Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rubinio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubinio » 08.03.2010 19:50

mottom napisał(a):
mottom napisał(a):Widziałem, że na innych pontonach cumujących w pobliżu mieli takie składane żeliwne (albo z jakiegoś innego metalu).

Coś mniej więcej takiego

Witam,
Dokładnie taką posiadam 3,2 kg i daje radę ale tylko jak zahaczy o kamień na dnie. Jeżeli dno jest z piasku, żwirku czy małych kamieni to tylko zostaje zanurkować i wbić ją w dno. Uważam że do pontonu jest bardzo wygodna.

Pozdrawiam
Robert
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 09.03.2010 08:53

Rysio napisał(a): kupię takiego jak na zdjęciu powyżej i te 200 metrów w morze wypłynę choćby wpław wracać :D

"Wszystko jest dobrze jak jest dobrze" 8) :?

Mając na pokładzie dziecko (swoje :oops: ) opcja powrotu wpław w TRUDNYCH WARUNKACH pogodowych raczej odpada....

Chodzi o to, że jeżeli masz tylko takiego prostego plastikowego dmuchańca (lub zwykły materac) nie będziesz nawet próbował wypływać troszkę dalej (zwłaszcza z załogą 2+1 )- chyba, że...... :oops:

Mając już coś większego ("PROFESJONALNY" sprzęt) z silnikiem może coś człowiekowi "strzelić do głowy" żeby np. podpłynąć (albo codziennie podpływać) na "pobliską wysepkę" na plażę, bo (...) no przecież mam SILNIK (...)
Jeżeli ten sprzęt będzie tylko na "piękną pogodę" to można się nieźle "przejechać".

Rysio napisał(a): Ten temat przypomina mi trochę tematy z forum foto, gdzie wchodzi nowy user z zapytaniem lustrzanka do 2500 a w odpowiedzi dostaje linki do puszki i 3 obiektywów z których każdy kosztuje po 6 patyków.

W temacie pływania po bądź co bądź morzu (nawet jeżeli to jest łagodny zazwyczaj Adriatyk) nie widzę aż tak dużej analogii do kupna lustrzanki - od niej raczej nie zależy życie (od "pływadła" - tak :twisted: ) ...... - no chyba, że ciężką lustrzanką można się obronić przed atakującym "skinem" waląc "przez łeb" :roll: , albo zrobić zdjęcie polityka przyjmującego łapówkę (ale wtedy to raczej życie jest bardziej zagrożone :? :lol: .....)

Przemyśl to jeszcze :idea: - bezpieczeństwo przede wszystkim :!: - zwłaszcza w temacie "dzieci" :oops:
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 09.03.2010 09:03

Rysio napisał(a):
mottom napisał(a):Patrzyłeś tutaj ?

Oprócz wspomnianego Parsuna cała reszta droga w cholerę :wink:

Może patrzyłes na same silniki. Mi chodziło o cały zestaw - ponton z silnikiem, np
ten - Bombard Typhon 380 z silnikem Suzuki 6 HP za niecałe 6 tys. PLN (w cenie jest również daszek i kotwica :wink: :P )
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2010 09:05

mottom napisał(a):"strzelić do głowy"

Idąc tym tokiem rozumowania, to mogę kupić ponton 4 metrowy albo i 5cio do tego 15 albo 30 konny motor i w przypływie "strzałów w głowę" zapragnę zwiedzić Italię albo Gibraltar. Przecież jakieś tam przepisy (których nie znam :oops: ) jasno określają ile można wypłynąć w morze od brzegu bez papierów i zarejestrowanego sprzętu. W mojej opinii zdrowy rozsądek jest najważniejszy w tej kwestii, bo inaczej można powiedzieć, że żaden sprzęt o którym na forum mowa nie będzie tym bezpiecznym i wystarczającym. W końcu kogoś może ponieść fantazja i zapragnie opłynąć gumjakiem ziemię :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2010 09:09

mottom napisał(a):np ten

Długość: 3.80 m - potrzebne papiery :wink:
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 09.03.2010 09:14

Rysio napisał(a):
mottom napisał(a):np ten

Długość: 3.80 m - potrzebne papiery :wink:

Tutaj nie chodziło mi o jego rozmiar tylko o cenę -

Rysio napisał(a):cała reszta droga w cholerę

- nie wydaje mi się zbyt wygórowana (są też mniejsze/tańsze jednostki)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2010 09:46

Dobra to teraz instrukcja dla matoła. Jak kupić np tego gumjaka http://www.boats24.com/en/inflatable-bo ... motor.html
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 09.03.2010 10:19

Rysio napisał(a):Jak kupić np tego gumjaka

Sorry, ale dokładnie nie wiem :oops:
Trzeba by się skontaktować ze sprzedającym wypełniając formularz kontaktowy (pewno najlepiej po angielsku). Następnie czekać na odpowiedź. Jak odpowiedzą, wtedy uzgodnić opcję zapłaty (np. przelew walutowy) i dostawy (kurier). W grę pewno wchodzi też odbiór osobisty - wycieczka do Niemiec :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2010 10:20

Witam.

Nie jestem pewien ( ewentualnie mnie poprawcie) ale chyba w Chorwacji wszystkie sprzęty pływające mające silniki pow.5KW , są zobowiązane mieć winietę, a co za tym idzie sternik musi mieć patent niezależnie od mocy silnika i wielkości pontonu. ( oczywiście w/g przepisów Chorwackich).

Ryszard pyta się o moc silnikado pontonu.
Uważam, że do pontonu silnik 5KW to minimum. Inaczej zachowuje sie na wodzie ponton, a inaczej lekka plastikowa łódka, przy zastosowaniu takiego samego silnika.

Ja przy zakupie swojego zestawu posłużyłem się radami MorskiegoPasa.
Nowy ponton nie markowy ( i tak używany max. 3-tygodnie do miesiąca w ciągu roku) oraz markowy silnik używany.
Ponton 2500,- silnik mercury 15KM (2006r)- 3500,-.

Jeśli chodzi, o kotwicę, to ta prezentowana przez mottoma rozkładana 6kg. sprawowała się świetnie. Jedynym usprawnieniem była dołączona do niej bojka ( w razie awaryjnego nurkowania).

Ps.Mocując kotwicę pamiętajcie o zamontowaniu amortyzatora między pontonem, a liną kotwiczną.

Pozdrawiam.

smoki3
Ostatnio edytowano 12.03.2010 16:05 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2010 12:43

mottom napisał(a):Sorry, ale dokładnie nie wiem :oops:

Trzeba mieć kartę kredytową więc do dupy z nimi :?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2010 13:36

Dobra klamka zapadła. Chłopaki z pontonika zrobiły mi promocję i zestaw WILD LAKE GROUP JSM290 P STANDARD + Tohatsu MFS 6B SS będę miał w cenie nieznacznie przekraczającej ustalony budżet :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2010 13:47

Rysio napisał(a):Dobra klamka zapadła. Chłopaki z pontonika zrobiły mi promocję i zestaw WILD LAKE GROUP JSM290 P STANDARD + Tohatsu MFS 6B SS będę miał w cenie nieznacznie przekraczającej ustalony budżet :wink:

Pozostaje pogratulować i życzyć stopy wody pod kilem. :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam.

smoki3
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2010 14:04

Teraz dopiero będziecie żałować jak zacznę pytać o każdą pierdołę :twisted:
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 09.03.2010 16:36

Rysio napisał(a):Teraz dopiero będziecie żałować jak zacznę pytać o każdą pierdołę :twisted:

Kolejny zarażony nieuleczalną chorobą zwaną "motorowodniactwo" :roll: 8) :lol:

Rysio napisał(a):w cenie nieznacznie przekraczającej ustalony budżet

żebyś się nie zdziwił - ile to jest "nieznacznie" ? (a może lepiej nie wiedzieć na początku - po co się stresować - przecież to wszystko dla przyjemności 8O )
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2010 16:48

Pisałem o cenie zakupu, potem już idzie z górki :wink: Wiem coś na ten temat bo z fotografią jest podobnie :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 86
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone