Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Juzek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Juzek » 12.07.2022 16:04

mums71 napisał(a):Do oczka prosiaka daj nierdzewny łańcuch,kup 2 m i skręcane ogniwo.lub karabińczyk.Linke polipropylenową 12mm połącz z łańcuchem i bojką.Taką samą linką przycumuj ponton do bojki i gotowe.Jezeli twój ponton będzie stał sam,to możesz cumować tylko dziobem, jeśli będą inne jednostki,to dobrze by było przycumować rufę.

Hmm, podobno jest przepis że w Chorwacji wszystkie cumy mają być tonące. A polipropylenowe pływają. Ze względu na to kupiłem poliestrową linę 8mm na cumy, cumę kotwiczną, i taką też przywiązałem bojkę do kamienia na dnie, do której cumuję rufę.
Polipropylenowa na pewno byłaby lepsza, bo jest elastyczna, tylko niby nie wolno.

12mm to już na grubo, do mojego pontonika 380cm mam 8mm. Przed kupnem grubszej powstrzymał mnie fakt, że cumę do kotwicy mam długą +40mb w razie W, to nawet 8mm jest niezły zwój liny.
Resizer_16576373881081.jpeg

To nasz ponton w porcie, szczegółowych zdjęć nie mam , poza tym sytuacja mocno nietypowa, jako że cumuję do cumy nieużywanego statku. Z tyłu mam bojkę z butelki po mleku przywiązaną do kamienia na dnie, teraz bojka chyba pod wodą bo przypływ. Pod boją pętelka, do której przypinam krótką cumę z rufy karabinkiem, żeby ponton nie tańcował rufą dookoła.
Ogólnie sposobów jak zrobić będzie pewnie ze 100 różnych, a każdy dobry :)
grzechul3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzechul3 » 12.07.2022 20:41

mums71 napisał(a):Bandery nie musisz mieć,numery tak.Kup sobie 20m linki,utkniesz na miejscu ile będzie trzeba.Jest tania,do tego 3 karabińczyki nierdzewne 8-10cm,plus łańcuch.Jezeli sam nie dasz rady(choć to bardzo proste) to gospodarz Ci pomoże.Gdzie jedziesz?Jeżeli gdzieś blisko mnie,to mogę pomóc.

VIDALIĆI - PAG
jakos. Pewnie ogarnę nie ma wyjścia a właściciel raczej słabo....
grzechul3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzechul3 » 12.07.2022 20:43

Doradźcie mi jeszcze proszę gdzie najlepiej zarejestrować ponton w Krakowie? Urzad Miasta czy on line na reja?

Czy przed wyjazdem woskujecie ponton ze wzgledu na promienie Uv ? Czy już przesadzam z tą ochroną ? myslalem o czyms takim

https://allegro.pl/oferta/wosk-do-ponto ... 2061271412
Ostatnio edytowano 13.07.2022 07:13 przez grzechul3, łącznie edytowano 2 razy
mums71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mums71 » 12.07.2022 23:03

Kolego Juzek,linka od prosiaka do bojki jest cały czas pod wodą w pionie.To czy pływa,nie ma znaczenia.Cume od pontonu do bojki,można dać tonącą.
Juzek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Juzek » 13.07.2022 11:35

grzechul3 napisał(a):Doradźcie mi jeszcze proszę gdzie najlepiej zarejestrować ponton w Krakowie? Urzad Miasta czy on line na reja?

Czy przed wyjazdem woskujecie ponton ze wzgledu na promienie Uv ? Czy już przesadzam z tą ochroną ? myslalem o czyms takim

https://allegro.pl/oferta/wosk-do-ponto ... 2061271412

Ja mam taki:
https://allegro.pl/oferta/yachticon-zab ... 1732170563
I używam raz w roku przed wyjazdem. Czy coś daje nie wiem, ale raczej nie szkodzi, a w końcu ponton to ulubiona zabawka to warto o niego zadbać
mums71 napisał(a):Kolego Juzek,linka od prosiaka do bojki jest cały czas pod wodą w pionie.To czy pływa,nie ma znaczenia.Cume od pontonu do bojki,można dać tonącą.

Wiadomix, jak jest polipropylenowa akurat pod ręką to można śmiało bojkę wiązać.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.07.2022 12:01

grzechul3 napisał(a):Doradźcie mi jeszcze proszę gdzie najlepiej zarejestrować ponton w Krakowie? Urzad Miasta czy on line na reja?

Ja rejestrowałem w tym roku u siebie w powiacie, mają na to urzędowo 30 dni ale oczywiście się nie wyrobili. Dostałem tylko zaświadczenie o rejestracji z danymi pontonu i silnika, wystarczyło na szczęście do wykupienia winiety w Chorwacji.
grzechul3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzechul3 » 15.07.2022 09:40

dids76 napisał(a):

Ja rejestrowałem w tym roku u siebie w powiacie, mają na to urzędowo 30 dni ale oczywiście się nie wyrobili. Dostałem tylko zaświadczenie o rejestracji z danymi pontonu i silnika, wystarczyło na szczęście do wykupienia winiety w Chorwacji.

Ja oczywiście obudziłem sie troche za późno na rejestracje i Urzad Miasta od razu powiedział ze w 3 tygodnie nie ma szans na wydanie twardego dowodu a nie miękki lepiej nie ryzykowac,
Gdybym wiedział ze ograne na miękki to bym zaryzykował , a tak to czeka mnie wycieczka 300km do pzwinw i ponoć w 2 tygodnie ogarną napewno ... co zrobić ...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2022 10:32

grzechul3 napisał(a):
dids76 napisał(a):

Ja oczywiście obudziłem sie troche za późno na rejestracje i Urzad Miasta od razu powiedział ze w 3 tygodnie nie ma szans na wydanie twardego dowodu a nie miękki lepiej nie ryzykowac,
Gdybym wiedział ze ograne na miękki to bym zaryzykował , a tak to czeka mnie wycieczka 300km do pzwinw i ponoć w 2 tygodnie ogarną napewno ... co zrobić ...

Na "miękkim" dało radę. Jedynie co mi się przyczepili w kapitanacie to brak wpisanego właściciela na "miękkim" dowodzie, czego sam też wcześniej nie zauważyłem.
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 18.07.2022 09:33

Juzek napisał(a):To nasz ponton w porcie...

Ponton wygląda zacnie. Nawet jest eleganckie bimini. Wrzuć jakieś filmiki z pływania . Pooglądamy :mrgreen:
zarobkiewicz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zarobkiewicz » 19.07.2022 18:40

Ostre skały w Chorwacji już 2 razy przebiły mi ponton, ras zupełnie niechcący przy wynoszeniu na brzeg.
BartKat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartKat » 19.07.2022 19:01

marsik napisał(a):
BartKat napisał(a):Możesz podzielić się informacją jaki to jacht motorowy i z jakim silnikiem?

Moja łódka (nie nazywam jej jachtem) to Quicksilver 805 Open z Mercurym Verado 250hp.
Znajdź w tym wątku mój post z 2018r., chwaliłem się jej zakupem.

Piękna!

Pozytywnie zazdroszczę! :) :)
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 21.07.2022 09:41

Witam ponownie.
Po COVIDowej przerwie wracamy do CRO.

Od 8-mego do 20-tego sierpnia jak zwykle w Brodaricy koło Sibenika.

Gumiak przetestowany, silnik po przeglądzie.
Już się nie mogę doczekać !!!

Serdecznie pozdrawiam wszystkich pontoniarzy :)
Do zobaczenia na wodzie.
grzechul3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzechul3 » 22.07.2022 18:36

A powiedzcie mi proszę czy koło ratunkowe trzeba posiadać?

Ponton właśnie zarejestrowany czekam na twardy dowód. Czy rejestracja naklejona na ponton to obowiązek?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 22.07.2022 19:14

grzechul3 napisał(a):A powiedzcie mi proszę czy koło ratunkowe trzeba posiadać? (...)

post2191803.html#p2191803
grzechul3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzechul3 » 22.07.2022 21:39

boboo napisał(a):
grzechul3 napisał(a):A powiedzcie mi proszę czy koło ratunkowe trzeba posiadać? (...)

post2191803.html#p2191803

Dziękuję
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 735
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone