Esc napisał(a):@marsik zdjecia super. Urlopik musiał być odlotowy, chętnie oglądałbym więcej. Natomiast z racji tego, że w ubiegłym roku czekałem 2 tygodnie na rejestracje i potwierdzenie pilota w ichniejszym AMC oraz to, że nie dostałem zgody na loty z kamerą - zastanawia mnie że takie zdjęcia publikujesz. Oczywiscie nie ty jeden to robisz. To nie jest zaden przytyk - ani tez temat na ten wątek ale zdaje się że i w tym roku nic się nie zmieniło w kwesti prawnej - i o zgodę na foto/video nadal trzeba się prosić Chorwackiej Panstwowej Administracji Geodezyjnej a ona skora do wydawania nie jest. No takie moje przemyślenia. Nawet same pliki zdradzają marke drona wiec ciężko powiedzieć że robiło się zdjęcia z długiego selfie stika czy z balonu z helem
Z rejestracją konta w AMC nie miałem problemu w zeszłym roku, podałem moje polskie dane rejestracyjne i za 2 dni dostałem mailem potwierdzenie rejestracji.
Loty zgłaszam w AMC.
To prawda, że teoretycznie wg przepisów nie można publikować foto/video bez zgody DGU.. Ale jak to w Chorwacji, przepisy sobie, życie sobie. Temat dość dobrze wybadał portal crolove.pl
https://crolove.pl/latanie-dronem-w-chorwacji-co-musisz-wiedziec/ i myślę, że można się tego trzymać, dopóki realia się nie zmienią (lub przepisy).
"Z naszych ustaleń wynika, że można legalnie publikować w sieci materiały z drona o ile:
posiadamy potwierdzenie uzyskania pozwolenia na wykonany lot (dokument PDF dostępny w aplikacji AMC portal),
na zdjęciach nie znajdują się tereny wojskowe oraz strategiczne,
osoba/instytucja, (nie) poinformowała nas podczas lotu, że nie życzy sobie lotów nad jego/ich terenem prywatnym.
Odnośnie największej przeszkody, czyli uzyskania zgody od Państwowej Administracji Geodezyjnej (Državna Geodetska Uprava) na publikację materiałów w sieci. Jeśli przestrzegamy wszystkich przepisów oraz stosujemy się do lokalnych obostrzeń, możemy publikować bez zgłaszania materiałów do DGU.
Może się również okazać się, po czasie, że pomimo posiadania pozwolenia na dany przelot dronem, zostaniemy poproszeni o usunięcie materiału."