Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BKT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) BKT » 08.06.2010 12:54

Dziękiiii :D nie trafiłam wcześniej na to.
linda70
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) linda70 » 09.06.2010 00:58

Witold P. napisał(a):Witam szanowne grono "pontoniarzy". Dzisiaj na Zalewie Szałe awansowałem z ofermy pokładowej na sternika motorowodnego.
Piwrwsze koty za płoty. :hut: :papa:

witam. a przysłali ci już może papiery sternika, bo ja zdawałem w tym samym dniu co ty też tam i do dzisiaj mi jeszcze nie przysłali.
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 09.06.2010 05:55

Ja robiłem odrazu starszego sternika egzamin zdawałem 19 kwietnia a patent odebrałem 14 maja. Czyli niecały miesiąc. Teraz podobno czeba czekać i dwa miesiące.
zuro1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuro1969 » 09.06.2010 21:14

Koledzy poradźcie mi jaki powinien być ponton do silnika 8 koni.
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 09.06.2010 21:45

zuro1969 napisał(a):Koledzy poradźcie mi jaki powinien być ponton do silnika 8 koni.

W zasadzie to silnik dobiera się do pontonu ponieważ każdy ponton z pawęża ma
określoną moc silnika z którym można go używać.Proponuje zajrzyj na stronę
http://www.pontony.net.pl/ i przejrzyj tabele z danymi różnych pontonów selekcjonując które mają moc silnika zalecaną od 8KM lub wiecej. Następnie wybierz typ , firmę oraz cenę którą mozesz zaplacić.Nie wybieraj pontonów ktore mają zalecaną moc mniejszą niż 8 KM ponieważ podczas plywania ze zbyt dużym silnikiem możesz uszkodzic ponton . Rownież nie wybieraj pontonów które wymagają znacznie większych mocy bo nie bedzie frajdy tylko morski koń pociągowy.
zuro1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuro1969 » 09.06.2010 22:28

Miałem ponton do 10 koni, i kiedy zakupiłem , i założyłem silnik 8 koni mercury, wprost nie dało się płynąc. W dwie osoby jeszcze jakoś, ale w pojedynkę porażka, dziób w powietrze, i koniec, zero sterowności, pomyślałem więc że trzeba coś większego. Zaraz popatrzę na tę stronkę którą mi podałeś . pozdrawiam
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 10.06.2010 07:19

zuro1969 napisał(a):Miałem ponton do 10 koni, i kiedy zakupiłem , i założyłem silnik 8 koni mercury, wprost nie dało się płynąc. W dwie osoby jeszcze jakoś, ale w pojedynkę porażka, dziób w powietrze, i koniec, zero sterowności, pomyślałem więc że trzeba coś większego. Zaraz popatrzę na tę stronkę którą mi podałeś . pozdrawiam

Oczywiście na opisane zjawisko może mieć wpływ model pontonu ukształtowanie
dna , ale w mojej ocenie żle ustawiłeś kąt trymu silnika , może słabo napompowałeś oraz podczas pływania szszególnie w jedną osobę należy dociążać dziób - posługiwać się przedłużaczem rumpla.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 10.06.2010 07:45

zuro1969 napisał(a):pomyślałem więc że trzeba coś większego.

Wydaje mi się, że nie chodzi o coś "większego" tylko po prostu z porządnym kilem, który będzie "prowadził" łódź prosto :(
Wcześniej pisałeś, że masz ponton Ivory 300. Generalnie nie wiem co to dokładnie jest - czy mógłbyś wkleić jakieś fotki (zwłaszcza, żeby było widoczne dno :roll: ?
zuro1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuro1969 » 10.06.2010 08:23

Nie znalazłem żadnych fotek, ale dno jest płaskie wyłożone sklejkowymi panelami. i to jest chyba przyczyna moich zmartwień. Ponton Ivory już sprzedałem, i teraz chciał czy nie muszę coś kupić. Myślałem o Bushu , albo Wild Lake 360 z airmatą, i oczywiście kilem. Co sądzicie o takim wyborze??
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 10.06.2010 08:58

zuro1969 napisał(a):muszę coś kupić. Myślałem o Bushu , albo Wild Lake 360 z airmatą, i oczywiście kilem.

Pytanie - czy chesz kupić ponton "pod silnik" 8HP, czy po prostu większy i lepszy niż miałeś, a w przyszłości myśleć o większym silniku (8HP dla pontonu 360 to trochę mało :? ) ?
Dodatkowo - czy ma być "mobilny i przechowywalny" :roll: ? - wtedy z airmatą; czy raczej do wędkowania, przewożenia czegoś ? - wtedy raczej z twardą podłogą.
zuro1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuro1969 » 10.06.2010 09:29

Mobilność jest ważna, ponton musi być z kilem to pewne, może pomyślę w przyszłym sezonie o większym silniku, ale ogranicza mnie waga. Sam muszę wszystko dźwigać kiedy pływam z dzieciakami 7lat i 5 lat Powiedz mi czy jest szansa popłynąć w slizgu takim zestawem , oczywiście w 1 lub 2 osoby. Ponton który miałem bez kila z wietierokiem na pawęży ślizgał się z dwiema osobami to myślę że ten też da radę. Waga pontonu jest nieznacznie większa, będzie dłuższy, ale to chyba lepiej bo cięższy silnik. Jak myślisz?
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 10.06.2010 10:10

zuro: sam w zeszłym roku używałem zestawu 8km yamaha + bush 3,8 metra i zaręczam dawał radę. Tak jak pisze mottom jak popływasz na takiej ósemce to potem kupisz pietnastkę, albo nawet 25 :) Ale do rekreacyjnego pływania "wzdłuż brzegu" zestaw startowy jak najbardziej ok. Pływałem w ślizgu na takim na spokojnym morzu w dwie osoby.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2010 13:07

zuro1969 napisał(a):Mobilność jest ważna, ponton musi być z kilem to pewne, może pomyślę w przyszłym sezonie o większym silniku, ale ogranicza mnie waga. Sam muszę wszystko dźwigać kiedy pływam z dzieciakami 7lat i 5 lat Powiedz mi czy jest szansa popłynąć w slizgu takim zestawem , oczywiście w 1 lub 2 osoby. Ponton który miałem bez kila z wietierokiem na pawęży ślizgał się z dwiema osobami to myślę że ten też da radę. Waga pontonu jest nieznacznie większa, będzie dłuższy, ale to chyba lepiej bo cięższy silnik. Jak myślisz?

Myślę, że wielkość i waga pontonu do samodzielnego dźwigania to max. 3, 6m, Waga pontonu dobrej, jakości to 70 kg jest, co dźwigać. Koniecznie w takim przypadku pamiętaj o wózku slipowym (kółkach), który ułatwi prowadzenie po płaskiej powierzchni. Waga silnika 8KM dwusuwowego, to około 25-30 kg.TU masz podaną tabelkę z wagą i wymiarami pontonów. :lol:

zuro1969 napisał(a): Powiedz mi czy jest szansa popłynąć w slizgu takim zestawem , oczywiście w 1 lub 2 osoby

Zależnie od wagi osób płynących i kilku innych warunków, szansa ślizgu istnieje.

Pozdrawiam. :lol:

smoki3
josi00
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) josi00 » 10.06.2010 13:16

MAM PYTANIE MAM PONTON 3.3 M = SILNIK 9,9 KM 7,3KW I CZY TEN KOMPLET MUSI BYC WPISANY W DOWÓD REJESTRACYJNY CZY WYSTARCZY TYLKO PONTON?
OCZYWIŚCIE CHODZI O CHORWACJE ZEBYM MOGŁ WYKUPIC WINIETE
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2010 13:31

josi00 napisał(a):MAM PYTANIE MAM PONTON 3.3 M = SILNIK 9,9 KM 7,3KW I CZY TEN KOMPLET MUSI BYC WPISANY W DOWÓD REJESTRACYJNY CZY WYSTARCZY TYLKO PONTON?
OCZYWIŚCIE CHODZI O CHORWACJE ZEBYM MOGŁ WYKUPIC WINIETE

Jeśli będziesz rejestrował w PZM i NW wpisany będzie model i numer pontonu oraz model i numer silnika. Jest to mimo wszystko ułatwienie, bo na żądanie Policji Wodnej musisz udowodnić, że ponton i silnik jest twój! Czyli nie musisz targać ze sobą dowodów zakupu pontonu i silnika.

Pozdrawiam. :lol:

smoki3

Ps. Według naszych przepisów nie musisz mieć zestawu zarejestrowanego, ale tak jak napisałem wyżej musisz udowodnić legalność w razie kontroli. Do Chorwacji radzę zarejestrować, nawet dla samych przekraczanych granic.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone