baska napisał(a):Niestety nasze państwo znów zrobiło skok na kasę i z dniem 31 stycznia 2023 tracą ważność wszystkie dotychczasowe dokumenty rejestracyjne.
Uprzejmie przypominamy, że od dnia 1 sierpnia 2020 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące rejestracji jachtów i innych jednostek pływających o długości do 24 m. Powstał jeden ogólnopolski rejestr jednostek morskich i śródlądowych prowadzony w systemie teleinformatycznym – REJA24.
Dokumenty rejestracyjne wydane na podstawie dotychczasowych przepisów tj.:
· ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym - rejestry prowadzone przez starostów,
· ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej - rejestry jachtów śródlądowych prowadzone przez Polski Związek Żeglarski i Polski Związek Motorowodny i Narciarstwa Wodnego,
· ustawy z dnia 18 września 2001 r. – Kodeks morski - rejestr jachtów morskich prowadzony przez Polski Związek Żeglarski
zachowują ważność tylko do dnia 31 stycznia 2023 r.
Właściciele jednostek pływających zarejestrowanych w ww. rejestrach mają obowiązek je na nowo zarejestrować w rejestrze jachtów i innych jednostek pływających o długości do 24 m – REJA24.
Wnioski o rejestrację jednostek pływających można kierować do dowolnie wybranego organu rejestrującego, tj.: starostów (starostwa powiatowe), prezydentów miast na prawach powiatów, Polskiego Związku Żeglarskiego i Polskiego Związku Motorowodnego i Narciarstwa Wodnego bez względu na fakt, gdzie uprzednio była zarejestrowana jednostka pływająca.
Procedura rejestracji kończy się wydaniem dokumentu rejestracyjnego jednostki pływającej.
ODBIÓR DOKUMENTU może nastąpić jedynie w organie rejestrującym (dokument nie może być przesłany wnioskodawcy), dlatego wybierając organ rejestrujący wnioskodawca powinien wziąć pod uwagę wygodę dotarcia do jego siedziby.
My na szybko rejestrowaliśmy tuż przed wyjazdem, bo nie chcieliśmy ryzykować że nie sprzedadzą nam winiety. Ale jak widać tam na szczęście nie dotarła jeszcze chyba informacja o nowych dowodach
Właśnie sprawdzam ten portal reja tylko nie wiem co ja mam wpisać w port macierzysty jak ja nie mam takiego portu.
Ogólnie wiele niewidomych, zanurzenie pontonu, i jeszcze kilka innych informacji których nie ma na certyfikacie od pontonu
Druga sprawa jak rejestrowałem PZM to mam go wyrejestrować z stamtąd bo teraz wygodniej w starostwie zarejestrować ?