napisał(a) mottom » 08.03.2010 09:07
Rysio napisał(a):Siedzę sobie i porównuję różne pontony
Ja też na początku porównywałem parametry, ale jak doszedłem do ceny to mi się każdy nowy zestaw wydał za drogi. Hondę kupiłem bo się trafiła okazja (a ta niestety nie jest do przewidzenia
- nie można pójść do "sklepu" i poprosić o "okazję"
)
Faktycznie - jak porównywałem później "w dotyku" różne "gumiaki", to nie widząc znaczka - nie jestem w stanie rozróżnić "lepszy/gorszy".
Jeżeli nie masz czasu/ochoty czekać na okazję z rynku wtórnego i planujesz używać pontonu "okazjonalnie" - kup sobie nowy polski albo ukraiński (raczej nie z definicji chiński) wykonany z PCV (czy PVC - nie wiem jak właściwie ten skrót się pisze
) - będziesz zadowolony.
Co do silnika - polecam jednak rozejrzeć się po aukcjach i autoryzowanych serwisach - i kupić używany dwusów. Mniejsze gabaryty, mniejszy ciężar, prostsza konstrukcja. Co z tego że więcej pali i trzeba dolewać oleju - przy pływaniu "okazjonalnym" nie ma większego znaczenia, a kwestia mobilności w transporcie i przechowywaniu wydaje mi się bardzo ważna.
Co do marki - skoro używany to tylko "markowy" i "japoński" - czyli Yamaha, Tohatsu (2-suwowej Hondy nie znam
)
Jeżeli chodzi o moc - podaruj sobie (dla ilości osób 2+1) te poniżej 8 HP - na Jadranie będziesz stał w miejscu zamiast posuwać się do przodu. Jeżeli nie chcesz robić papierów sternika - możesz używać (według polskich przepisów) max 10kW czyli około 13,5 HP (Yamaha takie robi ale są dość drogie
).
Za 5-6 tysięcy całego wyposażenia (ponton, silnik, kapoki, liny, kotwica, pirotechnika, może baldachim - według mnie bardzo ważny w CRO) niestety nie kupisz
- wydaje mi się, że kwota 8 tys jest minimalna (przy założeniu nowego "kadłuba" i używanego porządnego silnika.
Pozdrawiam