Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 05.06.2010 09:32

niedzwiedz40 napisał(a):MorskiPasie mam pytanko , wiesz może jak jest z prądem i wodą słodką w przystani?? czy jest odpłatna czy wliczona w cene posto, woda słodka w porcie powinna byc gratis.

O tych spraw są tu lepsi specjaliści, może się wypowiedzą. Zapytaj w tym wątku.
linda70
Autostopowicz
rejestracja pontonu

Nieprzeczytany postnapisał(a) linda70 » 05.06.2010 13:41

Witam. śledzę to forum od jakiegoś czasu, niedawno kupiłem ponton bush crab 330 i silnik honda bf 15 mam zamiar się wybrać w lipcu do chorwacji ichciałbym się dowiedzieć gdzie najlepiej zarejestrować ponton żebym mógł pływać nim w chorwacji i mógł wykupić winietke bez problemów. kurs sternika motorowodnego juz zrobiłem.
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 05.06.2010 21:32

Witam. Pontonik zarejestrować można w starostwie jako łódz wędkarską, opłata ok 17- 20 zł i po problemie.

Pzd be-ja
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 06.06.2010 07:59

be-ja napisał(a):Witam. Pontonik zarejestrować można w starostwie jako łódz wędkarską, opłata ok 17- 20 zł i po problemie.
Pzd be-ja

Potwierdzam (i rekomenduję :) )
Pozdrawiam
Tomek
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 06.06.2010 09:38

Jak pisałem mój ponton był zakupiony w celach typowo "chorwackich" - niestety moje miasteczko dopadła tragedia powodzi :(
Nie przypuszczałem, że ten ponton zrobi tyle dobrego dla ludzi.... Dzielnie zniósł trudy ewakuacji i sprawdził się jako dostawca wody i jedzenia.
Poniżej bardzo smutna fotka.

Obrazek
linda70
Autostopowicz
rejestracja pontonu

Nieprzeczytany postnapisał(a) linda70 » 06.06.2010 12:22

czy napewno nie będzie problemu z wykupieniem winietki przy takiej rejestracji na tym papierku niema nic oprócz pieczątki. czy ktoś ma tak zarejestrowany ponton i był w chorwacji bez żadnych problemów. ja myślałem zarejestrować PZMWiNW, gdzie lepiej i szybciej?
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 06.06.2010 12:56

Cześć. Wielu Kol z tego Forum. Nie jest to żaden papierek tylko legalne zaswiadczenie o wpisie do rejestru sprzętu pływającego z danymi pływadła oraz właściciela (dow rejestr) zgodnie z rozp Ministra Rol I Rozw Wsi.
Za brak dokumentu (świstka)na wodzie mandacik 500pln
Za brak dr autka 100pln - to chyba mówi o wadze tego zaświadczenia
Odnośnie PZMWiNW kilka tygodni i koszt X 10, zaś w Starostwie od ręki
Marshall wielka tragedia współczuję, a pontony dzielnie sprawdziły się w akcji ratowania życia i dobytku powodzian.

Pzd be-ja
mottom
Cromaniak
Re: rejestracja pontonu

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 06.06.2010 16:24

linda70 napisał(a):czy napewno nie będzie problemu z wykupieniem winietki przy takiej rejestracji na tym papierku niema nic oprócz pieczątki. czy ktoś ma tak zarejestrowany ponton i był w chorwacji bez żadnych problemów. ja myślałem zarejestrować PZMWiNW, gdzie lepiej i szybciej?

Problemu z wykupem winiety w ubiegłym roku w kapitanacie w Szibeniku nie było.

"Papierek" zalaminowałem i wygląda dość "profesjonalnie" :)

Pierwsza strona:
Obrazek

Druga strona:
Obrazek

Należy zauważyć, że na dowodzie napisano "z silnikiem doczepnym o mocy DO 20kW" (mimo, że mój silnik to 9,9KM odblokowany na 15 KM).
Musiałem jedynie wytłumaczyć w kapitanacie, że polskie słowo "DO" oznacza "up to", a nie faktyczną moc aktualnie zainstalowanego napędu. Jak zobaczył 20kW to od razu zapytał się o OC (które jest wymagane dla silników o takiej mocy).

Dodatkowo (z innej beczki) - jeżeli chciałbyś kiedyś powędkować z łodzi zarejestrowanej w PZMiNW (a nie w starostwie jako "do połowu ryb") to przy ewentualnej kontroli - mógłbyś mieć problemy.

Pozdrawiam
Tomek
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 06.06.2010 16:29

Marshall - ja na szczęście nie musiałem (jeszcze) użyć pontonu w takich okolicznościach (w mojej okolicy na razie wały wytrzymują). Straszne rzeczy się dzieją obecnie w Rzeczpospolitej. Wyrazy uznania dla wszystkich, którzy niosą pomoc powodzianom.
Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby sprzęt nie zawiódł wtedy gdy ma ratować życie (i mienie).

Tomek
linda70
Autostopowicz
rejestracja pontonu

Nieprzeczytany postnapisał(a) linda70 » 07.06.2010 11:41

Dzięki za podpowiedz w takim razie lecę do starostwa rejestrować. pozdrawiam
BKT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) BKT » 07.06.2010 16:00

Rysio napisał(a):http://www.pontonik.pl/ - 2 tygodnie temu kupiłem u nich ponton 2,8 m z silnikiem Tohatsu 6 Ps. Nie jest to Śląsk ale po rozmowie telefonicznej zrobili przyjemną cenę na ten zestaw. Przyjechało kurierem na palecie :)

Skorzystaliśmy z Twojej sugestii i kupiliśmy w pontoniku.pl całkiem niezłe pływadełko - WLG 290 z silnikiem Sea King 5KM.
Póki co wypróbowaliśmy gumiaka na sucho w garażu, a silnik terkoce w beczce wydając całkiem fajne odgłosy :lol:

Ale do rzeczy:
Rysio, czy rejestrowałeś swój ponton w starostwie? masz patent sternika? ostatnimi dniami dość dużo naczytałam się o obowiązku posiadania patentu przy każdej jednostce z silnikiem, nawet poniżej 3m długości. Jakoś wcześniej nie zwróciłam na to uwagi :(
Wiem, że winieta nie jest potrzebna do pływania w CRO, więc z tym patentem pozostaje tylko liczyć na to, że nie spotka się kontroli na wodzie :(

Pozdrawki z Orny
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 07.06.2010 16:39

Cześć. W Polsce możesz pływać bez uprawnień jednostką z silnikiem do 10KW (13.5KM). Jednostka powinna być zarejestrowana (starostwo). W Cro. silnik bez uprawnień do 5KW (6.5KM) odnośnie jednostki to może Koledzy dokładnie podpowiedzą, ewentualnie przeczytaj dokładnie poprzednie posty, gdzie wszystko dokłanie opisano. :D

Pzd be-ja
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 07.06.2010 17:21

be-ja napisał(a):W Cro. silnik bez uprawnień do 5KW (6.5KM)

Masz pod tę informację jakąś "podkładkę" (oficjalny dokument), czy tylko nasze forumowe spekulacje?
Ostatnia ich wersja (najnowsza :roll: ) jest niestety taka, że "na każdy, nawet najmniejszy silnik są potrzebne uprawnienia".
Wspomniane 5kW dotyczy na pewno winiety (czy patentu - nie wiem :( )
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 07.06.2010 19:23

mottom napisał(a):
be-ja napisał(a):W Cro. silnik bez uprawnień do 5KW (6.5KM)

Masz pod tę informację jakąś "podkładkę" (oficjalny dokument), czy tylko nasze forumowe spekulacje?
Ostatnia ich wersja (najnowsza :roll: ) jest niestety taka, że "na każdy, nawet najmniejszy silnik są potrzebne uprawnienia".
Wspomniane 5kW dotyczy na pewno winiety (czy patentu - nie wiem :( )

opisałem ten problem na stronie
forum/viewtopic.php?t=27882
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 07.06.2010 20:00

Przepraszam, faktycznie coś mi się pokręciło mea culpa. Wziąłem pod uwagę nasze dywagacje oraz doświadczenia z chorwackich wypożyczalni pływadeł (mam na myśli małe jednostki).

Pzd be-ja
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 100
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone