napisał(a) mottom » 11.03.2010 20:59
Jacek_Do napisał(a):okazuje się że można zrobić odrazu patent na starszego sternika motorowodnego, ale jak zwykle jest jakiś haczyk.
To nie jest haczyk, tylko "furtka" (ułatwienie) dla tych, którzy potrzebują od razu patent na coś większego. Ja nie robiłem od razu SSM, gdyż po prostu wcześniej nie pływałem na żadnym silniku (a nie lubię "ściemniać"
, ale równolegle z naszym kursem na SM były zajęcia na SSM (część wykładów była wspólna). Kilku z tych, którzy zdawali od razu na SSM chwaliło się nawet, że nigdy wcześniej nie pływali na niczym, ale po prostu potrzebowali tak jak Ty papiery na skuter.
Jacek_Do napisał(a):Jak teraz wykazać że pływałem?
Nic nie musisz "wykazywać" (żadnych zaświadczeń, czy wpisów w "książeczce żeglarskiej"
) - możesz zrobić tak jak ci ludzie z kursu -
po prostu napisać OŚWIADCZENIE, że pływałeś wcześniej te 200 godzin "na silniku" i tyle - nikt tego nie sprawdza (nie jest w stanie).
Generalnie ich kurs różnił się tylko tym, że mieli trochę więcej pływania (na trochę większej łódce) oraz kilka punktów na egzaminie więcej (m.in. nawigacja itp).
Wydaje mi się, że taka furtka (od razu robienie SSM) to trochę nieporozumienie, lecz tak to funkcjonuje ......