Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 10.10.2009 11:15

...a mnie wnerwiają Chorwaci sprzedając winetkę "na rok" - kto w chorwacji pływa rok ?????????????????
pozdrawiam
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 10.10.2009 11:32

Jacku , wiesz dla niektórych300zł to dużo a skoro to forum o Chorwacji to winieta też jest ważna :D , zresztą nieważne nie ma co się kłócić , wszystko gra, po prostu nie każdego stać na riba za powiedzmy 40 koła i dlatego najpierw kupuje porządny ponton za 20 koła i nawet taki wydatek jak winieta za 300 zł może być dużo, dlatego o tym piszę niestety żyjemy w takim kraju gdzie ciężko jest się dorobić i każdy grosz się liczy i tu Cię bardzo dobrze rozumiem też jeździmy normalnym autem klasy średniej a nie Bmw X5 lub nowym Mercem Ml, tak samo nie pływamy łodzią z 200km silnikiem bo nas niestety na to nie stać i takie są Polskie realia ciężko jest się legalnie dorobić więc dużo ludzi kombinuje na lewo i tyle ja to bardzo dobrze rozumiem i też nie jestem z tego zadowolony bo sam ciężko pracuje, no ale cóż żyje się dalej :)
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 10.10.2009 14:06

Jacek L napisał(a):Masz rację ,że jak sprzedajesz sprzęt z aktualną winietą - to przechodzi ona na nabywcę

Czy to już ustaliliśmy? bo wydaje mi się, że:
MorskiPas napisał(a):O tym czy łódka po zmianie właściciela jest tą samą łódką, czy inną łódką można toczyć spór filozoficzny i możemy sobie o tym dyskutować

więc - jest tą samą łódką, czy nie?
Wydaje mi się, że może to być podobnie jak z ubezpieczeniem OC w PL - można ją "przepisać" na nowego właściciela (a może nie?) - tylko gdzie (w jakimś kapitanacie w CRO?)
D1ALVARO napisał(a):dlatego najpierw kupuje porządny ponton za 20 koła i nawet taki wydatek jak winieta za 300 zł może być dużo

Jeżeli ktoś kupuje "sprzęta" za 20kPLN to chyba jednak go stać (bez większych wyrzeczeń) na winietę za 300PLN :oops:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 10.10.2009 21:30

mottom napisał(a):
MorskiPas napisał(a):O tym czy łódka po zmianie właściciela jest tą samą łódką, czy inną łódką można toczyć spór filozoficzny i możemy sobie o tym dyskutować

więc - jest tą samą łódką, czy nie?
Wydaje mi się, że może to być podobnie jak z ubezpieczeniem OC w PL - można ją "przepisać" na nowego właściciela (a może nie?) - tylko gdzie (w jakimś kapitanacie w CRO?)

Tego my na pewno nie rozstrzygniemy. W kapitanacie też chyba nie będą wiedzieć, bo z tego co czytam na forum to pontonowcom wypełniają listę osób (popis osoba), a to znaczy, że sami nie znają własnego prawa. Jedyna możliwość to napisać e-mail do Ministarstva Mora Prometa i Infrastrukture. Ja kiedyś już do nich pisałem i dostałem wyczerpującą odpowiedź, tylko, że ... po 3 miesiącach, za to podpisany był sam główny minister we własnej osobie :)

pozdrav K
PS. Czy wszystkim Wam wpisywali wszystkich pływających na pontonie w popis osoba :?:
mottom
Cromaniak
prijava 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 11.10.2009 09:14

MorskiPas napisał(a):PS. Czy wszystkim Wam wpisywali wszystkich pływających na pontonie w popis osoba

Poniżej moja prijava na ponton
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jest to "wersja" którą otrzymałem przy wyjściu z kapitanatu (nie dopisywałem nic więcej mimo, że kapitanja kazał wpisać resztę danych członków załogi "przed pierwszym wypłynięciem" - może więc nie jest ważna :oops: .
Jak widać również - nie ma podpisu skippera (już nie pamiętam - czy miałem się tam podpisać, czy zostawić puste :roll: .............)
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 11.10.2009 09:58

MorskiPas napisał(a):pontonowcom wypełniają listę osób (popis osoba), a to znaczy, że sami nie znają własnego prawa.

Przepraszam, to mnie się pochrzaniło. Pomyliła mi się lista osób (popis osoba) z listą załogi (popis posade). To lista załogi nie jest wymagana dla pontonów, lista osób obowiązuje wszystkich.

mottom napisał(a):Poniżej moja prijava na ponton

I wszystko jasne. Jest tylko imię i nazwisko osoby, która kupuje winietę, nie jest napisane czy to jest właściciel, czy sternik (skipper).

mottom napisał(a):Jest to "wersja" którą otrzymałem przy wyjściu z kapitanatu (nie dopisywałem nic więcej mimo, że kapitanja kazał wpisać resztę danych członków załogi "przed pierwszym wypłynięciem" - może więc nie jest ważna :oops: .
Jak widać również - nie ma podpisu skippera (już nie pamiętam - czy miałem się tam podpisać, czy zostawić puste :roll: .............)

Trzeba było uzupełnić i się podpisać. Pewnie w razie kontroli zwrócili by na to uwagę, ale nie sądzę, żeby chcieli karać za taki drobiazg.

pozdrav K
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 11.10.2009 13:39

MorskiPas napisał(a):I wszystko jasne. Jest tylko imię i nazwisko osoby, która kupuje winietę, nie jest napisane czy to jest właściciel, czy sternik (skipper).

