Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
josi00
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) josi00 » 10.06.2010 13:35

JEZELI MAM KARTE REJESTRACYJNA Z NUMEREM KTORY NAKLEJAM NA PONTON I WEZME DOWOD ZAKUPU SILNIKA TO TEZ WYSTARCZY?
mik00
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mik00 » 10.06.2010 13:52

W związku, iż jest to moje pierwsze pojawienie się na forum witam kolegów!

Zarażony zostałem w zimę po trafieniu na CRO.pl. Po wielogodzinnej lekturze nie trzeba było długo czekć. SM w pierwszym terminie tego roku i w trakcie majówki pierwsze wodowanie. Wybrany zestaw był kompromisem między ceną i jakością. Padło na BUSH Kayman-360R- nowy oraz używana Honda BF-15 2006. Za namową kolegów od razu założyłem kółka do pawęży co okazało się najlepszym dodatkiem jaki posiadam do pontunu. Możliwość samodzielnego rozłożenia zestawu koło auta -pompka elektryczna, uzbrojenie w silnik, bak i resztę niezbędnych rzeczy i slipowanie nie stanowi problemu.

Co do rozważań na temat mocy silnika do długości pontonu to posiadany przeze mnie zestaw pozwala na osiągnięce prędkości 35 Km/h w dwie dorose osoby+ dziecko 10 lat (GPS). Pomair na zalewie Zegrzyńskim - lekka fala. Na Bugu stan rzeki "stół" 38 km/h. Minimalna prędkość w ślizgu 16-18 KM/h.

Co do mobilności i przenoszenia to moje doświadczenia są takie:
Ponton:
Bush posiada 2 oddzielne torby - da się przenosić samemu (po jednej torbie oczywiście).

Silnik:
Waga około 50 kg nie stanowi problemu po warunkiem, że zestaw uzbraja się przy samochodzie i noszenie silnika sprowadza się do wyciągnięcia z bagażnika i założenia na pawęż.

Ilość miejsca do transportu:
podłoga sklejkowa, silnik, zbiornik paliwa 24l, kółka, kamizeli i reszta drobiazgów mieści się w bagażniku do poziomu rolety w aucie Astra II kombi. Po złożeniu części kanapy telnej zmieścimy resztę i jedną osobę z tyłu. Box już zamówiony :).

Choroba nadal trwa, na szczęście dostarcza wielu emocji i radości. Wyjazd do CRO w sierpniu. Na razie pozostaju Bug i Zegrze.

Wielkie dzięki za bezcenne informacje i zaszczepienie choroby zwanej motorowodniactwo. Stopy wody pod kilem.

Pozdrawiam
josi00
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) josi00 » 10.06.2010 14:11

witam wszystkich.moje pytanko.
jezeli mam zarejestrowany ponton do 3,5 m i mam na nim numer naklejony.oraz mam dokumenty zakupu kompletu tzn.ponton 3,3m. plus silnik 9,9 KM i czy w chorwacji bede mogl kupic bez problemu winiete zeby moc plywac.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 10.06.2010 14:14

josi00 napisał(a):witam wszystkich.moje pytanko.
jezeli mam zarejestrowany ponton do 3,5 m i mam na nim numer naklejony.oraz mam dokumenty zakupu kompletu tzn.ponton 3,3m. plus silnik 9,9 KM i czy w chorwacji bede mogl kupic bez problemu winiete zeby moc plywac.

Jeżeli masz do tego patent SM - to kupisz winietę raczej bez problemów :wink:
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 10.06.2010 14:16

mik00 napisał(a):Choroba nadal trwa

Nie ma na nią lekarstwa 8) :D :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2010 14:19

mik00 napisał(a):W związku, iż jest to moje pierwsze pojawienie się na forum witam kolegów!

Serdecznie witam. :lol:

Pozdrawiam.

smoki3
josi00
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) josi00 » 10.06.2010 17:58

witam wszystkich.moje pytanko.
prosze to jest dla mnie wazne
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 10.06.2010 19:01

josi00 napisał(a):witam wszystkich.moje pytanko.
prosze to jest dla mnie wazne

Aby bez problemu nabyć winietę musisz posiadać
1.dowód rejestracji łodzi /chyba go posiadasz jeżeli masz nadany numer/.
2.patent minimum sternika motorowodnego /osoba która bedzie skiperem/
3.paszport lub dowod osobisty wykupującego winietę
4.imiona i nazwiska + numery paszportow osób mogących pływać
na pontonie ponieważ chorwacka biurokracja wymaga posiadania listy załogi - ten dokument z naklejonym numerem winiety to podstawa przy kontroli.
5.kasę w wysokości około 350 kuna.
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 10.06.2010 19:17

Ja w tym roku ciągnę dwa skutery wodne o mocy 80KM i 140KM.
Czy ubezpieczenie OC mam kupić w kraju czy w CRO?
A jeśli w CRO to czy dostanę je razem z winietką w kapitanacie czy trzeba szukać jakiejś tamtejszej ubezpieczalni?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2010 20:14

Jacek_Do napisał(a):Ja w tym roku ciągnę dwa skutery wodne o mocy 80KM i 140KM.
Czy ubezpieczenie OC mam kupić w kraju czy w CRO?
A jeśli w CRO to czy dostanę je razem z winietką w kapitanacie czy trzeba szukać jakiejś tamtejszej ubezpieczalni?

Ubezpieczenie załatwisz bez problemu w Chorwacji.
Ubezpieczyciele przeważnie są usytuowani bardzo blisko Kapitanatów.

Pamiętaj przy takiej mocy silników najpierw kup ubezpieczenie a następnie udaj się do Kapitanatu, ponieważ tam oprócz patentu i dowodu rejestracyjnego będą chcieli zobaczyć ubezpieczenie.

Jeśli posiadasz nasze ubezpieczenie sprawdź u ubezpieczyciela czy jest ono ważne za granicą i czy możesz pływać z nim po morzu. Jeśli tak, to w Chorwacji nie będziesz musiał wykupywać miejscowego ubezpieczenia.

Pozdrawiam. :lol:

smoki3
zuro1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuro1969 » 11.06.2010 00:55

Od jakiej długości pontonu, i od jakiej mocy silnika trzeba nieć winietę, i ubezpieczenie??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2010 06:59

zuro1969 napisał(a):Od jakiej długości pontonu, i od jakiej mocy silnika trzeba nieć winietę, i ubezpieczenie??

Witaj.

TU masz wszystko opisane. :lol:

Pozdrawiam.

smoki3
BKT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) BKT » 11.06.2010 09:40

W nawiązaniu do wcześniejszych postów dot. rejestracji pontonu:

wiedziona informacjami z forum pojechałam dokonać rejestracji za owe 17 zł w starostwie jako "łódź do amatorskiego połowu ryb" i tu BUM!!! pani na dzień dobry poprosiła mnie o wylegitymowanie się kartą wędkarską do wglądu 8O hmmmm dotąd albo nie doczytałam, albo nikt nie wspominał, że chcieli od nich kartę wędkarską przy rejestracji...

Poinformowano mnie, że nie zarejestruję u nich, dla celów rekreacyjno-sportowych tylko rejestracja w PZMiNW. Dostałam namiar telefoniczny do Śląskiego i rzeczywiście - 60 zł i po 20 minutach ma się dowód rejestracyjny. Kto jest zainteresowany rejestracją w Śląskim to niech najpierw zadzwoni do nich, bo osoba, która rejestruje jest tam tylko od czasu do czasu na dyżurach.

Dla skrócenia poszukiwań link dot. rejestracji: http://www.pzmwinw.pl/pl/index.php?opti ... &Itemid=33

Do Rysio: ciekawa jestem czy w Gl też zechcą od Ciebie kartę wędkarską.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 11.06.2010 09:59

BKT napisał(a):wiedziona informacjami z forum pojechałam dokonać rejestracji za owe 17 zł w starostwie jako "łódź do amatorskiego połowu ryb" i tu BUM!!! pani na dzień dobry poprosiła mnie o wylegitymowanie się kartą wędkarską do wglądu 8O hmmmm dotąd albo nie doczytałam, albo nikt nie wspominał, że chcieli od nich kartę wędkarską przy rejestracji...

Jak ja rejestrowałem "do połowu ryb" to Pani nawet nie wspomniała o karcie wędkarskiej (której oczywiście i tak nie posiadam :( ).
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 11.06.2010 22:59

hej a zapytaj Pani czy tylko właściciel może łapac ryby z tej łodzi hehehe pewnie chodziło jej że trzeba doliczyc dodatkową opłate za połów z łódzi ( wody górskie ) hahah ps. dziwna Pani bo właściciel sprzętu nie musi byc wędkarzem!!!!!!!!!!!!!!! tak samo jak właściciel pojazdu nie musi miec prawa jazdy!!!! :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 103
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone