Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 29.03.2010 14:38

Mottom gdzie robiłeś przegląd , co było robione i jaki koszt?

Pzd be-ja
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 29.03.2010 14:55

be-ja napisał(a):Mottom gdzie robiłeś przegląd i jaki koszt?

Przegląd robiłem właśnie w Tsunami
Koszt to 147 PLN - w tym 120 robocizna + 27 materiały (Yamalube + jakieś uszczelki i zawleczki).
Czas to jakieś 1,5 godziny.
Co było robione? - dokładnie nie wiem (pojechałem "na miasto" :oops: ), ale generalnie "ogólny przegląd". Chodziło mi zwłaszcza o przeczyszczenie z soli po powrocie z CRO (niestety nie miałem sposobności przepłukania silnika na jesień :cry: ). Jak chciałem zawieźć silnik w ubiegłym roku na jesieni do serwisu, to wszystkie pracowały tylko w dni robocze i to do dość wczesnych godzin :? Teraz na wiosnę mają otwarte również w sobotę (co mi akurat bardzo odpowiada).

Silniczek odpalił od razu bez ŻADNYCH problemów, więc Yamaha 2-suw rulez :D 8)

Serwisant zwrócił mi jedynie uwagę na trochę wyszczerbioną śrubę :? :o :roll: (więc będę musiał pomysleć o wymianie - w serwisie 500-600 zł :? :oops: )

Pzdr
Tomek
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 29.03.2010 15:17

Dzieki za info. Myślałem że robiłeś przegląd w innym serwisie z tąd moje pytanie. Tsunami to rzetelna firma.

Pzd be-ja
Rubinio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubinio » 29.03.2010 18:18

Witam,

Na targach Wiatr i woda rozmawiałem z "gościem" ze sklepu, który sprzedaje śruby solas.
Ceny mają konkurencyjne.

Pozdrawiam
Robert
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.04.2010 09:25

Witam.

Mam dobrą informację dla chcących kupić nowy silnik zaburtowy. Podobno już niedługo ma zostać zmniejszony VAT na w/w silniki z 22% na 0%.
Będzie taniej ! :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam.

smoki3
Ostatnio edytowano 02.04.2010 07:21 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 01.04.2010 12:33

smoki3 napisał(a):Mam dobrą informację dla chcących kopic nowy silnik zaburtowy. Podobno już niedługo ma zostać zmniejszony VAT na w/w silniki z 22% na 0%.

Dodatkowo będzie można sobie odpisać zakup silnika od podatku w PIT (ale niestety tylko nowego :( )
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 01.04.2010 14:14

mottom napisał(a):
smoki3 napisał(a):Mam dobrą informację dla chcących kopic nowy silnik zaburtowy. Podobno już niedługo ma zostać zmniejszony VAT na w/w silniki z 22% na 0%.

Dodatkowo będzie można sobie odpisać zakup silnika od podatku w PIT (ale niestety tylko nowego :( )
tak ale chyba tylko dziś w ten wyjątkowy dzień :0 :) :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2010 07:20

smoki3 napisał(a):Witam.

Mam dobrą informację dla chcących kupić nowy silnik zaburtowy. Podobno już niedługo ma zostać zmniejszony VAT na w/w silniki z 22% na 0%.
Będzie taniej ! :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam.

smoki3

Pamiętacie? Wczoraj był 1 kwiecień, przepraszam za drobny żarcik. Mimo wszystko pewnie prędzej byśmy uwierzyli w podniesienie VAT niż jego zmianę w dół. :cry:

Pozdrawiam.

smoki3
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 02.04.2010 11:02

smoki3 napisał(a):Pamiętacie? Wczoraj był 1 kwiecień

Chyba nikt nam nie uwierzył (również w mojego "newsa" :twisted: ). Nawet nie chciało Wam się tego komentować :? (za wyjątkiem niedzwiedz40 :wink: )
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 11.04.2010 10:51

bogdan63 napisał(a):kilka wspomnień z chorwacji, czekając na śnieg ...
pływa pontonem od 5 lat, obecnie mam silnik 8 km i ponton 310, dla pływania w odległości do kulkuset metrów od brzegu wystarczy., wazne jest tak wybierac miejsca pobytu aby brzeg był osłonięty wysepkami jak np korcula/lumbarda albo zatoka typu zuljana. bo na krku w basce zdażyło mi sie nie wypływac 2-3 dni z uwagi na wiatr i fale, silnik 8 km wystarczy przy 2 osobacg do wejscia w ślizg co ma znaczenie dla szybkości , którą oceniam na max 30km/h, zabawa super , ale dodatkowo komfort pobytu na plaży w troszkę odosobnionych miejscach bez tłumów , gwaru i hałasu.

Witam. Posiadamy ponton 280cm. Maksymalny silnik ktory mozemy zainstalowac to 10KM. Zastanawiam sie jaki model wybrac - jakiej mocy bylby optymalny dla 2-4 osob. Czy to realne aby plywac pontonem na dalekie wyprawy? Czy ponton 280 z silnikiem 5-6 konnym wymaga dodatkowych uprawnien? Pozdrawiam, MIchal
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 11.04.2010 11:01

daisykf napisał(a):
majeczka napisał(a):Dysponujemy jedynie gumami zakupionymi w Tesco, a służącymi do mocowania bagażu na relingach / okrągłe, długie/. Co natomiast założyć na końcówki rurek?
I jak wyglądają przepisy dotyczące kamizelek ratunkowych na chorwackich wodach? :D

Tak to wygląda u mnie

Obrazek

Czesc. Widze ze masz silnik HONDY BF5. Jak sie sprawuje z takim pontonem? Zastanawialem sie czy nie kupic 2,3KM zamiast 5KM jest znacznie tanszy? Michal
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.04.2010 11:48

Z pewnością 2,3 czy 2,5 będzie znacznie tańszy, niestety też znacznie słabszy. Honda jest dość droga, ja wybrałem kompromis kupując silnik Tohatsu MFS 6 B SS, który od 5-cio konnej Hondy jest tańszy o około 600 zł. Na dalekie wyprawy pływać tym z pewnością nie można, przeczytaj ten wątek a dowiesz się dlaczego. Do 3m pontonem z silnikiem do 5kW (ok6,5Ps) możesz pływać przybrzeżnie bez uprawnień.
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 11.04.2010 20:41

szybbkki napisał(a):Witam. Posiadamy ponton 280cm. Maksymalny silnik ktory mozemy zainstalowac to 10KM. Zastanawiam sie jaki model wybrac - jakiej mocy bylby optymalny dla 2-4 osob. Czy to realne aby plywac pontonem na dalekie wyprawy? Czy ponton 280 z silnikiem 5-6 konnym wymaga dodatkowych uprawnien? Pozdrawiam, MIchal

Nie jest realne - rachuj siły na zamiary - pontonem z małym silniczkiem daj sobie na wstrzymanie - nie zaczynaj walki z Jardanem ,bo nie warto .... możesz się zdziwić ,a wtedy będzie za późno - Jardan jest wredny .... dalekie wyprawy bym odpuścił ... ale to Twoja bajka ....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.04.2010 21:00

Jacek L napisał(a):nie zaczynaj walki z Jardanem ,bo nie warto .... możesz się zdziwić ,a wtedy będzie za późno - Jardan jest wredny ....

Małe sprostowanie Jacku - nie Jardan, lecz Jadran :wink: :D
MAREQ
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAREQ » 11.04.2010 23:39

Witam. Pytanie z innej beczki: gdzie znajdę przepisy - opłaty za używanie pontonu na wodach przybrzeżnych Grecji? Trochę się naszukałem i nic!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 93
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone