napisał(a) kuchpat » 09.02.2022 10:21
baunty napisał(a):Morski Pas napisał(a):baunty napisał(a):kuchpat napisał(a):Jako nowy członek tego zacnego grona na wstępie pozwolę sobie powitać wszystkich forumowiczów (i forumowiczki oczywiście
)
Mimo przeglądania od lat tego forum, szukając rożnych informacji nie maiłem dotychczas przyjemności zabrać głosu.
Ponieważ w tym roku zmieniłem sprzęt postanowiłem, że już nie odpuszczę i w tym roku wybiorę się do Chorwacji.
Korzystając z zimowego letargu, będę miał na pewno kilka pytań do doświadczonych w tej materii kolegów i koleżanek i mam nadzieję że wspólnie uda nam się na nie odpowiedzieć rozgrzewając trochę przy tym wyobraźnię i tęsknotę za ciepłymi chwilami na wodzie
I od razu pytanie nr.1 Które rozwiązanie waszym zdaniem jest lepsze - rejestracja na POL czy na PL ?
Jaki sprzęt:
- Marka i model
- typ i moc silnika
- wymiary "sprzętu"
- zdjęcie "sprzętu"
Co to? Przesłuchanie?
Nie ma co. Miłe powitanie nowego kolegi na forum.
Przestań tu trollować i szukać zaczepki
Ochłoń trochę
Zamiast bawić się w "moralizatora" to daj przykład zachowaniem, a nie czepianiem się
To chyba tyle dyskusji z Tobą, ponieważ szkoda na nie czasu
Kuchpat, rejestrować możesz przez Reja24, Starostowie, bezpośrednio w PZŻ i nie wiem jak jest teraz po zmianie przepisów rejestracyjnych w PZMiNW.
Ja dotychczas rejestrowałem w PZŻ z pewnych względów, aby ocenić, czy w Twoim przypadku ma to sens, potrzebne są parametry łodzi.
PS z powyższymi instytucjami można się skontaktować bezpośrednio i otrzymać potrzebne informacje.
Koledzy bez nerwów - w końcu to temat wakacyjny
Co do konkretów to pytałem o tą rejestrację na POL czy na PL z następującej przyczyny. Kupiony RIB był zarejestrowany dotychczas w PZMiNW przez dwóch ostatnich właścicieli, ale jeszcze na starym "dowodzie" - taka tekturka
- w którym nie było parametru "Kategoria projektowa". W związku z tym faktem postanowiłem kontynuować rejestrację u nich, ale zobaczyłem że na nowym wniosku zaczął ten parametr właśnie występować i tu zaczęły się schody.
Nijak do gościa z PZMiNW nie trafiała żadna argumentacja:
- że ostatnich dwóch właścicieli miało ten sprzęt u nich zarejestrowany
- że certyfikat zapewne był im okazany, ale że parametr "Kategoria projektowa" nie występował więc go nie wpisali
- że zestaw był certyfikowany u nich dwa razy i są na tych certyfikatach parametry (wys. fali, itd.) dla kategorii "C"
- że w końcu na tabliczce znamionowej jest wbita kategoria "C"
Siedział, patrzył na mnie i po pewnym czasie zaczął przypominać uszatego jegomościa z jednej znanej bajki - tylko tamten powtarzał "...daleko jeszcze ?.." a ten " ...certyfikat CE.."
Ostatecznie złożyłem u nich ten wniosek i z tego co wiem dowód rejestracyjny już czeka na mnie, ale zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej było go zarejestrować w starostwie na PL - tam już są nowe dowody z długością i mocą silnika (kategoria też występuje), ale podobno dla nich wystarczy zdjęcie z tabliczki znamionowej i nie czepiają się o jakieś żadne durne certyfikaty CE producenta
Macie jakieś doświadczenia w tej materii ? - chodzi mi zarówno o kwestię rejestracji jak i samego podejścia Chorwatów (zakup ubezpieczenia czy winiety) - czy oni w ogóle na ten parametr zwracali Wam uwagę ?
Ostatnio edytowano 09.02.2022 10:40 przez
kuchpat, łącznie edytowano 2 razy