napisał(a) marsik » 26.05.2022 11:44
Witam Koleżanki i Kolegów niecierpliwych jadrańskich wrażeń przed kolejnym sezonem!
Dla mnie sezon się rozpoczął, właśnie wróciłem z kilkudniowego rejsu po Jadranie moją motorówką. Cały rejs spanie na łodzi (3os), w czym pomógł nam nowo wykonany namiot (tzw. cabrio). Trasa: Zadar - Jużna Luka (Ugljan) - Mala Sabusa (Ugljan) - Sali - Lojisce (Dugi Otok) - Jaskinia Golubinka (Dugi Otok) - Zaglav,Sali - Lojisce - Lojena (Levrnaka) - Mana - Lavsa - Murter - Kranje (Vrgada) - Zadar (razem ca. 290km)
Mieliśmy bardzo sprzyjającą pogodę - ok. 25C, woda 20-21C, wiatr do 2Bf.
To pozwoliło nam nocować na kotwicy w zatoczkach (4x), tylko raz przy pirsie konoby na Kornatach. Zdecydowanie jak tylko możliwe preferuję to pierwsze, noc pod rozgwieżdżonym niebem w cichej, pięknej zatoczce tylko dla nas - to jest kwintesencja takiego rejsu.
Wydarzeniem było spotkanie największej jak dotąd grupy delfinów (ok 10szt), a odkryciem piękno jaskini Golubinka. Bardzo miłe było też spotkanie z kolegą posiadającym też QS805 (w wersji SunDeck).
Obserwacje cenowe: paliwo 13,37Kn/l, ceny winiet bez zmian, ceny w sklepach ca. jak w Polsce, ceny w knajpach bez zmian (chyba), ceny w konobie na Kornatach astronomiczne, czyli też bez zmian.