Ale jest napisany numer rejestracyjny. Przy zmianie właściciela ten numer raczej będzie inny :?

Skipper powinien się podpisać na stronie drugiej (ja tego nie zrobiłem - mój błąd :cry: ) więc inny/nowy właściciel/skipper już nie ma miejsca na swój podpis pod listą (nowych/swoich) osób.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.10.2009 13:45

Dlaczego kruszycie kopie o 150-180 pln???? :roll:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 11.10.2009 14:05

mottom napisał(a):Skipper powinien się podpisać na stronie drugiej (ja tego nie zrobiłem - mój błąd :cry: ) więc inny/nowy właściciel/skipper już nie ma miejsca na swój podpis pod listą (nowych/swoich) osób.

Podpisać się powinien ten, kto jest wymieniony na pierwszej stronie, czyli ten, kto kupuje winietę. To, że na drugiej stronie jest napisane skipper to pozostałość po poprzednim wzorze listy osób gdzie na pierwszej stronie też było zapovjednik/skipper, ale żeglarze, którzy wymieniali załogi pisali tu na forum, że praktyka jest taka, że skipper wpisany w prijavę nie musi być cały czas obecny na łódce. Łódkę może prowadzić dowolna osoba z listy, byle miała odpowiedni patent.

Numery rejestracyjne mogą się zmienić, ale nie muszą. Jeśli kupisz samochód zarejestrowany w tym samym powiecie to możesz, ale nie musisz zmieniać tablic. Nie wiem jak jest z łódkami i nie wiem jak podchodzą władze Chorwacji do przypadku zmiany właściciela.

Podsumowując ja nie widzę problemu w tym, że ktoś inny będzie kapitanem tego okrętu, nie ma też problemu z dopisaniem nazwisk do listy osób (na Twoim skanie są wolne rubryki 4-10). Jedyny problem to numer rejestracyjny i o to trzeba by zapytać w Ministerstwie. Na chłopski rozum powinni uznać ważność takiej winiety, bo winietę wykupuje się na sprzęt a nie na człowieka.

pozdrav K
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 11.10.2009 14:10

FUX napisał(a):Dlaczego kruszycie kopie o 150-180 pln???? :roll:

Nie chodzi o 150-180 (choć te też z nieba nie lecą) ale o zasadę. Jak jest jakieś prawo to należy go przestrzegać.

Jak chcesz pooglądać komisariat policji od środka to idź kupić drugą winietę na tę samą łódkę gdy poprzednia jest jeszcze ważna.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.10.2009 14:33

MorskiPas napisał(a):
FUX napisał(a):Dlaczego kruszycie kopie o 150-180 pln???? :roll:

Nie chodzi o 150-180 (choć te też z nieba nie lecą) ale o zasadę. Jak jest jakieś prawo to należy go przestrzegać.

Jak chcesz pooglądać komisariat policji od środka to idź kupić drugą winietę na tę samą łódkę gdy poprzednia jest jeszcze ważna.

Przypuszczam, że raczej się nie obrażą, że znowu chcesz kasę im zostawić... :wink:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 11.10.2009 14:39

FUX napisał(a):Przypuszczam, że raczej się nie obrażą, że znowu chcesz kasę im zostawić... :wink:

To bardzo źle przypuszczasz. Podstawowym celem winiet nie jest zbieranie kasy, tylko zapobieganie nielegalnemu czarterowi. Po to jest ta lista osób. Kupując drugą winietę dostałbyś nową pustą listę i mógłbyś nielegalnie zarabiać na czarterowaniu swojej łódki.

Cwaniaczku :P :lol: :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.10.2009 15:15

Taka kosmata myśl nawet przez głowę mi nie przeszla... :twisted:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 11.10.2009 15:36

FUX napisał(a):Taka kosmata myśl nawet przez głowę mi nie przeszla... :twisted:

Ale wcześniej napisałeś:

FUX napisał(a):Przypuszczam, że raczej się nie obrażą, że znowu chcesz kasę im zostawić...

A tu się okazało, że nie dość, że by się obrazili, to jeszcze by Cię wzięli za przestępcę.

Stąd wniosek, że nieznajomość prawa bywa szkodliwa i to jest odpowiedź na pytanie dlaczego kruszymy kopie o 150-180zł.

pozdrav K
PS. Z tym cwaniaczkiem to żart był oczywiście.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 11.10.2009 17:29

MorskiPas napisał(a):Podstawowym celem winiet nie jest zbieranie kasy, tylko zapobieganie nielegalnemu czarterowi.

Tak z ciekawości - jakie "obciążenia" nakłada Chorwacja na "legalny czarter" skoro muszą walczyć z "nielegalnym" przez wprowadzenie takich winiet. Musi to być coś albo drogiego albo skomplikowanego, skoro ludzie mają pokusę aby to obchodzić .........
Jakie dokumenty uprawniające do pływania musi posiadać jednostka czarterowana?
Rozumiem, że nie takie jak "moja winieta" - gdyż na takiej nie da się wpisać zgodnie z prawem aktualnej listy załogi, która akurat teraz czarteruje daną jednostkę jako np dwudziesta w tym roku - może już się nie zmieścić :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 75
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone