Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 12.03.2010 08:51

Jacek_Do napisał(a):Też uważam że robienie SSM po to aby popływać na skuterze to jakieś nieporozumienie. Nie można tego dopisać do SM i święty spokój.

Mój tok rozumowania jest jednak trochę inny :oops:
Skutery wodne to tak naprawdę "ścigacze" (w odróżnieniu od skutera "drogowego", który jest tylko rowerem z silnikiem) dużo szybsze i bardziej niebezpieczne niż nawet duża, ale powolna motorówka. Dlatego jak najbardziej wymaga wyższych umiejętności (i uprawnień) niż np. ponton, RIB czy mały laminat do wędkowania.
Ja osobiście postulowałbym za osobnym kursem "sternika skuterów" 8) :? 8O, który byłby czymś pośrednim pomiędzy SM, a SSM (oczywiście jeżeli ktoś ma SSM to automatycznie może pływać skuterem). Taki kurs mógłby być bardziej nastawiony na umiejętności techniczne posługiwania się sprzętem oraz aspekty psychologiczne - sorry, ale często na skutery wsiadają "szaleńcy", którzy po prostu chcą się wyszaleć nie zwracając uwagi na otoczenie.
Dodatkowo wypożyczalnie skuterów wodnych, które np. nad Bałtykiem wypożyczają sprzęt "na dowód osobisty" osobom, które nigdy nie miały rumpla lub steru w ręku uważam za lekkie (a może nawet ciężkie 8O :!: ) nieporozumienie :evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.03.2010 09:03

mottom napisał(a):Dodatkowo wypożyczalnie skuterów wodnych, które np. nad Bałtykiem wypożyczają sprzęt "na dowód osobisty" osobom, które nigdy nie miały rumpla lub steru w ręku uważam za lekkie (a może nawet ciężkie 8O :!: ) nieporozumienie :evil:

Wypożyczalnie nie odpowiadają za umiejętności - uprawnienia wypożyczającego. Ten co wypożycza musi sobie zdawać sprawę z czynów jakie popełnia.
Wypożyczając samochód też musimy mieć odpowiednie uprawnienia do kierowania pojazdem.

Pozdrawiam
smoki3

Ps. Jednocześnie zgadzam się z Wami, iz przepisy obowiązujące to skok na kasę. A taka wypożyczalnia powinna mieć obowiązek sprwadzenia patentu motorowodnego przed wypożyczeniem. (I może zmykać interes).
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 13.03.2010 07:34

Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o kursie i patentach SM i SSM.
Jeśli mozna to proszę o kontakt na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl osoby które maja patent sternika lub starszego sternika motorowodnego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2010 09:05

Jacek_Do napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o kursie i patentach SM i SSM.
Jeśli mozna to proszę o kontakt na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl osoby które maja patent sternika lub starszego sternika motorowodnego.

Kilka adresów organizatorów kursów na SM w okolicach Krakowa:

http://www.retman.ver.pl/index.php?opti ... &Itemid=12

http://www.marinakrakow.pl/news_cats.php

http://www.favore.pl/2159_szkola-zeglar ... lskie.html

http://www.sportiwoda.pl/index.php?opti ... view&id=28

http://www.zagle.krakow.pl/index.php?bo ... odzaj=kurs

Na tych stronach dowiesz się wszystkich przepisów, terminów i potrzebnych informacji dotyczących patentów na SM i SSM.

Pozdrawiam

smoki3

Ps.Książki i materiały dotyczące patentów dostaniesz- kupisz podczas kursu od organizatorów.
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 13.03.2010 14:28

Właśnie do Retmana chcę iść na kurs, rozpoczyna sie we wtorek.
Jak wygląda egzamin po takim kursie.
Czy pisze się test , czy się pływa itp.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2010 19:09

Witam wszystkich cromaniaków.Przedarłem sie przez te wszystkie posty i zakupiłem zestaw ponton 3,80
http://moto.allegro.pl/item948432589_sp ... a_kil.html i silnik 2-suw Yamaha 15HP no i oczywiście wybieram się w lipcu do HR dokładnie do OMIS.Jadę juz 3 raz ale z pontonem pierwszy no i jestem zielony. Co potrzeba do legelnego pływania? Ztego co wyczytałem to musze zarejestrowac ponton ,mieć patent SM i opłacic winietkę w HR.Moje pytanie czy to wszystko ? Jeśli mógłyby mi ktoś podpowiedzieć co jeszcze trzeba posiadac byłbym wdzięczny za podpowiedż.Pozdrawiam wszystkich
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2010 19:12

Jacek_Do napisał(a):Właśnie do Retmana chcę iść na kurs, rozpoczyna sie we wtorek.
Jak wygląda egzamin po takim kursie.
Czy pisze się test , czy się pływa itp.

I to i to.

Nie przejmuj się ! Nie taki diabeł straszny. :lol:

Pozdrawiam.

smoki3
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2010 19:24

Jakiś chochlik skopiowało dwa razy.
Ostatnio edytowano 13.03.2010 19:40 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2010 19:31

misiekmb1 napisał(a):Witam wszystkich cromaniaków.Przedarłem sie przez te wszystkie posty i zakupiłem zestaw ponton 3,80
http://moto.allegro.pl/item948432589_sp ... a_kil.html i silnik 2-suw Yamaha 15HP no i oczywiście wybieram się w lipcu do HR dokładnie do OMIS.Jadę juz 3 raz ale z pontonem pierwszy no i jestem zielony. Co potrzeba do legelnego pływania? Ztego co wyczytałem to musze zarejestrowac ponton ,mieć patent SM i opłacic winietkę w HR.Moje pytanie czy to wszystko ? Jeśli mógłyby mi ktoś podpowiedzieć co jeszcze trzeba posiadac byłbym wdzięczny za podpowiedż.Pozdrawiam wszystkich

Dodatkowo dla bezpieczeństwa proponował bym się ubezpieczyć (OC).
Co prawda przy wymiarach Twojego zestawu zdaje się, iż nie ma obowiązku, ale strzeżonego...................
W naszych firmach ubezpieczeniowych jest duży kłopot z ubezpieczeniem pontonu i raczej proponuję ubezpieczyć się w Chorwacji 180ku.(szeroki i dobry dostęp - OSIGURANJE-UBEZPIECZENIE)
Jeśli może coś ci pomóc to TU masz relację i poruszony temat. :lol:

Pozdrawiam.

smoki3

Ps.Gratuluję zestwau, koniecznie GO opływaj przed wyjazdem na wakacje.

Ps2. Przeważnie przy Kapitanatach (winiety) jest dużo usytuowanych firm ubezpieczeniowych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2010 19:59

smoki3 napisał(a):
misiekmb1 napisał(a):Witam wszystkich cromaniaków.Przedarłem sie przez te wszystkie posty i zakupiłem zestaw ponton 3,80

Dodatkowo dla bezpieczeństwa proponował bym się ubezpieczyć (OC).
Co prawda przy wymiarach Twojego zestawu zdaje się, iż nie ma obowiązku, ale strzeżonego...................
W naszych firmach ubezpieczeniowych jest duży kłopot z ubezpieczeniem pontonu i raczej proponuję ubezpieczyć się w Chorwacji 180ku.(szeroki i dobry dostęp - OSIGURANJE-UBEZPIECZENIE)
Jeśli może coś ci pomóc to TU masz relację i poruszony temat. :lol:

Pozdrawiam.

smoki3

Ps.Gratuluję zestwau, koniecznie GO opływaj przed wyjazdem na wakacje.

Ps2. Przeważnie przy Kapitanatach (winiety) jest dużo usytuowanych firm ubezpieczeniowych.

Dzieki za podpowiedz z ubezpieczenia napewno skorzystam a jak tylko zrobi sie ciepło wypróbuje moj zestawik i opisze wrazenia na forum Pozdrawiam
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 14.03.2010 07:13

Znalazłem pytania na sternika i starszego sternika.
Tutaj linki:
http://sternikmotorowodny.com/dokumenty ... odnego.pdf

http://sternikmotorowodny.com/dokumenty ... odnego.pdf

Na SSM zakres jest jednak dużo większy.
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 14.03.2010 20:22

Jacek_Do napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o kursie i patentach SM i SSM.

http://www.morka.pl/kursy_i_szkolenia_s ... wodny.html

Ja wybrałem to rozwiązanie. :hut: :papa:
zuro1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuro1969 » 16.03.2010 17:06

Koledzy drodzy powiedzcie mi dlaczego do pontonu ma być silnik z kolumną s, a dlaczego nie z L, co się będzie działo jak będzie dłuższa kolumna. Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.03.2010 17:10

Na moje oko nic się nie będzie działo, tyle że długa kolumna w tym przypadku jest nie potrzebna a kosztuje w okolicach 100-300 zł drożej przy analogicznym silniku a po drugie prędzej z długą kolumną coś w dnie wyryjesz śrubą a ta tego może nie strzymać :)

Edit: Aaa jeszcze jedno niepotrzebny opór w wodzie od kolumny będziesz miał.
Humorek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Humorek » 16.03.2010 21:01

No właśnie " niepotrzebny opór w wodzie od kolumny będziesz miał"
Część kolumny silnika konstrukcyjnie nie przystosowana do bycia pod wodą jest zanużona i strasznie chlapie
- w skrajnych przypadkach woda wlewa się do pontonu.
Przy długiej kolumnie ponton ma tendencje do bardzo szybkiego zadzierania nosa do góry ,
wrażenie jest takie jak by silnik chciał wjechać pod podłogę ,
zjawisko bardzo niekorzystne z punktu hydro dynamiki i często prowadzi
do wywrotek przy ciasnych zakrętach.Po za tym większa waga takiego silnika oraz większe zużycie paliwa.
Przy powolnym pływaniu nie ma to znaczenia , poza zanużeniem
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 88
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone