenia, zakładania - chyba że kolega jest postury Pudziana wtedy brać motor największy jaki ponton udźwignie :).
Optymalnym rozwiązaniem jakie niejednokrotnie przytaczali koledzy na forum byłoby zastosowanie - mocnego i lekkiego dwusówa - ale nowych do rekraacji już się nie sprzedaje. :(
Marshall
Croentuzjasta
Re: prijava 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 15.06.2010 22:20

mottom napisał(a):
MorskiPas napisał(a):PS. Czy wszystkim Wam wpisywali wszystkich pływających na pontonie w popis osoba

Poniżej moja prijava na ponton
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jest to "wersja" którą otrzymałem przy wyjściu z kapitanatu (nie dopisywałem nic więcej mimo, że kapitanja kazał wpisać resztę danych członków załogi "przed pierwszym wypłynięciem" - może więc nie jest ważna :oops: .
Jak widać również - nie ma podpisu skippera (już nie pamiętam - czy miałem się tam podpisać, czy zostawić puste :roll: .............)

Mam takie pytania co do tego posta:
- czy ubezpieczenie już jest zawarte w tej kwocie 330Kn ???
- czy do pontonu 8 osobowego można wpisać załogę 12 osobową ??? W tyle osób jedziemy i będziemy się zamieniać czyli w 8 na pokładzie może być każdy z "naszej" 12.
- czy można wpisać dwóch skipperów ??? Dwoje z nas ma patenty SSM.
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 16.06.2010 07:16

Marshall napisał(a):
mottom napisał(a):
MorskiPas napisał(a):PS. Czy wszystkim Wam wpisywali wszystkich pływających na pontonie w popis osoba

Poniżej moja prijava na ponton
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jest to "wersja" którą otrzymałem przy wyjściu z kapitanatu (nie dopisywałem nic więcej mimo, że kapitanja kazał wpisać resztę danych członków załogi "przed pierwszym wypłynięciem" - może więc nie jest ważna :oops: .
Jak widać również - nie ma podpisu skippera (już nie pamiętam - czy miałem się tam podpisać, czy zostawić puste :roll: .............)

Mam takie pytania co do tego posta:
- czy ubezpieczenie już jest zawarte w tej kwocie 330Kn ???
- czy do pontonu 8 osobowego można wpisać załogę 12 osobową ??? W tyle osób jedziemy i będziemy się zamieniać czyli w 8 na pokładzie może być każdy z "naszej" 12.
- czy można wpisać dwóch skipperów ??? Dwoje z nas ma patenty SSM.

1.Ubezpieczenie trzeba opłacić dodatkowo
2.lista załogi może zawierac stan dwukrotnie większy +30% od dozwolonego
na danej jednostce /w twoim przypadku 18 osób/
3.wystarczy 1 skipper - obydwaj są na liście załogi a faktycznie prowadzić musi
osoba z uprawnieniami obojętnie która.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 16.06.2010 07:36

waszka napisał(a):1.Ubezpieczenie trzeba opłacić dodatkowo
2.lista załogi może zawierac stan dwukrotnie większy +30% od dozwolonego
na danej jednostce /w twoim przypadku 18 osób/
3.wystarczy 1 skipper - obydwaj są na liście załogi a faktycznie prowadzić musi osoba z uprawnieniami obojętnie która.

ad 1. - dokładnie tak
ad 2. - nie miałem o tym pojęcia (2 razy + 30%) 8O . Wydawało mi się, że możesz wpisać tyle ile zmieści się na liście, czyli max 28 (oczywiście jeżeli kapitanat nie "skreśli" tych pozycji) - na mojej liście mógłbym wpisać 10 osób (dalej już jest "Z")
ad 3. - nie wolno wpisać dwóch skipperów. Nie jestem jednak pewien, czy osoba wpisana jako skipper nie musi znajdować się na łodzi ZAWSZE :( (oczywiście za sterem może być inna osoba z uprawnieniami).
Kontynuując ten tok rozumowania :roll: - nie widzę możliwości zmieniania się "pełnej załogi" (skipper powinien pływać z każdą z nich).
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 21.06.2010 05:51

koledzy wydaje mi się że lista członków załogi to członkowie załogi a nie pasażerów , czyli wpisujemy tylko osoby konieczne do obsługi łodzi np. sternika , myśle że taki sam papier obawiązuje dla pontonu jak i dla większych jednostek.
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 21.06.2010 07:48

niedzwiedz40 napisał(a):koledzy wydaje mi się że lista członków załogi to członkowie załogi a nie pasażerów , czyli wpisujemy tylko osoby konieczne do obsługi łodzi np. sternika , myśle że taki sam papier obawiązuje dla pontonu jak i dla większych jednostek.

Oficjalna nazwa to" lista Załogi i Pasażerów" czyli lista osób mogących przebywać na łodzi. Oprócz tego jeżeli w okresie ważności winiety ma byc wymiana zalogi lub pasażerów należy stworzyc "Lisę Osób".Lista osób nie może być większa od dwukrotnego stanu osobowego +30% na danej jednostce.

Te przepisy przedciwdziałają tzw :czarnemu rynkowi /black common/ czarteru jachtów i łodzi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 104
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone