Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.07.2024 06:06

Jakieś 8 lat temu, raz jeden jedyny zapłaciłem za "postój" w porcie miasta Rab. Wyszliśmy coś zjeść i pospacerować.
Faktem jest też, że jeszcze kilka lat temu podczas przeglądania ofert na booking'u widziałem również takie "z bojką" za dodatkową opłatą (jakieś parę €/dzień).
Teraz booking'a używam tylko na spanie po drodze, czyli nie jestem na bieżąco z bojkami.
A nawet jeśli, to dalej stosowałbym "molestowanie telefoniczne".
A gdy już będziesz "molestować", to zapytaj czy czegoś nie trzeba przywieźć.
Różnice w cenach albo dostępność wciąż są obecne.
Przykłady?
Bernard pali cygaretki, które w Niemczech kosztują 8 €. W Chorwacji... 11 €.
W Jakisnicy gospodyni od pół roku nie mogła dostać "filtrów-koszyczków" do Senseo...
Itd. itp.

@clawis,
Kazik, będą filmiki z "orkami" ale już po powrocie.
To jest kilkuminutowe "monstrum", a internet mamy, jaki mamy.
Już te jednominutówki, które wrzucam, są czasowym wyzwaniem (upload około godziny).
A ciąć na sprytfonie paluchami o aparycji kiełbasy śląskiej jakoś mnie nie korci.
Sew1212
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sew1212 » 09.07.2024 07:15

@boboo
Dzięki wielkie za każdą informację :piwo:
No ciekaw jestem jak to wyjdzie to moje pływanie tam :D w sumie to zaraz ruszamy bo za 4 dni...
Widzę w prognozach że piekarnik ma być w przyszłym tygodniu tak że pływadło będzie jak znalazł...
croktoś
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) croktoś » 09.07.2024 09:32

boboo napisał(a):Fart trwał jakieś 10 minut. Na "rikord widjo" mamy jakieś 7 minut.

Orka z broną ;)

Zazdraszczam ! To musiało być coś wspaniałego z poziomu pontonu :tak:
Nie baliście się,że Was przewróci? ;)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.07.2024 16:10

croktoś napisał(a):(...) To musiało być coś wspaniałego z poziomu pontonu :tak:
Miałem wrażenie, że mogę pogłaskać.
croktoś napisał(a):(...) Nie baliście się,że Was przewróci? ;)
Gdyby był raby, wtedy - mając w pamięci zdarzenia pod Gibraltarem - tak.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.07.2024 05:46

Po wczorajszym podliczeniu GPS'a mam dwa kilometry za dużo aby postawić kolejkę - 1113 km.
Trzy pełne dni przed nami, autem do domu mam 1360 km.
Ciekawe czy "dopłyniemy"?
Plaża na wyspie Škarda (500 metrów od Blue Beach)
Obrazek

Obrazek
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 11.07.2024 08:18

Sew1212
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sew1212 » 11.07.2024 18:44

@boboo Super widok :) z pod Zadaru to raczej tam nie dolecę ale wyspy na przeciwko spróbuję zaatakować. Widzę że woda raczej spokojna to kto wie... Jutro ruszam:)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.07.2024 19:32

Sprawdzaj codziennie przed wypłynięciem to:
https://bora.gekom.hr/karte.php?page=more&lang=en
ustaw region na Middle Adriatic, a w bocznym menu "sign. wave height".
Poklikaj po "godzinach" i planuj tak, aby wracać ze strzałkami (z falami).
Stosuję od kilku lat i jestem zadowolony. Olga też.
Na Ugljan od strony Zadaru też jest parę ładnych "pontonowych" plażyczek.
A jeśli się szarpniesz deczko za Ugljan, to polecam tu:
https://maps.app.goo.gl/NF4hfCb1acbh189u7
Tak to wygląda "na żywo":
Sew1212
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sew1212 » 11.07.2024 20:20

Tak znam tą stronkę, mam jeszcze jedna inna co do prognoz bardzo ładnie się sprawdzała w poprzednich latach. Co do powrotów i planowania to jest moja pierwsza obserwacja (na razie z brzegu :D) że trzeba tak robić żeby wracać z wiatrem, bo może być nie ciekawie jak się tego nie przypilnuje...
Co do pływania to zamiar jest na Uglian, Pasman, Murter okolice, prognozy są korzystne na razie, pompy ma nie być także będzie dobrze.
No ciekaw jestem jak sie prawdzi zestaw, w zeszłym roku trafiliśmy pogodę że 4 dni to zero wiatru było, woda jak tafel szkła. Ale sprzętu do pływania nie zabrałem.
GOKARD
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOKARD » 13.07.2024 11:09

Sew1212 napisał(a):Pełna zgoda... Zawsze czym więcej mocy i większa jednostka tym wygodniej/lepiej. Tylko jak zawsze w życiu trzeba szukać kompromisu. Bo takie większe sprzęty to już wymagają i większego pojazdu do transportu tego całego ciamadanu, bo to przecież nie tylko ponton i silnik... Przy tym swoim zestawie jestem jakoś w stanie się upchać do kombiaka. Przy pontonie 4m wzwyż i odpowiednim silniku nie ma szans... Ciągnąć przyczepę z pontonem to tak trochę nijak. Rzeczywiście jest taka różnica w tłuczeniu o fale między pontonem 3.5m a 4.5m? Nie sądzę... Jak wali to i tu plomby wypadają, a kto wytrzyma dajmy na to 2h takiej nawalanki po falach 30km/h. Z tego co widzę tam na wodzie to jakiś komfort pływania to jest rib 5m i jakaś 60tka, i wtedy ma to sens bo i zestaw nie za ciężki na haku a komfort na wodzie całkiem inny. Widzę po znajomych taką tendencję że każdy się przesiada na coraz to większy sprzęt aż w pewnym momencie traci się ta mobilność/pakownosć zestawu. A pontony to raczej taki mocny kompromis między wygoda pływania a właśnie składaniem.

Cześć. Od wypadających plomb jest gorszy ciągły prysznic uderzający w żonę idąc pod wiatr. :hearts: W takiej sytuacji pomaga lekkie budżetowe rozwiązanie, czyli worek 240 litrowy z otworami na głowę i ręce. Przynajmniej człowiek nie jest mokry od słonej wody, lecz od własnego potu. :verryhappy: Ja zaczynałem od pontonów, teraz pływam podobnym RIB-em około 5m i już go nie zamienię na ponton, chociaż trzeba ciągać przyczepkę.

Płynąc z Paśman na Murter zawadź o Vrgadę. Ma ona swój urok chociaż tłok w koło piaszczystych plaży jest spory.

Pozdro.
Sew1212
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sew1212 » 13.07.2024 21:26

Jestem :D pogoda do pływania super... Niestety nie zdążyłem na winietę, spóźniłem się 11minut. Foto dla potomnych jak działa Zadarski kapitanat, gdybym wiedział bym przycisnął te parę min...
@boboo Faktycznie nie ma problemu z cumowaniem... Właściciel złożył kilka propozycji jak sprzęt ustawić, wszystko w miłej atmosferze za free znaczy się w cenie apartmani. Mało tego za pomoc w odpaleniu pradawieca silnika kolegi właściciela przewiózł mnie do siebie na Pašman na piwo, jeszcze nie skończyłem samochodu wypakowywać, to jest naród :zeby:
@GOKARD dzięki za namiar, spróbujemy :)
Załączniki:
IMG_20240713_215119.jpg
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.07.2024 04:34

No to przez to spóźnienie połączysz dziś przyjemne z pożytecznym.
Wyjdź o 7:00 rano, znajdź jakąś piekarnię, dziabnij sobie kawę z dobrym burkiem na śniadanie, przy okazji kup śniadanie dla pozostałych śpiących i wal po winietkę.
(zdaję sobie sprawę z tego, że są tu tacy, którzy zinterpretują powyższe zdanie jako "polecenie, jak masz żyć")
A gdy zdecydujesz się w jakiś dzień na okolice Murter, to nie szarżuj przy brzegu.
W odległości do 300 metrów od brzegów (w całej Chorwacji) obowiązuje ograniczenie prędkości do 8 węzłów (~14 kmh).
Koledzy z niemieckiego forum sporo pisali o częstych kontrolach policji właśnie w tym rejonie.
I najniższy mandat wynosił 270 € (dwieście siedemdziesiąt).
Osobiście w tym sezonie nie sprawdziłem - w tym roku w tamtą stronę tylko do Vrgady - ale przez Tisno fajnie się płynie i można wyjść tam na zakupy.
A na Vrgadzie zawsze warto "zawiesić oko" na wiszącej pinii.

Ogólnie zazdroszczę, bo my za dwie godziny zaczynamy rozbiórkę sprzętu.
Ale co napływaliśmy, to nasze: 1378 km w 16 "wodnych" dni, zero bryzgów na gęby mimo płynięcia czasem pod wiatr, zero zaschniętej soli na burtach i nowa lekcja z RIB'ów i "skorup".

To miłych i bezpiecznych rejsów życzymy...
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 14.07.2024 13:09

Boboo przy takim przebiegu to wymiana olej w połowie wakacji a nie po sezonie.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.07.2024 13:22

W instrukcji napisano, że co 100 godzin pracy, albo co roku.
Przy czym w przypadku przekroczenia 100 godzin, silnik ma migać kontrolkami i piszczeć.
Nie uczynił tego, ale domniemywam, że jest na skraju "kakofonii światła i dźwięku".
Po serwisie dowiem się jak blisko było.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.07.2024 16:34

boboo napisał(a):(...)
@clawis,
Kazik, będą filmiki z "orkami" ale już po powrocie (...)

Jak obiecałem:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 752
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone